ΕΛΛΑΔΑ

Εισήγηση για υποβιβασμό Ξάνθης, Πανελευσινιακού και Χανίων

Εισήγηση για υποβιβασμό Ξάνθης, Πανελευσινιακού και Χανίων
Ξάνθη, Πανελευσινιακός ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τον υποβιβασμό της Ξάνθης, του Πανελευσινιακού και του ΑΟ Χανιά έχει προτείνει το ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας. Τι αναφέρει η εισήγηση, τι "ζητάει" ο πειθαρχικός κώδικας.

Εισήγηση για υποβιβασμό της Ξάνθης, του Πανελευσινιακού και των Χανίων έχει κάνει το ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας καθώς θεωρεί ότι ο αγώνας Κυπέλλου Πανελευσινιακού - Ξάνθης (17/12, 0-5) και ο αγώνας πρωταθλήματος της Football League Χανίων - Ελευσίνας (21/12, 3-1) είναι χειραγωγημένοι για στοιχηματικούς λόγους.

Η εισήγηση από το μέλος της Επιτροπής Στέλλα Δραγατσίκη, έγινε έπειτα από τα στοιχεία για στοιχηματισμό που έχει στείλει η εταιρία Sportradar. Ειδικά για τον αγώνα της Ελευσίνας στην εισήγησή της στις 20/5, η ερευνήτρια τονίζει ότι " συνοψίζοντας οι κινήσεις των αποδόσεων που σημειώθηκαν βάσει και της συνημμένης στο φάκελό αναφοράς της UEFA, η κίνηση των ζωντανών στοιχηματικών αγορών, και η απόσυρση μιας πολύ ζωντανής στοιχηματικής αγοράς και τα δύο πέναλτι που δέχθηκε ο Πανελευσινιακό συνιστούν ενδείξεις χειραγωγησης στη συνισταμένη της προηγούμενης γνώσης ότι ο Πανελευσινιακός θα έχανε με τουλάχιστον δύο τέρματα. Η απόφαση από κάποια πρακτορεία στοιχηματισμού να αποσύρουν τις ζωντανές αγορές συνιστά σαφή ένδειξη χειραγώγησης του παιχνιδιού".

"Δεν εξακριβώθηκαν τα στοιχεία τους..."

Το σημαντικό κομμάτι της εισήγησης όμως είναι το εξής. Όπως αναφέρε ι "βάσει των ως άνω ενδείξεων πιθανολογείται ότι αυτές οι ομάδες με εμπλοκή και ευθύνη παραγόντων και αξιωματούχων, αλλά και ποδοσφαιριστών τους (των ως άνω ομάδων), των οποίων τα ακριβή στοιχεία δεν εξακριβώθηκαν, προέβησαν, προκειμένου να προσπορίσουν για τον εαυτό τους ή για τρίτους παράνομο περιουσιακό όφελος μέσω χρηματικών αποδόσεων από στoιxηματισμό, σε επηρεασμό και προκαθορισμό του αποτελέσματος του αγώνα".

Ο πειθαρχικός κώδικας για να θεωρηθεί μία ομάδα υπαίτια τονίζει ότι πρέπει να υπάρχει εμπλοκή αξιωματούχου ή περισσότεροι του ενός ποδοσφαιριστών, κάτι που δεν προκύπτει και μάλιστα στην εισήγησή της το μέλος της επιτροπής σημειώνει ότι δεν εξακριβώθηκαν τα στοιχεία τους. Το δικαστικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας που θα επιληφθεί της υπόθεσης μπορεί ή να την θέσει στο αρχείο που είναι και το πιο πιθανό, ή να καλέσει τις εμπλεκόμενες ομάδες σε απολογία και να αποφασίσει.

Να σημειωθεί επίσης, ότι το πρόστιμο των 3. εκατ. ευρώ που προτείνεται για την Ξάνθη και των 2.25 εκατ. ευρώ που προτείνεται για τον Πανελευσινιακό δεν προβλέπεται πουθενά στον πειθαρχικό κώδικα. Επίσης, όλες οι ομάδες στα παιχνίδια που θεωρούνται "χειραγωγημένα" κατά την sportradar έχουν αθωωθεί επειδή ακριβώς δεν αναφέρεται πουθενά εμπλοκή παραγόντων ή ποδοσφαιριστών παρά μόνο στοιχηματισμός, άγνωστο από ποιους.

Photo credits: Action images

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ