STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Πρίγιοβιτς Vs Ανσαριφάρντ: Το Crash test

Πρίγιοβιτς Vs Ανσαριφάρντ: Το Crash test

Τα ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός έχουν κριθεί αρκετές φορές από τα κέφια των στράικερ και σε αυτό της Τούμπας οι Πρίγιοβιτς και Ανσαριφάρντ διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο. Το Sport24.gr εξηγεί το γιατί μέσα από μία σούπερ ανάλυση.

Τη δική τους ξεχωριστή θέση στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου έχουν τα ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό και για να...γραφτούν τα σχετικά κεφάλαια έχουν βάλει το... χεράκι τους ουκ ολίγοι φορ, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Για τον Δικέφαλο σταθερά ο Αθανασιάδης και για τους "ερυθρόλευκους" πότε ο Τζεμπούρ και ο Μήτρογλου και πότε ο Ιντέγε.

Η φετινή κόντρα μεταξύ των δύο συλλόγων μας προϊδεάζει για συνέχεια στην παράδοση που "χτίζεται" αφού εντάχθηκαν στο έμψυχο δυναμικό τους δύο ποδοσφαιριστές που μπήκαν με φόρα στο γήπεδο φορώντας την "ασπρόμαυρη" και την "ερυθρόλευκη" φανέλα αντίστοιχα.

Από τη μία ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς που έχει ήδη ξεσηκώσει την Τούμπα με τα 6 γκολ που σημείωσε (ορισμένα μάλιστα πολύ θεαματικά) στα 8 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί και από την άλλη ο Καρίμ Ανσαριφάρντ που έδειξε πολύ εμφατικά το στίγμα του στον Ολυμπιακό με τα δύο γκολ που σημείωσε στη νίκη πρόκριση στους "16" του Europa League επί της Οσμάνλισπορ μέσα στην Τουρκία.

Το σίριαλ με τον Ανσαριφάρντ που έφερε τον Πρίγιοβιτς στην Τούμπα

Η αλήθεια είναι ότι και μόνο ο Ιρανός θα έφτανε για να τραβήξει από μόνος του τα βλέμματα όλων αύριο το βράδυ στην Τούμπα. Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τις μέρες εκείνες που ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός (και μαζί Παναθηναϊκός και ΑΕΚ) έριζαν για την απόκτησή του. Οι αποψινοί αντίπαλοι φαίνονταν να είναι και οι βασικοί διεκδικητές του από τον Πανιώνιο, αφού πρόσφεραν τα περισσότερα χρήματα στον παίκτη και τελικά ο 27χρονος επιεθτικός έγινε κάτοικος Πειραιά ανοίγοντας τον δρόμο προς την Τούμπα για τον Πρίγιοβιτς. Για τον Ολυμπιακό αρκούσε να πληρωθεί η ρήτρα των 400.000 ευρώ στο συμβόλαιο του Ανσαριφάρντ για να αποκτηθεί. Για τον Πρίγιοβιτς, όμως, χρειάστηκε να βγουν σχεδόν 2 εκατ. ευρώ (1.9 εκ. ευρώ για την ακρίβεια) από τα ταμεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για να γίνει το deal με τη Λέγκια.

Ο ένας φέρνει υψηλές παραστάσεις και ο άλλος θα τις πάρει

Η διαφορά στα χρήματα που δόθηκαν για τον Σερβοελβετό από τον ΠΑΟΚ προφανώς εξηγείται από την διαδρομή του μέχρι να φτάσει στην Τούμπα. Ο 27χρονος φορ επέλεξε να φορέσει τη φανέλα του Δικεφάλου όντας νταμπλούχος Πολωνίας και έχοντας αγωνιστεί στους ομίλους του Champions League, σημειώνοντας μάλιστα 3 γκολ. Ειδικά τα δύο στο απίθανο 8-4 της Ντόρτμουντ με τη Λέγκια αποτέλεσαν την καλύτερη διαφήμιση για εκείνον. Ο "Πρίγιο" κουβαλούσε δύο ακόμη τίτλους στην πλάτη του, για την ακρίβεια δύο Κύπελλα. Ένα Ελβετίας και ένα Νορβηγίας.

Και η αλήθεια είναι ότι ο διψασμένος για τίτλους ΠΑΟΚ χρειάζεται παίκτες που έχουν εμπειρίες από κατάκτηση τροπαίωνΑντίθετα, ο Ανσαριφάρντ, μόλις δύο χρόνια πριν, είχε κάνει το βήμα για την Ευρώπη μέσω της Οσασούνα με την οποία έζησε μία μεταβατική σεζόν, μέχρι να έρθει στον Πανιώνιο και να αρχίσει να ξεδιπλώνει και στην Ευρώπη το ταλέντο του. Ο Ολυμπιακός είναι για εκείνον η ομάδα που του δίνει την ευκαιρία να μάθει πώς είναι να κάνεις πρωταθλητισμό σε ευρωπαϊκο σύλλογο.

Ο συμμετοχικός Καρίμ, και ο into the box Αλεξάνταρ

Ο ΠΑΟΚ ένιωσε για τα καλά τι μπορεί να κάνει ο Ανσαριφάρντ, αφού ο Ιρανός σκόραρε εναντίον του και πέρσι και φέτος. Τα διαπιστευτήριά του τα έδωσε και σε πολλά άλλα ματς της Super League (και με τον Παναθηναϊκό σκόραρε δις) και έτσι κατάφερε να κάνει τους ανθρώπους όλων των μεγάλων ομάδων να τον παρακολουθούν πολύ στενά. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι δεν επρόκειτο για έναν κλασικό φορ περιοχής, αλλά για έναν μοντέρνο επιθετικό, πολύ συμμετοχικό στο παιχνίδι της ομάδας του, παίζοντας αρκετές φορές μακριά από την αντίπαλη εστία.

Ο Πρίγιοβιτς, από την πλευρά του, κινείται περισσότερο μέσα στην περιοχή, μπορεί να περάσει και τελικές πάσες, αλλά δεν συνηθίζει να γυρίζει πιο πίσω για να κάνει παιχνίδι. Η διαφορά στο αγωνιστικό στυλ των δύο παικτών αποτυπώνεται και στις κάρτες της γνωστής πλατφόρμας wyscout που αναλύουν τους χώρους στους οποίους κάνουν τις τελικές τους προσπάθειες.

Πρίγιοβιτς Vs Ανσαριφάρντ: Το Crash test
Πρίγιοβιτς Vs Ανσαριφάρντ: Το Crash test

Αύξηση στα γκολ με γεωμετρική πρόοδο

Πέρα από διαφορές, όμως, οι δύο παίκτες έχουν και ομοιότητες. Και η πιο σημαντική είναι ότι τα τελευταία χρόνια ανεβάζουν κάθε χρόνο και περισσότερο τους δείκτες σκοραρίσματος (στην περίπτωση του Ανσαριφάρντ εξαιρούμε όσα έκανε σε έναν άλλο ποδοσφαιρικό κόσμο, αυτόν του Ιράν). Ο Πρίγιοβιτς άρχισε να σκοράρει κατά συρροή από τη σεζόν 2014-2015 στην Τουρκία με την Μπόλουσπορ με την οποία σημείωσε 16 γκολ, όσα και με τη Λέγκια την αμέσως επόμενη. Φέτος μέχρι να έρθει στον ΠΑΟΚ είχε πετύχει άλλα 8 συνολικά και από την ώρα που φόρεσε την "ασπρόμαυρη"φανέλα σκοράρει σαν δαιμονισμένος. Έχει πετύχει 6 γκολ σε 8 ματς (δύο βέβαια είναι πέναλτι). Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι στη Super League πετυχαίνει κάθε τέρμα του με 1,5 τελική.

Αρκετά ικανοποιητικά είναι και τα ποσοστά του Ανσαριφάρντ, κρίνοντας όμως με βάση την παρουσία του στον Πανιώνιο μέχρι τον Ιανουάριο, καθώς με τους "ερυθρόλευκους" έχει αγωνιστεί λίγο μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα. Έβαλε τέρματα μόνο στο Europa League (2) και στο Κύπελλο (1). Το ποσοστό ευστοχίας του φέτος (ένα γκολ ανά 5,8 τελικές) είναι ικανοποιητικό και κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρσι (1/5,1).Το θετικό και για τους δύο φορ είναι ότι διαθέτουν ποικιλία στο σκοράρισμα. Επιδεικνύουν ικανότητα στην εκτέλεση και με το πόδι και με το κεφάλι (1.91μ. ο Πρίγιοβιτς, 1.86μ. ο Ανσαριφάρντ) και με τα μέχρι τώρα γκολ που έχουν σημειώσει, προμηνύουν θεαματική συνέχεια.

Η υποστήριξη από τους συμπαίκτες τους και τα κενά που καλύπτουν

Βέβαια, Πρίγιοβιτς και Ανσαριφάρντ δεν παίζουν μόνοι τους. Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα κι αν δεν υποστηριχθούν από τους παίκτες που κινούνται πίσω τους δεν μπορούν να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στο μέγιστο. Για τον φορ του ΠΑΟΚ είναι πολύ σημαντικό ο Μπίσεσβαρ να συνεχίσει να είναι μέσα στους κορυφαίους του πρωταθλήματος στις ασίστ (και να αποδειχθεί και Ουάρντα άξιος συμπαραστάτης του), ο Μάτος και ο Λέοβατς να σημαδεύουν σωστά το κεφάλι του και ο Ενρίκε να δημιουργεί ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες.

Κατ' αντιστοιχία, το τι θα κάνει ο Σεμπά (πρώτος στις ασίστ στο πρωτάθλημα), είναι σημαντικό για τις επιδόσεις του Ανσαριφάρντ και το ίδιο βέβαια και η παρουσία των Φορτούνη, Μάρτινς, Ανδρούτσου στον άξονα και των Φιγκέιρας, Ντε λα Μπέγια στα άκρα.Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και οι δύο αναλαμβάνουν βαρύ φορτίο. Ο Πρίγιοβιτς να καλύψει το κενό του άσφαιρου φέτος Αθανασιάδη και ο Ανσαριφάρντ να δώσει στον Ολυμπιακό μερικά από τα 19 γκολ που έχασε (13 ο Ιντέγε και 6 ο Μιλιβόγεβιτς) με την αποχώρηση των δύο βασικών μονάδων του.΄Η συνέχεια στο χορτάρι της Τούμπας, στο πρώτο, πιθανό, μεταξύ τους "κρας τεστ".

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ