ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY

"Βελτιωμένος ο Παναθηναϊκός, με νίκη 'καθαρίζει' ο Ολυμπιακός"

"Βελτιωμένος ο Παναθηναϊκός, με νίκη 'καθαρίζει' ο Ολυμπιακός"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Άκης Μάντζιος αξιολογεί τους "αιώνιους αντιπάλους", αναλύει τις τακτικές και τη φιλοσοφία των Μπέντο - Στραματσόνι, αλλά αποφεύγει τα προγνωστικά. Το pregame show αρχίζει με κόκκινο 4-2-3-1 και πράσινο 3-5-2.

Το βράδυ της Κυριακής (06/11) ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό για την 10η αγωνιστική της Super League. Μπορεί να βρισκόμαστε μόλις στις αρχές Νοεμβρίου, όμως η αναμέτρηση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία της σεζόν, αφού σε περίπτωση που οι "ερυθρόλευκοι" πάρουν τη νίκη θα ξεφύγουν (τουλάχιστον) με 7 βαθμούς απ' τους διώκτες τους.

Με αφορμή το ντέρμπι των "αιωνίων" το Sport24.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον Άκη Μάντζιο, ο οποίος ανέλυσε τους δύο μονομάχους. Παράλληλα, σχολίασε τη φιλοσοφία των Πάουλο Μπέντο και Αντρέα Στραματσόνι, ενώ στάθηκε στην κρισιμότητα του αγώνα για την εξέλιξη του πρωταθλήματος.

Χρειάζεται βελτίωση ο Ολυμπιακός, βαρόμετρα Ζέκα-Λεντέσμα για τον Παναθηναϊκό

Αρχικά, ο 47χρονος τεχνικός αναφέρθηκε στην εικόνα που έχουν παρουσιάσει οι δύο ομάδες σε Ελλάδα και Ευρώπη: "Ο Ολυμπιακός, παρότι είναι πρώτος, έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Θεωρώ πως είναι λίγα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος που έχει πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης. Παρ' όλα αυτά, ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια έχει μάθει να κερδίζει. Όταν κάνεις πρωταθλητισμό μπορείς να κερδίζεις κι όταν είσαι σε κακή ημέρα. Όπως προείπα, σε σχέση με την εικόνα που παρουσιάζει μέχρι τώρα, έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Μην ξεχνάμε πως "ταλαιπωρήθηκε" το καλοκαίρι, καθώς άλλαξε τρεις προπονητές απ' την έναρξη της προετοιμασίας. Είναι λογικό να χρειάζεται χρόνο.

Απ' την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός δείχνει πιο σοβαρός ως ομάδα. Έχει περισσότερο βάθος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ έχει παρουσιάσει και καλύτερο πρόσωπο. Φέτος, έχει καλύτερους ποδοσφαιριστές και έχει πραγματοποιήσει καλύτερα παιχνίδια. Η απώλεια βαθμών του Παναθηναϊκού, μέχρι στιγμής, δεν είναι μόνο θέμα συγκέντρωσης ή τύχης. Είναι πολλοί οι παράγοντες. Υπήρχαν παιχνίδια που δεν πήρε τη νίκη επειδή δεν μπορούσε να σκοράρει ή δεν "κλείδωσε" από νωρίς το αποτέλεσμα, όπως για παράδειγμα κόντρα στη Βέροια. Εκείνο το παιχνίδι ήταν για 0-5 και ήρθε ισοπαλία".

"Βελτιωμένος ο Παναθηναϊκός, με νίκη 'καθαρίζει' ο Ολυμπιακός"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Όσον αφορά στην αμυντική λειτουργία τόσο του Ολυμπιακού όσο και του Παναθηναϊκού, ο κ. Μάντζιος ανέφερε: "Σίγουρα και οι δύο χρειάζονται βελτίωση στον ανασταλτικό τομέα. Άλλωστε, το πρωτάθλημα κατακτάται απ' την άμυνα κι όχι απ' την επίθεση. Ο Παναθηναϊκός σε σχέση με την περσινή αμυντική λειτουργία εμφανίζεται βελτιωμένος, ενώ ο Ολυμπιακός παρουσιάζεται χειρότερος".

Σε τέτοιες αναμετρήσεις, καθοριστικό ρόλο παίζει και το βάθος του πάγκου, καθώς ανάλογα με την εξέλιξη του ματς, είναι βέβαιο πως θα χρειαστούν... ενισχύσεις. Ο Έλληνας τεχνικός διακρίνει μεγάλες διαφορές στις εναλλακτικές λύσεις των δύο αντιπάλων;

"Δεν διακρίνω τρομερές διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες. Όμως, δεν ξέρω τι θα συμβεί με τους Ζέκα και Λεντέσμα. Αν δηλαδή θα είναι έτοιμοι για το ντέρμπι. Σε περίπτωση που δεν προλάβουν θα είναι σίγουρα σημαντικές απώλειες, αφού αποτελούν "βαρόμετρο" για τη μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού".

Πιο επιθετικός ο Μπέντο από τον Σίλβα, ταιριάζει το 3-5-2 στον Παναθηναϊκό

Κατά το παρελθόν, ο παράγοντας "έδρα" έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη ενός ντέρμπι. Συμφωνεί ο κ. Μάντζιος με τη συγκεκριμένη άποψη;

"Παίζει ρόλο η έδρα σ' ένα ντέρμπι. Όμως, θεωρώ το σημαντικότερο ρόλο σε τέτοια παιχνίδια παίζει η προετοιμασία των δύο ομάδων. Τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Ένα ντέρμπι είναι ένα ντέρμπι, ανεξάρτητα βαθμολογικής θέσης. Ειδικά, όταν μιλάμε για τόσο μεγάλες ομάδες".

"Βελτιωμένος ο Παναθηναϊκός, με νίκη 'καθαρίζει' ο Ολυμπιακός"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Για τη φιλοσοφία των δύο προπονητών, ο πρώην τεχνικός του Λεβαδειακού, υποστήριξε: "Ο Πάουλο Μπέντο έχει ρίξει περισσότερο βάρος στο επιθετικό κομμάτι σε σχέση με τον Μάρκο Σίλβα, ο οποίος ήταν πιο "μαζεμένος" κι επιχειρούσε να χτυπήσει στην κόντρα επίθεση. Ο Μπέντο δίνει μεγαλύτερη σημασία στην επιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού, καθώς πιέζει ψηλά και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί λάθη της αντίπαλης άμυνας.

Στον αντίποδα, ο Αντρέα Στραματσόνι έχει καλύτερη ποιότητα ποδοσφαιριστών τη φετινή σεζόν. Αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο συστήματα, ενώ ο Μπέντο προτιμά το 4-2-3-1 και σπάνια το 4-4-2. Ο Παναθηναϊκός έχει δουλέψει δύο σχηματισμούς ή ακόμα και τρεις, αφού πολλές φορές χρησιμοποιεί και τον ρόμβο στο χώρο του κέντρου. Γενικά, θεωρώ πως το 3-5-2 του "πάει". Η εικόνα του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη μ' αυτό το σύστημα είναι πάρα πολύ καλή.

Κι είναι ένα σύστημα που οι Ιταλοί το προτιμούν. Προσωπικά, όταν το χρησιμοποίησα στον Πανθρακικό, πραγματοποιήσαμε μια εκπληκτική χρονιά, παίζοντας πολύ ωραίο ποδόσφαιρο. Μ' αρέσει πάρα πολύ ως σύστημα. Είναι ιδιαίτερο, αλλά δεν είναι καθόλου αμυντικογενές, όπως θεωρούν πολλοί επειδή έχει τρεις στόπερ. Παράλληλα όμως χρησιμοποιούνται και δύο επιθετικοί που σ' αυτόν τον Παναθηναϊκό ταιριάζει λόγω των Ιμπάρμπο και Μπεργκ. Αν δουλευτεί σωστά είναι ένα πολύ καλό σύστημα".

Κρίνεται το πρωτάθλημα με νίκη του Ολυμπιακού

Τέλος, όσον αφορά στη μάχη του τίτλου, ο κ. Μάντζιος τόνισε: "Πιστεύω πως θα είναι πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα στην κορυφή της βαθμολογίας. Όμως, ακόμα κι έτσι, ο Ολυμπιακός δείχνει να έχει ξεφύγει ήδη. Κι αν νικήσει και τον Παναθηναϊκό θα πάει στο +7 και θα ξεφύγει ακόμα περισσότερο. Από εκεί και πέρα, ο ΠΑΟΚ παρουσιάζει μεγαλύτερη διάρκεια στο παιχνίδι του σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ σε ό,τι αφορά στην ΑΕΚ, περιμένουμε να την δούμε μετά την αλλαγή του προπονητή. Όπως και να έχει, το ντέρμπι της Κυριακής είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, αφού παρότι βρισκόμαστε μόλις στη 10η αγωνιστική, μπορεί να κρίνει την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Ειδικά σε περίπτωση νίκης του Ολυμπιακού".

Photo Credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Αποτελέσματα ψηφοφορίας: Ποιος είναι καλύτερος;
Το ντέρμπι αιωνίων παίζει δυνατά στους 103,3 του Sport24 Radio!
Πώς θα καλύψει η Nova το Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός
TAGS ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ