STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Σόου Αλμέιδα και Πατίτο, η ΑΕΚ 4-1 την Ξάνθη

Σόου Αλμέιδα και Πατίτο, η ΑΕΚ 4-1 την Ξάνθη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Με δυο γκολ του Ούγκο Αλμέιδα και δυο ασίστ του Ροντρίγκες μέσα σε 15 λεπτά, η ΑΕΚ νίκησε με 4-1 την Ξάνθη για την πρεμιέρα της Super League.

Η ΑΕΚ στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο απέκτησε τον Ούγκο Αλμέιδα για να έχει το εύκολο γκολ και τον Πατρίσιο Ροντρίγκες για να ενισχύσει την δημιουργικότητα της. Και στο εναρκτήριο ματς του πρωταθλήματος απέναντι στην Ξάνθη, ο Πορτογάλος πέτυχε δυο γκολ και ο Αργεντινός έδωσε δυο ασίστ.

Όλα αυτά μέσα σ’ ένα τέταρτο. Στο 15ο λεπτό του ματς, η ΑΕΚ είχε κάνει ήδη το σκορ 3-1 και είχε "καθαρίσει" την υπόθεση νίκη. Στο τέλος η Ένωση έφτασε στο εμφατικό 4-1, ενώ και δοκάρι είχε, αλλά και ευκαιρίες να πετύχει πολλά περισσότερα γκολ. Έστω και αν μετά το τρίτο, έριξε τον ρυθμό της. Όσο για την Ξάνθη, πλήρωσε το τραγικό ξεκίνημα στο ματς και την συνολικά εξαιρετικά κακή αμυντική της λειτουργία.

Η ταυτότητα του αγώνα

Γήπεδο: Ολυμπιακό Στάδιο

Διαιτητής: Κομίνης (Θεσπρωτίας)

Βοηθοί: Καλφόγλου (Θεσπρωτίας), Τάτσης (Ηπείρου)

ΑΕΚ (Κετσπάγια): Ανέστης, Γκάλο, Τσιγκρίνσκι, Λέσκοτ, Ντίντακ, Λαμπρόπουλος, Γιόχανσον, Μάνταλος, Μπακασέτας (65’ Σιμόες), Ροντρίγκες (74’ Βάργκας), Αλμέιδα (61’ Αραβίδης).

ΞΑΝΘΗ (Λουτσέσκου): Ζίφκοβιτς, Παπαγεωργίου, Καρασαλίδης, Λισγάρας (50’ Βασιλακάκης), Φλίσκας, Λουσέρο, Ντε Λούκας, Τριάδης (60’ Νιέτο), Λάζιτς(72’ Ράνος), Σολτάνι, Γιουνές.

Γκολ: 7’ Αλμέιδα, 10’ Μάνταλος, 12’ Γιουνές, 16’ Αλμέιδα, 76’ Ντίντακ

Κάρτες: 37’ Αλμέιδα, 60’ Λαμπρόπουλος, 75’ Γιουνές, 79’ Σολτανι, 79’ Ντίντακ

H ανασκόπηση του αγώνα

"Καταιγίδα" 15 λεπτών

Είναι δεδομένο πως το πλάνο του Τιμούρ Κετσπάγια ήταν να πατήσει "γκάζι" από το πρώτο λεπτό, ώστε να μπορέσει να ανοίξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την άμυνα της Ξάνθης. Και οι παίκτες του ακολούθησαν κατά γράμμα το πλάνο αυτό. Κυρίως χάρη στην φρεσκάδα που έβγαλαν ο Μάνταλος αλλά και κυρίως ο Ροντρίγκες. Ο Αργεντινός πήρε προσπάθειες στα πόδια του και ήταν αυτός που έδωσε ουσιαστικά τον τόνο, για τον καταιγιστικό ρυθμό που έπιασε η ΑΕΚ στο ξεκίνημα του ματς. Μόλις στο 7ο λεπτό ο Ροντρίγκες έκανε όμορφη προσπάθεια από την αριστερή πλευρά και με σέντρα βρήκε τον Αλμέιδα σε θέση βολής απέναντι στον Ζίφκοβιτς. Από τέτοια θέση ο Πορτογάλος φορ δεν αστοχεί και έστειλε με προβολή την μπάλα στα δίχτυα. Χρειάστηκε να περάσουν μόλις τρία λεπτά, για να επαναλάβει σχεδόν κάτι αντίστοιχο με το πρώτο γκολ ο Ροντρίγκες. Πήρε προσπάθεια από αριστερά, έβγαλε σέντρα, μόνο που αυτή την φορά ήταν για το κεφάλι του Μάνταλου. Και ο αρχηγός από το ύψος του πέναλτι με κεφαλιά, έκανε το 2-0.

Τη… φόρα της ΑΕΚ έκοψε για λίγο η Ξάνθη στο 12ο λεπτό, όταν μετά από λάθος εκτίμηση φάσης από τον Γκάλο, ο Γιουνές βρέθηκε απέναντι στον Ανέστη και με σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 2-1. Όμως η "καταιγίδα" της ΑΕΚ δεν είχε κοπάσει. Στο 15’ ο Αλμέιδα έκλεψε την μπάλα και μ’ ένα πολύ δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ και έδωσε προβάδισμα με 3-1. Μόλις ένα τέταρτο μετά την έναρξη του ματς.

Έπεσε ο ρυθμός

Η αλήθεια είναι πως μετά από την "καταιγίδα" του πρώτου τετάρτου, ο ρυθμός γενικά του ματς και ειδικά της ΑΕΚ, έπεσε. Θα ήταν άλλωστε αφύσικο να γίνει και διαφορετικά. Η Ξάνθη άρχισε να ψάχνει ξανά χώρους για να μπορέσει να απειλήσει. Και τους βρήκε, καθώς η ΑΕΚ εκτός από τον ρυθμό της, έχασε και την συνοχή της αλλά ακόμα και την συγκέντρωση της. Έκαναν λάθη οι "κιτρινόμαυροι", δεν κρατούσαν την μπάλα και η Ξάνθη προσπάθησε να το εκμεταλλευτεί. Παρόλα αυτά η μοναδική φορά που απείλησε ουσιαστικά, ήταν στο 22’, όταν ο Λάζιτς έπιασε σουτ έξω από την μεγάλη περιοχή και ο Ανέστης αντέδρασε εξαιρετικά, διώχνοντας σε κόρνερ. Κατά τα άλλα οι φιλοξενούμενοι περισσότερο είχαν κατοχή μπάλας και λιγότερο γίνονταν απειλητικοί. Μάλιστα η ΑΕΚ ήταν αυτή που μέχρι και το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, άγγιξε ξανά το γκολ. Ήταν στο 33’, όταν ο Λαμπρόπουλος, μετά από κόρνερ, βρέθηκε μόνος του με την μπάλα σε απόσταση ενός μέτρου από το τέρμα. Αντί όμως να εκτελέσει, έψαξε πάσα και έχασε την ευκαιρία για να σκοράρει.

Σόου Αλμέιδα και Πατίτο, η ΑΕΚ 4-1 την Ξάνθη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η Ξάνθη την κατοχή, η ΑΕΚ τις ευκαιρίες

Στο δεύτερο ημίχρονο ήταν δεδομένο πως η ΑΕΚ θα προσπαθούσε να διαχειριστεί το προβάδισμα των δυο γκολ που είχε πάρει. Και γι' αυτό και έδωσε και χώρο και κατοχή στην Ξάνθη. Κάτι ωστόσο που οι φιλοξενούμενοι δεν το εκμεταλλεύτηκαν. Η Ξάνθη κυκλοφορούσε την μπάλα περισσότερη ώρα, αλλά όχι μόνο δεν μπορούσε να απειλήσει την εστία του Ανέστη, αλλά ήταν και εξαιρετικά ευάλωτη στην άμυνα της. Γι' αυτό και η ΑΕΚ ήταν και πάλι με το ξεκίνημα του ημιχρόνου πολύ πιο απειλητική. Στο 54’ ο Ροντρίγκες μπήκε στην περιοχή, έβγαλε σέντρα και ο Μάνταλος με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο δοκάρι. Ο Αργεντινός πήρε το "ριμπάουντ", έβγαλε πάσα και πάλι για τον αρχηγό της ΑΕΚ τον οποίο πρόλαβαν οι αμυντικοί της Ξάνθης πριν πλασάρει. Ενώ στο 59’ ο Μάνταλος έβγαλε αντεπίθεση, έστρωσε στον Τσιγκρίνσκι στο ύψος της περιοχής, αλλά το πλασέ του Ουκρανού απέκρουσε σε κόρνερ ο Ζίφκοβιτς. Αντίδραση από την Ξάνθη και παρά τις αλλαγές, ήρθε μόνο στο 62’, όταν ο Καρασαλίδης έπιασε κεφαλιά, αλλά και πάλι ο Ανέστης απέκρουσε.

Δοκιμές Κετσπάγια και γκολ

Με δεδομένο πως ο Αλμέιδα είχε κουραστεί αλλά και το σκορ ήταν ήδη στο 3-1, ο Τιμούρ Κετσπάγια βρήκε την ευκαιρία να κάνει ακόμα και δοκιμή διαφορετικού σχήματος. Στο 65ο λεπτό , ο τεχνικός της ΑΕΚ έβαλε στο γήπεδο τον Σιμόες και μετέτρεψε το σύστημα από 4-2-3-1, σε 4-3-2-1. Με τον Ροντρίγκες και τον Μάνταλο να παίζουν κοντά στο άξονα, μπροστά από την τριάδα των χαφ και πίσω από τον φορ. Σχήμα που δεν άλλαξε και σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του ματς, καθώς η Ξάνθη κρατούσε την κατοχή της μπάλας. Αλλά έφερε γκολ για την ΑΕΚ. Μετά από γρήγορη αντεπίθεση στο 76’, ο Βάργκας που είχε περάσει στο ματς βρέθηκε σε θέση βολής, δεν μπόρεσε να σουτάρει, αλλά ήρθε ο Ντίντακ για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα για το 4-1. Το μόνο που κατάφερε μέχρι το φινάλε του παιχνιδιού η Ξάνθη, ήταν να χάσει μια καλή ευκαιρία στο 88’. Με τον Νιέτο να σουτάρει και τον Ανέστη να στέλνει την μπάλα πρώτα στο δοκάρι και μετά κόρνερ.

Η φάση του αγώνα

Χρειάστηκε μόλις 15 λεπτά στο ντεμπούτο του στο ελληνικό πρωτάθλημα με την φανέλα της ΑΕΚ, για να πετύχει ο Ούγκο Αλμέιδα ένα γκολ που βάζει από τώρα υποψηφιότητα για ένα από τα καλύτερα της σεζόν. Ο Πορτογάλος έκλεψε την μπάλα και πολλά μέτρα έξω από την περιοχή, εξαπέλυσε μια "φωτοβολίδα".

Σόου Αλμέιδα και Πατίτο, η ΑΕΚ 4-1 την Ξάνθη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο διαιτητής

Ένα πολύ εύκολο απόγευμα είχε ο Κομίνης στο ΟΑΚΑ. Δεν βρέθηκε μπροστά σε δύσκολες φάσεις, αλλά ούτε σε ματς που είχε δυνατές μονομαχίες. Το διαχειρίστηκε το παιχνίδι σωστά, ακόμα και στον πειθαρχικό έλεγχο. Επίσης οι δυο επόπτες ήταν σωστοί σ’ όλες τις αποφάσεις που πήραν.

Ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης

Μπορεί να έμεινε στο γήπεδο μόλις 60 λεπτά. Όμως την δουλειά του την έκανε και με το παραπάνω. Ο Ούγκο Αλμέιδα ήταν αυτός που επί της ουσίας "καθάρισε" την υπόθεση νίκη για την ΑΕΚ. Μέσα σε ένα τέταρτο, ο Πορτογάλος φορ πέτυχε δυο γκολ.

Μας άρεσε

Όταν ο Ροντρίγκες και ο Μάνταλος έβαζαν την μπάλα κάτω και συνδυάζονταν, έκαναν "μαγικά" πράγματα στο γήπεδο. Και οι δυο έβγαλαν στο ματς την ποιότητα τους και από τα πόδια τους ξεκινούσε ότι καλό έφτιαχνε η ΑΕΚ στην επίθεση. Άλλωστε ο Αργεντινός έδωσε δυο ασίστ, ενώ ο Μάνταλος είχε ένα γκολ και ένα δοκάρι (από σέντρα του Ροντρίγκες)

Δεν μας άρεσε

Η αμυντική λειτουργία της Ξάνθης και συνολικά στο ματς, αλλά ειδικά στο ξεκίνημα του παιχνιδιού, ήταν εξαιρετικά κακή. Δέχθηκε τα τρία από τα τέσσερα γκολ από το κέντρο της άμυνας της. Από εκεί όπου δέχθηκε και πολλές ακόμα φάσεις από τους παίκτες της ΑΕΚ.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ