STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Σε προχωρημένο στάδιο οι διαδικασίες για το VAR

Referee Gianluca Rocchi checks the VAR during the Serie A soccer match between Inter Milan and Lazio, at the Milan's San Siro stadium, Italy, Saturday, Dec. 30, 2017. (AP Photo/Antonio Calanni)
Referee Gianluca Rocchi checks the VAR during the Serie A soccer match between Inter Milan and Lazio, at the Milan's San Siro stadium, Italy, Saturday, Dec. 30, 2017. (AP Photo/Antonio Calanni) AP

Ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στη χρήση του Video Assistant Referee βρίσκεται το ελληνικό πρωτάθλημα έπειτα και από τη συνάντηση Βασιλειάδη, Γραμμένου και Παππά.

Στην ιδέα του VAR θα πρέπει να συνηθίζουν σιγά σιγά οι Έλληνες φίλαθλοι αφού όπως όλα δείχνουν από τις αρχές της επόμενης σεζόν θα μπει για τα καλά στην... ποδοσφαιρική ζωή μας. Αυτό είχε διαφανεί το προηγούμενο διάστημα και επιβεβαιώθηκε στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης (18/1).

Αυτή έγινε ανάμεσα στον υφυπουργό αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νικό Παππά.

Η συνάντηση έγινε για να υπάρξει ενημέρωση για το πώς το VAR θα έρθει στα γήπεδά μας. Κατά τη διάρκεια της επιβεβαιώθηκε ότι οι διαδικασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και στόχος είναι να εφαρμοστεί από την αρχή της νέας αγωνιστικής περιόδου αφού είναι αδύνατο να συμβεί αυτό από φέτος.

Μάλιστα, ήδη έχει προβλεφθεί και το πώς θα καλυφθεί το κόστος τους. Το συνολικό ποσό θα προκύψει από κονδύλι του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για την επόμενη πενταετία. Για αυτό έχει ενημερωθεί σχετικά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομία και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Πλέον, το επόμενο στάδιο θα αφορά την προκήρυξη του διαγωνισμού ώστε να βρεθεί ανάδοχος εταιρεία για να τρέξει το πρότζεκτ σε τεχνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, ο ανάδοχος θα προσφέρει τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες του συστήματος VAR επί πέντε (5) έτη για τους επαγγελματικούς αγώνες Ποδοσφαίρου Α’ Εθνικής Κατηγορίας και τους διαβαθμισμένους αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας. Το data center (κέντρο δεδομένων) του συστήματος VAR θα εγκατασταθεί στην ΕΠΟ και θα συνδέεται με όλα τα γήπεδα μέσω οπτικών ινών. Πέραν του ελεγκτικού χαρακτήρα, το VAR έχει πολλαπλές χρήσεις, όπως επιμορφωτικές, αλλά και δημιουργίας αρχείου.

Με την ευκαιρία της συνάντησης, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, δήλωσε: "Καλωσορίζουμε το σύστημα VAR. Είμαι βέβαιος ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το σύστημα θα βρίσκεται στα ελληνικά γήπεδα. Θα αναπτύξουμε μια υπηρεσία - κόσμημα για το αγαπημένο παιχνίδι του Έλληνα φίλαθλου, η οποία θα αυξήσει την αξιοπιστία του και θα μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε στη χαρά του πλέον λαοφιλούς αθλήματος σε όλη την υφήλιο. Με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, είναι η ώρα να ασχολούμαστε λιγότερο με τις αποφάσεις των διαιτητών και περισσότερο με το ίδιο το ποδόσφαιρο".

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, τόνισε: "Σήμερα, γίνεται ένα ακόμα βήμα στο μεγάλο αγώνα που ξεκινήσαμε για τη διαφάνεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ΕΠΟ έχει πολλούς ακόμα αγώνες που πρέπει να κερδίσει και εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα της, αρωγοί σε κάθε προσπάθεια εξυγίανσης αυτού του πολύπαθου χώρου. Είναι πολύ σημαντικό να φύγουν όλες οι σκιές από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το σύστημα VAR είναι μόνο η αρχή της συνεργασίας Πολιτείας και ΕΠΟ. Θέλουμε να περάσουμε σε μια νέα εποχή".

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, υπογράμμισε: "Πλέον, όσο αυτονόητο και αν ακούγεται, η ΕΠΟ συνεργάζεται με την ελληνική Πολιτεία. Το σύστημα VAR είναι για εμάς ένας πολύ μεγάλος στόχος που γίνεται πραγματικότητα. Θα φέρει διαφάνεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο και θα σταματήσει ο δημόσιος λόγος να εξαντλείται γύρω από μια σφυρίχτρα και ένα σημαιάκι. Δεν είναι αυτό το ποδόσφαιρο. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η κυβέρνηση συντάσσεται μαζί μας σε αυτό".

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, τόνισε: "Η Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021 αγγίζει όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Το λαοφιλές άθλημα του ποδοσφαίρου δεν εξαιρείται από το πεδίο εφαρμογής της. Επιδιώκουμε ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ΕΠΟ να εξυπηρετήσει το στόχο καταπολέμησης της διαφθοράς και εξάλειψης της βίας. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζουμε ολοκληρωμένες ψηφιακές λύσεις που επεκτείνονται στην ψηφιακή ταυτοποίηση του φιλάθλου και σε μια διευρυμένη εφαρμογή ηλεκτρονικού εισιτηρίου".

Photo credits: AP Photo/Antonio Calanni

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ