STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Πέντε ιστορίες για το ΑΕΚ-Ολυμπιακός

Πέντε ιστορίες για το ΑΕΚ-Ολυμπιακός
INTIME SPORTS

Το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ είναι προ των πυλών και το Sport24.gr θυμίζει πέντε ιστορίες καθημερινής τρέλας από παιχνίδια των δύο ομάδων με γηπεδούχο την ΑΕΚ που συζητιούνται ακόμα και σήμερα.

Πάρτε μέρος σε αυτό το ταξίδι στο χρόνο και συγκεκριμένα στα παλιά ιστορικά ντέρμπι των δύο ομάδων, που κρύβουν αρκετά μικρά και μεγάλα μυστικά.



Ανακρίσεις στο γήπεδο

Γενικά οι επισκέψεις του Ολυμπιακού στην έδρα της ΑΕΚ ήταν σε φορτισμένο κλίμα, μετά την φυγή του Ντούσαν Μπάγεβιτς και την μετακόμισή του στο λιμάνι. Η πρώτη σπίθα όμως που…άναψε το φυτίλι για να αλλάξει για πάντα η ιστορία των ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού, άναψε το 1987. Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο όταν στο κύπελλο έπεσαν αντιμέτωπες οι δύο ομάδες, με τον επαναληπτικό να γίνεται στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Η ΑΕΚ είναι άτυχη που έπεσε αντίπαλός μας» είχε πει ο Γιώργος Κοσκωτάς και είχε φροντίσει να το κάνει και πράξη, ιδιαίτερα μετά την αποκαρδιωτική εμφάνιση και το 1-1 του πρώτου αγώνα. Ο φίλος του τότε, Θεόφιλος Μητρούδης είχε πείσει τον φίλο του (Από τον Άρη) και παίκτη της ΑΕΚ πλέον Ντίνο Μπαλή να πλησιάσει κάποιους παίκτες της «Ενωσης». Τα λουλούδια που είχε δώσει μάλιστα στον τερματοφύλακα Θεολόγη Παπαδόπουλο μια μέρα πριν είχαν εξοργίσει τους «Ενωσίτες» με τον γλωσσοπλάστη Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη να γράφει στον «Δικέφαλο» τον Θεολόγη Παπαδόπουλο ως…Διαολόγη!

Η ΑΕΚ τρεις μέρες νωρίτερα είχε χάσει στην Πάτρα από την Παναχαϊκή (2-1) τις τελευταίες της ελπίδες για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα και είχαν γίνει και σοβαρά επεισόδια με τους οπαδούς της που την έπεσαν στον διαιτητή Ακρίδα με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι γενικά τεταμένη. Ο πρόεδρος Αντρέας Ζαφειρόπουλος, έκανε…ανακρίσεις πριν τον επαναληπτικό κυπέλλου για «Να μάθω ποιος τα έχει πάρει» έλεγε τότε έξαλλος. Στο αγωνιστικό κομμάτι πάντως ο Ολυμπιακός πέρασε άνετα στην επόμενη φάση (3-1). Υπήρξε επίθεση στον Θεολόγη Παπαδόπουλο, για μια κατηγορία που δεν αποδείχθηκε ποτέ.

Ο Μπαλής κρίθηκε ένοχος δωροδοκίας χωρίς πάντως να αποδειχθεί συμμετοχή του Ολυμπιακού (που δεν τιμωρήθηκε). Οι διοικήσεις των δύο ομάδων στην μετά Κοσκωτά εποχή, προσπάθησαν δύο χρόνια αργότερα να κάνουν ένα φιλικό παιχνίδι συμφιλίωσης στο ΟΑΚΑ, αλλά διεκόπη στο 66΄ αφού πλακώθηκαν οι οπαδοί των δύο ομάδων.


Δάκρυα... οργής

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά (τον Ιανουάριο του 1991, και μάλιστά 13 του μήνα!) οι «ερυθρόλευκοι» την εποχή των «πέτρινων χρόνων» έχουν εξαιρετική ομάδα με τον Ολεγκ Μπλαχίν και ίσως είναι η πρώτη φορά που δείχνουν ικανοί για τον τίτλο. Το ντέρμπι είναι τη 15η αγωνιστική και ο Ολυμπιακός είναι στον ένα βαθμό από τον

Ο Τσιαντάκης ανοίγει το σκορ (6’), ο Γεωργιάδης ισοφαρίζει (10’) αλλά ο Τσαλουχίδης ξαναβάζει μπροστά τον Ολυμπιακό στο 54’. Οι φιλοξενούμενοι έχουν τον έλεγχο, αλλά στο 84’ μετά την αποβολή του Στέλιου Μανωλά οι οπαδοί της ΑΕΚ πετούν δακρυγόνα. Ο διαιτητής Σταύρος Ζακεστίδης διακόπτει το ματς και όταν είδε ότι η ατμόσφαιρα δεν καθάριζε, το διέκοψε οριστικά. Τότε ο κανονισμός προέβλεπε επανάληψη από την αρχή και η «Ένωση» με γκολ του Μπατίστα στη Ρόδο επικράτησε με 1-0.

Οι «ερυθρόλευκοι» ωρύονται ενώ ο πρόεδρος της «Ένωσης» Στράτος Γιδόπουλος που παρέδωσε μάλιστα στον αστυνομικό διευθυντή κομμάτι του βλήματος δακρυγόνου που έπεσε στο γήπεδο, είχε πει πως η απόφαση είναι δίκαια βάση κανονισμού, προσθέτοντας ότι: «Και εγώ στη θέση του Ολυμπιακού θα φώναζα, γιατί θα ένοιωθα αδικημένος, αλλά απλά εφαρμόστηκε ο κανονισμός».

Πέντε ιστορίες για το ΑΕΚ-Ολυμπιακός

Το πρωτοσέλιδο του «Φωτός» για την επανάληψη.

Που είναι τα φώτα;


Δύο χρόνια αργότερα, είχαμε μια ακόμα διακοπή αυτή τη φορά με την πτώση της τάσης και το σβήσιμο των προβολέων, λίγα λεπτά πριν το φινάλε και με το σκορ ισόπαλο 1-1. Εκείνο το βράδυ υπήρχε γενικό πρόβλημα, όπου είχαν σβήσει τα φώτα στο κοινοβούλιο, αλλά και στον αγώνα μπάσκετ Περιστερίου-ΠΑΟΚ. Ο διευθυντής τότε του γηπέδου, Σταύρος Μαργέτης είχε ζητήσει από συνεργείο της ΔΕΗ να είναι στανμπάι στον υποσταθμό της Νέας Φιλαδέλφειας. Όμως ενώ το μπλακ άουτ κράτησε μόλις 25 λεπτά, όταν το ρεύμα επανήλθε διαπιστώσαμε ότι είχε προκληθεί βραχυκύκλωμα και ο διακόπτης είχε καεί, γι' αυτό και δεν γινόταν να ανάψουν τα φώτα.

Τουλάχιστον έτσι έλεγε η έκθεση της ΔΕΗ, ενώ ο Ολυμπιακός ήταν εξοργισμένος για τη νέα διακοπή. Πάντως στον κλασσικό (πλέον) επαναληπτικό οι «ερυθρόλευκοι» αυτή τη φορά νίκησαν με 2-1 με τον Ολεγκ Προτάσοφ μάλιστα να σημειώνει το νικητήριο γκολ στο τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα των «ερυθρολεύκων».


Ο Πρίγκιπας που έγινε... Βάτραχος


Όσοι βρέθηκαν εκείνο το βράδυ του Ιανουαρίου του 1997 στο «Νίκος Γκούμας» έχουν να λένε ακόμα και σήμερα πως είναι από τα παιχνίδια που η ένταση στην εξέδρα, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο ξεχείλιζε…

Ήταν το πρώτο παιχνίδι (και ίσως το χειρότερο στην καριέρα του ως αντίπαλος προπονητής) του Ντούσαν Μπάγεβιτς ως προπονητής του Ολυμπιακού πλέον. Τα συνθήματα κατά του ιδίου, της γυναίκας του και τα τυπωμένα πεντοχίλιαρα με το πρόσωπό του (δεν είχαμε μπει ακόμα στο Ευρώ) είχαν γεμίσει το γήπεδο. Στο αγωνιστικό κομμάτι ήταν από τις πιο εύκολες νίκες στην ιστορία της «Ενωσης» (2-0 με Νικολαϊδη-Κωστή).

Από τότε ακολούθησαν ματς με ανάλογη ένταση, όπως αυτό δύο χρόνια αργότερα, με τα λάθη του διαιτητή Δημητρόπουλου που εξόργισαν και τους παίκτες της ΑΕΚ (ο Κασάπης του επιτέθηκε και τιμωρήθηκε πρωτόδικά με 24 αγωνιστικές) οι οποίοι έφτασαν στα άκρα, με τους Νικολαϊδη, Ατματζίδη, Κασάπη να ανακοινώνουν πως αποχωρούν από την εθνική ομάδα!


Η πιο γρήγορη διακοπή

Τον Ιανουάριο του 2001, οι δύο ομάδες βρέθηκαν και πάλι αντιμέτωπες για το κύπελλο. Οι παίκτες της ΑΕΚ τα έχουν με τον διαιτητή Ποντίκη, και αποβάλλονται με τη σειρά για διαμαρτυρία ο Ζήκος και στη συνέχεια ο Νικολαϊδης. Το σκορ είναι ισόπαλο (1-1), αλλά ξαφνικά οι παίκτες της ΑΕΚ

(με εντολή εκ των άνωθεν του Πέτρου Στάθη), αρχίζουν να πέφτουν στο χορτάρι τραυματίες με τον συχωρεμένο προπονητή τους Γιάννη Παθιακάκη να παρακολουθεί αποσβολωμένος. Ο διαιτητής μόλις η «Ένωση» έμεινε με έξι παίκτες, αναγκάστηκε να διακόψει το παιχνίδι εις βάρος της.



TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ