ΕΠΟ

Γραμμένος: "Να αλλάξουμε το ποδόσφαιρο"

Γραμμένος: "Να αλλάξουμε το ποδόσφαιρο"
Γραμμένος ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΕΠΟ και πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, Βαγγέλης Γραμμένος, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και τον Πέτρο Πετρούση. Αναλυτικά οι δηλώσεις του. (AUDIO).

Για το αν πέρασε από το μυαλό του να παραιτηθεί, όπως δήλωσε ο Γιώργος Γκιρτζίκης:« Ο κ. Γκιρτζίκης νομίζω ότι όλα αυτά που είπε, τα είπε για ένα και μοναδικό λόγο: Για να μπορέσει να ενισχύσει τη δική του θέση. Όλα αυτά που δήλωσε υπονοούν ότι αυτός που θα συνεχίσει και στο τέλος και θα βγει νικητής, θα είμαι εγώ. Ο κ. Γκιρτζίκης έχει αποχωρήσει από το ποδόσφαιρο, κατά συνέπεια δηλώσεις αυτού του είδους, δεν μπορούν παρά να προκαλούν σε εμένα και τους συνεργάτες μου θυμηδία και τίποτα περισσότερο».

Για το πώς οραματίζεται την επόμενη ημέρα στην ΕΠΟ:« Η ομοσπονδία όλα αυτά τα χρόνια ήταν αυτή, η οποία με τις δικές της πράξεις και παραλήψεις έφερε το ποδόσφαιρο στο έσχατο σημείο, που δεν μπορεί να γίνει πλέον αποδεκτό, όχι μόνο από εμάς που ασχολούμαστε με το άθλημα, αλλά και από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Κατά συνέπεια θα πρέπει να γίνει εκ βάθρων αναδιάρθρωση. Αυτό που έχει ανάγκη το ποδόσφαιρο είναι η ανάκτηση της χαμένης του αξιοπιστίας, της εμπιστοσύνης μεταξύ της ΕΠΟ, της Super League, του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και της Πολιτείας. Είναι σε τέτοιο βαθμό κλονισμένη η εμπιστοσύνη του κόσμου που δημιουργεί τεράστιες παρενέργειες.

Η βία για παράδειγμα που εξυφαίνεται και εκτονώνεται στα γήπεδα, έχει τις αιτίες της και μία από τις πιο βασικές είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στα όργανα διοίκησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κατά συνέπεια αυτό για το οποίο εμείς θα δώσουμε μάχη είναι να ανακτηθεί αυτή η εμπιστοσύνη. Αυτό δεν είναι κάτι θεωρητικό, συνοδεύεται από πράξεις και πρωτοβουλίες. Θα κοιταχτούμε στα μάτια όλοι και θα είμαστε δίπλα σε όποιον θέλει ποδόσφαιρο με ισονομία, ισοτιμία και διαφάνεια. Σε όποιον δεν το θέλει, του λέω ξεκάθαρα ότι δεν έχει καμία θέση συνομιλητή με εμάς. Εμείς δεν πάμε στην ομοσπονδία ούτε για τα θέλω τα δικά μας, ούτε για την εξουσία. Πάμε για να φτιάξουμε το ποδόσφαιρο. Είναι απαίτηση της κοινωνίας να γυρίσει σελίδα το ποδόσφαιρο κι αυτό θα το κάνουμε πράξη την επόμενη μέρα».

Για το αν ισχύει η πεποίθηση του κόσμου ότι όλοι είναι ίδιοι, και αυτοί που θα φύγουν και αυτοί που θα έρθουν:« Αυτοί που φεύγουν από το ποδόσφαιρο έχουν δοκιμαστεί πολλά χρόνια και απέδειξαν και την ανικανότητά τους και τη μη χρηστή διοίκηση. Εμείς δεν έχουμε δοκιμαστεί, άρα λοιπόν για να καταλήξεις σε ένα συμπέρασμα πρέπει να δοκιμάσεις τον άλλον. Θα δοκιμαστούμε σκληρά, το ξέρουμε, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε το ποδόσφαιρο».

Για το πώς θα μπορέσουν να πείσουν τον κόσμο ότι θα κάνουν τις εξαγγελίες τους πράξη:« Η τεκμηρίωση κάποιων πραγμάτων έρχεται με την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων. Άρα αν δε δεις τον άλλον να δουλεύει, να παράγει προς τη σωστή κατεύθυνση, τότε θα πεις ότι αυτός είναι μια από τα ίδια; Χρειάζεται λοιπόν δοκιμασία, αν με ρωτάτε όμως για προτεραιότητες, αυτές υπάρχουνε. Η επόμενη μέρα, είναι μια δύσκολη μέρα.

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης, η εκ βάθρων αναδιάρθρωση της ίδιας της ομοσπονδίας, ο οικονομικός εξορθολογισμός, η Εθνική ομάδα και η διαιτησία, το περίφημο κομμάτι που αποτελεί το κέντρο πολλών αρνητικών σχολίων. Όλα αυτά λοιπόν πρέπει να τα βάλουμε σε πρώτη προτεραιότητα την επόμενη μέρα. Βήμα, βήμα, μεθοδικά και με αξιόπιστο τρόπο. Εάν δε δοκιμαστεί κάποιος δεν μπορείς να τον κρίνεις. Εγώ για παράδειγμα δε συμμετείχα ποτέ σε κανένα Διοικητικό Συμβούλιο της ομοσπονδίας. Ας με κρίνουν λοιπόν, βλέποντας με να δουλεύω, βλέποντας τους συνεργάτες μου να εργάζονται».

Για το τι θα αλλάξει στους θεσμούς του ποδοσφαίρου:« Θα γίνουν οι αλλαγές πρώτα στο μοντέλο διοίκησης της ομοσπονδίας. Δεν μπορεί σήμερα η ομοσπονδία να κινείται γύρω από δύο τρεις ανθρώπους. Δεν μπορεί να διοικηθεί το ποδόσφαιρο με τέτοιο συγκεντρωτισμό. Επόμενο βήμα είναι το κομμάτι της διαιτησίας, που ενδιαφέρει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Στην Ελλάδα έχει περάσει μία αντίληψη -που δεν πέρασε τυχαία, κάποιοι ώθησαν προς τα εκεί με πράξεις και ενέργειες- ότι ο ισχυρός είναι αυτός που πρέπει μονίμως να παίρνει αυτό που κάποιες φορές μπορεί και να μη δικαιούται. Εδώ λοιπόν έρχεται το κομμάτι της ισονομίας και ισοτιμίας. Αν θέλεις να ενδυναμώσεις ένα ποδοσφαιρικό περιβάλλον, πρέπει να συμμετέχουν όλοι ή τουλάχιστον αρκετοί. Για παράδειγμα δεν μπορεί να πάει κάποιος να επενδύσει σε ένα κακό οικονομικό περιβάλλον, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, παντού.

Είναι καταδικασμένος να αποτύχει. Το οικονομικό και ποδοσφαιρικό περιβάλλον είναι σήμερα σε κακή κατάσταση. Άρα λοιπόν η ομοσπονδία πρέπει βήμα βήμα να ενδυναμώσει και τους υπόλοιπους. Θα πρέπει να παίξεις για την έξοδο σου στο Champions League ή το Europa League, ή για το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Να παίξεις με ίσους όρους. Τότε και ο κόσμος θα δει με θετικό μάτι αυτό για το οποίο έχει αρνητική προδιάθεση. Θα μπορέσεις πιο εύκολα να βρεις ένα χορηγό γιατί το πρωτάθλημα σου είναι αξιόπιστο. Εδώ η Super League δεν μπορεί να βρει χορηγό. Μέχρι εκεί έχουμε φτάσει. Θα μπορείς παράλληλα ένα ελκυστικό προϊόν να το πουλήσεις σε καλές τιμές, για παράδειγμα τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα, θα μπορέσει η Εθνική σου ομάδα να κάνει μια αξιοπρεπή πορεία και να σου αποφέρει και κάποια έσοδα. Αυτά δεν μπορείς να τα κάνεις σε ένα κακό περιβάλλον, είτε αγωνιστικό, είτε παραγοντικό, είτε οικονομικό. Πρέπει να το ενδυναμώσεις.

Για να το ενδυναμώσεις πρέπει να παίξεις με ίσους όρους, διαφορετικά θα έχεις μια από τα ίδια. Το έχω ξαναπεί, δεν πάμε εμείς για τα δικά μας θέλω, πάμε για τα θέλω του κόσμου, της φίλαθλης κοινής γνώμης, η οποία αποστρέφει αυτή τη στιγμή το βλέμμα από το ποδόσφαιρο. Σε λίγο στα γήπεδα θα εμφανίζονται κάποιοι φίλαθλοι που θα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Δεν είναι εικόνα ποδοσφαιρικής χώρας αυτή».

Για τις αλλαγές που θα δούμε στη διαιτησία:« Είναι αυτονόητο και το έχω πει και δημοσίως ότι οι πίνακες διαιτησίας θα αλλάξουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να παιχτεί ποδόσφαιρο με εμάς στη διοίκηση της ομοσπονδίας και με τους πίνακες που κατάρτισε η απερχόμενη διοίκηση, η οποία τις Ενώσεις που την αντιπολιτεύονταν τις αφάνισε κυριολεκτικά από διαιτητές. Αυτά είναι δεδομένα πράγματα, δεν τα λέω για αντιπολιτευτικούς λόγους. Έτσι καταρτίσθηκαν οι πίνακες, με σκοπιμότητα. Με ψηφίζεις; Παίρνεις τους διαιτητές που θέλεις. Δε με ψηφίζεις; Δεν έχεις διαιτητές.

Αυτό ξέρετε εκτός από την ουσία, έχει και μια άλλη αρνητική παρενέργεια. Αυτός ο ανάλγητος τρόπος που λειτουργεί σε βάρος νέων παιδιών που θέλουν να κάνουν καριέρα στη διαιτησία, είναι από τη φύση του αποδοκιμαστέα πράξη. Δεν μπορείς να στερείς το όνειρο από ένα νέο παιδί που θέλει να κάνει καριέρα στη διαιτησία. Να τους λες ότι επειδή ο Γραμμένος δε με ψηφίζει σε βγάζω από τους πίνακες. Δε μιλάμε μόνο για τους πίνακες της Super League, μιλάμε για τους πίνακες μικρότερων κατηγοριών. Αυτό το πράγμα είναι τόσο ανάλγητο, που προκαλεί ασύστολα και τους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου και τη φίλαθλη κοινή γνώμη, αλλά δυστυχώς η ΕΠΟ λειτουργεί με τέτοιους κανόνες».

Για το εάν έχει μιλήσει με τους κ. Σαββίδη, Μελισσανίδη και Αλαφούζο:« Έχω μιλήσει. Από την αρχή εμείς δεν κρυβόμαστε. Όταν ξεκίνησε αυτή η πορεία, ήμασταν λίγες Ενώσεις. Είπαμε ότι θα συναντήσουμε και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Όλες οι ΠΑΕ της Super League έχουν η κάθε μία από μία ψήφο, είναι συμμέτοχοι δηλαδή στην εκλογική αναμέτρηση, έχουν δικαίωμα. Προφανώς έχουν και το δικαίωμα να προτείνουν και να ενισχύουν τις υποψηφιότητες.

Το έχω ξαναπεί δεν πρόκειται περί ανεξαρτησίας, μα με την ψήφο και τη διάθεσή τους συμμετέχουν. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά, καθώς στις προηγούμενες γενικές συνελεύσεις δε συμμετείχαν οι ΠΑΕ, συμμετείχε η Super League η οποία είχε τρεις ψήφους, όπως έχουν όλες οι Ενώσεις. Τώρα η κάθε ΠΑΕ έχει και μία ψήφο, άρα η Super League έχει 16 ψήφους. Εγώ βγήκα και είπα ότι μας στηρίζουν ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, μας υποστηρίζουν και άλλες ΠΑΕ. Δεν είδα κάτι αντίστοιχο από την άλλη πλευρά. Ξέρετε αυτό είναι εντελώς υποκριτικό, αφού δεν είναι κακό να βγεις και να πεις ότι μια ΠΑΕ στηρίζει αυτή την προσπάθεια. Θα συμμετέχουν στα δρώμενα οι ΠΑΕ».

Για το αν έχει επαφές με τον υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή:« Έχω μιλήσει μαζί του δύο τρεις φορές στο παρελθόν, του έθεσα διάφορα ζητήματα, όχι υπό την ιδιότητα του υποψηφίου της ΕΠΟ, αλλά με την ιδιότητα μου ως πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας. Του είχα επισημάνει τα προβλήματα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, είχα κάνει και άλλη μια συνάντηση, στη βάση ενός διαλόγου για τον επικείμενο νόμο περί αθλητισμού, όπου του είχα επισημάνει διάφορα πράγματα που είχα στα υπόψιν μου και εγώ και κάποιοι συνάδελφοί μου».

Για το αν συμφωνεί με τον τρόπο που κινείται ο υφυπουργός Αθλητισμού:« Εάν πρόκειται να αντιδράσουμε, θα αντιδράσουμε σε ζητήματα που άπτονται στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, όμως η αντίδραση του κ. Κοντονή για παράδειγμα στο κομμάτι της αναδιάταξης των τακτικών δικαστών ήταν πλήρως δικαιολογημένη, γεγονός το οποίο προκάλεσε και την έκδοση απόφασης από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Η αντίδραση του κ. Κοντονή δεν ήρθε ως δια μαγείας. Ήρθε η FIFA τρεις ή τέσσερις φορές και έκανε κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά. Η FIFA συντάχθηκε με την ελληνική Πολιτεία και όχι με ένα μέλος της. Άλλωστε έχετε δει τις δηλώσεις του επικεφαλής του κλιμακίου, του κ Κουτσοκούμνη. Σε όλες τις χώρες η παρέμβαση της FIFA είναι υπέρ των ομοσπονδιών.

Εδώ συνέβη το αντίθετο. Πόσες φορές η ΕΠΟ έχει υπαναχωρήσει η ΕΠΟ σε ζητήματα που ύψωνε τη… σημαία; Σε πάρα πολλά. Και δεν τα αρνήθηκε στον κ. Κοντονή, ούτε στη FIFA και παραδόξως η τελευταία συμφώνησε με την Πολιτεία, όπως με αυτή συμφώνησε και μεγάλο κομμάτι των μελών της ομοσπονδίας που αντιπολιτεύεται την ΕΠΟ. Εσείς τι νομίζετε; Ήταν έτοιμο να ξεκινήσει το πρωτάθλημα με αυτά που έκανε η ΕΠΟ; Εγώ δεν ήμουν υπέρ της αναβολής, αλλά υπήρχε ένας κίνδυνος. Αν γινόταν κάτι στα γήπεδα, τι θα λέγαμε όλοι; Η ΕΠΟ αρνούταν να συμμορφωθεί σε βασικά και αυτονόητα πράγματα. Είδατε ότι πήγε να κάνει τις εκλογές παραβιάζοντας ευθέως το καταστατικό, που μιλάει για εκλογή της εκλογικής επιτροπής. Σε αυτές τις επανειλημμένες ερωτήσεις μου απαντούσαν ειρωνικά και ανυπόγραφα. Τι να υποθέσει κανείς; Είναι ήθος ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας αυτό;»

Για το αν πρέπει να έχουν ψήφο όλες οι ομάδες για την ανάδειξη προέδρου στην ΕΠΟ:« Αυτό θα το αποφίσει αποκλειστικά και μόνο η Γενική Συνέλευση της ομοσπονδίας, που αποτελείται από τις Ενώσεις και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορούν να ψηφίζουν τα πρωτοβάθμια σωματεία για να εκλέγεται η ΕΠΟ και βεβαίως να παρακάμπτονται οι Ενώσεις που είναι τα άμεσα μέλη της ομοσπονδίας».

Για το αν πρέπει να ψηφίζουν σύσσωμα τα Διοικητικά Συμβούλια:« Είναι ένα ζήτημα διαβούλευσης. Δεν μπορείς να το κάνεις εύκολα. Είναι μία πρόταση που είχε κάνει ο φίλος μου, ο Παναγιώτης Δημητρίου. Θα το συζητήσουμε. Πάντως σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά είναι ζητήματα διαβούλευσης. Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Ενώσεων δε θα κάνουμε κάτι. Για αυτό λέμε ότι εμείς θα φέρνουμε όλους τους κανονισμούς στη Γενική Συνέλευση, όχι όπως έκανε η προηγούμενη διοίκηση που έφερνε όποιους ζητούσαν οι Ενώσεις. Οι Ενώσεις θα αποφασίζουν και όχι η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ».

Για τον αντίπαλό του, τον Δημήτρη Ελευθεριάδη:« Δεν έχω να του προσάψω κάτι. Με την έννοια ότι δεν τον έχω δει να συμμετέχει ενεργά σε κάποια Γενική Συνέλευση της ομοσπονδίας. Έχω συνομιλήσει μαζί του, με πήρε τηλέφωνο και μου ζήτησε να συναντηθούμε. Φυσικά την αποδέχθηκα αμέσως την πρόσκληση. Δε θα μπορούσα να επικρίνω τον κ. Ελευθεριάδη για κάτι από τη στιγμή που δεν έχει δοκιμαστεί σε ένα πλαίσιο διοίκησης της ομοσπονδίας, σε αντίθεση με τον κ. Γκιρτζίκη που πολλές φορές κατέκρινα και εν τέλει δικαιώθηκα».

Για τη στήριξη που έχει ο κ. Ελευθεριάδης από τον κ. Γκιρτζίκη:« Δεν καταλαβαίνω γιατί ο κ. Γκιρτζίκης μπορεί να έχει την απαιτούμενη δυναμική για να στηρίξει τον κ. Ελευθεριάδη. Αυτό δε σημαίνει τίποτα. Ο κ. Γκιρτζίκης δεν ανήκει σε καμία Ένωση, αλλά έχει το δικαίωμα της γνώμης του. Αν δεν κάνω λάθος και η Ένωσης της Ξάνθης τον είχε αποδοκιμάσει πριν από λίγα χρόνια».

Για το αν θα ήθελε ένα ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων:« Βεβαίως και είμαι ανοικτός. Δεν έχω κάτι να προσάψω στον κ. Ελευθεριάδη».

Photo credits: ACTION IMAGES


TAGS ΕΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ