ΕΠΟ

"Εκπτώσεις" σε "χειραγώγηση" και ποινές για επεισόδια

"Εκπτώσεις" σε "χειραγώγηση" και ποινές για επεισόδια
Επεισόδια Αστυνομια ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Sport24.gr παρουσιάζει τι προβλέπει ο νέος πειθαρχικός κώδικας για τα επεισόδια και τους χειραγωγημένους αγώνες. Ομοιότητες και διαφορές.

Μία από αυτές αφορά την χειραγώγηση αγώνα. Με τα νέα δεδομένα, καμία ομάδα δεν πρόκειται να τιμωρηθεί σύμφωνα με τα περιεχόμενα των φακέλων που στέλνει το σύστημα ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης τηςUEFA(BFDS).

Συγκεκριμένα στο άρθρο «17» προστέθηκε παράγραφος σύμφωνα με την οποία για «χειραγώγηση» ή «απόπειρα χειραγώγησης αγώνα… «Οπωσδήποτεθαπρέπει να έχει αποδειχθεί η εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων και η δια-(μετα)-κίνηση των χρημάτων».

Στους φακέλους τηςUEFAκάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται. Το μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας Στέλλα Δραγατσίκη το είχε παραδεχθεί άλλωστε, σημειώνοντας ότι τα ακριβή στοιχεία των εμπλεκομένων παραγόντων, αξιωματούχων, ποδοσφαιριστών στον αγώνα Κυπέλλου του Πανελευσινιακού με την Ξάνθη, των οποίων τον υποβιβασμό πρότεινε, δεν εξακριβώθηκαν. Γι’ αυτό άλλωστε, οι δύο ομάδες αθωώθηκαν και το ίδιο θα γίνει και με τις υπόλοιπες που είναι στα «ύποπτα» παιχνίδια που έχει στείλει ηUEFA.

Η ΕΠΟ με την συγκεκριμένη προσθήκη φροντίζει ώστε να κόψει τον… βήχα στα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Οι νέες ποινές για τα επεισόδια

Σε ότι αφορά το «άρθρο 15» για τα επεισόδια στους αγώνες υπάρχουν… εκπτώσεις σε πρόστιμα και τιμωρία έδρας. Πέρσι άλλωστε, τόσο οι ομάδες, ακόμη και οι αθλητικοί δικαστές (!) είχαν εκφράσει τις διαφωνίες τους για τις ποινές που προβλέπονταν.

Για παράδειγμα:

- Για ρίψη φωτοβολίδας με πιστόλι προβλέπεται προσωρινή διακοπή και πρόστιμο 10-30.000 και διακοπή του αγώνα αν επαναληφθεί. Ο προηγούμενος κώδικας προέβλεπε άμεσα διακοπή.

- Για ρίψεις φωτοβολίδων πριν την έναρξη ή μετά την λήξη του αγώνα η τιμωρία ήταν 8.000-20.000 ευρώ πρόστιμο και μία αγωνιστική έδρας και έγινε 3.000-15.000 χωρίς τιμωρία έδρας.

- Στην διάρκεια του αγώνα: Για ρίψη αντικειμένων που δεν είναι πρόσφορα να προκαλέσουν βλάβη, το πρόστιμο ήταν 9-25.000 και τώρα μετατράπηκε από 5.000-15.000 ευρώ.

- Για να διακοπεί οριστικά αγώνας πρέπει να τραυματιστεί ποδοσφαιριστής ή προπονητής ή διαιτητής ενώ με τον προηγούμενο πειθαρχικό κώδικα έπρεπε να υπήρχε έστω και ελαφρά σωματική βλάβη ή ρίψη αντικειμένου που δύναται να προκαλέσει σωματική βλάβη. Τώρα... "σε κάθε περίπτωση, όταν ένα αντικείμενο που ριφθεί από έναν θεατή χτυπήσει τον διαιτητή ή ένα από τους βοηθούς διαιτητές ή ένα παίκτη ή αξιωματούχο ομάδος ο διαιτητής μπορεί να επιτρέψει την συνέχεια του αγώνα ή να διακόψει αυτόν προσωρινά ή οριστικά, ανάλογα με την σοβαρότητα του περιστατικού".

- Καταργείται η ποινή έδρας μετά από υποτροπή για άναμμα πυρσών χωρίς ρίψη στον αγωνιστικό χώρο.

- Στα μεμονωμένα επεισόδια αυξήθηκε το πρόστιμο για επεισόδια στα αποδυτήρια από 8.000-40.000 ευρώ σε 20.000-150.000 Το ίδιο πρόστιμο θα ισχύει και για επεισόδια στον χώρο των επισήμων που πριν ήταν από 10.000 -80.000 ευρώ.

- Στα εκτεταμένα επεισόδια οι ποινές παραμένουν οι ίδιες.

- Στις υποτροπές οι χρηματικές ποινές προσαυξάνονται κατά 50% και η έδρα κατά μία αγωνιστική ενώ πριν διπλασιάζονταν και το πρόστιμο και η τιμωρία της έδρας.

- Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο όπου η διακοπή του αγώνα επαφίεται στην κρίση του διαιτητή. «Ο διαιτητής κρίνει αν θα προχωρήσει στην έναρξη του αγώνα με βάση την σοβαρότητα του περιστατικού» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η συγκεκριμένη παράγραφος προστέθηκε προφανώς μετά τον ντόρο που έγινε με τον Ανδρέα Παππά και το περσινό ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό.«Αν μέχρι 15 λεπτά πριν την καθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα έχει αποκατασταθεί πλήρως η τάξη και ο Αστυνομικός Διευθυντής τον διαβεβαιώσει ότι δεν υφίσταται κίνδυνος, αυτά είναι στοιχεία που αποτελούν σημαντικές παραμέτρους στην λήψη της απόφασής του για την έναρξη του αγώνα» τονίζεται επίσης.

- Κατά την διάρκεια του αγώνα η είσοδος οπαδών σημαίνει αυτόματα διακοπή εκτός εάν αφορά έναν φίλαθλο ή μεμονωμένους φιλάθλους «που δεν εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά και η αποχώρησή τους από τον αγωνιστική χώρο επιτυγχάνεται γρήγορα και χωρίς έκτροπα».

- Για είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, μετά την λήξη του αγώνα: αν δεν συνδέεται με βιαιοπραγίες το πρόστιμο ήταν 20.000-50.000 και μία αγωνιστική ενώ τώρα θα είναι 10.000-40.000 χωρίς αγωνιστική. Αν η είσοδος συνδέεται με βιαιοπραγία ή φθορά ξένης περιουσίας προβλέπεται πρόστιμο 40.000-100.000 και 1-2 αγωνιστικές. Πριν ήταν 50.000-100.000 ευρώ και 1-2 αγωνιστικές.

- Όσον αφορά την είσοδο κατά την διάρκεια του αγώνα αν σημειώθηκαν βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή φθορά ξένης ιδιοκτησίας τότε επιβάλλεται χρηματική ποινή από 70.000 - 150.000 ευρώ και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές από 2 έως 3αγωνιστικές. « Ο αγώνας (εφόσον ο αγώνας διακοπεί οριστικά) κατακυρώνεται υπέρ της ανυπαίτιας ομάδας και από την υπαίτια αφαιρούνται τρεις (3) βαθμοί από τον βαθμολογικό πίνακα» σημειώνεται επίσης.

TAGS ΕΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ