STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Το έκανε ξανά: Νέα ανατροπή της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού, 2-1 στο Φάληρο

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / ΓΚΟΛ ΤΣΙΓΚΡΙΝΣΚΙ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / ΓΚΟΛ ΤΣΙΓΚΡΙΝΣΚΙ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ βρέθηκε να χάνει 1-0 απ'τον Ολυμπιακό στο 81', αλλά κατάφερε να πετύχει μια ιστορική ανατροπή και τεράστια νίκη. Ο Τσιγκρίνσκι ισοφάρισε στο 87' κι ο Γιακουμάκης πέτυχε το νικητήριο γκολ στο 94'. Οι ερυθρόλευκοι διαμαρτύρονται για φάουλ στον Μποτία στο δεύτερο γκολ της ΑΕΚ.

Το διπλό του ΠΑΟΚ στα Γιάννενα το μεσημέρι της Κυριακής αύξησε κι άλλο την ήδη μεγάλη σημασία του ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ είχε αποσπαστεί τέσσερις βαθμούς απ'τους ερυθρόλευκους και πέντε απ'την Ένωση, οπότε οι αντίπαλοι στο "Καραϊσκάκης" είχαν τεράστια αναγκαιότητα αποτελέσματος.

Όσο κακό και χωρίς ποιότητα ήταν το ματς μέχρι το 80', άλλο τόσο αποζημείωσε τον κόσμο με τη συγκλονιστική εξέλιξη και διακύμανση που είχε στο τέλος του αγώνα.

Ο Ολυμπιακός έδειξε πως μπορεί να πετύχει μια πολύ μεγάλη νίκη με το γκολ του Ανσαριφάρντ στο 81', αλλά δεν υπολόγιζε στην αντίδραση της ΑΕΚ. Για μια ακόμη φορά η ομάδα του Χιμένεθ έδειξε τρομερό χαρακτήρα όταν βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και όχι μονο ισοφάρισε, αλλά πήρε μια τεράστια νίκη που αφήνει τον Ολυμπιακό τρίτο και κρατάει την Ένωση κοντά στον ΠΑΟΚ στη μάχη του πρωταθλήματος.

ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΙ ΑΠ'ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

Ο Όσκαρ Γκαρθία εξέπληξε με τις επιλογές του. Στην άμυνα η επιστροφή του Μποτία ήταν μάλλον αναμενόμενη, με τον Ισπανό να παίρνει τη θέση του Ένχελς και όχι του Σισέ. Στο κέντρο Ρομαό και Ζιλέ διατήρησαν τις θέσεις τους, αλλά ο Γκαρθία προσέθεσε τον Οφόε στην τριάδα του κέντρου και άλλαξε διάταξη, επιλέγοντας το 4-3-3.

Το έκανε ξανά: Νέα ανατροπή της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού, 2-1 στο Φάληρο

Ο Φορτούνης πήγε στο αριστερό άκρο, ο Πάρντο διατήρησε τη θέση του στα δεξιά ενώ στην κορυφή της επίθεσης ξεκίνησε ο Μιραλάς αντί του Ανσαριφάρντ που έμεινε στον πάγκο.

Εκπλήξεις είχαν και οι επιλογές του Χιμένεθ. Ο Ισπανός διατήρησε τον Τσιντώτα στο τέρμα και το 4-4-2/4-2-3-1, αλλά είχε αλλαγές στα πρόσωπα. Στο κέντρο της άμυνας ο Βράνιες ήταν ο παρτενέρ του Τσιγκρίνσκι, με τον Λαμπρόπουλο να μένει στον πάγκο. Στον άξονα ο Κονέ ήταν ο παρτενέρ του Σιμόες, ο Λάζαρος διατήρησε τη θέση του στα δεξιά, με τον Μπακασέτα να παίρνει αυτή του Λόπες στα αριστερά.

Το έκανε ξανά: Νέα ανατροπή της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού, 2-1 στο Φάληρο

Ο Αραούχο ήταν στην κορυφή της επίθεσης, με τον Μασούντ και όχι τον Λιβάγια να κίνεται στον χώρο πίσω του.

Γήπεδο: "Γ. Καραϊσκάκης"

Διαιτητής: Αναστάσιος Παπαπέτρου (Αθηνών)

Βοηθοί: Π. Κωσταράς (Αιτ/νίας), Β. Καμπούρης (Ευβοίας)

4ος: Αναστάσιος Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)

Ολυμπιακός (Όσκαρ Γκαρθία): Προτό, Ελαμπντελαουϊ, Μποτία, Σισέ, Κούτρης, Ρομαό, Ζιλέ (71' Ταχτσίδης), Οφό (59' Ανσαριφάρντ), Πάρντο (79' Μάριν), Φορτούνης, Μιραλάς.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Τσιντώτας, Γκάλο, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης, Σιμόες, Κονέ (72' Γαλανόπουλος), Μπακασέτας (85' Γιακουμάκης), Μασούντ, Χριστοδουλόπουλος, Αραούχο (62' Λιβάγια).

Γκολ:81' Ανσαριφάρντ / 87' Τσιγκρίνσκι, 94' Γιακουμάκης

Κάρτες: 30' Μποτία, 37' Ρομαό, 82' Ανσαριφάρντ / 29' Σιμόες, 74' Μασούντ, 76' Μπακάκης, 93' Λιβάγια

Αποβολές:94' Μποτία

Θυμηθείτε το LIVE του αγώνα.

ΑΣΦΥΚΤΙΚΟ ΠΡΕΣΙΝΓΚ, ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ο αγώνας ξεκίνησε με την πίεση που περιμέναμε. Και οι δύο ομάδες πίεζαν την μπάλα σε κάθε σπιθαμή του γηπέδου, με αμέτρητες μονομαχίες και τις γραμμές της άμυνας ψηλά. Η ΑΕΚ λογικά ήταν αυτή που έμεινε πιο χαμηλά σ'αυτές τις συνθήκες του αγώνα, με τον Ολυμπιακό να πιέζει ψηλά και να θέλει να την κλείσει.

Στην ουσία και οι δυο ομάδες πέρασαν το πρώτο διάστημα του αγώνα με πολύ τρέξιμο όταν δεν είχαν την μπάλα, αλλά με ελάχιστες συνεργασίες όταν την είχαν. Καθόλου τυχαία, το ξεκίνημα του ματς πέρασε χωρίς τελική, με πρώτη εκτέλεση του αγώνα ένα πολύ άστοχο γυριστό του Αραούχο εντός περιοχής στο 15'.

Καθόλου τυχαία οι στιγμές που σήκωσαν τον κόσμο απ'τις θέσεις του (εκτός απ'τις διαμαρτυρίες για σφυρίγματα) ήταν από υποψία λάθους στην πίεση. Όταν δηλαδή ο Βράνιες έδειξε έτοιμος να κάνει γκέλα έξω απ'την περιοχή της ΑΕΚ ή όταν ένα λανθασμένο γύρισμα του Ομάρα έβαλε σε μπελάδες τον Μποτία που πρόλαβε την τελευταία στιγμή να κερδίσει το τάκλινγκ στον Μασούντ.

ΔΥΟ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΛΕΨΙΜΟ

Λογικό και επόμενο ήταν οι δύο καλύτερες στιγμές του αγώνα να έρθουν από αντεπίθεση και κλέψιμο. Στο 25' σε κόρνερ της ΑΕΚ ο Πρότο εκτέλεσε γρήγορα με βολέ, η μπάλα έφτασε στον Πάρντο που από δεξιά εκτέλεσε για να βγάλει σε κόρνερ ο Τσιντώτας. Στο 40' ο Ζιλέ πίεσε και πήρε απ'τον Κονέ, η ΑΕΚ βρέθηκε σε ανισορροπία, ο Πάρντο ήταν ξανά αυτός που εκτέλεση, από ίδια θέση και με ίδια κατάληξη, την απόκρουση τοτ Τσιντώτα.

Το πρώτο ημίχρονο πέρασε με τις συνεργασίες των δύο ομάδων να μπορούν να μετρηθούν με τα δάχτυλα του ενός χεριού, με πέντε όλες κι όλες τελιικές και τον διαιτητή να έχει δώσει 32 φάουλ.

ΠΙΟ ΣΙΓΟΥΡΗ Η ΑΕΚ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ

Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημίχρονου δεν άλλαξαν πολλά, εκτός απ'την ικανότητα της ΑΕΚ να κρατάει σταδιακά περισσότερο την μπάλα της. Ο Μασούντ βοήθησε με πλάτη, η πίεση των παικτών του Ολυμπιακό υποχώρησε και η Ένωση κατάφερε να έχει μια σχετικά πιο σίγουρη κατοχή και να κερδίζει μέτρα στο γήπεδο.

Απόροια αυτής της εικόνα ήταν η στιγμή του 58', όταν ο Μπακάκης σέντραρε από αριστερά, ο Αραούχο βρέθηκε μόνος του ανάμεσα στους στόπερ του Ολυμπιακού, με την κεφαλιά του να καταλήγει αδύναμα στην αγκαλιά του Προτό.

ΜΕΣΑ ΑΝΣΑΡΙΦΑΡΝΤ-ΛΙΒΑΓΙΑ

Με τη συμπλήρωση μιας ώρας, ο Γκαρθία έριξε στον αγώνα τον Ανσαριφάρντ στη θέση του Οφόε. Ο Ολυμπιακός γύρισε σε 4-2-3-1, με τον Φορτούνη πίσω απ'τον Ανσαριφάρντ, τον Πάρντο αριστερά και τον Μιραλάς στα δεξιά της επίθεσης. Λίγα λεπτά αργότερα έγινε και η πρώτη αλλαγή για την ΑΕΚ, με τον Λιβάγια στη θέση του Αραούχο.

Κίνηση που έδειξε πως ο Χιμένεθ είχε απ'την αρχή στο μυαλό του πως η ΑΕΚ δεν "αντέχει" την ταυτόχρονη παρουσία των δύο κυνηγών του και ήθελε τον Μασούντ μπροστά απ'τους κεντρικούς μέσους.

Ο ΣΙΣΕ ΕΒΓΑΛΕ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

Στο 69' η ΑΕΚ είχε την καλύτερη στιγμή της, όταν μετά από φάουλ του Χριστοδουλόπουλου ο Μασούντ πήρε δυνατή κεφαλιά στο 2ο δοκάρι και είδε τον Σισέ να διώχνει με το κεφάλι λίγο πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή.

Οι δύο προπονητές συνέχισαν να αλλάζουν μαζί τους παίκτες τους. Μετά την επίθεση ήταν η σειρά της μεσαίας γραμμής. Ο Χιμένεθ έριξε στον αγώνα τον Γαλανόπουλο στη θέση του Κονέ και ο Γκαρθία απέσυρε τον κουρασμένο Ζιλέ για να βάλει στη θέση του τον Ταχτσίδη.

ΤΟ ΕΒΑΛΕ Ο ΑΝΣΑΡΙΦΑΡΝΤ

Στο 79' ο Γκαρθία έπαιξε και το τελευταίο του χαρτί με την είσοδο του Μάριν. Ο Γερμανός έφτασε κοντά στο να γίνει ήρωας με την πρώτη του τελική, αλλά είδε τον Τσιντώντα να βγάζει με το αριστερό του χέρι το πλασέ εκτός περιοχής. Ήταν σαφές πως οι αλλαγές είχαν δώσει ζωντάνια στον Ολυμπιακό.

Απ'το κόρνερ η μπάλα στρώθηκε στον Ανσαριφάρντ ο οποίος εκτέλεσε χαμηλά με το δεξί απ'το ύψος του πέναλτι και άνοιξε το σκορ για τον Ολυμπιακό.

Οι ερυθρόλευκοι πανηγύρισαν έξαλλα και αφοσιώθηκαν στο να κρατήσουν το προβάδισμα. Ο Χιμένεθ έριξε και τον Γιακουμάκη στη μάχη στο 85' στη θέση του Μπακασέτα και η ΑΕΚ προσπάθησε να κλείσει τον Ολυμπιακό.

ΙΣΟΦΑΡΙΣΗ ΚΑΙ ΝΟΚ-ΑΟΥΤ ΣΤΟ 94'

Η Ένωση κατάφερε να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, με γκολ δηλαδή από στημένη φάση. Σε κόρνερ από δεξιά η μπάλα πήγε σε Γιακουμάκη και Χριστοδουλόπουλο, ο Μποτία έκανε τραγικό λάθος και ο Τσιγκρίνσκι εκτέλεσε ανενόχλητος με ένα ξερό σουτ και ισοφάρισε.

Κι ενώ όλα έδειχναν πως το 1-1 θα είναι το τελικό σκορ, η Ένωση βρήκε το γκολ για μια τεράστια ανατροπή και νίκη στις καθυστερήσεις. Ο Γκάλο γύρισε την μπάλα από δεξιά, ο Γιακουμάκης συγκρούστηκε με τον Μποτία, πετάχτηκε πρώτος στην μπάλα και εξ επαφής πέτυχε το σημαντικότερο γκολ του πρωταθλήματος μέχρι σήμερα.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Αυτή του 94'. Εκεί που φαινόταν πως ο Τσιγκρίνσκι θα είναι ο ήρωας που κράτησε ζωντανή την ΑΕΚ, ήρθε ο Γιακουμάκης για να γίνει ο απόλυτος πρωταγωνιστής, σε ένα γκολ που μπορεί να κρίνει τη μισή μάχη του πρωταθλήματος.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Μας έδειξε κι αυτός ξανά το ίδιο έργο που έχουμε δει στα φετινά ντέρμπι: όχι κίτρινες κάρτες νωρίς στο ματς. Τις κράτησε στο τσεπάκι ο,τι κι αν συνέβαινε και τις χρησιμοποίησε μετά. Δεν έκανε σοβαρό λάθος, σφύριξε πολλά και άφησε άλλα τόσα. Οι παίκτες του Ολυμπιακού διαμαρτυρήθηκαν για φάουλ του Γιακουμάκη στο νικητήριο γκολ.

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ

Ο Σιμόες. Σε ένα ματς με πολλά τρεξίματα και λίγη ποιότητα, ο Πορτογάλος θα πάρει τον τίτλο, όχι γιατί πέτυχε κάποιο απ'τα γκολ της ομάδας του, αλλά γιατί χωρίς αυτόν η ΑΕΚ θα είχε πολύ χειρότερη εικόνα στο γήπεδο. Αδικούμε τον Γιακουμάκη που πέτυχε ένα γκολ-καριέρας, αλλά ο αρχηγός της Ένωσης δικαιούται το κρέντιτ.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Η αντίδραση της ΑΕΚ. Συνήθως το πρώτο γκολ σε ντέρμπι δίνει μεγάλο προβάδισμα στην ομάδα που προηγείται, πόσο μάλλον αν το πετύχει στο τέλος και μάλιστα στην έδρα της. Η ΑΕΚ βρήκε τον τρόπο και να ισοφαρίσει, αλλά και να πάρει την νίκη στις καθυστερήσεις, κάνοντας δεύτερη ανατροπή εις βάρος του Ολυμπιακού μέσα στην ίδια χρονιά.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Το γεγονός πως και οι δύο προπονητές ξεκίνησαν χωρίς τους δύο πρώτους σκόρερ τους. Κι αν για τον Χιμένεθ υπάρχει μια δικαιολογία, αφού ο Λιβάγια-Αραούχο έχουν και οι δύο από επτά γκολ, ο Γκαρθία πήρε περίεργη επιλογή με το να μην ξεκινήσει τον Ανσαριφάρντ, που φάνηκε ακόμα περισσότερο όταν τελικό ο Ιρανός άνοιξε το σκορ στην πρώτη ευκαιρία του.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ