ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγές καταστατικού στην ΕΠΣ Χανίων και πρόωρες εκλογές

Αλλαγές καταστατικού στην ΕΠΣ Χανίων και πρόωρες εκλογές

Αναστάτωση στα Χανιά για τις επικείμενες εκλογές της ΕΠΣ, με δημοσίευμα του τοπικού Τύπου να αναφέρει ότι ο νυν πρόεδρος πέρασε "αθόρυβα" τρεις αλλαγές στο καταστατικό με σκοπό τη θωράκιση της επανεκλογής του.

Εκλογές τον Σεπτέμβρη για την ανάδειξη του νέου ΔΣ ήταν προγραμματισμένες στην ΕΠΣ Χανίων, με την εφημερίδα "Νέα Κρήτη" να υποστηρίζει ότι ο νυν πρόεδρος, Γιώργος Βούρβαχης, πέρασε "αθόρυβα" τρεις αλλαγές στο καταστατικό με σκοπό τη θωράκιση της επανεκλογής του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτές οι "φωτογραφικές" διατάξεις προβλέπουν εκλογές Ιούνιο αντί Σεπτέμβριο, αποκλείουν την προεδρική υποψηφιότητα Βαρουξάκη (αντίπαλος του νυν προέδρου), όπως και ενδεχόμενη υποψηφιότητα Κουκλάκη (συνυποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές).

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας υποστηρίζει ότι οι αλλαγές αυτές προσκρούουν στο καταστατικό της ΕΠΟ, παραγνωρίζουν ακόμη όρια και δικαιώματα που παρέχει ο αθλητικός νόμος.

Αλλαγή έγινε στο άρθρο 24, που ρητά αναφέρει ότι "η τακτική γενική συνέλευση συγκαλείται το Σεπτέμβριο κάθε έτους", με το νέο καταστατικό να στο άρθρο 26 να ορίζει πως "η τακτική Γ.Σ. συγκαλείται το μήνα Ιούνιο κάθε έτους". Ο Στέλιος Βαρουξάκης μόλις στις 16 Μαΐου ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την προεδρία της ΕΠΣ, γνωρίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν Σεπτέμβρη.

Αλλαγές καταστατικού στην ΕΠΣ Χανίων και πρόωρες εκλογές

Νέα Κρήτη", αγνοούσε την τροποποίηση του καταστατικού η οποία δημοσιεύτηκε από το Ειρηνοδικείο Χανίων μόλις στις 15 Απριλίου, αλλά δεν έτυχε από την Ένωση διαφανούς δημοσιοποίησης.

Το δημοσίευμα μάλιστα επικαλείται τις δηλώσεις του κ. Βούρβαχη στο ραδιοσταθμό "Χανιά Σπορτ", όπου για την υποψηφιότητα του. κ. Βαρουξάκη είχε τονίσει "έχει γραφτεί το όνομά του, από τον ίδιο όμως δεν έχουμε ακούσει να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του. Εμείς είμαστε εδώ έτοιμοι για οποιαδήποτε υποψηφιότητα", γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι με τις αλλαγές του καταστατικού τον έχει ήδη αποκλείσει.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι για την αλλαγή χρόνου τακτικής γενικής συνέλευσης, νομικοί τονίζουν ότι η τροποποίηση του καταστατικού δεν περιλαμβάνει μεταβατική διάταξη, που θα λέει π.χ. ότι οι πρώτες εκλογές μετά την ψήφιση θα γίνουν για την εναρμόνιση της διαδικασίας και θεωρούν ότι, αν πραγματοποιήσει εκλογές τον προσεχή Ιούνιο, δε θα είναι απολύτως σύννομες. Το παράδειγμα της ΕΠΣ Κυκλάδων είναι παρόμοιο και έχει προκαλέσει την αναστολή ιδιότητας μέλους από την εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ. Εύλογα η διάταξη αυτή παρέχει πλεονέκτημα στον υποψήφιο που είναι νυν πρόεδρος.

Όσον αφορά την μεταβολή του άρθρου 32 από το παλιό στο νέο καταστατικό "φωτογραφίζει" τον αποκλεισμό του Στέλιου Βαρουξάκη από την προεδρία, με την προσθήκη της πρότασης "ο πρόεδρος πρέπει να είναι πτυχιούχος ΑΕΙ", την στιγμή που σε κανένα από τα καταστατικά της ΕΠΟ ή ΕΠΣ, ή στον αθλητικό νόμο, δεν επιβάλλεται πρόεδρος να εκλέγεται με απαραίτητο προσόν το πτυχίο Ανωτάτης Σχολής.

Αλλαγές καταστατικού στην ΕΠΣ Χανίων και πρόωρες εκλογές
Αλλαγές καταστατικού στην ΕΠΣ Χανίων και πρόωρες εκλογές

"πριν από την παρέλευση πέντε (5) πλήρων ετών από την τελευταία πράξη ενασχόλησής του με τη διαιτησία", έγινε "πριν από την παρέλευση δέκα (10) πλήρων ετών από τη διαγραφή του από τα μητρώα της (ΚΕΔ) ΕΠΟ ή της Ένωσης στην οποία ανήκε, ή την παρέλευση δέκα (10) ετών από τη λήξη του τελευταίου του διοριστηρίου".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Νέας Κρήτης", πρόκειται για "φωτογραφική" διάταξη για τον πρώην διαιτητή Αντώνη Κουκλάκη, που ήταν υποψήφιος απέναντι στον κ. Βούρβαχη στις προηγούμενες εκλογές της ΕΠΣΧ και το όνομά του είχε συζητηθεί και τώρα... Και αυτή η προσθήκη αντίκειται στο καταστατικό της ΕΠΟ, που δίνει δικαίωμα πέντε χρόνων σε διαιτητές, ενώ η τροποποίηση του κ. Βούρβαχη συγκυριακά καταδικάζει αυτό το δικαίωμα, αυξάνοντας άλλα πέντε τα χρόνια αποκλεισμού.

H γενική συνέλευση της ΕΠΣ Χανίων για τις παραπάνω τροποποιήσεις στο καταστατικό της έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 και εγκρίθηκαν από το Ειρηνοδικείο Χανίων σε συνεδρίαση της 1ης Απριλίου 2016 και η απόφαση εκδόθηκε και δημοσιεύτηκε στις 5 Απριλίου 2016. Εν μέσω, φυσικά, της αποχής των δικηγόρων.

Οι μεταβολές ωστόσο που αντίκεινται στο καταστατικό της ΕΠΟ δημιουργούν ζήτημα, από το ίδιο το άρθρο 2 του καταστατικού της τοπικής Ένωσης, που προβλέπει στην παράγραφο (η) τα εξής: "Το σεβασμό και την προτροπή κάθε παραβίασης του Καταστατικού της, των Καταστατικών, Κωδίκων, Κανονισμών, αποφάσεων και οδηγιών των ΕΠΟ, FIFA και UEFA και τη διασφάλιση ότι αυτά γίνονται σεβαστά από τα μέλη της, τους αξιωματούχους, τους ποδοσφαιριστές και κάθε εμπλεκόμενο με το άθλημα του ποδοσφαίρου εντός των ορίων της δικαιοδοσίας της".

Οι παραβιάσεις του καταστατικού της ΕΠΟ, εφόσον αυτές αποδεικνύονται, ενέχουν κινδύνους περί αναστολής ιδιότητας μέλους από την Ομοσπονδία. Σε κάθε άλλη περίπτωση η επιλογή για την άρση όποιων αδιεξόδων είναι, σύμφωνα με νομικές απόψεις, "η πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης για τις τροποποιημένες διατάξεις και την ισχύ τους, περιλαμβάνοντας την εναρμόνισή τους με τον αθλητικό νόμο και το καταστατικό της ΕΠΟ προς τα οποία θεωρείται ότι αντίκεινται. Μετά μπορεί να προκηρύξει τις εκλογές, για την απάλειψη κάθε απειλής απώλειας προσωρινής ιδιότητας".

Αλλαγές καταστατικού στην ΕΠΣ Χανίων και πρόωρες εκλογές

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ