STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Το μπάχαλο του 2013 με τις ευρωπαϊκές άδειες

Το μπάχαλο του 2013 με τις ευρωπαϊκές άδειες
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο ΠΑΣ ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά για την άδεια που χορηγήθηκε στον Πανιώνιο και το Sport24.gr θυμάται τον "χαμό" του 2013 με πρωταγωνιστές τους Ηπειρώτες, τον Παναθηναϊκό και την Ξάνθη!

Ο Πανιώνιος δικαιώθηκε από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ και πήρε την άδεια να αγωνιστεί τόσο στα πλέι-οφ, όσο και την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή στον ΠΑΣ Γιάννινα εκφράζουν δυσαρέσκεια για την απόφαση και θα αντιδράσουν άμεσα για την ανατροπή της ώστε να παίξουν αυτοί, ως έκτοι, στα πλέι-οφ.

Το σκηνικό θυμίζει σε ένα βαθμό το μπάχαλο με τις άδεις προ τριετίας. Τότε που η έβδομη Ξάνθη δικαιώθηκε στα τέλη Ιουνίου και έπαιξε στην Ευρώπη, καθώς η UEFA άναψε κόκκινο σε ΠΑΣ Γιάννινα και Παναθηναϊκό. Θυμηθείτε το χρονικό του 2013 με τις απανωτές ανατροπές στις αδειοδοτήσεις των ομάδων:

ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΟΡΓΑΝΟ

Στις 22 Μαΐου 2013 η ΕΠΟ ανακοινώνει τις αποφάσεις του Πρωτοβάθμιου Οργάνου Αδειοδότησης το οποίο δίνει άδεια σε μόλις 8 από τις 16 ομάδες της Super League. ΠΑΣ Γιάννινα και Παναθηναϊκός είναι ανάμεσα στις ομάδες στις οποίες δεν χορηγήθηκαν άδεια, μαζί με τις ΑΕΚ, Άρη, ΟΦΗ, Κέρκυρα, Πανιώνιο, Πανθρακικό.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον ΠΑΣ ο οποίος από τις 15 του ίδιου μήνα έχει ξεκινήσει τις υποχρεώσεις του στα πλέι-οφ μαζί με τον ΠΑΟΚ, τον Ατρόμητο και τον Αστέρα Τρίπολης. Νωρίτερα, στις 9 Μαΐου, ο Παναθηναϊκός κερδίζει την Ξάνθη με 3-0 σε αγώνα μπαράζ και τερματίζει στην 6η θέση περιμένοντας τις αποφάσεις της δευτεροβάθμιας επιτροπής που θα εξετάσει τις εφέσεις των ομάδων που δεν πήραν άδεια.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Στις 31 Μαΐου, με τα πλέι-οφ να βρίσκονται σε εξέλιξη, η δευτεροβάθμια επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ δίνει την πολυπόθητη άδεια σε ΠΑΣ Γιάννινα, Παναθηναϊκό και Πανθρακικό, επιτρέποντας στους Ηπειρώτες να αγωνιστούν στην Ευρώπη. Η αντίδραση της Ξάνθης, που έχει πάρει άδεια από το Πρωτοβάθμιο Όργανο, είναι σφοδρή: "Πωλούνται αδειοδοτήσεις σε... περίπτερα και ψιλικατζίδικα" , αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση.

Παράπονα εκφράζονται και άλλες ομάδες, με αποτέλεσμα η UEFA να στείλει κλιμάκιο στις 6 Ιουνίου στην Αθήνα για να εξετάσει αρκετούς από τους φακέλους ομάδων που πήραν άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα και την Ευρώπη. Οι πρώτες πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγω για σοβαρό πρόβλημα που έχει ο φάκελος του ΠΑΣ , την ώρα που στο μικροσκόπιο μπαίνει και αυτός του Παναθηναϊκού.

ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟΠ ΑΠΟ ΤΗΝ UEFA

Τελικά στις 20 Ιουνίου, η Ξάνθη ενημερώνεται ότι θα αγωνιστεί αυτή την Ευρώπη , καθώς τόσο ο ΠΑΣ, που τερμάτισε τελευταίος στα πλέι-οφ, όσο και ο έκτος Παναθηναϊκός, δεν εξασφάλισαν άδεια από την UEFA.

Εξαιτίας, μάλιστα, αυτού του... μπάχαλου, η Super League αποφασίζει από την επόμενη χρονιά ότι τα play-offs θα ξεκινούν με τις ομάδες που έχουν εξασφαλίσει ευρωπαϊκή άδεια, για να μην επαναληφθεί αυτό που έγινε με τον ΠΑΣ.

ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ Η UEFA;

Με όλα τα παραπάνω τραγελαφικά, αναρωτιέσαι αν τελικά θα έπρεπε από την αρχή να ερχόταν η ευρωπαϊκή ομοσπονδία για να εξετάσει τις άδειες των ομάδων. Να ξεχωρίσει από την αρχή τις ομάδες που λειτουργούν νοικοκυρεμένα, σύμφωνα με τις δικές της απαιτήσεις, για να μην υπάρχουν σκιές και ανακοινώσεις τύπου πωλούνται άδειες στα περίπτερα.

Ήδη Πανιώνιος και ΠΑΣ Γιάννινα είναι στα "χαρακώματα" και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αύριο θα είναι άλλες ομάδες στις θέσεις τους και πάει λέγοντας. Τα στάνταρ της UEFA είναι γνωστά και οι απορίες εύλογες για ποιο λόγο εμφανίζονται συχνά τέτοιες αποκλείσεις ανάμεσα στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή και αυτή που εξετάζει τις Εφέσεις.

Κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει και η φετινή ιστορία, το σίγουρο είναι ότι με την παρουσία των ανθρώπων της UEFA από την αρχή σε αυτό το θέμα, όλα θα ξακαθάριζαν άμεσα. Και ο κόσμος θα μάθαινε χωρίς σκιές για το ποιες ομάδες είναι αυτές οι οποίες λειτουργούν στα πρότυπα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας!

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ