ΕΠΟ

Έξι απαντήσεις για την αλλαγή σκηνικού στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Έξι απαντήσεις για την αλλαγή σκηνικού στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Τι θα συμβεί μετά τις σημερινές επαφές; Γιατί FIFA-UEFA στήριξαν Κοντονή; Τι γίνεται με το πρωτάθλημα; Ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας; Το Sport24.gr απαντά σε ερωτήματα για τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το ποδόσφαιρο βάλλεται και προσβάλλεται εδώ και καιρό, βρίσκεται στη μέση ενός "πολέμου" που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Πολιτεία και την Ομοσπονδία με... διαιτητή τις διεθνείς Συνομοσπονδίες και άπαντες περιμένουν να επανέλθει η κανονικότητα και να μπορέσουν να ασχοληθούν με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, που δεν είναι άλλοι από τους ποδοσφαιριστές. Καλώς ή κακώς, έχει κουράσει όλη αυτή η ιστορία που μοιάζει με παρτίδα σκάκι δίχως τελειωμό.

Οι χθεσινές εξελίξεις όμως φαίνεται πως έβγαλαν... νικητή. Η FIFA και η UEFA συντάχθηκαν με την πλευρά του υφυπουργού Αθλητισμού και οι δηλώσεις του Κωστάκη Κουτσοκούμνη αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε με την ΕΠΟ και την Πολιτεία, έδειξε πως συμμερίζεται τις απόψεις του Σταύρου Κοντονή και εν πολλοίς "άδειασε" τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Γιώργο Γκιρτζίκη.

Το Sport24.gr απαντά σε έξι βασικά ερωτήματα γύρω από τις εξελίξεις που υπήρξαν και το τι μέλλει γενέσθαι. Η αλήθεια είναι ότι πάει να βρεθεί η άκρη του νήματος, προκειμένου να σταματήσει αυτή η κόντρα και να γίνει επιτέλους η πρώτη σέντρα. Ο κόσμος θέλει να βλέπει την μπάλα να παίζεται στο χορτάρι και όχι στα γραφεία Ελλήνων και ξένων παραγόντων.

- Ποιες είναι οι σημαντικές εξελίξεις μετά τις σημερινές επαφές του κλιμακίου της FIFA με ΕΠΟ και Πολιτεία:

Η FIFA, μέσω του εκπροσώπου της, Κωστάκη Κουτσοκούμνη, συντάχθηκε με τις απόψεις του Σταύρου Κοντονή και με τις δηλώσεις του ουσιαστικά τελείωσε τον Γιώργο Γκιρτζίκη και τα πέντε στελέχη της ΕΠΟ που είναι κατηγορούμενα για την υπόθεση της Κάρτας Υγείας. "Οι νόμοι κάθε κράτους είναι πάνω από το καταστατικό κάθε ομοσπονδίας", ήταν η ατάκα που είπε στους εκπροσώπους του Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Σταύρο Κοντονή. Η χθεσινή εξέλιξη ήταν μια ήττα του προέδρου της Ομοσπονδίας, ο οποίος δεν θα μπορέσει να κατέβει στις επικείμενες εκλογές του Οκτωβρίου, παράλληλα ακυρώνονται οι αλλαγές που έγιναν στη σύνθεση της Επιτροπής Δεοντολογίας, ενώ πλέον η διαιτησία τίθεται (και) υπό τον έλεγχο της FIFA.

- Γιατί η FIFA και η UEFA δεν στήριξαν την ΕΠΟ και πήραν το μέρος του Σταύρου Κοντονή:

Το γεγονός πως ο Γιώργος Γκιρτζίκης και άλλα πέντε μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας είναι κατηγορούμενα για υπόθεση της ΕΠΟ (Κάρτα Υγείας), δεν μπορούσε να περάσει στα... ψιλά από τους ανθρώπους των διεθνών Συνομοσπονδιών. Συν τις άλλοις, FIFA και UEFA καταλογίζουν στην Ομοσπονδία ότι είχαν ελλιπή ενημέρωση για τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο και άλλη εντύπωση σχημάτιζαν όταν ερχόταν κλιμάκιο στην χώρα μας για συζητήσεις. Τέλος, το γεγονός πως άλλα συμφωνούσαν ΕΠΟ-Πολιτεία από τον Απρίλιο και έπειτα και άλλα γίνονταν στην πράξη, όταν μάλιστα σε αρκετές απ' αυτές τις συναντήσεις συμμετείχαν FIFA-UEFA, προσμετρήθηκε στις αποφάσεις που πάρθηκαν χθες (29/8).

- Ποια ήταν τα επίμαχα σημεία της αντίθεσης ΕΠΟ-Κοντονή:

Η πρώτη μεγάλη κόντρα αφορούσε τους τακτικούς δικαστές στις πειθαρχικές επιτροπές που ήθελε να επιβάλει η Πολιτεία και τους οποίους ουδέποτε επιθυμούσε η ΕΠΟ, έστω και αν εντέλει συμφώνησε. Επίσης, άλλο σημείο τριβής ήταν το δικαίωμα του Σταύρου Κοντονή να παρεμβαίνει στις εγχώριες διοργανώσεις και να τις διακόπτει ή να τις αναβάλει, χωρίς να μπορεί η Ομοσπονδία να κάνει κάτι. Αντίθεση υπήρχε και για την διαιτησία, όπου η ΕΠΟ ήθελε να έχει τον πλήρη έλεγχο, ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού ζητούσε αλλαγή στη δομή της και στους πίνακες. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους της αναβολής έναρξης του πρωταθλήματος. Πλέον, "ελέγχεται" από την FIFA με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

- Αν έχει υπάρξει ποτέ ξανά στήριξη από την FIFA στην Πολιτεία έναντι της ΕΠΟ:

Για πρώτη φορά η FIFA συντάσσεται με την Κυβέρνηση και ουσιαστικά "αδειάζει" την ΕΠΟ. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία και η επίκληση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου αποτελούσε "μπαμπούλα" ως τώρα. Οι προκάτοχοι του Σταύρου Κοντονή που ήθελαν να παρέμβουν (π.χ. Λιάνης, Ορφανός, Φλωρίδης), πολλές φορές υποχρεώνονταν να αλλάξουν νόμους τα... μεσάνυχτα, προκειμένου να μην υπάρξει θέμα Grexit, κάτι που δεν έγινε με τον Ζακυνθινό υφυπουργό, ο οποίος επέμεινε μέχρι τέλους και μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος από τις εξελίξεις.

- Τι θα γίνει με το πρωτάθλημα:

Σήμερα (30/8), η ΕΠΟ στο Δ.Σ. της πρέπει να πάρει πίσω τις αλλαγές που έγιναν στην Επιτροπή Δεοντολογίας την 1η Αυγούστου. Εφόσον γίνει αυτό, μέχρι την Παρασκευή (2/9) πρέπει να έχει γίνει άρση της αναβολής έναρξης του πρωταθλήματος από τον υφυπουργό αθλητισμού. Παράλληλα, την Τετάρτη (31/8) η Super League εκλέγει νέο πρόεδρο και αποφασίζει αν το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει από την 1η ή την 3η αγωνιστική, κάτι που επιθυμεί η NOVA.

- Ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ:

Το σίγουρο είναι πως δεν θα κατέβει υποψήφιος ο Γιώργος Γκιρτζίκης. Σήμερα (30/8), αναμένεται να αντικατασταθούν τα έξι μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ από έξι αναπληρωματικά μέλη. Από 'κει και πέρα, η συμπολίτευση ψάχνει νέο πρόσωπο για να κατέβει στην εκλογική μάχη της 1ης Οκτωβρίου απέναντι στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Βαγγέλη Γραμμένο, ενώ μετά τις σημερινές εξελίξεις ουσιαστικά μηδενίζεται η περίπτωση για διοικούσα επιτροπή στην ΕΠΟ, εκτός αν το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας δεν πάρει πίσω τις αλλαγές, κάτι που δεν συγκεντρώνει πιθανότητες ύστερα και από τις δηλώσεις του Κωστάκη Κουτσοκούμνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

H FIFA "τελειώνει" την ΕΠΟ
Υπό την εποπτεία FIFA και UEFA η ΚΕΔ
Κοντονής: "Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει μόλις αποκατασταθεί η νομιμότητα"
"Στόχος" του Κυριάκου ο Γκιρτζίκης
Η κρίσιμη Δευτέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου
TAGS ΕΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ