STOIXIMAN SUPER LEAGUE

ΠΑΟΚ VS ΑΕΚ, τελικός ξανά μετά από 309 μέρες

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (MOTION TEAM)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο Πανθεσσαλικό, στον "τελικό" του Πρωταθλήματος στην Τούμπα. Πόσο άλλαξαν οι δύο Δικέφαλοι. Το Sport24.gr αναλύει.

Εδώ και αρκετές μέρες, το ντέρμπι "Δικεφάλων" στην Τούμπα έχει χαρακτηριστεί ορόσημο για την τελική έκβαση στη μάχη του τίτλου για το εφετινό Πρωτάθλημα της Superleague. Ιδιαίτερα από πλευράς ΠΑΟΚ ο χαρακτηρισμός "τελικός" έχει γίνει το βασικό "μότο" παικτών και Λουτσέσκου, αφού μόνο η νίκη μπορεί να βάλει τους "ασπρόμαυρους" ξανά, πολύ δυνατά, στη διεκδίκηση της πρωτιάς.

Από την πλευρά της ΑΕΚ, αποφεύγεται η χρήση του όρου "τελικός", δεν παύει όμως να είναι το πιο σημαντικό από τα έξι παιχνίδια που έχει να δώσει η Ένωση μέχρι το τέλος της εφετινής κούρσας.

Είναι λογικό και επόμενο, λοιπόν, το μυαλό των φίλων των δύο ομάδων να πηγαίνει 309 μέρες πίσω, στον τελικό του Κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό, ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που το ματς της Κυριακής (11/3) θα διευθύνει ο ίδιος διαιτητής, ο Γιώργος Κομίνης.

Βέβαια, αυτή τη φορά βοηθοί του ρέφερι από τη Θεσπρωτία θα είναι ο Ηλίας Αλεξέας και ο Κώστας Ποντίκης και όχι οι Χρήστος Μπαλτάς, Γιώργος Καλφόγλου (ο επόπτης που "έχασε' τη φάση του νικητήριου γκολ του Ενρίκε που τόσο συζητήθηκε) και ας ελπίσουμε τα ονόματά τους να μην μας απασχολήσουν μετά το ματς.

Ο ΚΟΡΜΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ

Τι έχει μείνει σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ σε σχέση με τις ομάδες που είχαν παραταχθεί στον τελικό του Βόλου; Πάρα πολλά. Το βασικότερο είναι ότι δεν έχουν αλλάξει αγωνιστική φιλοσοφία. Η μεν ΑΕΚ γιατί διατηρεί τον Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο της, ο δε ΠΑΟΚ, γιατί Λουτσέσκου και Ίβιτς δεν διαφέρουν σε πολλά. Ο κορμός και των δύο ομάδων παραμένει ο ίδιος. Από τη μία, στον ΠΑΟΚ τα 3/4 της άμυνας θα είναι ίδια (Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο).

Ένας εκ των Σάχοβ και Κάνιας, που ήταν βασικοί σε εκείνο το παιχνίδι, θα δώσει και πάλι το παρών στην αρχική ενδεκάδα, όπως και οι Κάμπος, Πρίγιοβιτς που λογίζονται πλέον ως σταθερές αξίες για τον Δικέφαλο του ΒορράΚαι η ΑΕΚ, από την πλευρά της, μπορεί να έχει τα 3/4 της άμυνας ίδια σε σχέση με τον τελικό αν παίξει ο Τσιγκρίνσκι (Βράνιες, Γκάλο οι άλλοι δύο). Ο Σιμόες είναι σημείο αναφοράς στη μεσαία γραμμή, όπως και οι Χριστοδουλόπουλος, Αραούχο στην γραμμή κρούσης.

ΜΕ ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ "1"

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κοινά σημεία και στις διαφοροποιήσεις. Όπως για παράδειγμα, η επιλογή στη θέση του τερματοφύλακα. Από τον Παναγιώτη Γλύκο που στάθηκε πολύ άτυχος με τον τραυμτισμό του στο τέλος της προηγούμενης σεζόν, φτάσαμε στον Αλέξανδρο Πασχαλάκη που μετρά 11 συμμετοχές στο εφετινό Πρωτάθλημα (μπήκε στην ενδεκάδα με την Ξάνθη και δεν ξαναβγήκε) και μέχρι να έρθει η τριάρα από την Τρίπολη είχε δεχθεί μόλις ένα γκολ από την πρώην ομάδα του, τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Από την άλλη πλευρά, τα γάντια του βασικού στα ματς της Superleague για την ΑΕΚ έχει πάρει ο Παναγιώτης Τσιντώντας. Μετρά 13 συμμετοχές (έχει δεχθεί πέντε γκολ) και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Μανόλο Χιμένεθ. Ο Γιάννης Ανέστης που ήταν ο κίπερ του τελικού για την ΑΕΚ, είχε αγωνιστεί στο αντίστοιχο ντέρμπι του πρώτου γύρου, έπαιξε και κόντρα στον Παναθηναϊκό και από τότε έχει μείνει στο περιθώριο.

ΛΙΦΤΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΕΥΡΑ

Το πιο αξιοσημείωτο στη σύγκριση με τον περασμένο τελικό είναι οι αλλαγές στην αριστερή πλευρά των δύο αντιπάλων. Ο ΠΑΟΚ έστειλε δανεικό τον Λέοβατς στην Ριέκα, έχει πλέον βασικό μπακ τον Βιεϊρίνια (18 συμμετοχές, 1 γκολ, 4 ασίστ στο Πρωτάθλημα) και μπακ-απ τον Αζεβέδο (3 ματς), ενώ στην ίδια πλευρά, μπροστά, εμπιστεύεται πολύ δύο παίκτες που δεν υπήρχαν πέρυσι στο ρόστερ τον Μακ (20 ματς, 3 γκολ, 3 ασίστ) και τον Λημνιό (15 συμμετοχές). Αν προτιμηθεί, πάντως, ο Μπίσεσβαρ θα έχει τον ρόλο που είχε και στον τελικό του Βόλου.

Στην αντίπερα όχθη, στην ΑΕΚ δεν υπάρχουν Ντίντακ-Ροντρίγκες (προς το τέλος του τελικού είχε αγωνιστεί και ο Βάργκας) και η ΑΕΚ έχει καταφέρει να καλύψει την αριστερή πλευρά της στην άμυνα με τους Λόπες (15 ματς, 1 γκολ, 1 ασίστ), Χουλτ (3 ματς) και ενίοτε και το πολυεργαλείο Μπακάκη (20 συμμετοχές, 1 γκολ συνολικά).Για τον αριστερό άκρο της επίθεσης, φέτος επιλέγεται κυρίως ο Μπακασέτας (21 ματς, 4 γκολ, 5 ασίστ), αν και στο ματς της Τούμπας ο Χιμένεθ σκέφτεται την επιλογή του Μασούντ (8 ματς, 1 ασίστ με την φανέλα της Ενωσης).Για την ΑΕΚ, φυσικά, σημαντική προσθήκη σε σχέση με τον τελικό είναι και ο Παναγιώτης Κονέ (10 ματς, 1 γκολ ως τώρα) που έχει ελπίδες ακόμη και για την βασική ενδεκάδα.

ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ

Ακόμη, υπάρχουν και πρόσωπα που απασχολούν τις συζητήσεις των οπαδών των δύο ομάδων λόγω της απουσίας τους από το ματς σε σχέση με τον τελικό του Βόλου. Η κακή παρουσία των χαφ του Δικεφάλου του Βορρά στην Τρίπολη, έφερε στο προσκήνιο το όνομα του Γκόικο Τσίμιροτ και το αν το κενό του έχει καλυφθεί (ο Μαουρίσιο έχει πολλά σκαμπανεβάσματα). Ο Βόσνιος, παίκτης πλέον της Σταντάρ Λιέγης, είχε 15 συμμετοχές και 1 ασίστ εφέτος και από τον ΠΑΟΚ λείπουν τα ακούραστα πνευμόνια του και τα "χιλιόμετρα' που έγραφε. Φυσικα, συζητιέται το όνομα του Πέδρο Ενρίκε που είχε βάλει την σφραγίδα του στον τελικό.

Ο Βραζιλιάνος είναι παίκτης που μπορούσε να φέρει τα πάνω-κάτω σε λίγα λεπτά (ειδικά ερχόμενος από τον πάγκο) και τα νούμερα του πέρυσι στο... μισό Πρωτάθλημα που αγωνίστηκε δεν ήταν καθόλου άσχημα (15 συμμετοχές, 4 γκολ, 3 ασίστ). Και ο Κίτσιου που είχε παίξει πέρυσι αλλαγή στον τελικό είναι μία εναλλακτική που λείπει από τον ΠΑΟΚ για τη θέση του δεξιού μπακ.

Όσο για την ΑΕΚ, από μόνη της η αναφορά των ονομάτων των Μάνταλου και Γιόχανσον τα λέει όλα. Είναι οι δύο μεγάλοι άτυχοι της ΑΕΚ την εφετινή σεζόν, παίκτες με πρωταγωνιστικό ρόλο όσο ήταν υγιείς. Ο πρώτος πρόλαβε εφέτος να κάνει 9 συμμετοχές, 2 γκολ και 2 ασίστ στο Πρωτάθλημα και ο δεύτερος 8 ματς και 1 γκολ. Μάλιστα, το τελευταίο του ματς ήταν αυτό κόντρα στον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ.

ΠΕΛΚΑΣ-ΛΙΒΑΓΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ

Για το τέλος, κρατήσαμε την αναφορά σε δύο παίκτες που φέτος κάνουν την διαφορά για τις δύο ομάδες και έλειπαν από τον περσινό τελικό. Ο Πέλκας, ναι μεν ήταν στον πάγκο, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε, αφού δεν είχε ισχυρό ρόλο στα πλάνα του Ίβιτς. Στη σεζόν που διανύουμε, όμως, η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην και ο 24χρονος μέσος είναι βασικός πρωταγωνιστής.

Το αποδεικνύουν και τα 19 ματς, τα 7 γκολ και οι 6 ασίστ που μετρά στο Πρωτάθλημα.Από την άλλη, πλευρά, ο Μάρκο Λιβάγια είναι η καλύτερη εφετινή μεταγραφή της ΑΕΚ. Κίνδυνος για κάθε άμυνα, μετρά 23 συμμετοχές, 8 γκολ και 3 ασίστ στο Πρωτάθλημα και σίγουρα αποτελεί έναν από τους πονοκεφάλους του Λουτσέσκου. Καμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνει στα όσα προσφέρει σε σχέση με τον Ούγκο Αλμέιδα.

Θυμηθείτε τις συνθέσεις των δύο ομάδων στον περσινό τελικό:

ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Λέοβατς, Κάνιας, Τσίμιροτ (86' Μαλεζάς), Σάχοβ, Μπίσεσβαρ (90' Κίτσιου), Κάμπος (73' Ενρίκε), Πρίγιοβιτς.Στον πάγκο υπήρχαν ακόμη οι: Σιαμπάνης, Ματθαίου, Πέλκας, Αθανασιάδης

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Ντίντακ, Σίμοες (83' Αλμέιδα), Γιόχανσον, Χριστοδουλόπουλος (86' Βάργκας) , Μάνταλος, Ροντρίγκες (68' Γαλανόπουλος), Αραούχο.Στον πάγκο υπήρχαν ακόμη οι: Μπάρκας, Μπακασέτας, Κολοβέτσιος, ΤσέλιοςΓκολ: 24' Μπίσεσβαρ, 81' Ενρίκε / 26' Χριστοδουλόπουλος

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ