STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Όταν οι αμυντικοί γίνονται... σέντερ φορ

Όταν οι αμυντικοί γίνονται... σέντερ φορ

Ο Τάσος Αυλωνίτης χάρισε με κεφαλιά τη νίκη στον Ολυμπιακό απέναντι στον Παναθηναϊκό και το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει αμυντικούς που σκόραραν σε αιώνια ντέρμπι και πολλές φορές καθόρισαν το αποτέλεσμα (VIDEOS).

Τα μεγάλα ντέρμπι πάντα έχουν τις ιδιαιτερότητές τους και γι' αυτό διαφέρουν απ' όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια. Άλλη προετοιμασία, άλλη προσέγγιση, διαφορετική ψυχοσύνθεση και γι' αυτό είναι τόσο ξεχωριστά. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται και οι αιώνιες μάχες του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, που αποτελεί "τη μητέρα των μαχών" στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Συνολικά 229 φορές έχουν αναμετρηθεί για το πρωτάθλημα οι δυο ομάδες και η ιστορία που συνοδεύει αυτά τα παιχνίδια, είναι μακραίωνη. Το βράδυ της Κυριακής, ο Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος νικητής με 1-0 στο γήπεδο "Γ. Καραϊσκάκης" με σκόρερ τον Τάσο Αυλωνίτη, ο οποίος είχε μπει αλλαγή δυο λεπτά προτού στείλει με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα του Στιλ.

Ένας αμυντικός, λοιπόν, όρισε την τύχη του αγώνα. Στην πρώτη του συμμετοχή σε ντέρμπι, όπου μπήκε για να αντικαταστήσει τον τραυματία Μποτία, έγραψε το όνομά του στην ιστορία των αναμετρήσεων ανάμεσα στους δυο μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αν μη τι άλλο, μια βραδιά που δύσκολα θα ξεχάσει και θα την μνημονεύει και στα παιδιά του.

Το Sport24.gr, έκανε φλας-μπακ στο παρελθόν και έψαξε να βρει ντέρμπι μεταξύ "ερυθρόλευκων" και "πράσινων", όπου οι αμυντικοί... ντύθηκαν σέντερ φορ και κατάφεραν να σκοράρουν. Σε κάποια από τα παιχνίδια μάλιστα, ήταν αυτοί που καθόρισαν και το τελικό αποτέλεσμα. Άλλοτε πέτυχαν το γκολ της νίκης και άλλοτε ισοφάρισαν. Πάντως, έβαλαν φαρδιά πλατιά την "υπογραφή" τους.

Η ιστορία βέβαια ξεκινάει από την σεζόν 1928-29 και αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να βρει κάποιος όλους τους αμυντικούς που σκόραραν σε ντέρμπι. Ειδικά τα πρώτα χρόνια του ποδοσφαίρου, οι θέσεις ήταν λιγότερο καθορισμένες απ' ό,τι τα μεταγενέστερα και συν τις άλλοις δεν ήταν πάντα εκείνοι που όριζαν το τελικό αποτέλεσμα. Πιθανότατα, λοιπόν, κάποια ονόματα να... ξέφυγαν.

Πάμε λοιπόν...

Την σεζόν 1986-87, ο Ολυμπιακός νίκησε τον Παναθηναϊκό με 2-1 στο ΟΑΚΑ, με τον Βέλιμιρ Ζάετς να ανοίγει το σκορ για το "τριφύλλι", με τον Αλέξη Αλεξίου να ισοφαρίζει άμεσα για τους Πειραιώτες με εκτέλεση φάουλ και να δίνει το σύνθημα της ανατροπής που ολοκληρώθηκε με τον Παπαχρήστου στο δεύτερο ημίχρονο.

Ένας παίκτης που "χτύπησε" στις καθυστερήσεις, παγώνοντας το Καραϊσκάκη και τους φίλους του Ολυμπιακού, ήταν ο Γιώργος Καπουράνης την σεζόν 1995-96. Το σκορ ήταν 1-1 με τα γκολ Μπορέλι και Καραπιάλη, όταν οι "πράσινοι" έκαναν επίθεση στις καθυστερήσεις, η μπάλα έφτασε στον αριστερό μπακ της ομάδας και εκείνος με σουτ μέσα από την περιοχή νίκησε τον Φώτη Στρακόσια και χάρισε ένα μεγάλο διπλό στην ομάδα του.

Για την ίδια αγωνιστική περίοδο, στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός νίκησε 1-0 τον Ολυμπιακό και σκόρερ ήταν ο άλλοτε κόκκινος, Στράτος Αποστολάκης, ο οποίος "τρύπησε" την άμυνα του Ολυμπιακού και νίκησε από κοντά τον Αλέκο Ράντο, δίνοντας στους "πράσινους" τους τρεις βαθμούς της νίκης.

Το 1998-99 και με τον Παναθηναϊκό γηπεδούχο στο ΟΑΚΑ, είχαμε τη νίκη με ανατροπή του Ολυμπιακού με 2-4. Οι "πράσινοι" του Βασίλη Δανιήλ προηγήθηκαν με 2-0, για να ξεκινήσει η αντεπίθεση των Πειραιωτών και το γκολ που τους έδωσε το προβάδισμα, σημειώθηκε με κεφαλιά του Γιώργου Ανατολάκη. Θυμίζουμε ότι ο ίδιος παίκτης σκόραρε και την επόμενη σεζόν, ανοίγοντας το σκορ στο τελικό 2-2 ανάμεσα στους δυο αιωνίους, που ουσιαστικά χάρισε το πρωτάθλημα στην ομάδα του Αλμπέρτο Μπιγκόν.

Ένα γκολ μισό πρωτάθλημα πέτυχε ο Γιάννης Γκούμας για λογαριασμό του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο την σεζόν 2003-04. Ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά στο σκορ με 1-2, όταν η μπάλα έφτασε στο πόδι του και με δεξί πλασέ, πέφτοντας μάλιστα, νίκησε τον Γιάννου και διαμόρφωσε το 2-2, που διατήρησε το βαθμολογικό προβάδισμα για την ομάδα του, που στο τέλος πήρε τον τίτλο.

Το 1-1 της σεζόν 2007-08 στο Καραϊσκάκη, διαμορφώθηκε με τα γκολ του Εντόι για τον Παναθηναϊκό και του Παρασκευά Άντζα για τον Ολυμπιακό. Έπειτα από κόρνερ και φάση διαρκείας στην περιοχή του Αρκάντιους Μάλαρτζ, ο Ξανθιώτης αμυντικός με κοντινό πλασέ ισοφάρισε για τους "ερυθρόλευκους" στο φινάλε του πρώτου μέρους.

Υπάρχουν και αυτοί...

Από 'κει και πέρα, είχαμε τον Γρηγόρη Γεωργάτο να ανοίγει το σκορ με φάουλ στο 0-2 του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ την σεζόν 1996-97, τον Πέρσι Ολιβάρες να πετυχαίνει το πρώτο γκολ για τον Παναθηναϊκό στο 2-0 της σεζόν 1999-00, τον Δημήτρη Μαυρογενίδη να "κλειδώνει" το τρίποντο για την ομάδα του δυο χρόνια πριν στο 0-2 για τον Ολυμπιακό και πάλι στο ΟΑΚΑ, τον Γιάννη Καλιτζάκη να σκοράρει στο 3-4 για τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη το 1989-90 (είχε σκοράρει και ο Αποστολάκης για τον Ολυμπιακό). Αν εξεταστεί το θέμα από την... ανάποδη, αξιομνημόνευτο ήταν το αυτογκόλ του Θανάση Κωστούλα στο 1-0 του "τριφυλλιού" στο ΟΑΚΑ την αγωνιστική περίοδο 2006-07 ή τα αυτογκόλ των Ρενέ Χένρικσεν και Σωτήρη Κυργιάκου που εντέλει δεν κόστισαν στον Παναθηναϊκό την σεζόν 2002-03 (3-2 στη Λεωφόρο υπέρ των "πράσινων").

Υ.Γ. Έχουν σημειωθεί και άλλα τέρματα από αμυντικούς (στόπερ ή ακραία μπακ) σε αιώνια ντέρμπι, αλλά αναφέρθηκαν τα πιο ενδεικτικά και χαρακτηριστικά.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ