ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY

Εύστοχος ο Ολυμπιακός, απειλητικός ο Παναθηναϊκός

Εύστοχος ο Ολυμπιακός, απειλητικός ο Παναθηναϊκός

Ποιος σκοράρει περισσότερο και ποιος απειλεί πιο συχνά; Ποιος είναι πιο εύστοχος και ποιος αμύνεται καλύτερα; Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Sport24.gr ενόψει του ντέρμπι.

Το δείγμα των επτά αγώνων δεν είναι μεγάλο, αλλά δεν είναι και μικρό για να πάρουμε μια εικόνα για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Βέβαια, για τις επιδόσεις τους έχει παίξει ρόλο και το πρόγραμμα, με τον Ολυμπιακό να έχει ήδη δώσει δύο ντέρμπι και τον Παναθηναϊκό να ετοιμάζεται για το πρώτο του.

Πάμε να δούμε με τη βοήθεια των infographic τι λένε οι αριθμοί για το πως πάνε οι δύο "αιώνιοι" στο Καραϊσκάκης.

ΕΤΣΙ ΣΚΟΡΑΡΟΥΝ

Εύστοχος ο Ολυμπιακός, απειλητικός ο Παναθηναϊκός

Οι δύο ομάδες δεν είναι μακριά στην επίθεση, αφού ο Ολυμπιακός έχει πετύχει 16 γκολ και ο Παναθηναϊκός 14. Στο open play τη διαφορά την κάνουν οι κεφαλιές. Οι ερυθρόλευκοι έχουν εννέα γκολ με σουτ (τα οκτώ εντός περιοχής) και τρία με κεφαλιά (Σεμπά με Βέροια, Ιντέγε με Ατρόμητο, Μιλιβόγεβιτς με ΑΕΚ). Ο Παναθηναϊκός έχει εννέα γκολ με σουτ (όλα εντός περιοχής) και ένα με κεφαλιά (Μπεργκ με Αστέρα).

ΕΤΣΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ

Εύστοχος ο Ολυμπιακός, απειλητικός ο Παναθηναϊκός

Τα σουτ εκτός περιοχής και οι κεφαλιές είναι ισορροπημένες. Εκεί που ο Παναθηναϊκός απειλεί πολύ περισσότερο είναι με τα σουτ εντός περιοχής, που αγγίζουν το υπερδιπλάσιο αυτών του Ολυμπιακού.

ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, ΕΥΣΤΟΧΟΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Εύστοχος ο Ολυμπιακός, απειλητικός ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν έχει περισσότερες τελικές ανά αγώνα (15.4), αλλά το σημαντικό για τους πράσινους είναι πως έχουν περισσότερα σουτ εντός περιοχής (8.1). Μάλιστα, τα σουτ εντός περιοχής είναι το 53% των τελικών προσπαθειών του Παναθηναϊκού, ενώ για τον Ολυμπιακό το αντίστοιχο ποσοστό είναι 41%. Βέβαια, όπως θα δούμε και στη συνέχεια, για την "άνοδο" των αριθμών του Παναθηναϊκού έχουν "βοηθήσει" οι δύο πρώτοι αγώνες.

Η ομάδα του Μπέντο όμως υπερέχει σαφώς στην ευστοχία: οι ερυθρόλευκοι χρειάζονται 5.7 τελικές για να πετύχουν ένα γκολ, ενώ η ομάδα του Στραματσόνι χρειάζεται 9.8, πάντα χωρίς να υπολογίζονται τα πέναλτι.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΟ OPEN PLAY: ΓΚΟΛ ΣΕ ΤΡΙΑ ΜΑΤΣ

Εύστοχος ο Ολυμπιακός, απειλητικός ο Παναθηναϊκός

Οι ερυθρόλευκοι έχουν βάλει οκτώ open play γκολ με σουτ εντός περιοχής, αλλά όπως βλέπετε και στο γράφημα αυτά τα γκολ έχουν έρθει σε τρεις αγώνες: πέντε με τη Βέροια, ένα με τον Ηρακλή και δύο με την ΑΕΚ. Με την ΑΕΛ ο Ολυμπιακός δεν σκόραρε καθόλου και στα τρία τελευταία ματς έχει σκοράρει με άλλους τρόπους: δύο στημένα με τον Πανιώνιο, δύο κεφαλιές (Μιλιβόγεβιτς, Ιντέγε) με ΑΕΚ και Ατρόμητο, συν το αυτογκόλ του Βαρέλα.

Το γράφημα δεν έχει λάθος στον αγώνα με τον Ατρόμητο: ο Ολυμπιακός δεν είχε σουτ εντός περιοχής στο Περιστέρι.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΣΤΟ OPEN PLAY: ΓΚΟΛ ΣΕ ΕΞΙ ΜΑΤΣ

Εύστοχος ο Ολυμπιακός, απειλητικός ο Παναθηναϊκός

Οι πράσινοι έχουν πιο σταθερή εικόνα. Έχουν καταφέρει να βάλουν open play γκολ με σουτ εντός περιοχής σε όλα τους τα παιχνίδια, εκτός απ’αυτό που δεν βρήκαν καθόλου δίχτυα, με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο.

Βέβαια, σε όλα αυτά παίζει ρόλο το πρόγραμμα των ομάδων. Ο Ολυμπιακός έχει δώσει δύο ντέρμπι και έχει επισκεφθεί δύσκολες έδρες, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που δεν έχει δώσει ντέρμπι και η μοναδική ομάδα της πρώτης επτάδας που έχει αντιμετωπίσει ήταν ο ΠΑΣ, που σε εκείνο το ματς έμεινε με 10 παίκτες στο 22’ και τελείωσε με εννιά.

Παρόλα αυτά, δείχνει κάτι για τον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού το γεγονός πως οι ερυθρόλευκοι είχαν μόλις τρία σουτ εντός περιοχής με ΑΕΛ και Πανιώνιο και κανένα με τον Ατρόμητο.

Αμυντικές επιδόσεις

Η μελέτη της άμυνας μέσω των αριθμών δεν είναι πολύ εύκολη, ακόμα και σε πρωταθλήματα που προσφέρουν πληθώρα στατιστικών. Οι δύο "αιώνιοι" έχουν δεχθεί από τέσσερα γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα κι εμείς ρίξαμε μια ματιά στο πόσο "επιτρέπουν" την απειλή στον αντίπαλο. Όπως για την επίθεση εξετάσαμε τα γκολ/σουτ εντός περιοχής, έτσι για την άμυνα πάμε να δούμε πόσα σουτ/γκολ εντός περιοχής έχουν επιτρέψει στον αντίπαλο.

ΑΜΥΝΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ: "ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ" ΠΟΛΛΑ

Εύστοχος ο Ολυμπιακός, απειλητικός ο Παναθηναϊκός

Και τα τέσσερα γκολ που έχουν δεχθεί οι ερυθρόλευκοι στη Super League έχουν έρθει με τον ίδιο τρόπο, με σουτ εντός περιοχής. Το "κακό" για την ομάδα του Μπέντο είναι πως σε τέσσερις αγώνες έχουν επιτρέψει στον αντίπαλο 4+ σουτ εντός περιοχής και δύο απ'αυτά τα ματς είναι με τους ουραγούς Βέροια και Ηρακλή.

ΑΜΥΝΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ: ΚΑΝΕΝΑ ΓΚΟΛ ΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Εύστοχος ο Ολυμπιακός, απειλητικός ο Παναθηναϊκός

Το γράφημα δεν έχει λάθος. Δεν εμφανίζονται τα open play γκολ που έχουν δεχθεί οι πράσινοι με σουτ εντός περιοχής πολύ απλά γιατί δεν έχουν δεχθεί κανένα. Και τα τέσσερα γκολ που έχει δεχθεί ο Παναθηναϊκός έχουν μπει με άλλον τρόπο: πέναλτι ο Αστέρας, ένα φάουλ η Ξάνθη και δύο σουτ εκτός περιοχής ο Βασιλακάκης και ο Μπαλάφας. Αξιοσημείωτο το πως η ομάδα του Στραματσόνι δεν έχει "επιτρέψει" σε κανέναν αντίπαλο πάνω από δύο σουτ εντός περιοχής, ενώ ο "τραγικός" Λεβαδειακός της πρεμιέρας δεν είχε ούτε ένα.

TAGS ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ