STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Χριστόπουλος: "Δύσκολο να επιλέξεις φαβορί"

Χριστόπουλος: "Δύσκολο να επιλέξεις φαβορί"
Χριστόπουλος ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο προπονητής, Γιάννης Χριστόπουλος, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή Ανατροπή & πέναλτι με τους Σταύρο Γεωργακόπουλο, Ευάγγελο Μίχο και Γιάννη Σερέτη, για την έναρξη της Super League. (AUDIO)

Για το αν θα είναι πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα: "Πιστεύω θα είναι πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα όσον αφορά τις πρώτες θέσεις. Θα ήθελα όμως να είναι και πιο ανταγωνιστικό για τις ομάδες που θα υποβιβαστούν. Πήρα πληροφορίες για την Βέροια και το αν θα αντικατασταθεί. Πρέπει κάποιες ομάδες που έχουν προβλήματα, να τα ξεπεράσουν και να φανούν καλύτερες. Όταν λέμε για πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, εννοούμε συνήθως ότι θα είναι και πιο ποιοτικό. Οι τέσσερις μεγάλες ομάδες έχουν ενισχυθεί με καλούς ποδοσφαιριστές. Το θέμα είναι τι χημεία θα υπάρχει, τι καταστάσεις θα δημιουργηθούν στα αποδυτήρια και πως θα λυθούν. Ομάδες όπως ο Αστέρας τις περιμένω πιο ανταγωνιστικές. Ομάδες όπως η Ξάνθη, ο Πανιώνιος, ο Ατρόμητος κάνουν ένα καλό σύνολο".

Για την απουσία του ελληνικού στοιχείου από το πρωτάθλημα: "Δεν υπάρχουν Έλληνες και ξένοι. Υπάρχουν καλοί και κακοί προπονητές, καλοί και λιγότεροι καλοί ποδοσφαιριστές. Ευχής έργο είναι οι Έλληνες προπονητές να δουλεύουν και οι ποδοσφαιριστές να παίζουν. Όπως έχει διαμορφωθεί η παγκόσμια κατάσταση βολεύει να υπάρχουν πιο πολλοί ξένοι. Το θέμα είναι πως θα διαμορφωθεί μία σχολή που να έχει Έλληνες προπονητές και παίκτες. Μακάρι τα επόμενα χρόνια να έχουμε πιο πολλούς Έλληνες και ιδιαίτερα στις μεγάλες ομάδες".

Για τα συστήματα που βλέπει να έχουν τάση προς το 3-4-3 ή το 3-5-2: "Υπήρχε μία μεγάλη τάση ειδικά στο ιταλικό ποδόσφαιρο, προ οκταετίας, όπου 10-12 ομάδες χρησιμοποιούσαν τρεις αμυντικούς, αν και οι Ιταλοί ήταν κατεξοχήν λάτρεις της τετράδας στην άμυνα και της ζώνης. Κατά καιρούς έχει προκύψει και εκτός Ιταλίας να χρησιμοποιούν τέτοιους σχηματισμούς. Το πιο σημαντικό όμως είναι η τακτική και η στρατηγική που χρησιμοποιείται και όχι ο σχηματισμός. Μπορεί ένας σχηματισμός 3-4-3 να έχει φουλ επιθετική τακτική και ακριβώς το ίδιο σύστημα να έχει φουλ αμυντική τακτική. Το 3-4-3 που κυρίως προσπάθησε να εφαρμόσει ο Αγιαξ και στην ουσία του 4-3-3 της Μπαρτσελόνα γίνεται 3-4-3, με τον Μπούσκετς μέσα στα στόπερ. Το ποια είναι η αρχική διάταξη με το ποια τακτική ακολουθεί, είναι τελείως διαφορετικά πράγματα".

Για το αν ρόστερ του Ολυμπιακού, είναι πιο πλήρες σε σχέση με πέρσι: "Ο μοναδικός καθρέφτης είναι ο αγωνιστικός χώρος. Δεν μπορούμε να μένουμε στο βιογραφικό, πρέπει να δούμε τι μπορεί να προσφέρει ένας παίκτης, σε μία ομάδα την δεδομένη χρονική στιγμή. Για παράδειγμα πέρσι ήρθε ένας τεράστιος ποδοσφαιριστής ο Εσιέν στον Παναθηναϊκό, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν δικαιολόγησε το όνομα του και τα χρήματα που πήρε. Πρέπει να έχουμε υπομονή. Τα πρώτα ματς δεν είναι ασφαλή για αποτελέσματα. Δεν ξέρουμε σε τι επίπεδο φόρμας παρουσιάστηκαν οι ομάδες. Δεν ξέρουμε πως δούλεψαν κατά την διάρκεια της προετοιμασίας τους. Θα θυμίσω πέρσι τα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Ατρόμητου έκανε εκπληκτικές εμφανίσεις και μετά έκανε περίπου έντεκα ματς να κερδίσει και πάλι και σχεδόν σε όλη διάρκεια της περιόδου βρισκόταν στην ζώνη του υποβιβασμού. Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 5-6 παιχνίδια πρωταθλήματος για τα πρώτα συμπεράσματα. Ο Ολυμπιακός είναι ο πρωταθλητής και ποτέ δεν μπορείς να αγνοήσεις την δυναμική του Ολυμπιακού. Έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό το περσινό ρόστερ, έχει παίκτες από τις ακαδημίες του που πραγματικά έχουν ενδιαφέρον και έχει ενισχυθεί με τις καινούργιες του προσθήκες. Η ομάδα μου δίνει την εντύπωση ότι είναι πιο σοφτ σε σχέση με πέρσι. Μπορεί να τον βοηθήσει στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά ίσως χάσει την δυναμική του στην Ευρώπη".

Για το αν η αλλαγή του προπονητή στον Ολυμπιακό παίζει ρόλο στο νέο πρόσωπο που δείχνει: "Σίγουρα η φιλοσοφία ενός προπονητής είναι καθοριστική, όπως και όταν ο προπονητής έχει πολύ καλή συνεργασία με το εκάστοτε τεχνικό διευθυντή στον σχεδιασμό του ρόστερ, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για μία ομάδα. Όλοι είδαμε ότι φέτος έγιναν κάποια πράγματα στον Ολυμπιακό, που δείχνει ότι δεν είχε καλό σχεδιασμό. Όταν κάνεις κάποιες μεταγραφές, τελευταίες μέρες του Αυγούστου, αυτό σημαίνει ότι θα έχει και κάποια θέματα. Πιστεύω ότι οι ποδοσφαιριστές που ήρθαν, για να δέσουν με το νέο προπονητή και την υπόλοιπη ομάδα, θα περάσει πολύς καιρός, για να φτάσουμε στο μάξιμουμ της απόδοσης τους. Αυτό λογικά θα γίνει στον δεύτερο γύρο".

Για το αν ο Ολυμπιακός είναι και πάλι το φαβορί στο νέο πρωτάθλημα: "Θα δούμε και πάλι αν είναι φαβορί ο Ολυμπιακός, δεν μπορώ να σας το πω αυτό. Ο Παναθηναϊκός, έχει φέρει πάρα πολλούς παίκτες, έχει τουλάχιστον δύο επιλογές σε κάθε θέση. Εχει κάνει ομάδα για να πάρει πρωτάθλημα, όχι . Ο ΠΑΟΚ έχει κάνει πάρα πολύ καλές μεταγραφές. Καμία σχέση οι επιλογές του φέτος, σε σχέση με τους Αρνεσεν και Τούντορ. Ο ΠΑΟΚ έχει δυναμώσει πάρα πολύ. Η ΑΕΚ είναι πολύ σφιχτή ομάδα. Πήρε πολύ ικανούς ποδοσφαιριστές στα στόπερ, αλλά και από την μέση και μπροστά. Δεν μπορώ να πω ποιος είναι το φαβορί. Ένα μικρό προβάδισμα στην πρώτη αγωνιστική θα το έδινα στον Ολυμπιακό".

Για το ποιον θεωρεί ποιο «ομάδα»: "Πιο σφιχτές ομάδες είναι ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ.Το να δημιουργηθεί μία σφιχτή ομάδα στηρίζεται σε τρία χαρακτηριστικά. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών, η χημεία και η δουλειά που θα κάνει ο εκάστοτε προπονητής. Και βέβαια όταν υπάρχουν νέοι ποδοσφαιριστές χρειάζεται χρόνος. Είναι δύσκολο όταν έχεις παιχνίδια κάθε τρεις μέρες, να περάσεις πράγματα και να αποκτήσουν όλοι οι παίκτες την τακτική φιλοσοφία του προπονητή. Και όταν υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες, χρειάζονται ισορροπίες. Σε αυτό το κομμάτι ένα μικρό ντεζαβαντάζ, ίσως, το έχουν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Η ΑΕΚ έχει μεγάλο πλεονέκτημα που δεν παίζει Ευρώπη, γιατί οι παίκτες θα βλέπουν κάθε παιχνίδι σαν τελικό. Η ΑΕΚ έχει πιο ισορροπημένο ρόστερ. Υπάρχουν παίκτες που είναι «περισσότερο» βασικοί".

Για το ποια είναι η θέση του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου: "Ίσως ο καλύτερος ρόλος του Χριστοδουλόπουλου σε μία ομάδα είναι ο ρόλος του winger. Είναι πολύ σημαντικό η τακτική που θα ακολουθήσει ο κάθε προπονητής".

Για το τι θα έκανε αν γινόταν Πρόεδρος του ελληνικού ποδοσφαίρου: "Αν γινόμουν Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσπαθούσαν να κάνω πιο δίκαια, τίμια και ανταγωνιστική την κοινωνία και μετά θα φτιάξει και το ποδόσφαιρο. Στην Ελλάδα δεν σεβόμαστε. Δεν είναι μόνο οι δημοσιογράφοι. Φίλαθλοι και αντίπαλοι μιλάνε με πολύ απαξιωτικό λόγο για κάποιους πολιτικούς και αυτό συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο. Τον αυτοσεβασμό μπορούν να τον διδάξουν οι επικοινωνιολόγοι και οι δημοσιογράφοι που έρχονται σε επαφή με την κοινωνία".

Για το ποια μεταγραφή θεωρεί εντυπωσιακή και ποια έξυπνη: "Εχουν πολύ καλές μεταγραφές. Παίκτες σαν τον Κουλιμπαλί που πήρε ο Παναθηναϊκός ή ο Λέσκοτ που ήρε η ΑΕΚ, δεν περίμενα ότι θα ερχόταν στην Ελλάδα αυτός ο παίτκης, ή ο Μάτος που πήρε ο ΠΑΟΚ και τον γνωρίζω από το ουκρανικό πρωτάθλημα. Σχεδόν όλες οι ομάδες παρουσιάζονται πλήρες σε όλες τις θέσεις".

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ