STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Πανόπουλος: "Δεν κατεβαίνουμε στο πρωτάθλημα"

Πανόπουλος: "Δεν κατεβαίνουμε στο πρωτάθλημα"
Πανόπουλος ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Βόμβα στην Super League: Ο Χρήστος Πανόπουλος ξεκαθάρισε πως οι "μικροί" δεν θα κατέβουν στο νέο πρωτάθλημα αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα τους.

Πριν από λίγες εβδομάδες σε συνάντηση μεταξύ των "μικρών" ομάδων, υπήρξε μία κοινή γραμμή έτσι ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές στην Super League.

Ο σκοπός, μεταξύ άλλων, ήταν να μοιραστούν πιο "δίκαια" για τους "μικρούς" τα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, να γίνει προσπάθεια εξεύρεσης χορηγού και να γίνουν αλλαγές στο χώρο της διαιτησίας, με μεγαλύτερη παρεμβατικότητα από τη Σούπερ Λίγκα.

Το μεσημέρι, σε συνάντηση της Σούπερ Λίγκας με την ΕΠΟ, η πρόταση για αλλαγές στη διαιτησία απορρίφθηκε και οι 12 "μικροί", όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Πανόπουλος, δηλώνουν αποφασισμένοι να μην συμμετάσχουν στο επόμενο πρωτάθλημα, όπως είχαν προαναγγείλει από τις 30 Μαϊου.

"Καταρχάς θέλω να σας πω πριν από το τι έγινε στην συνάντηση αυτή, ότι σήμερα (σ.σ. Παρασκευή) μαζί με τον Πρόεδρο της Super League και τον Οικονομικό και τον Νομικό της Super League πήγαμε στην ΕΠΟ. Με θέμα να έχουμε την τελειωτική απάντηση της ΕΠΟ για την διαιτησία και για το σχέδιο το οποίο είχαμε προτείνει.

Ήταν η 4η φορά που βρεθήκαμε με την ΕΠΟ και σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή) ήταν μία τελική συνάντηση. Δυστυχώς η ΕΠΟ απάντησε αρνητικά στην πρόταση μας καθ’ ολοκληρία. Παρ’ όλο που ήταν μία πρόταση για την Διαιτησία, που είχε και τον τίτλο όπως ήταν γραμμένη, ένα άτυπο μνημόνιο συνεργασίας, και που η ΕΠΟ μέσα από αυτή τη διαδικασία δεν θα άλλαζε τίποτα, απολύτως τίποτα, στους κανονισμούς της, στους Νόμους της, στις όποιες διαδικασίες είχε. Ήταν μία συνεργασία η οποία είχε τεθεί στο να κάτσουμε μαζί για το κοινό συμφέρον, για το ελληνικό ποδόσφαιρο που δεν έχει μία έξωθεν καλή μαρτυρία σήμερα, που έχει ανάγκη από κάτι διαφορετικό, να δώσουμε κάτι που να είναι και από εμάς και από εσάς συμφωνημένο, ώστε να πέσουν λίγο οι τόνοι και να δούμε κάτι διαφορετικό. Χωρίς να απεμπολείται, σαν ΕΠΟ, στο ελάχιστο, το παραμικρό - παραμικρό γράμμα από αυτά τα οποία έχετε κάνει κι έχετε ψηφίσει.

Τους ζητήσαμε τρία πράγματα. Κύριοι, δώστε μας για τον αρχιδιαιτητή 10-15 ονόματα, ποια θεωρείτε εσείς, από το «basket» που έχετε εσείς, ικανά γι’ αυτή τη θέση, κι εμείς μέσα από ψηφοφορία που θα κάνουμε στη Super League, να σας πούμε από αυτούς που μας προτείνεται ποιον θεωρούμε τον πιο κατάλληλο. Αυτό ήταν το πρώτο, το ίδιο και για τους παρατηρητές. Εσείς, από το «basket» το δικό σας, κανέναν από εμάς, κανέναν που έχουμε βρει οπουδήποτε. Μέσα από το «basket» και απ’ την διαδικασία της δικιά σας. Και τέλος, δώστε μας 30 διαιτητές, που εσείς κρίνετε, όποιους κρίνετε, από το «basket» πάλι το δικό σας και δώστε μας το δικαίωμα, σε όλη τη Super League, να έχει την επιλογή έξι από αυτούς, διακριτικά να μην τους αποδέχεται. Κι να γίνει μέσα από ένα «common understanding». Και πάντα τελείωνε κάθε άρθρο από αυτά: «Και η ΕΠΟ θα είναι υπεύθυνη να λαμβάνει τις οικείες αποφάσεις».

Μετά από αυτό η απάντηση που είχαμε από την ΕΠΟ είναι ότι κάτι τέτοιο δεν περνάει από την FIFA και την UEFA – γιατί το μεταφράσαμε και το στείλαμε – κι ως εκ τούτου, έχουμε να σας αντιπροτείνουμε κάτι άλλο. Στην ερώτησή μου ότι: «Ξέρετε, δεν μπορεί ούτε η UEFA, ούτε η FIFA όταν η ΕΠΟ βλέπει κάτι που είναι λογικό και το οποίο είναι για το καλό μιας ολόκληρης χώρας να πέσουν οι τόνοι, χωρίς η ΕΠΟ να απεμπολεί το οποιοδήποτε δικαίωμά της, δεν μπορεί η FIFA και η UEFA να μην το δεχθεί».

Βεβαίως, εάν πάνε προς την FIFA και την UEFA σαν ΕΠΟ κι πούνε ότι «κοιτάξτε τι θέλει να μας κάνει η Super League», τότε βεβαίως και θα πάρω αρνητική απάντηση. Το θέμα είναι πως το βλέπει η ίδια η ΕΠΟ. Και νομίζω ότι δεν έπρεπε ένα μήνα να ταλαιπωρούμαστε με αυτόν τον τρόπο. Ας μας λέγατε από την πρώτη φορά ό,τι πει η FIFA και η UEFA γιατί εμείς αυτούς ακούμε με το «Ν» και με το «Σ». Μα δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Ποια UEFA και ποια FIFA θα πει «ναι» σε ένα αυτονόητο που η Ομοσπονδία δεν απεμπολεί κανένα από τα δικαιώματά της. Είναι μία συμφωνία κυρίων που κάνουμε και που ανά πάσα στιγμή η ΕΠΟ μπορεί με το «turn the key» να τα αλλάξει και να τα κάνει όπως θέλει.

Αυτή ήταν η απάντηση την οποία είχαμε κι όπως γνωρίζετε, επειδή ήξερα ότι θα ήταν μία από τις τελικές συζητήσεις , είχαμε κανονίσει να κάνουμε μία συνάντηση εν συνεχεία των 11 ομάδων, προκειμένου να τους ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα με την ΕΠΟ, που όλοι εξεπλάγησαν και εν συνεχεία να τους κάνω μία ενημέρωση για τις θέσεις της NOVA πάνω σ’ αυτά τα σημεία κι άλλα και του ΟΠΑΠ που είδαμε σαν ένα μέγα χορηγό.

Δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά από το 1993 που είμαι στο ποδόσφαιρο έχω συμμετάσχει λίγες φορές στα κοινά αλλά είναι η πρώτη φορά που βλέπω ένα τέτοιο κλίμα μεταξύ 12 «μικρών» ομάδων. Όχι 11, 12 γιατί σήμερα συμμετείχε και με την υπογραφή του και ο Ηρακλής μέσω του κ. Παπαθανασάκη, που ήταν σήμερα εδώ υπογράφοντας κι αυτός. Συμφωνήσαμε λοιπόν, οι 12 ομάδες το εξής: Όπως θυμάστε είχαμε μία δήλωση - δέσμευση των 11 ΠΑΕ ό,τι σε περίπτωση που δεν γίνει η αναδιάρθρωση και η αναδιοργάνωση της Super League και παράλληλα η ανακατανομή των τηλεοπτικών εσόδων α) αυτό, και β) αν δεν προχωρήσει το θέμα της πρότασής μας της διαιτησίας, όποιο και από τα δύο αν έπεφτε, καμία από τις 12 δεν θα συμμετείχε στο πρωτάθλημα. Σήμερα, επιβεβαιώσαμε την βούλησή μας αυτή, μετά τη θέση της ΕΠΟ, η οποία αυτή τη στιγμή είναι αρνητική. Και σας διαβάζω το κείμενο:

«Επιβεβαίωση της από 30/05/2016 δήλωσης – δέσμευσης των 12 ΠΑΕ.»
Οι παρακάτω ομάδες που είναι οι 12, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο κος. Παπαθανασάκης του Ηρακλή: «Επιβεβαιώνουμε με την παρούσα δήλωσή μας την θέση μας όπως αυτή έχει εκφραστεί στην παρούσα από 30/05/2016 δήλωση – δέσμευσή μας, μετά από την απόφαση της ΕΠΟ να μην αποδεχθεί τις προτάσεις μας για την διαιτησία.»

Που σημαίνει ότι δεν θα συμμετέχουμε στο καινούργιο πρωτάθλημα υπό αυτές τις συνθήκες. Η θέση είναι αυτή που έχει εκφραστεί, είναι δεδομένη και είναι επιβεβαιωμένη με τις σημερινές υπογραφές ό,τι δεν πρόκειται να συμμετέχουμε στο πρωτάθλημα εφόσον αυτή η πρότασή μας για την διαιτησία δεν περνάει.

Νομίζω τώρα, η μπάλα είναι στους μεγάλους ώστε η κάθε μία από τις μεγάλες ΠΑΕ να τοποθετηθεί πάνω σε αυτό που από κοινού και οι 16 ομάδες έχουμε αποφασίσει. Ότι πρέπει να γίνει και πρέπει να πάμε να το κάνουμε. Περιμένουμε λοιπόν, εμείς οι 12, αλλά δεν εξαρτόμαστε από αυτό, δηλαδή αν οι 4 ομάδες έχουν διαφορετική γνώμη, θα την σεβαστούμε, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Αλλά εμείς θα την σεβαστούμε σαν γνώμη, αλλά εμείς συμμετοχή σ’ αυτό το πρωτάθλημα, στο τρέχον, δεν πρόκειται να έχουμε.
Δεν θέλουμε να κάνουμε πόλεμο με κανέναν, έρωτα θέλουμε να κάνουμε.

Θέλουμε να κάνουμε μία έκκληση στην ΕΠΟ, εμείς οι 12 «μικρομεσαίες» ομάδες. Να αναλογιστεί ότι αυτό το πράγμα έχει γίνει πρώτη φορά στα χρονικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Πάντα, οποιοσδήποτε συνεταιρισμός είχε έναν Παναθηναϊκό, έναν Ολυμπιακό, έναν ΑΕΚτζη έναν ΠΑΟΚτζή. Αυτή τη στιγμή νομίζω, η ΕΠΟ έχει τη μοναδική ευκαιρία να ακούσει μόνο από 12 «μικρές» ομάδες που πρεσβεύουν το αυτονόητο. Και νομίζω ότι αυτό το αυτονόητο αγγίζει τον τελευταίο φίλαθλο. Πρέπει όλοι μας να σεβαστούμε το δημόσιο αίσθημα.

Θέλω να κάνω μία έκκληση. Δεν υπάρχει καμία πολιτική, η Ελλάδα είναι μία, οι Έλληνες είναι ένα, το ποδόσφαιρο είναι ένα. Να αλλάξει την θέση της αυτή η ΕΠΟ και εν πάση περιπτώσει ας μας δώσει 1%, μία μικρή ελάχιστη συμμετοχή, όχι στο να αποφασίζουμε, στο και εμείς να λέμε κάτι και να βγάλουμε μία εικόνα κοινή προς όλο τον κόσμο, προς το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Θα είναι προς όφελος όλων.

Δεν θέλω να πω κάτι άλλο, απλώς κάνω μία έκκληση στην ΕΠΟ να ξαναδεί τα πράγματα διαφορετικά για να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το περιβάλλον έστω κι αν δεν φταίει σ’ αυτό ή αν δεν είναι η ευθύνη σ’ αυτό, της διαιτησίας. Εγώ θα πω ότι δεν είναι της διαιτησίας. Αλλά ρε γαμώτο, ας πάμε να το κάνουμε να δώσουμε την έξωθεν καλή μαρτυρία και να προχωρήσουμε".

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει πιθανότητα οι 12 ομάδες να δεχθούν να ξεκινήσουν στο πρωτάθλημα και… βλέπουμε; Γιατί μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα με τις εκλογές της ΕΠΟ…
«Κοιτάξτε να δείτε, αυτά που λέτε είναι ψηλές μπαλιές κι εγώ δεν θέλω να παίζω με τόσο ψηλά την μπάλα, ούτε έχω σκεφτεί, ούτε κανένας μας έχει σκεφτεί τέτοια πράγματα. Εμείς θέλουμε την μπάλα να την έχουμε κάτω, για το καλό του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου και για το καλό της πατρίδας μας που δεν έχει περιθώρια να έχουμε αντιπαλότητες μεταξύ μας.»

Σε νέα ερώτηση για το ότι οι εκλογές της ΕΠΟ είναι δεδομένες:
«ΟΚ, θα το δούμε. Τα πάντα αυτοπροσδιορίζονται. Ο χρόνος θα το δείχνει μέρα με τη μέρα.»

Για το αν υπάρχει κάποια εναλλακτική πρόταση στη διαιτησία ή στο ποδόσφαιρο για να αλλάξει η κατάσταση:
«Δεν ξέρω αν σας είπα ποια ήταν η εναλλακτική πρόταση της ΕΠΟ για τη διαιτησία. Γιατί δεν δέχθηκε αυτό κι πρότεινε κάτι άλλο. Η ΕΠΟ αυτό το οποίο πρότεινε, ήταν να υπάρξει ένας ξένος αρχιδιαιτητής τον οποίο θα μας τον προτείνει η FIFA, η UEFA, δεν ξέρω ποιος, που θα προτείνει ένα, δύο, τρία, τέσσερα ονόματα και θα τον επιλέξει η ΕΠΟ. Δηλαδή ένας αντίστοιχος Χιου Ντάλας. Κι επίσης να έχει έναν δεύτερο βοηθό από κάτω που θα είναι ο υπεύθυνος των παρατηρητών.

Στην ερώτησή μου προς τον κ. Γκιρτζίκη ότι αυτό αν βγει έτσι προς τα έξω, και πες ότι ομονοούμε όλοι μας εδώ και οι 16, είναι σαν να κοροϊδεύουμε τον κόσμο, γιατί πώς θα βγούμε έξω να πούμε κάτι τέτοιο όταν αυτό το κάναμε φέτος, αυτή τη χρονιά, και δεν πέτυχε; Μου απάντησε ότι θα παραμένει περισσότερες μέρες στην Ελλάδα ο αρχιδιαιτητής. Και στην 2η ερώτησή μου ότι αυτός ο κύριος «Χ» ή ο κύριος Γιόχανσον – ή όπως θέλετε να τον πείτε – θα έρθει και ο βοηθός του. Τους 30 διαιτητές και τους παρατηρητές πώς θα τους εκλέξουν; Χωρίς να έχουν γνώση το τι έχουν κάνει, το πώς έχουν παίξει, τις αποδόσεις που είχαν κ.τ.λ., φαντάζομαι λέγοντας πως ο… Χρήστος, ο… Γιώργος, ο… Δημήτρης, αυτοί είναι, βάλτους.
Μπορούμε να πάμε πάλι σε κάτι τέτοιο;
Μπορούμε να πάμε πάλι σε κάτι τέτοιο;

Αντιθέτως του είπα, αν μου έλεγες κ. Γκιρτζίκη, ότι έχω αυτό το άτομο που λέγεται Γιόχανσον που είναι από την FIFA, την UEFA και 2 χρόνια τον έχω στην Ελλάδα και παρακολουθεί το πρωτάθλημα Α!, Β! Εθνικής τους διαιτητές κι έχει άποψη για τον καθένα. Και το τι πρέπει να κάνει. Και είναι αυτός. Και κακοπροαίρετοι να ήμασταν, θα μας είχες εγκλωβίσει και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα άλλο από τον να αποδεχθούμε αυτήν την πρόταση. Αλλά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει και δεν είχατε και την πρόνοια να το κάνετε".

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση πρωτοβουλίας των 12 ομάδων για να απευθυνθούν απευθείας στην UEFA:
"Εμείς θέλουμε να σεβαστούμε τις υπερκείμενες αρχές και τους θεσμούς. Συνομιλητής μας είναι η ΕΠΟ. Νομίζω ότι έχουμε ακόμη την ευκαιρία να δείξουμε ότι δεν μας χωρίζουν πράγματα κι ότι μπορούμε να κάνουμε τα αυτονόητα. Στο χέρι της ΕΠΟ είναι, γιατί η FIFA και η UEFA ξέρετε, δίνουν ένα κουστούμι. Από εκεί και πέρα, αν σε μία χώρα δεν πρέπει να σκοτωθούν άτομα και το κουστούμι πρέπει να το ράψουν ή να το κοντύνουν λίγο, το κάνουνε. Κανένας λογικός άνθρωπος στον κόσμο δεν μπορεί να πει όχι. Αυτά είχα να πω".

Για το αν μπορούν οι 12 να κάνουν ένα βήμα πίσω, και ποιο θα ήταν αυτό:
«Δεν είπα ότι μπορούμε εμείς να κάνουμε ένα βήμα πίσω, γιατί είμαστε ήδη με την πλάτη στον τοίχο! Εμείς ξεκινήσαμε το να προτείνουμε εμείς τον αρχιδιαιτητή, προτείναμε να ξεκινήσουμε να εμείς προτείνουμε τον υπεύθυνο παρατηρητών, είδαμε κάποια πράγματα και για να μην έρθουν κάποιοι σε δύσκολη θέση, γυρίσαμε και τους λέμε δώστε μας εσείς ένα «basket» τέτοιων ανθρώπων κι εμείς να επιλέξουμε. Δεν υπάρχει άλλο. Μετά άλλο είναι ξέρετε, ΟΚ, πάμε να δεχθούμε τον οποιοδήποτε ξένο…»

Για το αν συζήτησαν για αναδιάρθρωση των κατηγοριών με τη NOVA:
«Το συζητήσαμε. Δεν έχουμε πάρει κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Είπαμε ότι θα το ξαναδούμε το θέμα αυτό. Κατανοούμε ότι είναι μία αναγκαιότητα αυτό για τη NOVA και το έχει θέσει εδώ και καιρό, το ξαναέθεσε τώρα όμως επιτακτικά και θα έλεγα είναι βασικά «take it or leave it», ή το παίρνετε ή φεύγετε, ή φεύγουμε καλύτερα. Νομίζω ότι με λογική και με σεβασμό ο ένας στον άλλον, θα βρούμε μία λύση και σ’ αυτό, αλλά τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί είναι προυποθέσεις και για τη NOVA αυτά, εάν δεν βελτιώσουμε το περιβάλλον στην διαιτησία.»

Για το αν ισχύει ότι δεν θα κατέβουν στο πρωτάθλημα αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις από τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας:
«Ναι, έτσι είναι.»

Το παρών στην συνάντηση έδωσαν οι: Σπανός (Ατρόμητος), Κωστούλας (Παναιτωλικός), Μιχαλάκης (Καλλονή), Μποροβήλος (Αστέρας Τρίπολης), Πανόπουλος (Ξάνθη), Παπαθανασάκης (Ηρακλής), Ζαμάνης (Πανιώνιος), Μαθιουλάκης (Πλατανιάς), Μπαλόκας (Λεβαδειακός), Παναγιώτης Χριστοβασίλης (ΠΑΣ Γιάννινα). Ο Πανθρακικός συμμετείχε στην σύσκεψη τηλεφωνικά ενώ απουσίαζε η Βέροια. Και οι δύο ομάδες πάντως, υπέγραψαν την ανακοίνωση που εκδόθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ