STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Που χάθηκες και εσύ... (Νο.9)

NewSports          24/9/2001
ANAX¿PHªH O¤YM¦IAKOY ¡IA ¡A¤¤IA.O¼OPIKOYE.
Οφορίκουε INTIME SPORTS

Το Sport24.gr θυμάται ποδοσφαιριστές που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα και κάνει... scouting για να μάθει τι συμβαίνει σήμερα στην καριέρα τους. Ο Πίτερ Οφορίκουε είναι ο παίκτης που θα ασχοληθούμε αυτή τη φορά. (videο)

Είναι (γιατί παίζει ακόμα) το αιώνιο ταλέντο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όχι μόνο γιατί ήρθε στη χώρα μας σε μικρή ηλικία το 1994, αλλά και γιατί ο χρόνος φαίνεται να κυλάει αργά όσον αφορά τον ίδιο... Ο λόγος για τον Πίτερ Οφορίκουε (ή Εφερίκουε ή Εφερίκουαγιε ή... Πίπης!)...

Ο Γκανέζος άσος γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου του 1980(;) στην πόλη της Άκρα και από μικρή ηλικία ξεχώρισε για τις ικανότητες του μέσα στο γήπεδο. Για καλή του τύχη ένας Έλληνας τον είδε να αγωνίζεται και από τότε άνοιξε ο δρόμος για να έρθει στην πατρίδα μας.

Βγάζει και ποδοσφαιριστές η Καλαμάτα...

Που χάθηκες και εσύ... (Νο.9)
Οφορίκουε

Το καλοκαίρι του 1994 λοιπόν ο πρόεδρος της Καλαμάτας, Σταύρος Παπαδόπουλος, ταξίδεψε στην Αφρική για προσωπικές υποθέσεις, όμως συνήθιζε να συνδυάζει τις δουλειές με... σκάουτινγκ. Έτσι λοιπόν εκεί είδε τον 14χρονο τότε Οφορίκουε και τον έφερε μαζί με άλλους 3-4 παίκτες για να δοκιμαστεί.

" Κάθε αρχή και δύσκολη", λέει ο λαός και όπως φαίνεται κάτι ξέρει, αφού ο Οφορίκουε ξεχώρισε αμέσως από τα άλλα παιδιά, όμως ο Ντράγκαν Κοκότοβιτς (τότε προπονητής της Καλαμάτας) δεν τον εμπιστευόταν, αφού στην επίθεση είχε τον Νίκο Λυμπερόπουλο.

Για καλή του τύχη όμως ο Σέρβος τεχνικός αποτέλεσε παρελθόν και έτσι ο νέος τεχνικός της Καλαμάτας αμέσως προώθησε τον Γκανέζο άσο στην πρώτη ομάδα.

Γκολ και εισιτήριο για Ολυμπιακό...

Που χάθηκες και εσύ... (Νο.9)
Οφορίκουε

Στην δεύτερη του σεζόν στην Καλαμάτα ο Πίτερ Οφορίκουε έκανε πράγματα και θαύματα, ενώ τα δύο γκολ που πέτυχε εναντίον του Ολυμπακού έπεισαν τον Σωκράτη Κόκκαλη να επενδύσει κοντά στο 1 δις δραχμές (3 εκ. ευρώ) για να τον αποκτήσει σε ηλικία 17 ετών!

Κάπως έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια του Γκανέζου άσου στον Ολυμπιακό, μια περιπέτεια που συνδυάστηκε με ρεκόρ, γκολ και όπως είπαμε στην αρχή καμία αίσθηση του χρόνου.

Πρώτος στην Ευρώπη!

Στο ντεμπούτο του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση σε ηλικία 17 ετών και 195 ημερών, ο Πίτερ Οφορίκουε σκόραρε στο ματς του Ολυμπιακού με την Ρόζενμποργκ (οι ερυθρόλευκοι έχασαν με 5-1) και έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της διοργάνωσης που πετυχαίνει γκολ.

Τα καλύτερα όμως δεν είχαν έρθει ακόμα, αφού ο 17χρονος άσος κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική ομάδα της Γκάνας. Κάπου εκεί άρχισαν τα προβλήματα, αφού ο Οφορίκουε πήγε στην πατρίδα του και ξέχασε στην κυριολεξία να γυρίσει πίσω...

"Κύριε κύριε, έχω πρόβλημα με το διαβατήριο μου"

Που χάθηκες και εσύ... (Νο.9)
Οφορίκουε

Ο νεαρός άσος έφυγε για την πατρίδα του λοιπόν με σκοπό να ενσωματωθεί με την αποστολή της Γκάνας, όμως όταν ολοκληρώθηκαν οι υποχρεώσεις της ομάδας του δεν επέστρεψε οn time, που λένε και στην Καλαμάτα, με αποτέλεσμα ο Ντούσαν Μπάγεβιτς να τον παραπέμψει στην διοίκηση.

Η δικαιολογία που βρήκε; " Κάτι συνέβη με το διαβατήριο και ξέχασα να επιστρέψω"!!! Βέβαια η αγάπη του κόσμου και η αδυναμία του Κόκκαλη προς το πρόσωπο του, είχαν ως αποτέλεσμα να την γλυτώσει... Ε πέτυχε και ένα γκολάκι κατά του Παναθηναϊκού και όλα έγιναν μέλι γάλα.

Τις επόμενες σεζόν ωστόσο τα παραπτώματα του Οφορίκουε άρχισαν να γίνονται όλο και πιο πολλά, όμως για καλή του τύχη οι προπονητές άλλαζαν σαν τα πουκάμισα και έτσι κάθε φορά του δινόταν η δυνατότητα για μια νέα αρχή.

Έτσι λοιπόν το καλοκαίρι του 2003 και μετά από έξι χρόνια με ταξίδια στα οποία ξεχνούσε να επιστρέψει, αδιαφορία στις προπονήσεις και ξενύχτια, ο Οφορίκουε αποτέλεσε παρελθόν από την ομάδα...

Ξενοδοχείο - ποδόσφαιρο, σημειώσατε ένα!

Που χάθηκες και εσύ... (Νο.9)
Οφορίκουε INTIME SPORTS

Στα 23 του χρόνια ο Πίτερ Οφορίκουε είχε λύσει όλα του τα οικονομικά προβλήματα, έτσι με το που επέστρεψε στην Γκάνα παράτησε, προσωρινά, το ποδόσφαιρο και είπε να ασχοληθεί με τα ξενοδοχεία που είχε και άλλες επιχειρήσεις. Στο μεσοδιάστημα έπαιξε σε μια ομάδα της πατρίδας του, όμως γρήγορα το... έκοψε, αφού οι πρωινές προπονήσεις δεν ήταν το φόρτε του.

Τρία χρόνια μετά ο Οφορίκουε αποφασίζει να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Που θα έβρισκε καλύτερα για να το κάνει; Μα φυσικά στην Ελλάδα...

Ο ΟΦΗ του έδωσε την ευκαιρία να αναστήσει την καριέρα του και ο 26χρονος τότε επιθετικός την άρπαξε από τα μαλλιά. Μόλις ενάμιση χρόνο έμεινε στην Κρήτη και πραγματοποίησε, η αλήθεια είναι, πολύ καλές εμφανίσεις. Ο περίεργος χαρακτήρας του όμως και ένα ταξιδάκι που κράτησε 2 μήνες στην Γκάνα τον έφεραν στην έξοδο του από τον ΟΦΗ.

Που χάθηκες και εσύ... (Νο.9)
Οφορίκουε INTIME SPORTS

"Τι, δεν παίζω βασικός; Φεύγω"!

Τα επόμενα τρία χρόνια ακολούθησαν δυο ομάδες. Η μία ήταν από το Ισραήλ (Χάποελ Ιρόνι) στην οποία έμεινε για μία σεζόν με τα... γνωστά προβλήματα, ενώ μετά πήγε στην Κύπρο και την ΑΕΛ Λεμεσού.

Στην Μεγαλόνησο ο ανώριμος χαρακτήρας του έφτασε στο πικ, αφού σε ένα ματς εναντίον του Εθνικού αρνήθηκε να μπει στο παιχνίδι ως αλλαγή και έβρισε τον προπονητή του!

Κάπου εκεί η ΑΕΛ αποφάσισε να λύσει τη συνεργασία μαζί του βγάζοντας και ανακοίνωση: " Η Διοίκηση της εταιρείας ΑΕΛ Ποδόσφαιρο ΛΤΔ ανακοινώνει ότι ο ποδοσφαιριστής Πίτερ Οφορίκουε δεν ανήκει πλέον στο δυναμικό της ΑΕΛ αφού έλυσε και τυπικά το συμβόλαιο του με την ομάδα μας. Μετά από αρκετές συζητήσεις που έγιναν σήμερα μεταξύ της Διοίκησης και του ποδοσφαιριστή επήλθε τελικά συμφωνία και ο Οφορίκουε αποδεσμεύτηκε".

Νεόπλουτος...

Σε ηλικία 30 ετών (έτσι λέει τουλάχιστον) ο Πίτερ Οφορίκουε είναι ένας ποδοσφαιριστής που θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Παρόλα αυτά όχι μόνο δεν πέτυχε, αλλά κάνει και μάταιες προσπάθειες να βρει ομάδα που να τον εμπιστευτεί.

Το κακό για τον ίδιο είναι πως ήρθε στην Ελλάδα σε μία εποχή όπου τα λεφτά είχαν... ουρά και έλυσε το οικονομικό του πρόβλημα πριν καλά-καλά γίνει 20 ετών. Έτσι λοιπόν η συνέχεια ήταν μια λογική εξέλιξη, για ένα παιδί που ήρθε στην Ελλάδα με ένα σορτσάκι και έφυγε έχοντας στην κατοχή του ξενοδοχεία.

Η καριέρα του Οφορίκουε με αριθμούς

1995-1997 (Καλαμάτα): 35 εμφανίσεις / 8 γκολ

1997-2003 (Ολυμπιακός): 138 εμφανίσεις / 33 γκολ

2002-2005 (Λίμπερτι): 9 εμφανίσεις / 1 γκολ

2006-2007 (ΟΦΗ): 45 εμφανίσεις / 8 γκολ

2008-2010 (ΑΕΛ Λεμεσού): 5 εμφανίσεις / 3 γκολ

2010-....: Στο ψάξιμο...

Βίντεο με στιγμές του Οφορίκουε...

* (Προς αποφυγή παρεξηγήσεων το βίντεο είναι από το ματς που έκανε ρεκόρ ο Οφορίκουε και όχι για αντι-Ολυμπιακά αισθήματα)

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ