STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Τα 10 "Big Brother" του Έλληνα διαιτητή

Τα 10 "Big Brother" του Έλληνα διαιτητή
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Sport24.gr, με αφορμή το χτύπημα εκτός φάσης του Πατίτο Ροντρίγκες στον Ντιόγκο Φιγκέιρας που έμεινε ατιμώρητο, παρουσιάζει 10 περιπτώσεις που υπήρξε χρήση βίντεο από τα ποδοσφαιρικά πειθαρχικά όργανα. (PHOTOS & VIDEOS)

Το μαρκάρισμα του Πατίτο στον Φιγκέϊρας δεν το είδε ούτε ο Σιδηρόπουλος, ούτε οι δύο βοηθοί (κυρίως ο α’ βοηθός Δαμιανός Ευθυμιάδης), ούτε ο 4ος Σταύρος Μάνταλος, το "είδε" όμως η κάμερα της NOVA και ο άσος της ΑΕΚ πολύ δύσκολα θα γλυτώσει την τιμωρία.

Η χρήση βίντεο, από τα πειθαρχικά όργανα των Ενώσεων και από τους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς, είναι δυνατή είτε αυτεπάγγελτα, είτε έπειτα από καταγγελία από οποιαδήποτε ομάδα της κατηγορίας επειδή "η φάση διέλαθε της προσοχής του διαιτητή".

Μόνο τότε όμως, καθώς όπως αναφέρεται στον πειθαρχικό κώδικα "δεν χωρεί οποιαδήποτε ανταπόδειξη σχετικά με τις σημειώσεις του διαιτητή που αφορούν σε παραβάσεις του άρθρου αυτού και αναγράφονται στο Φύλλο Αγώνα. Το αρμόδιο για την επιβολή των ποινών αυτού του άρθρου δικαστικό όργανο, εκδίδει την απόφασή του αποκλειστικά με βάση τις γραμμένες από το διαιτητή, στο Φύλλο Αγώνα σημειώσεις".

Κατά το παρελθόν δεν είναι λίγες οι φορές οι φορές που έχει κληθεί σε απολογία ποδοσφαιριστής για παράπτωμα το οποίο δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη των διαιτητών. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει 10 περιπτώσεις..

1. Η γροθιά του Τζεμπούρ. Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου είχε ασκήσει δίωξη στις 23 Μαϊου 2016 για βιαιοπραγία. Ο φορ της ΑΕΚ με το σφύριγμα της λήξης στο ματς της πρεμιέρας των playoffs με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, χτύπησε με γροθιά τον γκολκίπερ του Δικεφάλου, Μάρκο Βελλίδη και τιμωρήθηκε με τρεις αγωνιστικές για βιαιοπραγία. Ο διαιτητής Μάνταλος δεν είχε δει τίποτα.

2. Και ξανά Τζεμπούρ. Τον Φεβρουάριο του 2008 ο ποδοσφαιριστής του Πανιωνίου τότε, Ράφικ Τζεμπούρ είχε κληθεί σε απολογία με βάση το βίντεο γιατί στον αγώνα με τον Ολυμπιακό είχε τραυματίσει τον Νούνιες και κινδύνευε με τιμωρία μέχρι και έξι αγωνιστικών. "H Πειθαρχική Επιτροπή της Superleague κάλεσε σε απολογία τον ποδοσφαιριστή της ΠΑΕ Πανιώνιος R. Djebbour κατόπιν αυτεπάγγελτης παρακολούθησης του video του αγώνα ΠΑΕ Πανιώνιος-ΠΑΕ Ολυμπιακός διότι "στο 85΄ λεπτό του αγώνα διεκδίκησε την μπάλα από τον αντίπαλο ποδοσφαιριστή L. Nunez με τρόπο που μπορούσε να του προκαλέσει τραυματισμό (επικίνδυνο παίξιμο). Το περιστατικό αυτό διέλαθε της προσοχής του διαιτητή", ανέφερε η ανακοίνωση της Super League τότε. Τελικά ο Τζεμπούρ είχε τιμωρηθεί με μία αγωνιστική.

Τα 10 "Big Brother" του Έλληνα διαιτητή
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

3. Το ευχητήριο μήνυμα. Στις 14/4/2016 στο πρωτάθλημα της Football League, για τον αγώνα με τον Πανελευσινιακό, ο ποδοσφαιριστής του Πανσερραϊκού Βασίλης Τριανταφυλλάκος σκοράρει και φοράει μία μπλούζα που έγραφε "Να σας ζήσουν τα παιδάκια σας. Ρούτσης - Στεργιανός", ευχόμενος στους δύο συμπαίκτες του που είχαν γίνει μπαμπάδες πρόσφατα. Κλήθηκε σε απολογία όμως, από την πειθαρχική επιτροπή της Football League γιατί δεν τιμωρήθηκε με κίτρινη κάρτα από τον διαιτητή Γκράνα.

Τα 10 "Big Brother" του Έλληνα διαιτητή
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

4. Εικόνα σοκ: Στις 14/10/2014 ο ποδοσφαιριστής του Πιερικού Ανδρέας Σταμάτης είχε κληθεί σε απολογία από την πειθαρχική επιτροπή της Football League για μαρκάρισμα στον ποδοσφαιριστή του Ηρακλή Νίκο Ζιάμπαρη, το πρόσωπο του οποίου είχε γεμίσει αίματα, εικόνα που είχε σοκάρει το πανελλήνιο. Ο διαιτητής Τζήλος δεν απέβαλε τον παίκτη της ομάδας της Κατερίνης που τελικά τιμωρήθηκε με μία αγωνιστική αν και κινδύνευε με αποκλεισμό οκτώ αγωνιστικών.

Τα 10 "Big Brother" του Έλληνα διαιτητή
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

5. Η συγγνώμη του Γεωργιάδη από τον Καράμπελα και το σκάνδαλο της εφέσεων. Με πέντε αγωνιστικές είχε τιμωρηθεί πρωτόδικα, τον Φεβρουάριο του 2008 ο παίκτης του ΠΑΟΚ Γιώργος Γεωργιάδης, για μαρκάρισμα στον Καράμπελα του Άρη . "Η Πειθαρχική Επιτροπή της Superleague κάλεσε σε απολογία τον ποδοσφαιριστή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γ. Γεωργίαδη κατόπιν καταγγελίας της ΠΑΕ Άρης και παρακολούθησης του video του αγώνα ΠΑΕ ΠΑΟΚ-ΠΑΕ Αρης διότι "στο 3΄ λεπτό του αγώνα τραυματίσατε τον ποδοσφαιριστή της αντιπάλου ομάδος Νικόλαο Καράμπελα, πράξη που διέλαθε της προσοχής του αξιωματούχου του αγώνα", ανέφερε η κλήση σε απολογία.

Ο Γ.Χ. είχε πατήσει με το δεξί πόδι στο αριστερό γόνατο τον παίκτη του Άρη. Ο αθλητικός δικαστής διέγνωσε πρόθεση απορρίπτοντας την υπερασπιστική γραμμή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ η οποία ισχυρίστηκε ότι ο "μπέμπης" δεν είχε πρόθεση και τον είχε τιμωρήσει με τρεις αγωνιστικές συν δύο επειδή ήταν αρχηγός. "Με μια δυνατή, αλλά χωρίς πρόθεση ενέργειά μου, τραυμάτισα έναν συνάδελφο ποδοσφαιριστή κι αυτό με στενοχωρεί αφάνταστα. Ζήτησα από τον ίδιο προσωπικά συγγνώμη και του εξήγησα ότι δεν είχα καμία πρόθεση να τον τραυματίσω κι ότι ήταν μια ατυχής στιγμή", είχε δηλώσει τότε ο Γεωργιάδης.

Η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ όμως, είχε "ρίξει" την ποινή. Στο σκεπτικό της σημείωνε ότι δεν ήταν τίποτα γραμμένο στο φύλλο αγώνα επειδή με τον τρόπο αυτό ότι ο διαιτητής Σταυρίδης είχε επιληφθεί της συγκεκριμένης φάσης.

6. Μπαρκαουάν εναντίον Μπελούτσι. Σεπτέμβριος 2008. Ο ΟΦΗ φιλοξενεί τον Ολυμπιακό για την 4η αγωνιστική της Super League (0-0). Ο διαιτητής Ηλίας Μαζαράκος χάνει μαρκάρισμα του Κοσμίν Μπαρκαουάν των κρητικών στον Μπελούτσι. "Η Πειθαρχική Επιτροπή της Superleague κάλεσε σε απολογία τον ποδοσφαιριστή της ΠΑΕ ΟΦΗ, BARCAUAN COSMIN κατόπιν αυτεπάγγελτης παρακολούθησης του video του αγώνα μεταξύ των ομάδων ΠΑΕ ΟΦΗ-ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ διότι στο 39΄ λεπτό του αγώνα συμπεριφέρθηκε αντιαθλητικά και βάναυσα κατά του αντιπάλου ποδοσφαιριστή F. BELLUSCHI . Το περιστατικό αυτό διέλαθε της προσοχής του διαιτητή", ανέφερε η ανακοίνωση της Super League. Ο Ρουμάνος είχε τιμωρηθεί με μία αγωνιστική αλλά είχε αθωωθεί στην Εφέσεων με δεδικασμένο την υπόθεση του Γεωργιάδη με τον Καράμπελα.

ÓÏÕÐÅÑËÉÃÊÁ / ÏÖÇ-ÏÓÖÐ / SUPERLEAGUE / OFI-OLYMPIAKOS
ÓÏÕÐÅÑËÉÃÊÁ / ÏÖÇ-ÏÓÖÐ / SUPERLEAGUE / OFI-OLYMPIAKOS ACTION IMAGES PRESS AGENCY

7. Ο Ριέρα και ο Καφές. Φεβρουάριος 2011, η ΑΕΚ υποδέχεται τον Πανιώνιο στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο παίκτης της ομάδας της Νέας Σμύρνης Σίτο Ριέρα χτυπάει τον Παντελή Καφέ σε μία φάση που δεν την είδαν οι διαιτητές του αγώνα. "Η πειθαρχική επιτροπή της Superleague κάλεσε σε απολογία τον ποδοσφαιριστή της ΠΑΕ Πανιώνιος Riera Ortega L κατόπιν αυτεπάγγελτης παρακολούθησης του video του αγώνα μεταξύ των ομάδων ΠΑΕ ΑΕΚ – ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ διότι: "Στο 48΄ λεπτό του πιο πάνω αγώνα βιαιοπραγήσατε κατά του αντιπάλου ποδοσφαιριστή ΚΑΦΕ Π. και συγκεκριμένα εκτός φάσης τον χτυπήσατε πισώπλατα με γροθιά, στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Το περιστατικό αυτό διέλαθε της προσοχής του διαιτητή", ανέφερε η κλήση σε απολογία προς τον Ισπανό που είχε τιμωρηθεί με τρεις αγωνιστικές. Στην απολογία του, έκανε λόγο για απλή απώθηση, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. "Απλά τον ακούμπησα και ίσως φάνηκε ότι τον έσπρωξα. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να βιαιοπραγήσω", είχε πει μεταξύ άλλων.

Τα 10 "Big Brother" του Έλληνα διαιτητή
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

8. Εκι εναντίον Ασουνσάο: Ιανουάριος 2005. Η ΑΕΚ υποδέχεται τον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο Ελλάδας, στον πρώτο αγώνα για την φάση των "16" (1-1). Ο διαιτητής Ηρακλής Τσίκινης δεν βλέπει το επεισόδιο που είχαν ο Εκι Γκονζάλες των "πράσινων" με τον Ασουνσάο. Το "βλέπει" όμως, η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ και οι δύο ποδοσφαιριστές τελικά τιμωρούνται με τρεις αγωνιστικές έκαστος. Ο Ρουμάνος είχε τιμωρηθεί με μία αγωνιστική που είχε "πέσει" στην εφέσεων.

Τα 10 "Big Brother" του Έλληνα διαιτητή
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

9. Ο Πάμπλο Γκαρσία, ο Ντιόγκο και ο Κάκος. Περίοδος 2008-09, 10η αγωνιστική, Ολυμπιακός εναντίον ΠΑΟΚ (2-0) στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Ο Πάμπλο Γκαρσία χτυπάει τον Ντιόγκο στην κοιλιά αλλά ο Τάσος Κάκος δεν βλέπει τίποτα. "Η Πειθαρχική Επιτροπή της Superleague κάλεσε σε απολογία τον ποδοσφαιριστή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Γκαρσία Πέρεζ κατόπιν αυτεπάγγελτης παρακολούθησης του video του αγώνα ΠΑΕ Ολυμπιακός-ΠΑΕ ΠΑΟΚ διότι στο 41΄ λεπτό του αγώνα βιαιοπραγήσατε κατά του αντιπάλου ποδοσφαιριστή Σάντο Ντιόγκο Λουίς και συγκεκριμένα τον γρονθοκοπήσατε στην κοιλιακή χώρα. Το περιστατικό αυτό διέλαθε της προσοχής του διαιτητή" αναφέρει η ανακοίνωση της Super League. Ο Γκαρσία τιμωρήθηκε με τρεις αγωνιστικές. Ο ΠΑΟΚ υποστήριζε ότι και ο Ντιόγκο είχε χτυπήσει τον αντίπαλο του και κακώς δεν τιμωρήθηκε.

10. Κασάμι και Περέϊρα. Μάρτιος 2015 στο Ολυμπιακό Στάδιο, ΑΕΚ εναντίον Ολυμπιακός για το Κύπελλο Ελλάδας. Οι "ερυθρόλευκοι" σκοράρουν στο 89’ με τον Χάρα. Ο διαιτητής Καλογερόπουλος δεν βλέπει χειρονομίες που έκαναν ο Βίκτορ Περέϊρα και ο Παϊτίμ Κασάμι στους οπαδούς της ΑΕΚ. Το παιχνίδι διακόπτεται μετά από εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο.

"Σας ενημερώνουμε ότι ο κ. Κωνσταντίνος Πετρόπουλος άσκησε πειθαρχική δίωξη σε βάρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, του προπονητή της De Oliveira Pereira Vitor Manuel και του ποδοσφαιριστή Kasami Pajtim για πράξη που προβλέπεται και τιμωρείται πειθαρχικώς από τις διατάξεις των άρθρων 14 παρ. 2 και 3 και 26 παρ. 1-4 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από 6-6-2014 (αγώνας Κυπέλλου Ελλάδας, ΑΕΚ-Ολυμπιακός της 11/3/2015)", αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΠΟ. Η τιμωρία τους είναι πρόστιμο 9.000 και 7.000 ευρώ αντίστοιχα.

Photo Credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Κινδυνεύει με τιμωρία ο Πατίτο
Το Ολυμπιακός-ΑΕΚ μέσα από τα Instagram Stories του Sport24.gr
Ο "παράδεισος" του Ολυμπιακού, η "κόλαση" της ΑΕΚ!
Όσα δεν είδατε απ' το ντέρμπι του "Γ. Καραϊσκάκης"
TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ