STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Τσίκινης για Παπαπέτρου: "Να κλείσει τ' αυτιά του"

36η ΓΙΟΡΤΗ ΠΣΑΠ / ΒΡΑΒΕΙΑ 2016 - 2017 / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
Παπαπέτρου EUROKINISSI SPORTS

Ο Ηρακλής Τσίκινης μιλάει στο Sport24.gr για τον ρέφερι του Ολυμπιακός - ΑΕΚ, Τάσο Παπαπέτρου. Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του, πώς μπορεί να αντέξει την πίεση που του ασκείται και "οι κακές στιγμές του παρελθόντος".

Προ ημερών ο Τάσος Παπαπέτρου ψηφίστηκε από τους ποδοσφαιριστές ως ο καλύτερος διαιτητής για την αγωνιστική περίοδο 2016-2017. Λίγες μέρες αργότερα, μετά τον ορισμό του στο Ολυμπιακός - ΑΕΚ, βρέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο.

Η "ερυθρόλευκη" ΠΑΕ ζήτησε την αντικατάστασή του με επιστολή σε ΚΕΔ, UEFA και ΕΠΟ, υποστηρίζοντας ότι ο ορισμός του είναι"το αποτέλεσμα μίας σκόπιμης απόπειρας να αλλοιωθεί παράνομα το αποτέλεσμα του αγώνα".

Η ΑΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή το αίτημα του Ολυμπιακού για αλλαγή των διαιτητών του ντέρμπι, κάνοντας λόγο για " στυγνό και αθέμιτο παιχνίδι επηρεασμού των διαιτητών", ενώ η ΕΠΟ χαρακτήρισε "προκλητική" την επιστολή της ΠΑΕ Ολυμπιακός και ξεκαθάρισε ότι " δεν πρόκειται να εμπλακεί σ' αυτή την προσχεδιασμένη αθλιότητα".

Το Sport24.gr ζήτησε την άποψη του άλλοτε διεθνούς ρέφερι, Ηρακλή Τσίκινη, για τον Τάσο Παπαπέτρου. Αναφέρθηκε στον τρόπο που αντιμετωπίζει ένα παιχνίδι ο διαιτητής από τον σύνδεσμο Αθηνών, περιέγραψε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του, εκφράζοντας την άποψη ότι αν τον ευνοήσουν οι συνθήκες, τότε "μπορεί να είναι και ο καταλληλότερος για τέτοια δύσκολα παιχνίδια". Διαβάστε όσα ανέφερε ο Τσίκινης...

Πώς θα τον περιέγραφες ως διαιτητή;

"Έχει γίνει διεθνής σε μικρή ηλικία. Έχει όλα τα φόντα να γίνει πολύ καλός διαιτητής. Δεν είναι τυχαίο ότι ψηφίστηκε από τους παίκτες ως κορυφαίος διαιτητής για το 2016-2017. Βασίζεται πολύ στην τακτική, διαιτητής που... τρέχει το παιχνίδι, του αρέσει να το αφήνει να εξελίσσεται. Αφήνει το πλεονέκτημα".

Πώς είναι η συνεργασία με την τριάδα του (Κωσταράς, Καμπούρης, Σιδηρόπουλος);

"Είναι βοηθοί με τους οποίους έχει συνυπάρξει σε αρκετά παιχνίδια, τους παίρνει μαζί και σε ευρωπαϊκά παιχνίδια. Αυτό δεδομένα θα βοηθήσει γιατί γνωρίζει ο ένας τον άλλον. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η παρουσία του Σιδηρόπουλου, ως 4ου, καθώς είναι πολύ έμπειρος. Είναι μια τετράδα την οποία θα χαρακτήριζα ό,τι καλύτερο γι' αυτό το παιχνίδι".

Ο Ολυμπιακός επισήμως ζήτησε την αντικατάστασή του. Πόσο εύκολο είναι να σφυρίξει σ' αυτό το ματς;

"Πρέπει να κλείσει τα αυτιά του σε οτιδήποτε γίνεται γύρω του, να συγκεντρωθεί αποκλειστικά στο παιχνίδι, και με αυτοσυγκέντρωση και καλή ψυχολογία να μπει στο ματς και να αποδώσει δικαιοσύνη. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ασχοληθεί με τα δημοσιεύματα που τον αφορούν".

Πώς μπορεί να αντεπεξέλθει σ' αυτή την πίεση;

"Στην Ελλάδα είναι τόσοι πολλοί που ασχολούνται με τη διαιτησία, είτε πρόκειται για ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, είτε για παράγοντες, που πρέπει να είσαι κλεισμένος σε ένα δωμάτιο και να μην έχεις επαφή με τον έξω κόσμο. Φυσικά δεν μπορεί εύκολα να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά μέσα από τον χαρακτήρα του, μπορεί να τα απομονώσει και να επικεντρωθεί στη δουλειά του. Να συγκεντρωθεί και να μην επηρεαστεί από τίποτα".

Ποια τα καλά του και τα μειονεκτήματά του;

"Είναι φιλόδοξος, νέος, πολύ προπονημένος. Είναι ανερχόμενος διαιτητής για την Ελλάδα στην UEFA. Αυτό του δίνει κίνητρο να προσπαθήσει ακόμα καλύτερα. Αν βοηθήσουν και οι συνθήκες, μπορεί να είναι και ο καταλληλότερος για τέτοια δύσκολα παιχνίδια. Του λείπει λίγο η εμπειρία, αλλά έχει παραστάσεις και πρέπει και αυτός να βοηθήσει με τη συμπεριφορά του ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα".

Πώς κρίνει τη διαιτησία του στο Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός του α' γύρου;

"Είχε πάει αρκετά καλά στο Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός".

Θα προσπαθήσει όπως το κάνουν πολλοί διαιτητές, να βγάλει την πρώτη κάρτα μετά το 30';

"Θα δούμε πώς θα αντιδράσει στο ματς. Έχει να κάνει και με το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα. Αν δείξουν καλή συμπεριφορά οι παίκτες, θα βοηθήσουν και τον διαιτητή".

Ποια είναι τα σοβορότερα λάθη του στα ΑΕΚ – Ολυμπιακός των προηγούμενων ετών;

"Στο παρελθόν υπήρξαν παιχνίδια στα οποία δεν τα πήγε καλά, αλλά αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα. Υπάρχουν και κακές στιγμές. Έναν διαιτητή δεν πρέπει να τον κρίνουμε για το παρελθόν του κατά τη δική μου εκτίμηση. Ένας διαιτητής πρέπει να κρίνεται με τα χαρακτηριστικά που έχει και από εκεί και πέρα έχει να κάνει και με τύχη. Εύχομαι να την έχει και να φέρει εις πέρα την αποστολή του".

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ