ΕΛΛΑΔΑ

Αδειοδότηση: Οι διαφωνίες με την ΕΠΟ και ο υποβιβασμός λόγω οφειλών

Αδειοδότηση: Οι διαφωνίες με την ΕΠΟ και ο υποβιβασμός λόγω οφειλών
ΕΠΟ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τι συζητήθηκε στην ενημέρωση των παραγόντων της Super League, της Ομοσπονδίας και της UEFA. Οι διαφωνίες με την ΕΠΟ και ο υποβιβασμός λόγω οφειλών. Το Sport24.gr αναλύει.

Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση των φακέλων των ΠΑΕ στην ΕΠΟ προκειμένου να πάρουν άδεια για το επόμενο πρωτάθλημα έχει αρχίσει ωστόσο, οι διαφωνίες αλλά και οι… αναβολές δεν λείπουν!

Ο νέος κανονισμός αδειοδότησης τέθηκε σε ισχύ (με καθυστέρηση) στις 20 Ιανουαρίου και παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 31/1 στις ΠΑΕ από το διευθυντή του τμήματος αδειοδότησης της ΕΠΟ Γιώργο Δημητρίου, τον Ιβάντσιτσα Σούντατς (αντιπρόεδρος UEFA Licensing Committee) και τον Πάμπλο Ροντρίγκεζ (μέλος UEFA Licensing Unit).

Καθυστέρηση που οφείλεται σε αλλαγές οι οποίες έγιναν μετά το περσινό φιάσκο με τον Πανιώνιο ο οποίος - κατά την UEFA - κακώς πήρε άδεια (στην θέση του στην Ευρώπη έπαιξε ο ΠΑΣ Γιάννινα) και η ΕΠΟ τιμωρήθηκε με πρόστιμο 50.000 ευρώ από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία η οποία απαίτησε το «ξήλωμα» και του δευτεροβάθμιου οργάνου αδειοδότησης που έδωσε άδεια στην ομάδα της Νέας Σμύρνης.

Ο (επιβεβαιωμένος) υποβιβασμός λόγω οφειλών

Στο νέο κανονισμό αδειοδότησης λοιπόν, υπάρχουν αλλαγές. Η πιο σημαντική από αυτές πάρθηκε από την Super League, τον Δεκέμβριο του 2015, τίθεται σε ισχύ από φέτος και επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας αλλά και με επιστολή της Λίγκας προς την ΕΠΟ σύμφωνα με την οποία "δεν τίθεται θέμα επιβεβαίωσης της απόφασης που έχει εγκριθεί από το ΔΣ της ΕΠΟ από τις 17/12/2015 και ισχύει. Έκτοτε δεν έχει μεταβληθεί η βούληση της Super League και της ΕΠΟ".

Όποια ομάδα λοιπόν, δεν πάρει άδεια για οικονομικούς λόγους κατά την εξέταση των φακέλων μέχρι τις 31 Μαϊου θα υποβιβαστεί στην Football League. Το συγκεκριμένο μέτρο μάλιστα, θα είναι πιο εξοντωτικό όταν θα εξεταστούν οι φάκελοι των ομάδων στο τέλος της περιόδου 2017-18, καθώς θα υποβιβάζονται οι ΠΑΕ που δεν παίρνουν άδεια για οποιοδήποτε λόγο!

Διαφωνίες για την αρνητική θέση και τους δύο γηγενείς

Υπάρχουν όμως, και δύο σημεία τριβής ανάμεσα στις ΠΑΕ και την ΕΠΟ, στο νέο κανονισμό αδειοδότησης.

Σημείο 1: Σύμφωνα με το άρθρο 52β. αν μία ΠΑΕ έχει αρνητική καθαρή θέση (με απλά λόγια αρνητικά κεφάλαια στις ενδιάμεσες και ετήσιες οικονομικές καταστάσεις) ή σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις δεν είναι βιώσιμη, θεωρείται ότι έχει υποπέσει σε «παραβίαση δείκτη», κριτήριο που έχει χαρακτηριστεί ως «υποχρεωτικό» για την αδειοδότηση μίας ΠΑΕ. Η ομάδα σε αυτή την περίπτωση κινδυνεύει να μην πάρει άδεια και να υποβιβαστεί.

Σημείο 2: Σύμφωνα με το άρθρο 18β. η κάθε μία ΠΑΕ θα πρέπει να έχει υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με δύο γηγενείς (Έλληνες) ποδοσφαιριστές κάτω των 21, οι οποίοι θα πρέπει να αγωνιστούν σε τουλάχιστον πέντε αγώνες (της πρώτης ομάδας), πρωταθλήματος ή και κυπέλλου Ελλάδας, τουλάχιστον για εξήντα λεπτά ανά αγώνα. Ως αποδεικτικό στοιχείο θα είναι το φύλλο αγώνα.

Αναβολή για ένα χρόνο, "θέλουμε για δύο"

Στην ενημέρωση προς τις ΠΑΕ που έγινε την Δευτέρα αποφασίστηκε να δοθεί αναβολή στα δύο αυτά άρθρα για ένα χρόνο επειδή ο κανονισμός ανακοινώθηκε στις ομάδες με καθυστέρηση. Η συγκεκριμένη αναβολή προκάλεσε ανακούφιση στις ΠΑΕ που επικαλέστηκαν αντικειμενική αδυναμία να υλοποιήσουν απαιτήσεις του κανονισμού όπως η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ίση με το 5% του προϋπολογισμού της ομάδας, λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Λίγη ώρα αργότερα, μάλιστα, προχώρησαν ακόμη ένα βήμα και με επιστολή που εστάλη από την Super League στην ΕΠΟ ζητήθηκε η αναβολή των συγκεκριμένων μέτρων να ισχύσει για δύο χρόνια Η συγκεκριμένη διαφωνία είναι άγνωστο που μπορεί να οδηγήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Τα 9 κλειδιά για την αλλαγή στο ελληνικό ποδόσφαιρο
TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ