ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές έρευνες της FIFA με 20.000 στοιχεία

TV cameras stand outside the FIFA headquarters after a meeting of the FIFA Executive Committee in Zurich, Switzerland, Friday, Sept. 25, 2015. FIFA canceled a news conference scheduled with President Sepp Blatter without explanation, fueling the sense of turmoil surrounding footballs embattled governing body. (AP Photo/Michael Probst)
TV cameras stand outside the FIFA headquarters after a meeting of the FIFA Executive Committee in Zurich, Switzerland, Friday, Sept. 25, 2015. FIFA canceled a news conference scheduled with President Sepp Blatter without explanation, fueling the sense of turmoil surrounding footballs embattled governing body. (AP Photo/Michael Probst) AP

Η FIFA ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές έρευνες σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει τον οργανισμό και οι οποίες διήρκεσαν 22 μήνες.

Η FIFA ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η 22μηνη εσωτερική έρευνα που είχε αρχίσει για τις πολλαπλές κατηγορίες διαφθοράς και απάτης που βαραίνουν πρώην και νυν στελέχη της και αποκάλυψαν το πέπλο σήψης που είχε καλύψει την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Η έρευνα διενεργήθηκε από το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο "Quinn Emanuel", στο οποίο παραδόθηκαν 1.300 σελίδες αναφορών και 20.000 στοιχεία, ώστε να εντοπιστούν όλοι οι ένοχοι και ο βαθμός της συνέργειάς τους στο σύστημα που λημαινόταν τη FIFA.

Από την πρώτη στιγμή, η νομική στάση που υιοθέτησε επισήμως η ομοσπονδία ήταν πως επρόκειτο για το θύμα της υπόθεσης και όχι τον θύτη, υποστηρίζοντας ότι από τις πράξεις ορισμένων στελεχών της ζημιώθηκε και η ίδια, χάνοντας δεκάδες εκατομμύρια σε μίζες.

Η εσωτερική έρευνα διενεργείται παράλληλα με τις έρευνες των ελβετικών αρχών και το πόρισμα πρόκειται να παραδοθεί στην εισαγγελία της χώρας, που διενεργεί δική της έρευνα, μετά από την παραγγελία του Ελβετού γενικού εισαγγελέα, Μίχαελ Λάουμπερ, την ημέρα των μαζικών συλλήψεων στελεχών της FIFA σε ξενοδοχείο της Ζυρίχης.

Οι συλλήψεις αυτές της 27ης Μαΐου 2015 προέκυψαν από επιχείρηση του FBI, αφού το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διενεργή δική του, ξεχωριστή έρευνα για δωροδοκίες εκατομμυρίων κατά τη διάρκεια πώλησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων και για φοροδιαφυγή από παράγοντες των ποδοσφαιρικών συνομοσπονδιών της Αμερικής.

Η FIFA ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι παρέδωσε όλα τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία στις αρχές και ότι ήταν "νομικά περιορισμένη από το να δημοσιοποιήσει τα ευρήματα απο΄την εσωτερική έρευνα ή να τα σχολιάσει", επειδή οι έρευνες ΗΠΑ και Ελβετίας συνεχίζονται.

Photo credits: AP Photo/Michael Probst

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ