ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Τα αιώνια ντέρμπι των μεγάλων διαφορών

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Τα αιώνια ντέρμπι των μεγάλων διαφορών

Το Sport24.gr καταγράφει τι συμβαίνει στα αιώνια ντέρμπι όταν η βαθμολογική διαφορά των δυο ομάδων είναι από μεγάλη ως πολύ μεγάλη. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τις περισσότερες φορές αυτό δεν έχει σημασία (VIDEOS).

Είναι παιχνίδια διαφορετικά από τα υπόλοιπα. Έχουν άλλη ψυχοσύνθεση, τελείως άλλη αντιμετώπιση και δεδομένα που γέρνουν την πλάστιγγα υπέρ της μιας ή της άλλη πλευράς, εξανεμίζονται για τα καλά και δεν έχουν παρά ελάχιστη σημασία.

Όταν ο Ολυμπιακός αναμετράται με τον Παναθηναϊκό, ό,τι και αν έχει συμβεί μέχρι εκείνη την στιγμή, μπαίνει στην άκρη και οι δυο αιώνιοι αντίπαλοι δίνουν τα πάντα για τη νίκη, διότι πέρα από το βαθμολογικό όφελος υπάρχει το γόητρο, το πρεστίζ, η φανέλα και ένα πλήθος κόσμου που περιμένει τη χαρά μιας μεγάλης επιτυχίας επί του εγχώριου "εχθρού".

Αυτή την φορά, οι δυο τους ανταμώνουν στο γήπεδο "Γ. Καραϊσκακης", με τον Ολυμπιακό να είναι ήδη πρωταθλητής Ελλάδας για 43η φορά στην ιστορία του και έκτη συνεχόμενη. Παράλληλα, βρίσκεται στο +22 (67 βαθμοί έναντι 45) από το "τριφύλλι", το οποίο θέλει να κάνει... χαλάστρα στους "ερυθρόλευκους" και να τους υποχρεώσουν στην δεύτερη φετινή τους ήττα.

Το Sport24.gr καταγράφει τι συμβαίνει στα αιώνια ντέρμπι στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, όταν η βαθμολογική διαφορά των δυο ομάδων είναι από μεγάλη ως πολύ μεγάλη. Αν μη τι άλλο, τα αποτελέσματα φανερώνουν αυτό ακριβώς που προαναφέρθηκε, ότι δηλαδή δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία η βαθμολογική συγκομιδή, διότι πρόκειται για τελείως ξεχωριστά παιχνίδια απ' όλα τα υπόλοιπα.

1980 - 1981

Στις 29 Μαρτίου 1981, ο Ολυμπιακός φιλοξένησε τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής και ενώ η μεταξύ τους διαφορά ήταν στο +12 για τους γηπεδούχους. Οι Πειραιώτες είχαν 36 βαθμούς και οι "πράσινοι" 24, με το σύστημα βαθμολογίας να είναι 2-1-0. Επομένως, επρόκειτο για πολύ μεγάλη διαφορά εκείνα τα χρόνια. Ο Ολυμπιακός μετρούσε 16 νίκες, 4 ισοπαλίες και 4 ήττες και ήταν πρώτοις, ενώ το "τριφύλλι" 7 νίκες, 10 ισοπαλίες και 7 ήττες και βρισκόταν μόλις στην 7η θέση. Νικητής δεν προέκυψε σε εκείνο το ντέρμπι και μάλιστα δεν μπήκε και γκολ, με τις δυο ομάδες να μένουν στο 0-0. Οι "ερυθρόλευκοι" αναδείχτηκαν πρωταθλητές Ελλάδας.

1982 - 1983

Δυο σεζόν μετά και στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής (22/5/1983), ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε τον -μετέπειτα πρωταθλητή για 4η σερί χρονιά- Ολυμπιακό στη Λεωφόρο. Οι γηπεδούχοι ήταν στην έκτη θέση του πίνακα με 31 βαθμούς και οι φιλοξενούμενοι στην κορυφή με 43 και ενώ το σύστημα βαθμολογίας ήταν 2-1-0. Οι "πράσινοι" μετρούσαν 12 νίκες, 7 ισοπαλίες και 9 ήττες, ενώ οι Πειραιώτες ήταν στο 17-9-2. Αυτή την φορά, ίσχυσε ότι η ομάδα που ήταν ανώτερη, κατάφερε να πάρει το ντέρμπι, με τον Ολυμπιακό να φεύγει νικητής με 1-0 χάρη σε γκολ του Εσταβίγιο μόλις στο 14ο λεπτό της αναμέτρησης, όταν ο Δάφκος απέκρουσε το πλασέ του Αναστόπουλου και ο σκόρερ με πλασέ σε κενό τέρμα δεν είχε κανένα πρόβλημα να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

1985 - 1986

Τρία χρόνια αργότερα, οι ρόλοι είχαν αντιστραφεί και ο Παναθηναϊκός είχε το πάνω χέρι, κατακτώντας μάλιστα το πρωτάθλημα στο φινάλε της σεζόν. Στις 16 Μαρτίου 1986, υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό για την 24η αγωνιστική και ήταν μπροστά με 12 βαθμούς διαφορά (35 έναντι 23) και το σύστημα βαθμολογίας εξακολουθούσε να είναι 2-1-0. Παρεμπιπτόντως, οι φιλοξενούμενοι ήταν μόλις και μετά βίας στην 8η θέση του πίνακα, έχοντας 9 νίκες, 5 ισοπαλίες και 9 ήττες, ενώ το "τριφύλλι" είχε αντίστοιχα νούμερα 15-5-3. Εν αντιθέσει με τα προγνωστικά που έδιναν φαβορί τον Παναθηναϊκό, οι Πειραιώτες κατάφεραν να νικήσουν με 2-1 στο ΟΑΚΑ. Μια κεφαλιά του Βαΐτση στο 33' έβαλε μπροστά στο σκορ τον Ολυμπιακό και στο 64' ο Μητρόπουλος διπλασίασε τα "ερυθρόλευκα" τέρματα. Απλά, μείωσε ο Χαραλαμπίδης στο 80' για τους γηπεδούχους που δεν απέφυγαν την ήττα από τον αιώνιο αντίπαλο.

1994 - 1995

Στις 10 Μαΐου 1995, ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ για την 30η αγωνιστική της Α' Εθνικής και η διαφορά ήταν στο +16 (73 βαθμοί έναντι 57) για το "τριφύλλι" με σύστημα βαθμολογίας 3-1-0. Οι "πράσινοι" ήταν στην κορυφή (23 νίκες, 4 ισοπαλίες, 2 ήττες) και έμειναν εκεί ως το τέλος, ενώ οι "ερυθρόλευκοι" ακολουθούσαν στη βαθμολογία (17 νίκες, 6 ισοπαλίες, 6 ήττες μέχρι εκείνη την στιγμή). Παρά το γεγονός ότι η ομάδα του Πειραιά έπαιζε από νωρίς με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Ίβιτς, προηγήθηκε με δυνατό σουτ του Τσαλουχίδη στο 30', για να ισοφαρίσει ο Γ.Χ. Γεωργιάδης στο 54', με το 1-1 να μένει μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Ζαχαριάδη. Ένα ακόμη ντέρμπι που η διαφορά δεν έπαιξε ρόλο στην τελική έκβαση της αναμέτρησης.

1996 - 1997

Φτάσαμε στο πρώτο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού επί εποχής Κόκκαλη και στον β' γύρο εκείνης της σεζόν ο Παναθηναϊκός του Βέλιμιρ Ζάετς φιλοξένησε τον αιώνιο αντίπαλο στο ΟΑΚΑ για την 28η αγωνιστική (6/4/1997), με την διαφορά να είναι στο +11 (65 βαθμοί έναντι 54) για τους Πειραιώτες. Ο Ολυμπιακός μετρούσε 20 νίκες, 5 ισοπαλίες και 2 ήττες, ενώ το "τριφύλλι" ήταν στο 17-3-7 και βρισκόταν στην 3η θέση του πίνακα. Η -εμφανώς ανώτερη- ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς προηγήθηκε στο 8' με εκτέλεση φάουλ του Γεωργάτου και στο 49' ο Καραπιάλης έδωσε την χαριστική βολή, διαμορφώνοντας το τελικό 2-0.

1998 - 1999

Στις 9 Μαΐου 1999 και στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής, ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, που ήταν κοινή τους έδρα πλέον. Ένα από τα πλέον αδιάφορα ντέρμπι και ενώ είχε προηγηθεί ο "ερυθρόλευκος" θρίαμβος με δέκα παίκτες στον αιώνιο τελικό Κυπέλλου στο ίδιο γήπεδο. Η βαθμολογική διαφορά ήττα 11 βαθμοί (71 έναντι 60), ο Ολυμπιακός ήταν πρώτος με 23 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες, ενώ ο Παναθηναϊκός τρίτος με 19 νίκες, 3 ισοπαλίες και 6 ήττες. Λίγες φάσεις, κακό ματς και το 0-0 ήταν φυσιολογική εξέλιξη και πέρα για πέρα δίκαιο αποτέλεσμα.

2006 - 2007

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για να φτάσουμε σε αιώνιο ντέρμπι που δεν έκρινε κάτι όσον αφορά το πρωτάθλημα και η διαφορά ήταν διψήφια. Στις 4 Μαρτίου 2007, οι δυο τους αντάμωσαν στο Φάληρο για την 24η αγωνιστική και τα προγνωστικά έδιναν... Ολυμπιακό. Στα χαρτιά όμως, διότι στο χορτάρι ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που επικράτησε με γκολ του Παπαδόπουλου στο 89' έπειτα από κλέψιμο του Σαλπιγγίδη στον Ανατολάκη. Οι δυο ομάδες μπήκαν στο χορτάρι, με τους γηπεδούχους να έχουν 59 βαθμούς και τους φιλοξενούμενους 48. Εντέλει, το "τριφύλλι", κατάφερε να σημειώσει την πρώτη του νίκη στο νεότευκτο "Γ. Καραϊσκάκης". Ο τίτλος κατέληξε στους Πειραιώτες, όμως εκείνη την σεζόν και τα δυο ματς τα πήρε ο Παναθηναϊκός.

2008 - 2009

Την 1η Μαρτίου 2009 και πάλι για την 24η αγωνιστική στο ίδιο γήπεδο, ο Ολυμπιακός του Ερνέστο Βαλβέρδε φιλοξένησε τον Παναθηναϊκό και η διαφορά ήταν στο +11 (57 βαθμοί έναντι 46) για τους Πειραιώτες. Μετρούσαν 18 νίκες, 3 ισοπαλίες, 2 ήττες και οι φιλοξενούμενοι είχαν 13 νίκες, 7 ισοπαλίες και 3 ήττες. Οι αριθμοί φανέρωναν ότι οι γηπεδούχοι είχαν το πάνω χέρι, ενώ έπαιζαν για τουλάχιστον ένα μισάωρο με παικτη παραπάνω λόγω αποβολής του Γιοσού Σαριέγκι. Το "τριφύλλι" στάθηκε εξαιρετικά στο χορτάρι, κινδύνεψε σε λίγες φάσεις από τον Ολυμπιακό, μπορούσε να πάρει και το τρίποντο στις δικές του ευκαιρίες, με το 0-0 να μένει τελικά ως το τελευταίο σφύριγμα του Σπάθα.

2012 - 2013

Στις 14 Μαρτίου 2013, ο Ολυμπιακός φιλοξένησε τον Παναθηναϊκό στο "Γ. Καραϊσκάκης" για την 29η αγωνιστική και ενώ είχε ήδη πάρει το πρωτάθλημα. Η διαφορά των δυο ομάδων ήταν υπερδιπλάσια (!) και σε κάθε περίπτωση η μεγαλύτερη ιστορικά. Στους 73 βαθμούς ο Ολυμπιακός και στους 36 ο 7ος Παναθηναϊκός, με την γιορτή να χαλάει για τους γηπεδούχους, που οριακά δεν έχασαν το παιχνίδι. Ο Φιγκερόα "πάγωσε" το Φάληρο στο 73', ο κόσμος άρχισε να γιουχάρει και ο Μήτρογλου λύτρωσε την ομάδα του στο 87' με κοντινή προβολή. Σε εκείνο το ματς, στο πρώτο μέρος οι "πράσινοι" είχαν δυο ανεπανάληπτες χαμένες ευκαιρίες με τους Μπαρμπαρούση και Ζέκα, ενώ στις καθυστερήσεις σωστά δεν μέτρησε γκολ του Ολυμπιακού με κεφαλιά του Μήτρογλου.

2013 - 2014

Πρόπερσι και συγκεκριμένα στις 2/3/2014, ο Ολυμπιακός φιλοξένησε τον Παναθηναϊκό για την 27η αγωνιστική και με νίκη εξασφάλιζε τον τίτλο, ενώ συνέχιζε το αήττητο σερί του (24-2-0). Το "τριφύλλι" ήταν στην τέταρτη θέση και η μεταξύ τους διαφορά ήταν στους 27 βαθμούς, με τους Πειραιώτες να έχουν 74 και τους "πράσινους" 47. Η φιέστα μετατράπηκε σε εφιάλτη για τον Ολυμπιακό του Μίτσελ, που λίγες ημέρες πριν είχε κατατροπώσει με 2-0 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο ίδιο γήπεδο. Κάτι το σοκαριστικό περιστατικό με τον Ολαϊτάν που σωριάστηκε στο χορτάρι, κάτι η υποτίμηση του αντιπάλου, κάτι η εξαιρετική εμφάνιση των παικτών του Γιάννη Αναστασίου έφεραν το εμφατικό 3-0 για τους φιλοξενούμενους. Οι Πράνιτς (44'), Μπεργκ (68') και Αμπέντ (88') πέτυχαν τα γκολ του Παναθηναϊκού, που πήρε μια νίκη γοήτρου στο γήπεδο του αιωνίου αντιπάλου και κατέδειξε ότι τα ντέρμπι έχουν τους δικούς τους κανόνες.

TAGS ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ