ΕΠΟ

Έτσι θα κινηθεί η ΕΠΟ μετά την απόφαση Κοντονή

Έτσι θα κινηθεί η ΕΠΟ μετά την απόφαση Κοντονή
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Sport24.gr καταγράφει τις κινήσεις της ΕΠΟ μια ημέρα μετά την απόφαση του Σταύρου Κοντονή να διακόψει το Κύπελλο Ελλάδας. Μια πρωτόγνωρη κατάσταση για την Ομοσπονδία, τα ανοιχτά μέτωπα και η στάση αναμονής.

Το δεδομένο είναι ένα και έχει ως εξής: Το Κύπελλο Ελλάδας διακόπηκε κατόπιν απόφασης του Σταύρου Κοντονή και για πρώτη φορά μετά το 1962 δεν θα έχουμε νικητή της διοργάνωσης. Αν μη τι άλλο, μια πρωτόγνωρη κατάσταση που ουδείς περίμενε και όμως συνέβη και αυτό δεν αλλάζει. Η ΕΠΟ και η Πολιτεία είναι στα "κάγκελα", οι σχέσεις τους βρίσκονται στα άκρα, ενώ στη μέση είναι οι ομάδες και το κανάλι που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του θεσμού. Το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό και έχει πολύπλευρες συνέπειες.

Από τη μια έχουμε την ειλημμένη απόφαση της Κυβέρνησης να βάλει "λουκέτο" στον δεύτερο τη τάξει θεσμό, δικαιολογώντας την απόφασή της, εκδίδοντας μια ανακοίνωση με πολλούς αποδέκτες, τους οποίους θεωρεί υπαίτιους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Έκανε επίθεση στον διαιτητή του ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός, Ανδρέα Παππά, στην ΚΕΔ, στην ΕΠΟ και στους παράγοντες των ομάδων. Στον επίλογό του ο Υφυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν θα διστάσει να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες για όσους " δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη όσα με συνέπεια και μεθοδικότητα πράττει".

Από την άλλη, έχουμε τις επόμενες κινήσεις της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, η οποία επίσης εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση στον Σταύρο Κοντονή, τον οποίο χαρακτηρίζει ανύπαρκτο και αναφέρει πως " Είναι μια απόφαση που στερείται νομικής και ουσιαστικής βάσης, υπηρετεί συγκεκριμένα ποδοσφαιρικά συμφέροντα και καθοδηγείται επικοινωνιακά από συγκεκριμένη μερίδα των ΜΜΕ που κόπτονται, δήθεν, για την εξυγίανση". Επομένως, καλό είναι να δούμε τι μέλλει γενέσθαι από 'δω και πέρα και πώς σκέφτεται να κινηθεί η ΕΠΟ για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.

Πώς θα κινηθεί νομικά

Πρώτα απ' όλα, πρέπει να πούμε πως για την ίδια είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς τελευταία φορά που δεν ολοκληρώθηκε ο θεσμός του Κυπέλλου ήταν το 1962. Επομένως, βρίσκεται μπροστά σε ένα γεγονός που δεν περίμενε ότι θα της προέκυπτε και κοιτάζει πώς μπορεί να το αντιμετωπίζει. Το νομικό τμήμα της Ομοσπονδίας εξετάζει το τι μπορεί να κάνει, γι' αυτό άλλωστε και δεν διευκρινίζονται στην ανακοίνωση οι επόμενες κινήσεις, λέγοντας γενικά ότι " Την απόφαση αυτή η ΕΠΟ θα την προσβάλει ενώπιον των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαστηρίων, αλλά και ενώπιον των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών". Μια σκέψη είναι να καταφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης, εκεί που έχει προσφύγει και ο ΠΑΟΚ για το διοικητικό πρόστιμο που επιβλήθηκε από τον Σταύρο Κοντονή για τα επεισόδια στον αγώνα του Europa League με την Ντόρτμουντ στην Τούμπα.

Περιμένει τις κινήσεις του ΟΤΕ-TV και των ομάδων

Από' κει και πέρα, κρατά μια στάση αναμονής, περιμένοντας πώς θα κινηθεί ο ΟΤΕ-TV που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της διοργάνωσης και οι ομάδες. Μπορεί, φερ ειπείν, το συνδρομητικό κανάλι να ζητήσει χρήματα πίσω από την Ομοσπονδία και να την κυνηγήσει για διαφυγόντα κέρδη. Το συμβόλαιο για την τριετία 2013-16 προβλέπει ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο έχει εισπράξει η ΕΠΟ, όμως η φετινή διοργάνωση δεν έχει ολοκληρωθεί, όπερ σημαίνει ότι μπορεί εύκολα το κανάλι να ζητήσει μέρος των χρημάτων που έχει δαπανήσει για το προϊόν. Το ίδιο ισχύει και για τις ομάδες που βρίσκονται στα ημιτελικά. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η ΕΠΟ θα οδηγηθεί να κινηθεί κατά του Κράτους, προσπαθώντας να αποδείξει ότι δεν ευθύνεται η ίδια για την διακοπή της διοργάνωσης, άρα δεν θα πρέπει να πληρώσει τα... σπασμένα. Πλήττεται το προϊόν γενικά με αυτό που συνέβη, είναι το μόνο σίγουρο. Αυτή την στιγμή, οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας περιμένουν τις κινήσεις που θα γίνουν εναντίον της και αναλόγως θα πράξει.

Έστειλε μεταφρασμένες τις ανακοινώσεις σε UEFA και FIFA

Τρίτον, η ΕΠΟ έστειλε μεταφρασμένη στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ομοσπονδία την ανακοίνωση του Σταύρου Κοντονή και την δική της, περιμένοντας τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν. Οι ίδιοι θεωρούν ότι πλήττεται το αυτοδιοίκητο, έστω και αν βάσει νόμου ο Σταύρος Κοντονής μπορεί να παρέμβει για θέματα αθλητικής βίας και να αναστείλει μια διοργάνωση. Σίγουρα περιμένουν να έχουν την στήριξη τόσο της UEFA όσο και της FIFA, ειδικά μετά την εκλογή του Τζάνι Ινφαντίνο στην ηγεσία της δεύτερης, τον οποίο στήριξε ανοιχτά ο Γιώργος Γκιρτζίκης στις πρόσφατες εκλογές. Στην ΕΠΟ θέλουν να παρθεί πίσω η απόφαση του Σταύρου Κοντονή και να συνεχιστεί το Κύπελλο, ξέροντας βέβαια ότι αυτή την στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει πεδίο συνεννόησης με τον υφυπουργό. Μάλιστα, ετοιμάζει εκτάκτως ταξίδι ο Γιώργος Γκιρτζίκης για να συναντηθεί με την UEFA και την FIFA. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ ζήτησε και έκλεισε ραντεβού, ώστε να ενημερώσει και από κοντά τους ανθρώπους της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την απόφαση της Πολιτείας να αναβάλλει τους αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας.

TAGS ΕΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ