STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Τάσος Σιδηρόπουλος: Ο "κορυφαίος" που διχάζει

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI

Ο Τάσος Σιδηρόπουλος διευθύνει το ΑΕΚ - Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ και το Sport24.gr παρουσιάζει το προφίλ του 38χρονου ρέφερι, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη "σφυρίχτρα" στη χώρα, αλλά παράλληλα διχάζει. Διαβάστε το γιατί.

Είθισται στα παιχνίδια υψηλής επικινδυνότητας και σε αυτά που υπάρχει φόβος να ξεφύγει η κατάσταση, να τοποθετούνται διαιτητές ικανοί να κρατήσουν ισορροπίες, να επιβάλουν την προσωπικότητά τους στους ποδοσφαιριστές και να κόψουν το καρπούζι στη μέση.

Για την ΚΕΔ, ο Τάσος Σιδηρόπουλος κρίθηκε ως ο πλέον κατάλληλος για να διευθύνει το ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ για την 5η αγωνιστική στη Super League Σουρωτή.

Το Sport24.grσκιαγραφεί το προφίλ του 38χρονου διαιτητή από τον σύνδεσμο Δωδεκανήσων, ο οποίος θα κληθεί να φέρει εις πέρας την αποστολή του και το όνομά του να συζητιέται ολοένα και λιγότερο μετά το σφύριγμα της λήξης. Το αν θα τα έχει καταφέρει, θα φανεί από τις αποφάσεις του και από το κατά πόσο αυτές θα επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την εξέλιξη του αγώνα.

Η ΑΝΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στη Δράμα στις 9 Αυγούστου 1979, μεγάλωσε στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης και από μικρός ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Φοίτησε σε αθλητικό σχολείο, έκανε στίβο, τρίαθλο και ποδόσφαιρο, όμως ένας τραυματισμός δεν του επέτρεψε να προχωρήσει πολύ, μπήκε στο αστυνομικό Σώμα και τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Ρόδο. Γι' αυτό άλλωστε και ανήκει στην ΕΠΣ Δωδεκανήσου. Μεταξύ άλλων, έχει υπάρξει προϊστάμενος της περιφερειακής μονάδας EURODAC Νοτίου Αιγαίου, με κύριο θέμα απασχόλησης την παράνομη μετανάστευση.

Η διαιτησία υπήρξε χόμπι για τον ίδιο, εντούτοις κατάφερε να εξελιχθεί, να ανέβει και να φτάσει να γίνει διεθνής διαιτητής. Αυτή την στιγμή, για πολλούς θεωρείται ο πιο άρτιος ρέφερι στην χώρα, η αλήθεια είναι όμως ότι διχάζει. Σε άλλους είναι αρεστός, σε άλλους όχι. Σίγουρα στον Ολυμπιακό δεν πετάνε την σκούφια τους μαζί του, γι' αυτό και ζήτησαν εγγράφως από τον αρχιδιαιτητή της ΚΕΔ, κ. Περέιρα, να είναι στο ΟΑΚΑ το βράδυ της Κυριακής (24/9, 20:30) και να έχει ιδία άποψη για τον Σιδηρόπουλο.

Ο 38χρονος διαιτητής με το αθλητικό παρουσιαστικό και την έντονη προσωπικότητα, ξεκίνησε να σφυρίζει από την Γ' και την Β' Εθνική, για να έρθει ο προβιβασμός στη μεγάλη κατηγορία την αγωνιστική περίοδο 2009-10. Στις 13 Δεκεμβρίου 2010 έγινε διεθνής διαιτητής, αντικαθιστώντας τον Γιώργο Δαλούκα, ο οποίος είχε παυθεί από διεθνής μετά τα όσα έγιναν στο Άρης - Παναθηναϊκός 0-1. Έφτασε να σφυρίζει και αγώνες για την φάση των ομίλων του Champions League.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙ

Αρκετές διαιτησίες του ήταν ομολογουμένως πολύ καλές, αλλά υπάρχει και μια που θα θέλει σίγουρα να ξεχάσει και δεν είναι άλλη από αυτή στο Μάντσεστερ Σίτι - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 1-2 τον Νοέμβριο του 2014. Ο Σιδηρόπουλος έκανε ένα -και μόνο- λάθος, που ήταν σοβαρό και έδωσε αφορμή για να ξεσπάσουν κριτικές εναντίον του, βασικά από φίλους της Σίτι. Σε εκείνο το ματς, δεν δίστασε να αποβάλλει (σωστά) δύο παίκτες των γηπεδούχων. Πρώτα τον Φερναντίνιο και μετά τον Τουρέ. Σωστά δεν μάσησε και στις "βουτιές" του Αγκουέρο που προσπαθούσε εναγωνίως να κερδίσει ένα πέναλτι.

Manchester City's Fernandinho, left, is shown his second yellow card by referee Tasos Sidiropoulos during the Champions League group E soccer match between Manchester City and CSKA Moscow, at the Etihad Stadium, in Manchester, England, Wednesday, Nov. 5, 2014. (AP Photo/Jon Super)
Manchester City's Fernandinho, left, is shown his second yellow card by referee Tasos Sidiropoulos during the Champions League group E soccer match between Manchester City and CSKA Moscow, at the Etihad Stadium, in Manchester, England, Wednesday, Nov. 5, 2014. (AP Photo/Jon Super) AP PHOTO/JON SUPER

Ένα λάθος, σοβαρό όμως, έκανε ο Σιδηρόπουλος. Δεν απέβαλλε με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Βέρνμπλουμ, παρατηρώντας λανθασμένα τον συμπαίκτη του Ιγκνάσεβιτς. Αυτή η φάση στάθηκε αρκετή για να ξεσπάσει ένας μικρός πανικός στο Twitter, με φίλους κυρίως της Σίτι να εξαπολύουν δριμύ κατηγορώ. Υπήρξαν πάντως έστω και λίγοι υποστηρικτές του Σιδηρόπουλου, με τον Πελεγκρίνι να αρνείται να τον κατηγορήσει για την ήττα της ομάδας του. Όπως και να 'χει όμως, ήταν μια διαιτησία του που την έχει ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Ο ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ, ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ Η ΜΕΘΗ

Επειδή, δε, στον πολύπαθο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου πολλά συμβαίνουν και κυρίως εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, το "βιογραφικό" του Τάσου Σιδηρόπουλου κοσμεί και μια επίθεση βιαιοπραγίας τον Ιανουάριο του 2011 στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά όπου βρέθηκαν οι διαιτητές για να περάσουν από αγωνιστικά τεστ.Την ώρα που οι περισσότεροι είχαν αποχωρήσει, έξω από τα αποδυτήρια υπήρχαν δύο άτομα με καλυμμένα πρόσωπα, που χτύπησαν με γροθιές τον Σιδηρόπουλο μπροστά στα μάτια των Κάκου και Κουκουλάκη και στη συνέχεια διέφυγαν με μοτοσικλέτα. Οι συνάδελφοι του διαιτητή είδαν τον αριθμό της πινακίδας, η οποία λίγο αργότερα βρέθηκε εγκαταλελειμμένη τον Κορυδαλλό.

Εξάλλου, η εφημερίδα "Δημοκρατική της Ρόδου" αποκάλυψε στις 23 Απριλίου 2014 ότι ο Σιδηρόπουλος δεχόταν απειλητικά μηνύματα στο κινητό του τηλέφωνο για τον ίδιο και την οικογένειά του πριν το ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, που έληξε με νικητές τους πράσινους με 0-3 στο Φάληρο. Ο ίδιος μάλιστα υπέβαλλε μήνυση κατ’ αγνώστων στο αστυνομικό τμήμα της Ρόδου.
Τέλος, ένα χρόνο πριν αυτό το συμβάν και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2013, οι παρουσιαστές της τηλεοπτικής εκπομπής "Δίκη στο ΣΚΑΪ" ισχυρίστηκαν πως ο Τάσος Σιδηρόπουλος νοσηλεύτηκε σε κατάσταση μέθης στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας, όπου βρέθηκε για να παρακολουθήσει το σεμινάριο διαιτησίας της ΚΕΔ (5-7 Ιουλίου). Αξίζει να αναφέρουμε πως ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Καραμελίδης, αρνήθηκε να σχολιάσει δημόσια το γεγονός.

ΜΙΑ ΣΦΥΡΙΧΤΡΑ ΠΟΥ ΔΙΧΑΖΕΙ

Για να φτάσουμε όμως και στο σήμερα, ο Τάσος Σιδηρόπουλος είναι ένας διαιτητής που διχάζει. Οι υποστηρικτές του κάνουν λόγο για έναν διαιτητή που ακόμα και αν κάνει λάθη, αυτά δεν είναι σκόπιμα και πως έχει την προσωπικότητα να επιβληθεί στους παίκτες και να κρατήσει ισορροπίες. Όσοι δεν πετάνε την σκούφια τους για την αφεντιά του, στέκονται στα κατά καιρούς λάθη του που έχουν επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα και ειδικά πέρυσι δεν ήταν για τον ίδιο μια καλή χρονιά, αφού το όνομά του βρέθηκε κάμποσες φορές στο στόχαστρο.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI

Και πάλι όμως, χαίρει της εκτίμησης της ΚΕΔ, γι' αυτό και ορίστηκε για να διευθύνει το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της χρονιάς ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, όπου φυσικά οι πάντες θα περάσουν από... κόσκινο και την παραμικρή αμφισβητούμενη φάση. Οι άνθρωποι της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας θεωρούν ότι είναι ο πλέον κατάλληλος για να φέρει εις πέρας την -ομολογουμένως δύσκολη- αποστολή του.

ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ

Το πρώτο ντέρμπι που διηύθυνε ήταν το 2010 μεταξύ της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού που βρήκε νικήτρια την πρώτη με 1-0 χάρη σε γκολ του Ραφίκ Τζεμπούρ. Συνολικά, έχει διευθύνει 15 ντέρμπι πρωταθλήματος μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων ομάδων. Σε ό,τι αφορά στις αναμετρήσεις μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού για το πρωτάθλημα, ο 38χρονος διαιτητής ήταν ο άρχων των αγώνων τρεις φορές κατά το παρελθόν, με τον Ολυμπιακό να μετράει δύο νίκες και την ΑΕΚ μία.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI

Παράλληλα, ήταν ο διαιτητής του τελικού Κυπέλλου ανάμεσα στις δύο ομάδες ομάδες στις 17 Μαΐου του 2016, με την Ένωση να επικρατεί 2-1 των "ερυθρολεύκων" και να κατακτά τον τίτλο, αλλά και του περυσινού ημιτελικού στο ΟΑΚΑ που βρήκε τον Ολυμπιακό νικητή με 1-0, αλλά την ΑΕΚ να παίρνει την πρόκριση χάρη στο 2-1 του πρώτου αγώνα. Η ΑΕΚ, με διαιτητή τον Σιδηρόπουλο, μετράει συνολικά τρεις νίκες και έξι ήττες, ενώ απ' την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός έχει τρεις νίκες, μία ισοπαλία και τρεις ήττες σε ντέρμπι.

ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Αναφορικά με τις διαιτησίες του που δεν πέρασαν απαρατήρητες, στις 27/11/2010 η ΑΕΚ νίκησε 1-0 τον Ολυμπιακό με γκολ του Μπλάνκο και οι Πειραιώτες διαμαρτυρήθηκαν για το τέρμα του Αργεντινού στο 90',διότι την ώρα που εξελισσόταν η φάση υπήρχε ένα αναμμένο καπνογόνο μέσα στην περιοχή και φώναζαν ότι έπρεπε να έχει διακόψει το παιχνίδι. Σε εκείνο το ματς, είχε δώσει πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού για κράτημα του Λεονάρντο στον Πάντελιτς (56'), αλλά ο Ντουντού έστειλε την μπάλα άουτ.

Την σεζόν 2012-13, αυτή που η ΑΕΚ υποβιβάστηκε, ο Ολυμπιακός νίκησε 0-4 την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, με τον Σιδηρόπουλο να είναι ο άρχων της αναμέτρησης. Η Ένωση, η οποία σωστά έπαιζε με δέκα παίκτες από το 22ο λεπτό, διαμαρτυρήθηκε για δυο πέναλτι σε εκείνο το παιχνίδι, με αποκορύφωμα το χέρι του Χολέμπας στο 38' με το σκορ στο 0-1, το οποίο μετατράπηκε σε κόρνερ. Η άλλη φάση ήταν ένα μαρκάρισμα του Παπάζογλου στον Κατίδη, για το οποίο οι κιτρινόμαυροι ζήτησαν την εσχάτη των ποινών.

Στις 23/9/2015, η ΑΕΚ έπαιξε με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και ηττήθηκε με σκορ 2-1. Στο 80ο λεπτό, ο Κάτσε ανέτρεψε τον Σιμόες μέσα στην περιοχή, αφού τον βρήκε στο γόνατο, αλλά ο Σιδηρόπουλος, ο οποίος μέχρι εκείνη την στιγμή είχε μια άψογη διαιτησία, δεν καταλόγισε την παράβαση. Στο 84', ο Τζιόλης κέρδισε πέναλτι, καθώς ο Σοϊλέδης τον ανέτρεψε άτσαλα με τάκλιν από πίσω, έπειτα από απόκρουση του Μπαρόχα σε κεφαλιά του Μπερμπάτοφ. Ο Στέφανος Αθανασιάδης εκτέλεσε εύστοχα από την άσπρη βούλα.

Στις 30/102016, ξανά στο ΠΑΟΚ - ΑΕΚ που πήγαινε για ένα... σβηστό 0-0, μια λανθασμένη απόφαση έμελλε να ορίσει την τύχη του ντέρμπι υπέρ των ασπρόμαυρων. Κατ' αρχάς,στο πρώτο ημίχρονο είχε μια δύσκολη φάση αυτή του 28ου λεπτού, με τον Κολοβέτσιο να μαρκάρει τον Ροντρίγκες. Το φάουλ ήταν καθαρά εκτός περιοχής και σωστά δεν έδωσε το πέναλτι.Στη φάση που ξεκινάει το γκολ του ΠΑΟΚ στο 95', ο βοηθός Ευθυμιάδης είδε κόρνερ στην παρέμβαση του Ντίντακ, ενώ οι κιτρινόμαυροι υποστήριξαν (σωστά) ότι η μπάλα είχε βγει εκτός αγωνιστικού χώρου και ως εκ τούτου έπρεπε να δοθεί άουτ.

Μια εβδομάδα μετά (6/11/2016), ήταν διαιτητής στον θρίαμβο του Ολυμπιακού με 3-0 απέναντι στον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη. Ο ρέφερι από τον σύνδεσμo Δωδεκανήσου έκανε ένα σοβαρό λάθος που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των γηπεδούχων, όταν σφύριξε πέναλτι σε τάκλιν του Μποτία στον Βιγιαφάνιες στο 60'. Παράβαση δεν υπήρχε, όμως ο ίδιος έδωσε το πέναλτι, αν και είχε πολύ καλή οπτική επαφή. Ο Λεντέσμα αστόχησε από την άσπρη βούλα.

Τέλος, την 1η Μαρτίου 2017 στο ΑΕΚ - Πλατανιάς για το Κύπελλο Ελλάδας στο ΟΑΚΑ, ο Σιδηρόπουλος έδωσε πέναλτι και κόκκινη στον Μπανανά για μαρκάρισμα στον Μάνταλο. Πολλοί αμφισβήτησαν ακόμα και την παράβαση, αλλά και σωστή να ήταν, έπρεπε να δώσει κίτρινη και όχι κόκκινη στον αμυντικό των Χανιωτών. Μπορεί ο άσος της Ένωσης να ήταν σε προφανή θέση για γκολ, όμως το μαρκάρισμα δεν ήταν βίαιο, ούτε εκ προθέσεως, επομένως με βάση τις τροποποιήσεις που έκανε η IFAB, ο διαιτητής κακώς απέβαλλε τον αμυνόμενο.

Μια από αυτές τις αλλαγές, αφορούν την κόκκινη κάρτα στις περιπτώσεις πέναλτι. Πλέον, έχει καταργηθεί η κόκκινη και η λεγόμενη "τριπλή τιμωρία". Με λίγα λόγια, αν κάποιος παίκτης σταματήσει αντικανονικά αντίπαλο εντός περιοχής σε φάση που είναι προφανής ευκαιρία για να επιτευχθεί γκολ, θα αποβάλλεται μόνο αν το χτύπημα είναι εκ προθέσεως ή βίαιο.Αν είναι ακούσιο, αν ο παίκτης έκανε ένα "απλό" φάουλ στην προσπάθειά του να αμυνθεί, τότε θα βλέπει μόνο την κίτρινη κάρτα, ακόμα κι αν το πέναλτι έχει γίνει σε παίκτη που βρίσκεται σε προφανή θέση για γκολ. Όπως συνέβη σε εκείνη την φάση που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ