ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY

Ο Λέτο, οι αιώνιοι και τα ξεχωριστά ντέρμπι

Ο Λέτο, οι αιώνιοι και τα ξεχωριστά ντέρμπι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Sport24.gr γράφει για τον Σεμπαστιάν Λέτο, ο οποίος θα επιστρέψει για άλλη μία φορά στο "Καραϊσκάκης" με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και θα βρεθεί στο επίκεντρο των φίλων του Ολυμπιακού.

Συχνά, λέγεται ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει τους πρωταγωνιστές του πρόσφατου παρελθόντος, ούτε καν οι μεγάλες ομάδες. Είναι γεγονός πως στη Superleague αγωνίζονται λιγότερες προσωπικότητες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ποδοσφαιριστές οι οποίοι προσελκύουν τα βλέμματα.

Ο Σεμπαστιάν Λέτο είναι ένας από αυτούς… Μάλιστα, ενδεχομένως να είναι ο πιο ενδιαφέρων στο κυριακάτικο ντέρμπι. Λόγω της σημασίας που έχει για τον Παναθηναϊκό και της λατρείας που απολαμβάνει, καθώς και για το μίσος που τρέφουν για αυτόν οι οπαδοί του Ολυμπιακού. Κάθε επιστροφή του Αργεντινού στο Φάληρο τυγχάνει μεγάλης προσοχής και το ίδιο θα συμβεί την Κυριακή (6/11)…

Ο Λέτο, οι αιώνιοι και τα ξεχωριστά ντέρμπι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πως, όμως, αιτιολογούνται τα πάθη που προκαλεί ο «Σέμπα». Ασφαλώς, η καταγωγή του είναι μία εξήγηση, αλλά όχι η μόνη! Πρόκειται για τον χαρακτήρα του, την ιδιοσυγκρασία και το αγωνιστικό στυλ του!

Η έλευση στον Ολυμπιακό

Το καλοκαίρι του 2008 ο Σεμπαστιάν Λέτο ήταν ένας από τους ταλαντούχους παίκτες οι οποίοι είχαν αποκτηθεί από τη Λίβερπουλ, αλλά δεν μπόρεσε να καθιερωθεί. Η αιτία ήταν η αδυναμία να λάβει άδεια εργασίας και αναγκαζόταν να παίζει με τις «ρεζέρβες». Ο Ολυμπιακός έσπευσε να εκμεταλλευτεί την περίσταση και τον απέκτησε με τη μορφή δανεισμού, προορίζοντας τον για αντί-Τζόρτζεβιτς, ο οποίος διένυε την τελευταία χρονιά του.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΕ ΟΣΦΠ ΤΟΥ ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΥ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΛΕΤΟ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΕ ΟΣΦΠ ΤΟΥ ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΥ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΛΕΤΟ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Με τον Ολυμπιακό πραγματοποίησε μία γεμάτη σεζόν, με 37 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, 2 γκολ και 10 ασίστ. Ωστόσο, η παρουσία του δεν ήταν ήρεμη, αφού είχε πολλές κόντρες με τον προπονητή Ερνέστο Βαλβέρδε. Από την αντικατάσταση του Αργεντινού στο ματς με τον Ιωνικό, το κλώτσημα των μπουκαλιών μετά την αλλαγή με τον Πανθρακικό, ο αποκλεισμός από την 18άδα με τη Σεντ Ετιέν και το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, μέχρι το διώξιμο του ποδοσφαιριστή από την προπόνηση, τον Μάρτιο του 2009…

Κάπως έτσι, ο δανεισμός του Λέτο ολοκληρώθηκε, ο Αργεντινός διεμήνυσε ότι περίμενε πρόταση για να μείνει στον Πειραιά, ο Ολυμπιακός δεν ανταποκρίθηκε και ο Παναθηναϊκός έσπευσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. Ο Χενκ Τεν Κάτε ήθελε έναν ποιοτικό αριστερό εξτρέμ, ο Κώστας Αντωνίου είχε πολλά χρήματα να διαχειριστεί και ο Νικόλας Πατέρας αναζητούσε μία «νίκη γοήτρου» έναντι του Σωκράτη Κόκκαλη, για να εδραιώσει την κυριαρχία του. Οι προαναφερόμενες επιθυμίες συνέκλιναν και ο Λέτο κατέληξε στον Παναθηναϊκό, έναντι 3,5 εκατομμυρίων ευρώ…

ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ / ΒΑΣΙΛΕΙΑ-ΠΑΟ / FRIENDLY / BASEL-PANATHINAIKOS
ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ / ΒΑΣΙΛΕΙΑ-ΠΑΟ / FRIENDLY / BASEL-PANATHINAIKOS ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το πέρασμα στον αιώνιο

Ο Λέτο, απαλλαγμένος από το άγχος για το μέλλον του, προσαρμόστηκε αμέσως στον Παναθηναϊκό. Οι οπαδοί τον λάτρεψαν, ο Ρότσα τον βοήθησε στον εγκλιματισμό και βρέθηκε σε ένα ρόστερ με σπουδαίους ποδοσφαιριστές, όπως οι Ζιλμπέρτο, Σισέ, Καραγκούνης, Κατσουράνης. Εξ’ και οι δηλώσεις του ότι δικαιώθηκε για την επιλογή του Παναθηναϊκού και ποτέ δεν ένιωσε παίκτης του Ολυμπιακού.

Φυσικά, η μεταγραφή στον αιώνιο αντίπαλο και οι δηλώσεις που έκανε, προκάλεσαν την αντιπάθεια των «κόκκινων» οπαδών, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό στην αρχή. Άλλωστε, υπήρχε ο Τζιμπρίλ Σισέ, ο οποίος συγκέντρωνε τα «πυρά» και ήταν ο απόλυτος σταρ της ομάδας. Έστω και αν ο Λέτο είχε σκοράρει στο «Καραϊσκάκης» στο ντέρμπι της 19 Φεβρουαρίου του 2011 και άρχισε τη… βεντέτα του με τον Τοροσίδη. Αυτό άλλαξε με την αποχώρηση του Γάλλου το καλοκαίρι του 2011 και με την μετακόμιση του Λέτο στην επίθεση, σε μία έμπνευση του Ζεσουάλδο Φερέιρα.

Ο Λέτο, οι αιώνιοι και τα ξεχωριστά ντέρμπι

Ο «Σέμπα» εξελίχτηκε στον ηγέτη του ξέφρενου πρώτου γύρου της σεζόν 2011-2012, που έκανε ο Παναθηναϊκός. Κυρίως, υπερασπιζόταν δημόσια την ομάδα του και καυτηρίαζε την εύνοια που απολάμβανε ο Ολυμπιακός, γεγονότα που προκάλεσαν την οργή των οπαδών. Το 1-1 στο Φάληρο τον Νοέμβριου του 2011 δεν είχε την ένταση του προηγούμενου ντέρμπι, όμως ο Λέτο βρέθηκε στο επίκεντρο των αποδοκιμασιών και είχε «κοκορομαχίες» με τους Αβραάμ Παπαδόπουλο και Τοροσίδη. Αυτό ήταν και το τελευταίο ντέρμπι, πριν την αποχώρηση του Αργεντινού…

Το come back στο Φάληρο

Τον προηγούμενο Ιανουάριο, στην κυριολεξία στις τελευταίες ώρες της μεταγραφικής περιόδου, η Κάλιαρι αποδέσμευσε τον Λέτο και ο Αργεντινός επέστρεψε στον Παναθηναϊκό. Είχαν προηγηθεί αρκετές απόπειρες, αλλά δεν είχαν ευοδωθεί… Ασφαλώς, λίγο αργότερα το αιώνιο ντέρμπι στο «Καραϊσκάκη», στις 3 Μαρτίου, «αναζωπύρωσε» το μίσος προς τον Σέμπα.

Κατά την προθέρμανση του Παναθηναϊκού, οι οπαδοί του Ολυμπιακού αποδοκίμασαν τον Λέτο, αυτός απάντησε σε μερικούς και σε άλλους έδειξε το τριφύλλι. Στο ματς δημιούργησε το πρώτο γκολ και προσπάθησε «λυσσαλέα», με τους θεατές να τον βρίζουν και τη στιγμή της αντικατάστασης τους, ο Αργεντινός πριν κάτσει στον πάγκο, τους έστειλε… φιλάκια.

Ο Λέτο, οι αιώνιοι και τα ξεχωριστά ντέρμπι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η σχέση «οργής» καλά κρατεί και θα έχει ακόμα ένα επεισόδιο την Κυριακή, στο ντέρμπι της 6 Νοεμβρίου. Φυσικά, αρκεί να μείνει σε ποδοσφαιρικά πλαίσια και είναι από τις κόντρες που δίνουν το διαφορετικό στο ποδόσφαιρο.

TAGS ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ