Πλήρωσαν (και) τα σπασμένα του τελικού - Super League - SPORT 24

Πλήρωσαν (και) τα "σπασμένα" του τελικού

Πλήρωσαν (και) τα "σπασμένα" του τελικού

Το Sport24.gr αποκαλύπτει το σκεπτικό της τιμωρίας του Ατρόμητου και της ΑΕΚ, όπου γίνεται λόγος για αντιπαλότητα των δύο ΠΑΕ από το 2011!

Το Sport24.gr αποκαλύπτει το σκεπτικό της τιμωρίας των δύο ομάδων από το μονομελές πειθαρχικό όργανο της Super League στο οποίο γίνεται αναφορά στα επεισόδια στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας τον Απρίλιο του 2011 και για «αντιπαλότητα» των δύο ομάδων.

Ήταν ο τελικός στον οποίο είχαν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια στο φινάλε του αγώνα όταν οι οπαδοί της «Ένωσης» είχαν επιτεθεί στην εξέδρα των φιλάθλων του Ατρόμητου. Για το συγκεκριμένο παιχνίδι η ΑΕΚ είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο 292.500 ευρώ και δύο αγωνιστικές τιμωρία της έδρας της, ποινή που στην Επιτροπή Εφέσεων είχε μειωθεί σε πρόστιμο 210.000 ευρώ και τρεις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών ενώ στον Ατρόμητο δύο αγωνιστικές και 60.000 ευρώ πρόστιμο, που είχε μετατραπεί σε πρόστιμο 40.000 ευρώ σε δεύτερο βαθμό.

Στο 17 σελίδων σκεπτικό της απόφασης για το παιχνίδι της 21ης αγωνιστικής, για την ομάδα του Ατρόμητου, ο αθλητικός δικαστής Σπυρίδων Καποδίστριας αναφέρει τα εξής: «Επιπλέον, θα πρέπει να απορριφθεί, ως αναπόδεικτος, και ο έτερος επικουρικώς προβαλλόμενος ισχυρισμός της, περί του ότι η όποια βίαιη συμπεριφορά των φιλάθλων της συνιστούσε εκδήλωση άμυνας στη βίαιη επίθεση που αυτοί είχαν προηγουμένως δεχθεί από τους φιλάθλους της φιλοξενούμενης ΠΑΕ ΑΕΚ. Και τούτο, καθώς όπως αναφέρεται και ανωτέρω, οι βίαιες συμπλοκές των φιλάθλων αμφοτέρων των διαγωνισθεισών ΠΑΕ προεκλήθη σαν στο πλαίσιο των μεταξύ τους αντεγκλήσεων και της εν γένει δημιουργηθείσης αντιπαλότητας και εντάσεως, που επικρατεί τα τελευταία έτη στις εκάστοτε γενόμενες μεταξύ τους ποδοσφαιρικές συναντήσεις (βλ. και την προσκομιζόμενη από την εγκαλουμένη, υπ' αριθμ. 137/22-06-2011 απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, από την οποία προκύπτει ότι αντίστοιχα βίαια συμβάντα μεταξύ των φιλάθλων των δύο ΠΑΕ έχουν λάβει χώρα και στο πρόσφατο παρελθόν)».Έξαλλος ο Λίβας

Η συγκεκριμένη αναφορά είχε κάνει έξαλλο τον δικηγόρο του Ατρόμητου Αργύρη Λίβα ο οποίος ενώπιον της Επιτροπής Εφέσεων είχε πει για τον αθλητικό δικαστή που επέβαλε την ποινή.

«Στο σκεπτικό αναφέρει ότι οι δύο ομάδες έχουν προηγούμενα. Ήμαρτον. Γράψε κάτι άλλο αν θέλεις να δικαιολογήσεις την απόφαση σου. Η ΑΕΚ πριν από τρία χρόνια είχε πέσει κατηγορία στο Περιστέρι και δεν έπεσε ούτε ένα καπνογόνο στο γήπεδο. Δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα» επικαλούμενος το παιχνίδι των δύο ομάδων στο Περιστέρι, την τελευταία αγωνιστική της περιόδου 2012-13, όπου ο Ατρόμητος είχε νικήσει με 1-0 και η «Ένωση» είχε υποβιβαστεί.

Περί επεισοδίων…

Στο σκεπτικό και των δύο ομάδων γίνεται λόγος για επεισόδια που είχαν διάρκεια πέντε λεπτά (οι δύο ΠΑΕ είχαν κάνει λόγο για επεισόδια διάρκειας ενός λεπτού και 20 δευτερολέπτων). «Δεν αποδεικνύεται ότι οι συμπλοκές μεταξύ των οπαδών των ανωτέρω διαγωνιζόμενων ομάδων ήσαν περιορισμένες κατ' έκταση, ούτε, δε, ότι σε αυτές συμμετείχε μικρός αριθμός προσώπων, περίπου δέκα (10) φιλάθλων από κάθε ΠΑΕ» σημειώνει ο αθλ. δικαστής και προσθέτει. σε άλλο σημείο για τα επεισόδια: «εκτυλίχθηκαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα και επικινδυνότητα μεταξύ σημαντικού αριθμού οπαδών των δύο ομάδων, με βίαιες σωματικές φιλονικίες μεταξύ τους και με εκατέρωθεν ρίψεις αντικειμένων, που ήσαν ικανά και πρόσφορα να διακινδυνεύσουν το έννομο αγαθό της σωματικής ακεραιότητας, ακόμη, δε, και εκείνο της ζωής των παρευρισκομένων στο γήπεδο, καθώς και να βλάψουν αλλότρια ιδιοκτησία».

Η ευθύνη (;) της αστυνομίας

Οι δύο ΠΑΕ επέρριψαν τις ευθύνες στην αστυνομία επειδή δεν είχε τοποθετήσει διμοιρία των ΜΑΤ ανάμεσα στους οπαδούς, όπως είχε ζητήσει και η διοργανώτρια Super League.. Ο αθλητικός δικαστής Σπυρίδων Καποδίστριας δεν έδειξε να συμφωνεί.

«Η τυχόν παράλειψη των αρμοδίων αστυνομικών δυνάμεων, να λάβουν τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο της παραβιάσεως της ανωτέρω αστυνομικής απαγορεύσεως, δε δύναται σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσει τα εν λόγω εκτεταμένα επεισόδια, τα οποία εκτυλίχθηκαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα και με άμεσο και ενεστώτα κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα τόσο των εμπλεκομένων σε αυτά, όσο και των τρίτων παρευρισκόμενων στο γήπεδο προσώπων. Ως εκ τούτου, από την προπαρατεθείσα παράλειψη των αστυνομικών δυνάμεων, να περιφρουρήσουν προσηκόντως το χώρο του γηπέδου και να διασφαλίσουν την τήρηση της τάξεως, δε δύναται να αρθεί η αντικειμενική ευθύνη της εγκαλουμένης για την απρεπή συμπεριφορά των φιλάθλων της» σημειώνει.

SHARE:
ΜΠΑΛΕΣ

ΜΠΑΛΕΣ

Ποιος σταρ του φετινού ΝΒΑ είσαι;

Το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη ανοίγει σήμερα την αυλαία του. Εσύ, με ποια φανέλα θα διεκδικήσεις το δαχτυλίδι;

ΛΙΣΤΕΣ

ΛΙΣΤΕΣ

Τα 10 πιο φρικιαστικά έθιμα σε κηδείες

Άλλοι τρώνε τους νεκρούς, άλλοι κόβουν τα δάχτυλα των συγγενών τους και άλλοι τους θάβουν με τις ζωντανές γυναίκες τους. Τα τελετουργικά που δεν θα 'θελες με τίποτα να συμμετέχεις.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΡΑΧΟΥΛΑΣ

ΑΣΤΕΡΑΣ ΡΑΧΟΥΛΑΣ

'Έσπασε τα κοντέρ' η πρεμιέρα της νέας κωμωδίας

Η νέα κωμωδία του Alpha μπήκε στην αρένα της τηλεθέασης το βράδυ της Δευτέρας και κατάφερε να "εξαφανίσει" τον ανταγωνισμό. Τι μας άφησε η πρεμιέρα της ελληνικής σειράς

ΝΟΣΗΡΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΝΟΣΗΡΟ ΣΧΕΔΙΟ

Σκότωσε πεθερό και κουνιάδα για να τη δολοφονήσει στη κηδεία τους

Με ποινή ισόβιας φυλάκισης βρίσκεται ένας άνδρας που δολοφόνησε τον πεθερό του και την κουνιάδα του, προκειμένου να παγιδεύσει τη γυναίκα του στην κηδεία τους και να τη σκοτώσει (Pics)

 
UNIQUE

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24