ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY

Στέφανος Καπίνο: Η ιστορία της ζωής του

Στέφανος Καπίνο: Η ιστορία της ζωής του

Γεννήθηκε στη Νίκαια, ξεκίνησε στον Αετό Κορυδαλλού, όμως προτίμησε να "μεγαλώσει" στην Παιανία. Οι λόγοι της απόφασης του, οι εξηγήσεις του, οι ακραίες αντιδράσεις στο Καραϊσκάκη και οι απαντήσεις. Η ιστορίας ζωής του Στέφανου Καπίνο.

Ήταν Ιούνιος του 2007, στην τρυφερή ηλικία των 13 ετών, όταν έπαιρνε την απόφαση να περάσει τις πύλες της Παιανίας και να ξεκινήσει το μεγάλο «ταξίδι» στην ακαδημία του Παναθηναϊκού. Αν και μεγαλωμένος στον Πειραιά από μετανάστες γονείς από την Αλβανία, έχοντας παίξει μέχρι τότε στον Αετό Κορυδαλλού και παρά το γεγονός ότι προερχόταν από οικογένεια «ερυθρόλευκων» αισθημάτων και μέλη της είχαν εργαστεί στην ΠΑΕ, ο Στέφανος Καπίνο φόρεσε την φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος, αφού προτιμήθηκαν οι -σαφώς καλύτερες τότε- ακαδημίες της Παιανίας σε σχέση με αυτές του Ρέντη. Η δουλειά που γινόταν στον Παναθηναϊκό ήταν πολύ ανώτερη. Τα τελευταία χρόνια έχει ρίξει μεγάλο βάρος ο Ολυμπιακός και έχει βελτιώσει αυτό το κομμάτι.

Πώς πήγε στον Παναθηναϊκό 13 ετών

Αν και οι δυο ομάδες ήθελα τον μικρό, η μετεγγραφή στους Πειραιώτες δεν προχώρησε λόγω του ότι δεν δόθηκε ως αντάλλαγμα ποδοσφαιρικό υλικό στον Αετό Κορυδαλλού ή έστω ένα μικρό οικονομικό αντίτιμο. Στον Ολυμπιακό οι ακαδημίες ήταν σε… δεύτερο ρόλο και ο προπονητής τερματοφυλάκων της ακαδημίας του Παναθηναϊκού, Παναγιώτης Αγριόγιαννης, διέκρινε αμέσως το ταλέντο του Καπίνο και εισηγήθηκε την απόκτηση του χωρίς δεύτερη σκέψη. Μίλησε και με τους γονείς του, τους έπεισε ότι το καλύτερο για το παιδί τους θα ήταν αυτό και ο Καπίνο πήγε στην Παιανία. Ο μικρός ξεχώριζε για τα σωματικά του προσόντα, αφού στα 13 του χρόνια είχε ύψος 1,85μ. και τα κορμί του ήταν πολύ ανεπτυγμένο.

Να τονιστεί βέβαια ότι είχε δοκιμαστεί τότε από τον Ολυμπιακό, ο οποίος είχε για προπονητή τον Κούλη Καραταΐδη, έκανε δυο μήνες προπονήσεις, αλλά το deal χάλασε στο οικονομικό. Ο Παναθηναϊκός προσέφερε 17.000 στον Αετό Κορυδαλλού και έτσι προχώρησε η μεταξύ τους συμφωνία, παρά την προσπάθεια των Πειραιωτών να κάνουν το μπάσιμο και να ανατρέψουν τα δεδομένα. Ήταν πλέον αργά και όλα είχαν πάρει τον δρόμο τους. Ο Καπίνο θα συνέχιζε στους «πράσινους» οριστικά και αμετάκλητα.

Στέφανος Καπίνο: Η ιστορία της ζωής του

Ξεκίνησε να παίζει ως βασικός στην ομάδα Παίδων, αν και ήταν μικρότερος από τους συμπαίκτες του. Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε τα Χριστούγεννα το πανελλαδικό τουρνουά Παίδων (με τη συμμετοχή Ολυμπιακού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη, Ηρακλή μεταξύ άλλων), το πρωτάθλημα Παίδων της ΕΠΣΑ, ενώ κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Προπαίδων. Την σεζόν 2008-2009, στο νεοσύστατο πρωτάθλημα Κ-18, ήταν βασικός τερματοφύλακας, ενώ αγωνίστηκε και στην ομάδα των Νέων. Ο διεθνής με την Εθνική Παίδων, Καπίνο, στο Final-4 του πρωταθλήματος Κ-18 που διεξήχθη στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», ήταν ο κορυφαίος γκολκίπερ της διοργάνωση και μάλιστα η ομάδα του πήρε τον τίτλο (νίκησε 3-0 τον Ολυμπιακό στον τελικό).

Ακολούθησα το ένστικτό μου και πήγα στον Παναθηναϊκό

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πειραιά και ξεκίνησα το ποδόσφαιρο από 8 ετών. Δεν είχα περιθώριο για να κάνω κάτι άλλο στη ζωή μου, υπήρχε μόνο το ποδόσφαιρο. Ήταν το όνειρό μου. Δεν πήγα στην ακαδημία απλά για αθλητισμό, αλλά για να γίνω επαγγελματίας. Οι γονείς μου ήταν στο πλευρό μου. Ποτέ δεν είχα πίεση για να είμαι καλός στο σχολείο. Στα 12 μου, με πήρε ο Παναθηναϊκός και έμενα εσώκλειστος στην Παιανία. Τότε έπρεπε να επιλέξω αν θα πάω στον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό. Σαφώς και ήταν μια επιλογή που κλήθηκα να κάνω σε παιδική ηλικία, αλλά ακολούθησα το ένστικτό μου», είχε πει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο περιοδικό People το 2014 o Καπίνο, όταν ακόμα έπαιζε στην πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού και συνέχισε πως:

«Τους γονείς μου τους έβλεπα κάθε Σαββατοκύριακο. Στα 16 μου, ανέβηκα στην πρώτη ομάδα και γύρισα στο σπίτι μου στον Πειραιά. Με πηγαινοέφερναν οι γονείς μου κάθε μέρα. Με καμαρώνουν και νιώθουν πως οι κόποι τους για μένα έπιασαν τόπο. Δεν είμαι από οικογένεια με πολλά χρήματα. Η μαμά μου ασχολιόταν με οικιακά κι έκανε κάποιες part time δουλειές και ο μπαμπάς μου ήταν ηλεκτρολόγος. Τώρα δεν δουλεύουν, δεν το θέλω εγώ. Σήμερα συντηρώ τρία σπίτια με το μισθό μου».

Στέφανος Καπίνο: Η ιστορία της ζωής του

Οι εμφανίσεις του δεν είχαν περάσει απαρατήρητες από τον τότε προπονητή του Παναθηναϊκού, Χενκ Τεν Κάτε, ο οποίος τον κάλεσε να πάρει μέρος στην προετοιμασία το καλοκαίρι του 2009. Ο Ολλανδός προπονητής εντυπωσιάζεται από τα προσόντα του, ενώ παράλληλα είναι η βασική επιλογή του Χουάν Ραμόν Ρότσα στην ομάδα των ακαδημιών και διακρίνεται με την Εθνική Παίδων. Το καλοκαίρι του 2010, ο Στέφανος Καπίνο ακολούθησε πάλι ένα μέρος της προετοιμασίας της πρώτης ομάδας και μετά την παραχώρηση του Ντάνιελ Φερνάντες στον Πανσερραϊκό έγινε τρίτος τερματοφύλακας της ομάδας, πίσω από τους Τζόρβα και Καρνέζη. Στη ρεβάνς Κυπέλλου με την ΑΕΚ την σεζόν 2010-11 έκανε ντεμπούτο στην 18άδα της πρώτης ομάδας και ενώ καλά καλά δεν ήταν 17 ετών.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ

Την ευκαιρία για να καθιερωθεί βασικός την «άρπαξε» το 2011 , όταν ο Τζόρβας πουλήθηκε στην Παλέρμο και είχε μπροστά του τους Κοτσόλη και Καρνέζη. Ο πρώτος τραυματίστηκε και ο νυν γκολκίπερ της Ουντινέζε αποβλήθηκε στο 2’ του ματς με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, στην πρώτη του εμφάνιση ως βασικός μετά τον προημιτελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ, όταν είχε κάνει το ολέθριο λάθος στο 97', δεχόμενος γκολ αποκλεισμού λίγο μπροστά από το κέντρο του γηπέδου. Ο Καπίνο ήταν ο νεότερος τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, σε ηλικία 17 ετών, 6 μηνών και 19 ημερών, ξεπερνώντας τον Αντώνη Νικοπολίδη που έγινε βασικός σε ηλικία 18 ετών, 9 μηνών, 11 ημερών.

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, που ήταν προπονητής στον Παναθηναϊκό, εμπιστεύτηκε τον Καπίνο και μάλιστα ο νεαρός υπερασπίστηκε τα γκολπόστ του Παναθηναϊκού στο 1-1 με τον Ολυμπιακό στις 19/11/2011. Σε εκείνο το ντέρμπι έκανε εκπληκτική εμφάνιση και μεταξύ άλλων πραγματοποίησε μια σπουδαία επέμβαση σε προσπάθεια του Φουστέρ στα τελευταία λεπτά του αγώνα (άλλαξε κατεύθυνση σώματος για να αποκρούσει), κρατώντας όρθιο το «τριφύλλι». Μπήκε με τσαμπουκά και θράσος στο κατάμεστο Καραϊσκάκη, δεν «μάσησε» καθόλου από την ατμόσφαιρα και πρωταγωνίστησε. Στις 15 Νοεμβρίου 2011 έγραψε ιστορία, όντας ο νεότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στην Εθνική Ανδρών στα μεταπολεμικά χρόνια, στο φιλικό με την Ρουμανία, ξεπερνώντας τον Θωμά Μαύρο.

Στέφανος Καπίνο: Η ιστορία της ζωής του
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Την σεζόν 2012-13 ξεκίνησε βασικός ο Καρνέζης, ο οποίος πουλήθηκε το καλοκαίρι του 2013 στην Ουντινέζε και ο Γιάννης Αναστασίου επανέφερε το 2014 τον Καπίνο στα γκολπόστ του Παναθηναϊκού. Για να φτάσουμε στο περίφημο ντέρμπι-φιέστα του Καραϊσκάκη με τον Ολυμπιακό, όπου το «τριφύλλι» κατέγραψε μια εμφατική νίκη με 3-0 και χάλασε το «ερυθρόλευκο» πάρτι τίτλου. Τότε ήταν που κατηγορήθηκε για διάφορες χειρονομίες του προς την εξέδρα και για τον τρόπο που πανηγύρισε στο χαμένο πέναλτι του Αλεχάντρο Ντομίνγκες στο 80ο λεπτό. Το τράβηγμα στο σορτσάκι του κατά τον πανηγυρισμό του, όπως και το ότι έδειξε το τριφύλλι στη φανέλα του, έμειναν στην ιστορία και δεν μπορούσαν να ξεχαστούν εύκολα. Έβραζε το αίμα του, 20 χρονών ήταν άλλωστε, του συγχωρέθηκε στην συνέχεια και ξεχάστηκε λίγο αφότου πήρε μετεγγραφή στον Ολυμπιακό.

Μικρός υποστήριζα τον Ολυμπιακό

Ρωτήθηκε σχετικά με αυτόν τον πανηγυρισμό κατά την διάρκεια της φετινής καλοκαιρινής προετοιμασίας του Ολυμπιακού και απάντησε: «Αν την δείτε αυτή τη φωτογραφία, έχω πανηγυρίσει σε όλα τα γήπεδα έτσι και είναι μάλιστα και προς τον πάγκο. Δεν χρειάζεται τώρα να λέμε πολλά. Αυτή η φωτογραφία παρεξηγήθηκε και θα παρεξηγιόταν έτσι κι αλλιώς. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον. Είμαι στον Ολυμπιακό και θέλω να μείνω πολλά χρόνια στον Ολυμπιακό. Καταλαβαίνω πολλούς οπαδούς του Ολυμπιακού που δεν με έχουν στο μυαλό τους με τον καλύτερο τρόπο, αλλά εντάξει είναι φυσιολογικό. Και εγώ στη θέση τους αν δεν έπαιζα μπάλα έτσι μπορεί να σκεφτόμουν. Τους καταλαβαίνω απόλυτα δεν χρειάζεται να λέμε πολλά πράγματα».

Όταν, δε, ειπώθηκε στην ίδια συνέντευξη πως ήταν γνωστό ποια ομάδα υποστήριζε μικρός, έχοντας μεγαλώσει στη Νίκαια και μπαίνοντας στο Καραϊσκάκη ως αντίπαλος του Ολυμπιακού τι πέρασε από το μυαλό του εκείνη τη στιγμή, ο Καπίνο ανέφερε: «Μικρός υποστήριζα τον Ολυμπιακό, έχω μεγαλώσει στη Νίκαια, δεν είναι ψέματα αυτά, τα ξέρουν όλοι αυτά. Όταν μεγαλώνεις, όμως και φεύγεις από τη Νίκαια και είσαι από 12 χρονών σε μια ομάδα και στην προκειμένη περίπτωση στον Παναθηναϊκό, κακά τα ψέματα όσο να 'ναι δεν γίνεται να μην δεθείς με την ομάδα που είσαι. Δεν σημαίνει ότι σβήνεις το παρελθόν σου, αλλά θέλεις να νικάει η ομάδα που βρίσκεσαι.

Στέφανος Καπίνο: Η ιστορία της ζωής του
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το ότι μπήκα μέσα στο Καραϊσκάκη να παίξω ως αντίπαλος δεν ήταν εύκολο και μέσα στην ένταση μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Όταν είσαι και πιο μικρός δεν τα σκέφτεσαι αυτά που κάνεις και πάνω στην ένταση μπορεί να ξεφύγεις και να κάνεις πράγματα που δεν θέλεις να τα κάνεις γιατί δεν τα έχεις κάνει ποτέ και δεν έχεις προκαλέσει σε κανένα γήπεδο. Συμβαίνουν κάποια πράγματα, είναι δύσκολο το να παίζεις κόντρα σε μία ομάδα την οποία υποστήριζες, αλλά όταν είσαι σε ένα ντέρμπι δεν γίνεται να μην θες να κερδίσεις».

Η ΜΑΪΝΤΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Το καλοκαίρι του 2014 ήρθε η μετακόμιση στην Γερμανία για λογαριασμό της Μάιντς. Η αλήθεια είναι πως η γερμανική περιπέτεια δεν κύλησε όπως θα περίμενε και ο ίδιος. Πάντως, φρόντισε να μην υπάρχει όρος στο συμβόλαιό του, το οποίο απαγόρευε μετεγγραφή του σε άλλο ελληνικό σύλλογο. Ο Καπίνο γνώριζε για το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού και ας δήλωνε αιώνια πιστός στον Παναθηναϊκό. Ποιος ξεχνάει άλλωστε το «τιτίβισμά» του στο twitter, όπου ανέφερε πως «όταν έχεις μεγαλώσει κάπου, δεν αφήνεις μια ομάδα, αλλά μια οικογένεια. ΑΙΩΝΙΑ ΠΙΣΤΟΣ! Ευχαριστώ για όλα». Το μέλλον όμως έμελλε να τον βρει με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο, αφού στη Μάιντς αγωνίστηκε μόλις δυο ματς, εξαιτίας της αποβολής του βασικού γκολκίπερ, Λόρις Κάριους, στο παιχνίδι με τη Χέρτα, αλλά και στο επόμενο εκτός έδρας, όπου η Ντόρτμουντ επικράτησε 4-2.

Όταν ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτησή του στις 15 Ιουλίου 2015, ο ίδιος φρόντισε να τονίσει πως «είμαι ευτυχισμένος που είμαι μέλος της οικογένειας του Ολυμπιακού. Όλοι μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτός ο σύλλογος για έναν αθλητή που έχει μεγαλώσει στον Πειραιά και τι σημαίνει γενικότερα για τον ελληνικό αθλητισμό! Θα δώσω τα πάντα για να καθιερωθώ στην ομάδα! Χαίρομαι που θα έχω στο πλευρό μου συμπαίκτες μεγάλης αξίας, αλλά και τον κ. Ράντο που είναι δάσκαλος και σίγουρα θα με κάνει καλύτερο. Ευχαριστώ τη διοίκηση και τον προπονητή για την εμπιστοσύνη. Ανυπομονώ να δουλέψω με τους υπόλοιπους συμπαίκτες μου και να δώσω τα πάντα για να πετύχει ο σύλλογος όλους τους στόχους του». Ένα μεγάλο «κεφάλαιο» άνοιγε για τον Καπίνο, ο οποίος πλέον αγωνιζόταν για το αντίπαλο δέος της ομάδας που ανδρώθηκε. Δεν ήταν απλή και εύκολη απόφαση, γνωρίζοντας άλλωστε το ποδοσφαιρικό περιβάλλον της χώρας μας.

Στέφανος Καπίνο: Η ιστορία της ζωής του
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το «γεια σου Καπίνο, για σένα στρίβω και πίνω» που ακουγόταν στην Θύρα 13 για τον Καπίνο, προφανώς πλέον θα έπαυε να ισχύει. Ένα παιδί που έκανε το δρομολόγιο «Κορυδαλλός, Παιανία, Φάληρο» σε μικρή ηλικία και το οποίο θέλει να αφήσει την δική του εποχή. Δεν ξέρουμε αν θα μπορέσει να φτάσει ποτέ στο επίπεδο του Τζανλουίτζι Μπουφόν, ο οποίος είναι και το πρότυπό του (από Ελλάδα θαύμαζε τον Αντώνη Νικοπολίδη), το σίγουρο όμως είναι ότι μπορεί να αφήσει το δικό του στίγμα και να διαγράψει την δική του σημαντική πορεία. Με τα λάθη του, με τους παρορμητισμούς του, με αποφάσεις που σε πολλούς φαντάζουν διχαστικές, όπως και να ‘χει επέλεξε τον δρόμο του και σε αυτόν πορεύεται.

Όπως είχε πει άλλωστε και σε εκείνη την συνέντευξη στο People τον Γενάρη του 2014 «έχω δώσει βέβαια κι εγώ δικαίωμα, παλιότερα, στα 17 μου. Υπήρξε ένα διάστημα που είχα ξεφύγει. Έχω διαβάσει ότι βγαίνω στα μπουζούκια, ότι δεν είμαι καλό παιδί ή ότι την έχω “ψωνίσει”. Πέρασα ένα διάστημα που δεν έριχνα ποτέ φταίξιμο σε μένα, για όλα έφταιγαν οι άλλοι. Ευτυχώς, ήμουν μικρός και το ξεπέρασα γρήγορα».

Αν μη τι άλλο, το βράδυ της Κυριακής (6/11, 19:30) θα είναι ιδιαίτερο για τον ίδιο. Ναι μεν δεν παίζει στη Λεωφόρο όπως ο Νικοπολίδης στο πρώτο του παιχνίδι ως βασικός γκολκίπερ του Ολυμπιακού κόντρα στο «τριφύλλι», όμως και πάλι θα είναι περίεργο να πρέπει να σταματά εκείνους με τις πράσινες φανέλες...

TAGS ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ