ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY

Η στατιστική ανάλυση του ντέρμπι

Η στατιστική ανάλυση του ντέρμπι
Ιντέγε Ταυλαρίδης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι απειλητικοί μεσοεπιθετικοί του Ολυμπιακού και οι άτολμοι αντίστοιχοι του Παναθηναϊκού, ο μοιραίος Ταυλαρίδης και ο μέτριος αλλά καθοριστικός Φορτούνης. Το αιώνιο ντέρμπι μέσα από στατιστικά (Pics&Video).

Την Κυριακή το βράδυ είδαμε το καλύτερο φετινό ντέρμπι του πρωταθλήματος ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι μπήκαν πιο δυνατά και αιφνιδίασαν τους αντιπάλους τους, όμως όσο περνούσε ο χρόνους οι ερυθρόλευκοι ισορρόπησαν και τελικά κέρδισαν με 3-1.

Από το παιχνίδι προέκυψαν ενδιαφέροντα στατιστικά που μας βοηθάνε έτσι ώστε να έχουμε μία καλύτερη εικόνα τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Ας τα δούμε όλα αναλυτικά.

Τα πλάνα των δυο προπονητών

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το παιχνίδι με ένα 4-4-1-1. Ο Στιλ κάθισε κάτω από τα δοκάρια και δεξιά προς τα αριστερά βρέθηκαν οι Μέστο, Μολέδο, Ταυλαρίδης, Πράνιτς. Στα χαφ αγωνίστηκαν Κουτρουμπής, Ζέκα και στα άκρα οι Βιγιαφάνιες, Αμπέντ. Ο Λέτο ήταν ένα κλικ πίσω από τον προωθημένο Μπεργκ.

Ο Ολυμπιακός από την άλλη πλευρά ξεκίνησε με ένα 4-2-3-1. Ο Ρομπέρτο κάτω από τα δοκάρια και στην άμυνα οι Σαλίνο, Ντα Κόστα, Μποτία και Μαζουακού. Μιλιβόγεβιτς και Καμπιάσο στα χαφ, μπροστά τους σαν δεκάρι ο Τσόρι και δίπλα του οι Φουστέρ, Φορτούνης. Τέλος στην κορυφή αγωνίστηκε ο Ιντέγε.

Η στατιστική ανάλυση του ντέρμπι

Γενικά στατιστικά

Όπως παρατηρούμε και στη φωτογραφία από κάτω, ο Ολυμπιακός είχε την κατοχή της μπάλας από το πρώτο μέρος (67-33%), όμως οι πράσινοι ήταν πιο απειλητικοί, έχοντας τρεις φάσεις στην εστία του Ρομπέρτο, έναντι δυο των ερυθρολεύκων. Εκτός αυτού το "τριφύλλι" κέρδισε τρία κόρνερ (ένα οι κόκκινοι) και δυο φορές υποδείχθηκαν σε θέση οφσάιντ. Ο Ρομπέρτο χρειάστηκε να επέμβει δυο φορές ( αποκρούσεις), έναντι μίας του Στιλ.

Τα πράγματα άλλαξαν στο δεύτερο μέρος και ειδικότερα μετά το 70 λεπτό. Σε αυτό βοήθησαν οι αλλαγές του Μάρκο Σίλβα, που έκανε πιο επικίνδυνο τον Ολυμπιακό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να απειλήσει ουσιαστικά μόνο με τον Μαμούτε ( έχασε ευκαιρία σε κενή εστία).

Οι ερυθρόλευκοι δημιούργησαν άλλες οκτώ τελικές έναντι μόλις τριών επιπλέον για τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα στο τέλος του αγώνα οι γηπεδούχοι είχαν περισσότερες "καθαρές" ευκαιρίες στην εστία. Για την ακρίβεια παραπάνω από τις διπλάσιες.

Κλείνοντας τα ομαδικά στατιστικά, οι ερυθρόλευκοι είχαν περισσότερα λάθη, λιγότερα κλεψίματα, αλλά πιο πολλά γεμίσματα και στο τέλος τα διπλάσια κόρνερ. Όσον αφορά τα φάουλ, αυτά ήταν μοιρασμένα ( από 21 για κάθε ομάδα).

Η στατιστική ανάλυση του ντέρμπι

Ο καθοριστικός Μολέδο και ο μοιραίος Ταυλαρίδης

Πάμε και στα επιμέρους στατιστικά, ξεκινώντας από τον φιλοξενούμενο Παναθηναϊκό. Ο Ροντρίγκο Μολέδο, μέχρι να καταρρεύσουν οι πράσινοι στο τέλος, ήταν εξαιρετικός. Μέτρησε 7 επεμβάσεις, 2 κλεψίματα και υπέπεσε σε μόλις 2 φάουλ. Ο παρτενέρ του, Ταυλαρίδης, ήταν επίσης καλός, όμως το ένα του λάθος αποδείχθηκε μοιραίο, καθώς σε αυτό ο Ολυμπιακός πήρε το προβάδισμα στο σκορ.

Στη μεσαία γραμμή Κουτρουμπής και Ζέκα έκαναν πολλά λάθη, ενώ αρνητικός στο μεγαλύτερο διάστημα υπήρξε ο Μέστο με 2 πάσες και 6 λάθη. Μεσοεπιθετικά ο Λέτο εκτός από την ασίστ είχε τρεις θετικές ενέργειες και μόλις ένα λάθος, όμως κουράστηκε και υπέπεσε σε έξι φάουλ, τα περισσότερα από κάθε συμπαίκτη του.

Ο Μάρκους Μπεργκ πήρε μία ακόμα κίτρινη κάρτα ( πάλι για διαμαρτυρία), φτάνοντας πλέον τις 8 στο πρωτάθλημα. Τέλος προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως κανείς από τους μεσοεπιθετικούς των πράσινων ( Λέτο, Αμπέντ, Βιγιαφάνιες) δεν είχε τελική ( ούτε σουτ δεν έκαναν)!

Στον πάγκο τώρα, Ο Αντρέα Στραματσόνι δεν πήρε τίποτα από τις αλλαγές του. Ο Μάικλ Εσιέν είχε μηδέν σχεδόν σε όλα σε 24 λεπτά συμμετοχής. Μόλις μία πάσα μέτρησε, ενώ ο Μαμούτε έχασε μεγάλη ευκαιρία να σκοράρει σε κενό τέρμα. Ο Πέτριτς στα πέντε λεπτά που αγωνίστηκε δεν... ακούμπησε.

Η στατιστική ανάλυση του ντέρμπι

Ξύπνησαν στο δεύτερο μέρος

Πάμε και στον Ολυμπιακό. Σε αντίθεση με την μεσοεπιθετική γραμμή των πράσινων, οι κόκκινοι ( που ξεκίνησαν) είχαν από δυο τελικές ο καθένας ( Φουστέρ, Φορτούνης, Τσόρι, Ιντέγε). Οι παίκτες των πρωταθλητών Ελλάδας είχαν τριπλάσιες πάσες από τους αντιπάλους τους ( 79 έναντι μόλις 25), γεγονός που έφερε και περισσότερα λάθη. Σπουδαίο παιχνίδι από τον Μποτία που μέτρησε τρεις επεμβάσεις, τρεις πάσες και κανένα λάθος!

Ο Κώστας Φορτούνης παρότι δεν είχε καλή απόδοση, δύσκολα έκανε το λάθος, και γενικότερα από τα πόδια του πέρασε πολλές φορές η μπάλα ( είχε 6/10 γεμίσματα) ενώ ο Καμπιάσο που σκόραρε, αν και αμυντικός μέσος έφτιαξε επίσης δυο τελικές.

Κλείνοντας για τον Ολυμπιακό, ο Μάρκο Σίλβα πήρε πολλά από τον πάγκο του, αφού ουσιαστικά η είσοδος του Πάρντο έδωσε φτερά στην επίθεση. Ο Κολομβιανός είχε πέντε πάσες, ενώ δημιούργησε προβλήματα στα άκρα.

Η στατιστική ανάλυση του ντέρμπι
TAGS ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ