STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Το προφίλ του διαιτητή του ντέρμπι Ολυμπιακός - ΑΕΚ

Το προφίλ του διαιτητή του ντέρμπι Ολυμπιακός - ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Λάτρης του βιβλίου, ανιψιός του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή της Παναχαϊκής και του Παναθηναϊκού Δημήτρη Κίζα, ο χημικός Γιώργος Κύζας, ρέφερι της σαββατιάτικης "μάχης" Ολυμπιακός - ΑΕΚ.

Το μεσημέρι ανακοινώθηκε από την ΕΠΟ, ότι από τον ερχόμενο Γενάρη θα φοράει το σήμα της FIFA στο στήθος. Λίγη ώρα αργότερα, η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας τον όρισε στο σαββατιάτικο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ, για την 7η αγωνιστική της Super League, το πρώτο ντέρμπι της διαιτητικής του καριέρας.

Το ίδιο σκηνικό είχε επαναληφθεί και πέρσι με τον Χάρη Καλογερόπουλο που είχε γίνει διεθνής, λίγες ημέρες πριν από το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό.

Ο Γιώργος Κύζας λοιπόν, μάλλον θα την θυμάται για αρκετό καιρό την σημερινή ημέρα. Το Sport24.gr, σας παρουσιάζει τον 35χρονο ρέφερι, εντός και εκτός γηπέδων. Η καριέρα του, τα χόμπι του, τα φαλτσφυρίγματα του.

Λάτρης του βιβλίου

Παντρεμένος με ένα παιδί, ο Γιώργος Κύζας είναι λάτρης του βιβλίου. "Δώσε μου βιβλίο και πάρε μου την ψυχή" λέει ο 35χρονος ρέφερι από την Δράμα που μιλάει τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και είναι επιστημονικός συνεργάτης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης στο τμήμα χημείας. Παράλληλα διδάσκει στο Τμήμα Οινολογίας του ΤΕΙ Καβάλας.

Είναι ανιψιός του Κύπριου παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Δημήτρη Κίζα, νυν προέδρου του συλλόγου βετεράνων της Παναχαϊκής ενώ είχε κάνει καριέρα στην Ένωση Νέων Παραλιμνίου ως αμυντικός από το 1971 μέχρι το 1975 και στην Παναχαϊκή 1980-81, 1982-88 (99 συμμετοχές, 3 γκολ) ενώ είχε και 73 συμμετοχές και 4 γκολ στον Παναθηναϊκό (1976-1980).

Οι παρατηρητικοί ενδεχομένως να προσέξατε ότι το επίθετο του θείου του, είναι γραμμένο με "ι" ενώ του ανιψιού με "υ". Όχι, ο Γιώργος Κύζας δεν. μιμήθηκε τον Γιάννη Βαρουφάκη. Η διαφορά οφείλεται σε λάθος που είχε γίνει στην μεταγραφή του θείου Δημήτρη Κίζα όταν είχε έρθει στην Ελλάδα, λάθος που. έμεινε στην πορεία.

Τα φαλτσοσφυρίγματά του

Ο "άρχων" του σαββατιάτικου ντέρμπι, ξεκίνησε την διαιτησία ερασιτεχνικά το 1999. Προβιβάστηκε στην γ' εθνική την περίοδο 2005-06, στην β' κατηγορία τη σεζόν 2008-09 και στην Super League το καλοκαίρι του 2012. Συνολικά μετράει 26 αγώνες στην μεγάλη κατηγορία, 28 στην Β' εθνική, 13 στην Γ' και 7 στο Κύπελλο Ελλάδας και με εξαίρεση την πρώτη χρονιά, δεν έχει κάνει το μεγάλο λάθος.

Το ξεκίνημα στην Super League ήταν με το. αριστερό. Στο παιχνίδι της 4ης αγωνιστικής ανάμεσα στον Άρη και την Κέρκυρα (1-0) είχε μείνει ένα μήνα εκτός ορισμών για πέναλτι που είχε δώσει στους "κίτρινους" σε μαρκάρισμα του Χαμπλ στον Ψυχογιό με το οποίο ο Αγκάνθο στο 57' είχε σημειώσει το νικητήριο γκολ.

Την ίδια χρονιά, στο πρώτο παιχνίδι για τους "32" του Κυπέλλου Ελλάδας, στο Ηράκλειο, στο παιχνίδι ΟΦΗ - Απόλλων Σμύρνης (1-0) είχε δώσει ανύπαρκτο (σύμφωνα με τον παρατηρητή) πέναλτι στους κρητικούς σε μονομαχία του Περογαμβράκη με τον Κωνσταντίνου και είχε τιμωρηθεί για 20 ημέρες.

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Πανθρακικό για την 29η αγωνιστική (2-0), οι "πράσινοι" διαμαρτυρήθηκαν για το πέναλτι που κέρδισε ο Κάμπελ με το οποίο ο Φουστέρ διαμόρφωσε το τελικό 2-0. Η βαθμολογία του όμως, ήταν καλή.

Πέρυσι, ο Παναθηναϊκός φώναζε για την διαιτησία του στην ήττα με 2-1 από τον Πανθρακικό στην Κομοτηνή, μεταξύ άλλων για την δεύτερη κίτρινη στον Μπούρμπο στο 59' ενώ είχε αποβάλλει και τον Μεχία των γηπεδούχων μετά το τέλος του αγώνα! Ο Γιάννης Αλαφούζος είχε διαμαρτυρηθεί κατά την διάρκεια του αγώνα μέσω twitter. Ο παρατηρητής πάντως, τον είχε δικαιώσει.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ