ΕΠΟ

"Γάγγραινα και λαίλαπα οι χειραγωγημένοι αγώνες"

"Γάγγραινα και λαίλαπα οι χειραγωγημένοι αγώνες"
INTIME SPORTS

Η εταιρεία Sportradar και η ΕΠΟ είναι από σήμερα (24/6) συνεργάτες στη μάχη κατά των χειραγωγημένων αγώνων. Το Sport24.gr βρέθηκε στην συνέντευξη Τύπου της παρουσίασης, όλα όσα ειπώθηκαν.

Η μάστιγα των χειραγωγημένων αγώνων ταλαιπωρεί το ποδόσφαιρο σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο. Εντούτοις, το πρόβλημα υπάρχει και στην χώρα μας, είναι έντονο και για το λόγο αυτό απαιτούνται ενέργειες για την επίλυσή του. Η "παρέλαση" στην Ευελπίδων αποτελεί το ένα σκέλος, διότι το άλλο αφορά την πρόληψη του φαινομένου και την καταπολέμησή του.

Για το λόγο αυτό, η ΕΠΟ συνεργάζεται με την εταιρεία Sportradar, τον επίσημο συνεργάτη της UEFA στο κομμάτι της έρευνας για τα "ύποπτα" ματς. Πολλοί διερωτήθηκαν γιατί τώρα και όχι εδώ και τόσο καιρό, αφού όλοι γνωρίζουν ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι χρόνιο.

Η απάντηση που δόθηκε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Γιώργο Γκιρτζίκη, είναι πως "καλύτερα να μας κατηγορούν για αργοπορία, παρά για απραξία", θέλοντας να τονίσει τη σημασία αυτής της συμφωνίας και την διάθεση που υπάρχει για να υπάρξει λύση στο (υπαρκτό και μεγάλο) πρόβλημα.

Το Sport24.gr βρέθηκε στο ξενοδοχείο Metropolitan, όπου έγινε η συνέντευξη Τύπου της παρουσίασης. Εκεί ήταν ο Σέρχιο Μαρκαριάν, ο συνεργάτης του Ρολάντ Μαρσενάρο και ο Γιώργος Καραγκούνης, εκπροσωπώντας την Εθνική ομάδα, μεταξύ άλλων οι Βασάρας, Ζωγράφος, Σπάθας και Μαζαράκης από την πλευρά της διαιτησίας, οι κ.κ. Παπανικολάου, Κουρίδης, Χριστοβασίλης και Αγραφιώτης και πλήθος άλλων ανθρώπων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στο πάνελ, πέρα από τον Γιώργο Γκιρτζίκη, ήταν ο Αντρέας Κράνιχ από την Sportradar και οι Γιώργος Μποροβήλος (πρόεδρος της Super League), Σπύρος Καλογιάννης (πρόεδρος της Football League).

"Καλύτερα αργοπορία, παρά απραξία"

Ο ισχυρός άνδρας της Ομοσπονδίας, ανέφερε πως "είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των χειραγωγημένων αγώνων. Θα πρέπει να πάψουμε να κοιταζόμαστε στον καθρέφτη και να μεμψιμοιρούμε. Να ακολουθήσουμε τα σωστά πρότυπα, έχουμε ήδη κάνει κάποια βήματα, αλλά πρέπει να κάνουμε και άλλα.

Ως Ομοσπονδία, δεν κλείνουμε τα μάτια μας στα προβλήματα, να μην ισοπεδώνουμε βέβαια τα πάντα. Χρειάζεται να υπάρξει συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για να λύσουμε όλα αυτά τα ζητήματα. Εμείς, υπερασπιζόμαστε το ποδόσφαιρο με όλες μας τις δυνάμεις. Υπάρχει και σε άλλες χώρες το ίδιο πρόβλημα, όπως στην Ιταλία που έγιναν συλλήψεις.

Θέλουμε την διεθνή τεχνογνωσία. Όσο γι' αυτούς που μας ρωτούν 'γιατί τώρα και όχι πριν;', τους απαντάμε πως καλύτερα να μας κατηγορούν για αργοπορία, παρά για απραξία. Για πρώτη φορά, παρά τα οικονομικά ζητήματα που υπάρχουν, θα παρακολουθούμε και τα ματς U-20. Θα γίνει εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ζητάμε τη στήριξη όλων".

Ο στόχος και οι δράσεις της Sportradar

Από την πλευρά του, ο Αντρέας Κράνιχ της Sportradar, εξέφρασε την χαρά του για την πρωτοβουλία της ΕΠΟ, λέγοντας πως "θέλει να προστατέψει το ποδόσφαιρο". Παράλληλα, προχώρησε σε ανάλυση των δραστηριοτήτων της εταιρείας του, η οποία δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά δέκα ακόμη αθλήματα. Επιπλέον, τόνισε για τα χειραγωγημένα ματς στην Ελλάδα πως "δεν έγινε σωστή δίωξη, διότι κάποιες πληροφορίες διέρρευσαν στα Μέσα. Δεν τα κατηγορώ βέβαια, έκαναν τη δουλειά τους".

Επιπλέον, μίλησε για τα σεμινάρια που θα γίνουν, για την εκπαίδευση σε παίκτες, αξιωματούχους και διαιτητές για την πρόληψη των φαινομένων χειραγώγησης αγώνων, ενώ "θέλουμε να εκπαιδεύσουμε και τις εισαγγελικές Αρχές. Πρόκειται για μια σπουδαία πρωτοβουλία της ΕΠΟ". Συν τις άλλοις, είπε ότι "οι παίκτες πρέπει να κατανοήσουν τον κίνδυνο για την καριέρα τους", φέρνοντας και ένα παράδειγμα από την Γερμανία, όπου παίκτες ομάδας U-16 έπαιζαν online στοίχημα.

"Είμαστε ηγέτες σε αυτόν τον τομέα", ανέφερε για την Sportradar και "κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τον όγκο των χρημάτων που παίζονται. Πρόκειται για μια παγκόσμια βιομηχανία". Τέλος, έκανε αναφορά σε διάφορα δημοσιεύματα που υπάρχουν και καταγγελίες για τεράστια ποσά που παίζονται στην χώρα μας (μίλησε για ένα περιστατικό 6.000.000 ευρώ), τονίζοντας πως "ο κόσμος δεν πρέπει να στηρίζεται σε φήμες, δηλώσεις και βαρύγδουπους τίτλους. Κανείς bookmaker δεν αναφέρει τα ποσά που παίζει, ούτε τα βγάζει προς τα έξω. Είναι ανοησίες...".

"Γάγγραινα και λαίλαπα οι χειραγωγημένοι αγώνες"

Το λόγο πήρε στην συνέχεια ο Γιώργος Μποροβήλος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: "Ανταποκριθήκαμε άμεσα στην πρωτοβουλία και πρέπει να προβαίνουμε σε τέτοιες δράσεις. Οι χειραγωγημένοι αγώνες είναι μια γάγγραινα για το ποδόσφαιρο. Χρειάζεται εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα και να υπάρξει πρόληψη. Την έχει ανάγκη το ποδόσφαιρο. Να μπορέσουμε να είμαστε πρωτοποριακοί και σε αυτόν τον τομέα".

Τέλος, ο Σπύρος Καλογιάννης είπε: "Πρέπει να σταματήσουμε τη λαίλαπα. Στη Football League έχουμε κάνει ενέργειες για να μετριάσουμε το φαινόμενο".

TAGS ΕΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ