ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY

Τα 8 "αιώνια ντέρμπι" Ελλήνων προπονητών

Τα 8 "αιώνια ντέρμπι" Ελλήνων προπονητών

Το Sport24.gr παρουσιάζει τα "αιώνια ντέρμπι" μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού για το πρωτάθλημα, από καταβολής επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που είχαν ελληνικό... χρώμα στην άκρη των πάγκων. (VIDEOS)

Το βράδυ του Σαββάτου (28/10, 19:30) ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής της Super League, σε μία κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος. Μπορεί η αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων να μην έχει την αίγλη ή τη λάμψη προηγούμενων ετών, λόγω και των οικονομικών προβλημάτων του "τριφυλλιού", ωστόσο δεν παύει να αποτελεί το σπουδαιότερο ντέρμπι του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκό βρίσκεται ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ενώ προπονητής στον Ολυμπιακό είναι ο Τάκης Λεμονής. Δύο Έλληνες κόουτς που έχουν γράψει τη δική τους, ξεχωριστή ιστορία με τη φανέλα των δύο ομάδων τόσο ως ποδοσφαιριστές όσο και μετέπειτα ως προπονητές. Το γεγονός πως η μονομαχία των δύο ομάδων έχει ελληνικό... χρώμα στην άκρη του πάγκου αποτέλεσε την αφορμή προκειμένου να αναζητήσουμε όλα τα ντέρμπι, από καταβολής επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που είχαν... ελληνική απόχρωση. Κι η αλήθεια είναι πως, μπορεί να μην είναι πολλά, αλλά έχουν κρίνει τίτλους.

1981-82 ΠΑΟ - ΟΣΦΠ 1-1: ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ

Η πρώτη "μάχη" με Έλληνες προπονητές στους πάγκους των δύο ομάδων ήταν τη σεζόν 1981-82. Στις 21 Ιανουαρίου του 1982, ο Παναθηναϊκός τέθηκε αντιμέτωπος με τον Ολυμπιακό στο "Απ. Νικολαΐδης" για την 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Τεχνικός του "τριφυλλιού" ήταν ο Λάκης Πετρόπουλος, ενώ στον Ολυμπιακό ήταν ο Αλκέτας Παναγούλιας.

Ο Σπύρος Λιβαθηνός είχε δώσει το προβάδισμα στους "ερυθρολεύκους" στο 52ο λεπτό μ' ένα τρομερό αυτογκόλ με ψαλιδάκι, όμως στο 81' ο Ρουμάνος επιθετικός, Ντόρου Νικολάε με πλασέ ισοφάρισε σε 1-1, το οποίο ήταν και το τελικό σκορ. Η αναμέτρηση ήταν επεισοδιακή, όπως και γενικότερα εκείνη η σεζόν, αφού στο 73' είχαν αποβληθεί ο Πέτρος Ξανθόπουλος για τον Ολυμπιακό και ο Νίκος Καρούλιας για τον Παναθηναϊκό, ύστερα από "κοκορομαχία".

1981-82 ΟΣΦΠ - ΠΑΟ 2-1: ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ - ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Όπως προείπαμε, η σεζόν 1981-82 ήταν επεισοδιακή. Το σίριαλ με τον Χουάν Ραμόν Ρότσα "Μπουμπλή" μεταφέρθηκε στις αίθουσες των δικαστηρίων ύστερα από προσφυγή του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα οι σχέσεις με τον Παναθηναϊκό να βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, η εν λόγω κόντρα, όπως είναι λογικό επηρέασε τις δύο ομάδες και περισσότερο τους "πρασίνους". Αποτέλεσμα, το τέλος της σεζόν να τους βρει ισόβαθμους στην κορυφή της βαθμολογίας, με συνέπεια να λύσουν τις διαφορές τους σε αγώνα μπαράζ.

Στις 29 Ιουνίου του 1982, με τους Αλκέτα Παναγούλια και Λάκη Πετρόπουλου να παραμένουν στους πάγκους των δύο ομάδων, διεξήχθη ο αγώνας μπαράζ στο εθνικό στάδιο Βόλου. Ο Βισέντε Εσταβίγιο άνοιξε το σκορ μόλις στο 6ο λεπτό για τους Πειραιώτες, ενώ στο 69' ο Νίκος Αναστόπουλος διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του. Το μόνο που κατάφεραν οι "πράσινοι" ήταν να μειώσουν σε 2-1 στο 82' με τον Χρήστο Ζιάκο. Έτσι, η ομάδα του Παναγούλια στέφθηκε πρωταθλήτρια.

1986-87 ΟΣΦΠ - ΠΑΟ 2-1: ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ - ΔΑΝΙΗΛ

Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια για να έχουμε εκ νέου ντέρμπι με Έλληνες προπονητές στις δύο ομάδες. Μάλιστα, στη μία πλευρά ήταν ο παλιός γνώριμος, Αλκέτας Παναγούλιας, ενώ στην άλλη ο Βασίλης Δανιήλ. Στις 15 Φεβρουαρίου του 1987, για την 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, σε μία αναμέτρηση που θα έκρινε σε μεγάλο βαθμό τον πρωταθλητή.

Ο Βέλιμιρ Ζάετς έδωσε το προβάδισμα στο "τριφύλλι" στο 39ο λεπτό με κεφαλιά, ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Δημήτρη Σαραβάκου. Ωστόσο, οι γηπεδούχοι απάντησαν άμεσα και ισοφάρισαν σε 1-1 με εξαιρετικό σουτ του Αλέξη Αλεξίου δύο λεπτά αργότερα. Τελικά, την ανατροπή ολοκλήρωσε ο Βασίλης Παπαχρήστου στο 70ό λεπτό, με όμορφο πλασέ στην κίνηση. Αυτό ήταν και το μοναδικό γκολ του παλαίμαχου -πλέον- μέσου εκείνη τη χρονιά, σε 16 συμμετοχές. Στο τέλος της σεζόν, ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον τίτλο, αφήνοντας δέκα βαθμούς πίσω (49 έναντι 39) τον Παναθηναϊκό.

1987-88 ΟΣΦΠ - ΠΑΟ 1-4: ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ - ΔΑΝΙΗΛ

Την επόμενη σεζόν, ο Βασίλης Δανιήλ πήρε με εμφατικό τρόπο εκδίκηση για την ήττα της προηγούμενης χρονιάς. Στις 8 Νοεμβρίου του 1987, ο Ολυμπιακός τέθηκε αντιμέτωπος με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν αρχίσει τραγικά τη σεζόν, έχοντας ως απολογισμό τέσσερις ισοπαλίες και δύο ήττες. Το τέλος του αγώνα θα τους βρει ξανά με σκυμμένο το κεφάλι, με τον τερματοφύλακα των Πειραιωτών, Γιάτσεκ Καζιμιέρσκι να φέρει τεράστια ευθύνη για την ήττα με 4-1 απ' τους "πρασίνους". Ουσιαστικά, εκείνο το παιχνίδι αποτέλεσε το "κύκνειο άσμα" του Πολωνού γκολκίπερ με την ερυθρόλευκη φανέλα, αφού ένα μήνα αργότερα αποχώρησε απ' τον Ολυμπιακό.

Σε ό,τι αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής άνοιξε το σκορ στο 13ο λεπτό με μακρινό σουτ και την μπάλα να κοντράρει στον Πέτρο Μίχο, μπερδεύοντας τον Καζιμιέρσκι. Ο Ολυμπιακός "απάντησε" άμεσα και συγκεκριμένα στο 22' με τον Ζελελίδη, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε το τραγικό λάθος του Γιάννη Καλιτζάκη. Τελικά, τρία λεπτά πριν την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους, ο Βαγγέλης Βλάχος με διπλή προσπάθεια κατάφερε να νικήσει τον Καζιμιέρσκι, δίνοντας εκ νέου προβάδισμα στην ομάδα του.

Στη συνέχεια, ο αγώνας μετατράπηκε σε παράσταση για έναν ρόλο, αφού με την έναρξη του δεύτερου μέρους ο Δημήτρης Σαραβάκος ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 3-1, με τον Καζιμιέρσκι να χάνει την μπάλα μέσα απ' τα χέρια του, ενώ ο Βλάχος με το δεύτερο προσωπικό τέρμα του, έβαλε το... κερασάκι στην τούρτα με υπέροχο γυριστό.

2000-01 ΠΑΟ - ΟΣΦΠ 0-0: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ - ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΚΗΣ

Ύστερα από ένα... τάιμ άουτ 13 ετών, κατά τα οποία, έστω ένας απ' τους δύο "μονομάχους" είχε στον πάγκο ξένο προπονητή, το ελληνικό στοιχείο επανήλθε τη σεζόν 2000-01. Προπονητής του Παναθηναϊκού ήταν ο Άγγελος Αναστασιάδης, ενώ τον Ολυμπιακό είχε αναλάβει ο Γιάννης Μαντζουράκης.

Στις 12 Νοεμβρίου του 2000, οι "πράσινοι" κοντραρίστηκαν με τους "ερυθρολεύκους" στη Λεωφόρο για την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Οι δύο ομάδες έχασαν πολλές και καλές ευκαιρίες να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα, αλλά βρήκαν απέναντί τους δύο εξαιρετικούς τερματοφύλακες, τον Αντώνη Νικοπολίδη και τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο που αρνήθηκαν την παραβίαση της εστίας τους. Αποτέλεσμα, ο αγώνας να ολοκληρωθεί στο 0-0.

2000-01 ΟΣΦΠ - ΠΑΟ 1-0: ΛΕΜΟΝΗΣ - ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

Η αναμέτρηση του δεύτερου γύρου δεν θύμιζε σε τίποτα αυτή του πρώτου, αφού οι δύο ομάδες είχαν προχωρήσει σε αλλαγή προπονητή. Ο Τάκης Λεμονής έπαιρνε την πρώτη ευκαιρία στον πάγκο των "ερυθρολεύκων", ενώ οι διοικούντες τον Παναθηναϊκό αποφάσισαν να κρατήσουν τον βοηθό του Άγγελου Αναστασιάδη, Στράτο Αποστολάκη ως υπηρεσιακό έως ότου βρεθεί ο "εκλεκτός" για την τεχνική ηγεσία.

Στις 4 Μαρτίου του 2001, Ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ για την 21η αγωνιστική. Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά και έχασαν τη μία ευκαιρία μετά την άλλη. Ο Αντώνης Νικοπολίδης, όπως και στο παιχνίδι του πρώτου γύρου, κράτησε όρθια την ομάδα του με εξαιρετικές επεμβάσεις, ενώ απέκρουσε το πέναλτι του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στο 40ό λεπτό. Τελικά, ο Σέρβος είναι αυτός που έδωσε τη λύση στο 69ο λεπτό με πλασέ προ κενής εστίας, ύστερα από τρομερή ενέργεια και πάσα του Ζιοβάνι, διαμορφώνοντας το 1-0.

2001-02 ΟΣΦΠ - ΠΑΟ 2-2: ΛΕΜΟΝΗΣ - ΚΥΡΑΣΤΑΣ

Την επόμενη σεζόν, οι δύο ομάδες διατήρησαν το ελληνικό στοιχείο στον πάγκο, με τη διαφορά πως τη θέση του υπηρεσιακού προπονητή, Στράτου Αποστολάκη πήρε ο αείμνηστος, Γιάννης Κυράστας. Την 1η Δεκεμβρίου του 2002, οι "ερυθρόλευκοι" είναι ξανά οικοδεσπότες στο ΟΑΚΑ, όπως και στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Ωστόσο, ο αγώνας προσφέρει περισσότερο θέαμα και μεγαλύτερες συγκινήσεις σε σχέση με λίγους μήνες νωρίτερα.

Το "τριφύλλι" μπαίνει πιο δυνατά στο γήπεδο, χάνει σημαντικές ευκαιρίες, αλλά οι Πειραιώτες, κόντρα στη ροή του αγώνα, ανοίγουν το σκορ με υπέροχο πλασέ του Αλέξη Αλεξανδρή. Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύεται το μομέντουμ και φτάνει σε δεύτερο γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Τζόρτζεβιτς, ενώ χάνει ευκαιρίες και για τρίτο γκολ. Όμως, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Εμάνουελ Ολιζαντέμπε, οι "πράσινοι" κάνουν την... ολική επαναφορά, πετυχαίνουν δύο γκολ και φεύγουν με το βαθμό της ισοπαλίας απ' το ΟΑΚΑ.

2016-17 ΠΑΟ - ΟΣΦΠ 1-0: ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ - ΒΟΥΖΑΣ

Τελευταία φορά, πριν τη φετινή, που οι πάγκοι των δύο ομάδων είχαν ελληνικό ενδιαφέρον, ήταν πέρυσι. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης είχε διαδεχθεί τον Αντρέα Στραματσόνι στην τεχνική ηγεσία του "τριφυλλιού", ενώ ο Βασίλης Βούζας αποτέλεσε τον τέταρτο(!) προπονητή του Ολυμπιακού, ύστερα απ' τους Μάρκο Σίλβα, Βίκτορ Σάντσεθ και Πάουλο Μπέντο μέσα στη σεζόν.

Οι φιλοξενούμενοι, πριν την έναρξη της 25ης αγωνιστικής, βρίσκονται στο +6 απ' τον δεύτερο Πανιώνιο, στο +11 απ' τον τρίτο ΠΑΟΚ και στο +12 απ' τον τέταρτο Παναθηναϊκό. Ουσιαστικά, θέλουν τη νίκη προκειμένου να "κλειδώσουν" το έβδομο σερί πρωτάθλημα. Όμως, οι "πράσινοι" δεν είχαν διάθεση να... χαρίσουν τον τίτλο στον "αιώνιο αντίπαλο".

Έτσι, στις 19 Μαρτίου του 2017, με "χρυσό" σκόρερ τον Μάρκους Μπεργκ, επικράτησαν 1-0 του Ολυμπιακού, σε μία αναμέτρηση που MVP για την ομάδα του Βούζα ήταν ο Στέφανος Καπίνο, ο οποίος κράτησε όρθια την ομάδα του με πολλές και καθοριστικές επεμβάσεις. Ύστερα απ' το συγκεκριμένο παιχνίδι, οι διοικούντες τον Ολυμπιακό αποφάσισαν να δώσουν τα ηνία της ομάδας στον Τάκη Λεμονή, ο οποίος και οδήγησε τους "ερυθρολεύκους" στον τίτλο.

Συμπέρασμα: Η παράδοση με Έλληνες προπονητές στους πάγκους των δύο ομάδων σε "αιώνια ντέρμπι" είναι ισορροπημένη σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα, αφού ο Ολυμπιακός έχει τρεις νίκες, ο Παναθηναϊκός δύο, ενώ τρία παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα. Αντίθετα, σε θέμα τίτλων, οι "ερυθρόλευκοι" έχουν ξεκάθαρη υπεροχή, αφού στο τέλος των εν λόγω σεζόν έχουν πανηγυρίσει πέντε πρωταθλήματα (1982, 1987, 2001, 2002, 2017) και το "τριφύλλι" κανένα.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ