ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY

"Αιώνιοι κατάσκοποι" για Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό

"Αιώνιοι κατάσκοποι" για Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό

Στην κοινή ιστορία των 90 χρόνων του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού μόλις 21 ποδοσφαιριστές έχουν αγωνιστεί και στις δυο ομάδες, είτε με απευθείας μεταγραφή, είτε μέσω ενδιάμεσων σταθμών.

Η διαδρομή από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό ή αντίστροφα από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό δεν ήταν ποτέ απλή υπόθεση για ένα παίκτη. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι αντιδράσεις υπήρξαν ιδιαίτερα έντονες, όπως στην περίπτωση του Στράτου Αποστολάκη το 1990, με τη μετακίνηση του από τους "ερυθρόλευκους" στο τριφύλλι. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΠΟ αναγκάστηκε να ματαιώσει το Σούπερ Καπ ανάμεσα στις δύο ομάδες, υπό το φόβο των επεισοδίων από πλευράς των Πειραιωτών.

Για αυτό, μόνο 21 ποδοσφαιριστές σε σύνολο 90 χρόνων από την ίδρυση και των δυο συλλόγων έχουν αγωνιστεί και στις δύο ομάδες. Τελευταίος όλων, φυσικά ο Στέφανος Καπίνο ο οποίος έχει έντονο πράσινο παρελθόν αλλά από φέτος αγωνίζεται με την "ερυθρόλευκη" φανέλα. Από αυτούς τους 21, οι 15 πήγαν απ’ ευθείας από την μία ομάδα στην άλλη, ενώ οι υπόλοιποι 6, όπως και ο Καπίνο για παράδειγμα, αγωνίστηκαν στους δύο «αιωνίους» αλλά μέσω… ενδιάμεσων σταθμών.

Η πρώτη μεταγραφή

Η πρώτη "αιώνια" μεταγραφή έγινε το... 1927. Τότε, ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού Λεωνίδας Καλογερόπουλος μετακόμισε στον Ολυμπιακό, όπου παρέμεινε για ένα χρόνο. Βέβαια εκείνη την εποχή δεν υπήρχε μεγάλη αντιπαλότητα και η μεταγραφή πέρασε… στα ψιλά.

Για να πάμε στην επόμενη μετακόμιση έπρεπε να περάσουν κοντά στα τριάντα χρόνια καθώς στα μέσα της δεκαετίας του 1950 ο Κώστας Παπάζογλου έβγαλε τα "πράσινα" και έβαλε τα "κόκκινα".

Επόμενος στη σχετική λίστα ήταν ο Λάκης Σοφιανός ο οποίος το 1957 πήρε μεταγραφή και πάλι από τον Παναθηναϊκό για τον Ολυμπιακό. Στην ομάδα του Πειραιά όμως έπαιξε ελάχιστα ματς καθώς σχετικά γρήγορα αποχώρησε από τους "ερυθρόλευκους".

Τον ακολούθησε ο Γιάννης Φραντζής ο οποίος έπαιξε για πρώτη φορά στην Α' Εθνική το 1962 με τον Ολυμπιακό απ' όπου πήγε στην Προοδευτική όπου έκανε σπουδαία καριέρα πριν τον αποκτήσει ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι του 1968 και να μείνει στο τριφύλλι για δυο χρονιές.

Μετά από δέκα χρόνια στο τριφύλλι

Έπρεπε να περάσουν οκτώ χρόνια για να έρθει η επόμενη "αιώνια" μετακίνηση. Αυτή τη φορά ήταν ο Χάρης Γραμμός ο οποίος το καλοκαίρι του 1976 άφησε τον Παναθηναϊκό στον οποίο αγωνίστηκε για δέκα χρόνια για να πάρει μεταγραφή στον Ολυμπιακό όπου έμεινε μόλις μια χρονιά.

Εν συνεχεία είχαμε τις μετακινήσεις δυο κορυφαίων ποδοσφαιριστών για κάθε ομάδα που άλλαξαν φανέλες. Ο λόγος για τον Γιώργο Δεληκάρη ο οποίος το καλοκαίρι του 1978 και αφού είχε έρθει σε προστριβή με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού πήρε μεταγραφή για τον "αιώνιο" αντίπαλο όπου έμεινε τέσσερις σεζόν. Μάλιστα εκείνη η μεταγραφή είχε χαρακτηριστεί ως "η μεταγραφή της δεκαετίας".

"Αιώνιοι κατάσκοποι" για Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό


Ο Γιώργος Δελληκάρης ήταν ο πρώτος μεγάλος άσος που φόρεσε τα "πράσινα" και τα "κόκκινα".

Τον αντίθετο δρόμο ακολούθησε εκείνο το καλοκαίρι ο Αντώνης Αντωνιάδης. Ο ψηλός είχε μείνει ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό και υπέγραψε στον Ολυμπιακό όπου έμεινε μόλις μια χρονιά και έπαιξε σε 13 ματς έχοντας επτά γκολ. Ο Αντωνιάδης μάλιστα εν συνεχεία επέστρεψε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 1981 όπου και έκλεισε την καριέρα του.

"Αιώνιοι κατάσκοποι" για Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό


Ο Αντώνης Αντωνιάδης μετά από μια σπουδαία καριέρα με τη φανέλα του τριφυλλιού, φόρεσε για μια χρονιά τα "ερυθρόλευκα".

Με ενδιάμεσο σταθμό τον ΟΦΗ ήρθε από την ομάδα του Ολυμπιακού στον Παναθηναϊκό ο Λευτέρης Πουπάκης το καλοκαίρι του 1981 με τον 35χρονο τότε τερματοφύλακα να μένει για ένα χρόνο στον Παναθηναϊκό και να επιστρέφει στον Ολυμπιακό όπου έκλεισε την καριέρα του.

Διπλή μεταγραφή με Γαλάκο, Κυράστα

Πλην του Πουπάκη που είχε "ερυθρόλευκο" παρελθόν το καλοκαίρι του 1981 ο Παναθηναϊκός απέκτησε δυο ακόμη παίκτες από τον Ολυμπιακό. Ο λόγος για τους Μάικ Γαλάκο και τον Γιάννη Κυράστα. Και οι δυο τους έκαναν σπουδαία καριέρα στο τριφύλλι, κατέκτησαν τίτλους και ήταν από τους πρωταγωνιστές του τριφυλλιού εκείνα τα χρόνια. Ο μεν Κυράστας έπαιξε μέχρι το 1986 στον Παναθηναϊκό ενώ ο δε Γαλάκος μέχρι το καλοκαίρι του 1985.

"Αιώνιοι κατάσκοποι" για Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό


Ο Γιάννης Κυράστας μεταπήδησε το καλοκαίρι του 1981 από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό.

Νέα διπλή μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 1985 με τους πράσινους και πάλι να αποκτούν τους Νίκο Σαργκάνη και Νίκο Βαμβακούλα πακέτο από τον "αιώνιο" αντίπαλο. Ο διεθνής γκολκίπερ έπαιξε μέχρι το 1990 στο τριφύλλι πριν πάρει μεταγραφή για τον Αθηναϊκό ενώ ο Βαμβακούλας έπαιξε για τέσσερις σεζόν στους πράσινους.

"Αιώνιοι κατάσκοποι" για Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό


Μετά από οκτώ χρόνια στον Ολυμπιακό ο Βαμβακούλας το καλοκαίρι του 1985 μεταπήδησε στον "αιώνιο" αντίπαλο.

Η επόμενη μετακίνηση από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό όπως αναφέραμε και στον πρόλογο έγινε αιτία για να ματαιωθεί από την ΕΠΟ το Σούπερ Καπ. Το καλοκαίρι του 1990 ο Στράτος Αποστολάκης πήρε μεταγραφή για το τριφύλλι και οι οπαδοί των "ερυθρόλευκων" αντέδρασαν για αυτή τη μετακίνηση έχοντας στο νου και τι είχε προηγηθεί με τους Γαλάκο, Κυράστα, Σαργκάνη και Βαμβακούλα. Ο Αποστολάκης έμεινε για εννιά σεζόν στους πράσινους όπου κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα και τέσσερα Κύπελλα ενώ έκλεισε τη καριέρα του στο τριφύλλι.

"Αιώνιοι κατάσκοποι" για Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό


Για χάρη του Στράτου Αποστολάκη ματαιώθηκε το Σούπερ Καπ του 1990.

Η πρώτη περίπτωση ποδοσφαιριστή που αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό για τον «αιώνιο» αντίπαλο και... πείραξε τους φίλους του τριφυλλιού ήταν η μεταγραφή του Κρις Καλαντζή τον Δεκέμβριο του 1992. Ο Ελληνοαυστραλός ήρθε το καλοκαίρι του 1987 από την Ολυμπίκ Σίντνεϊ για λογαριασμό των «πρασίνων», μετά από «μάχη»με τον Ολυμπιακό και ήταν στην ομάδα γιαέξι χρόνια, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Τον Δεκέμβριο του 1982 ο Ολυμπιακός τον έκανε δικό του και μάλιστα στο πρώτο του ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό σκόραρε με εντυπωσιακό τρόπο και πανηγύρισε έξαλλα.

Ως αντικαταστάτη του Καλαντζή ο Παναθηναϊκός στην ίδια μεταγραφική περίοδο πήρε παίκτη ο οποίος είχε "ερυθρόλευκο" παρελθόν. Ο Γιώργος Καπουράνης με ενδιάμεσους σταθμούς τον Πανιώνιο και τον Αθηναϊκό πήρε μεταγραφή για το τριφύλλι όπου έμεινε αρκετά χρόνια κατακτώντας δυο πρωταθλήματα ενώ μάλιστα ήταν από τους ποδοσφαιριστές που είχε βρει δίχτυα κόντρα στην πρώην ομάδα του σε μετέπειτα αγώνα των δυο αιωνίων.

Φόρεσε σε ένα ματς την πράσινη φανέλα

Η σημαία του Ολυμπιακού, ο Τάσος Μητρόπουλος, το καλοκαίρι του 1994 και αφού είχε μείνει ελεύθερος από την ΑΕΚ πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό. Η παναθηναϊκή εξέδρα ποτέ δεν αποδέχτηκε την μεταγραφή αυτή και μάλιστα ο 37χρονος τότε ποδοσφαιριστής μόνο σε ένα ματς πρωταθλήματος φόρεσε την πράσινη φανέλα.

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δέκα χρόνια για να υπάρξει ο επόμενος "διπλός κατάσκοπος" ο οποίος ήταν ο Γιώργος Γεωργιάδης του Χαραλάμπους ο οποίος αφού αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό έπαιξε σε Νιούκασλ και ΠΑΟΚ πριν πάρει μεταγραφή για τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2003.

Από τις πιο ηχηρές μετακινήσεις

Τα δυο επόμενα χρόνια ο Ολυμπιακός έκανε δυο μεταγραφές, αρκετά ηχηρές και οι οποίες προκάλεσαν αρκετά τον φίλαθλο κόσμο του Παναθηναϊκού καθώς δεν τις περίμενε. Αρχικά το καλοκαίρι του 2004 ο Αντώνης Νικοπολίδης μετά από 15 χρόνια παρουσίας στην Παιανία αποχώρησε για τον Πειραιά όπου αγωνίστηκε μέχρι και το 2011. Φυσικά και στις δυο ομάδες έκανε σπουδαία καριέρα αν και αρχικά στον Παναθηναϊκό είχε βρεθεί στην σκιά του Γιόζεφ Βάντζικ ενώ στον Ολυμπιακό πήγε και πήρε τη φανέλα σπίτι του. Στην επιστροφή του Νικοπολίδη στην Λεωφόρο ως αντίπαλος του τριφυλλιού υπήρξε "καυτή" υποδοχή προς τον πρώην πράσινο γκολκίπερ.

"Αιώνιοι κατάσκοποι" για Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό


Ο Αντώνης Νικοπολίδης υπήρξε αρχηγός τόσο στον Παναθηναϊκό όσο και στον Ολυμπιακό.

Ένα χρόνο μετά το ίδιο δρομολόγιο ακολούθησε και ο Μιχάλης Κωνσταντίνου. Ο ποδοσφαιριστής που αποτελεί την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία των πράσινων μετά από τέσσερα χρόνια και πολλά γκολ με το τριφύλλι φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ο Κύπριος άσος είχε μείνει ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό και αποδέχτηκε την πρόταση από τους "ερυθρόλευκους" όπου έμεινε για τρία χρόνια. Ο Κωνσταντίνου σκόραρε και με τις φανέλες των δυο ομάδων στα ντέρμπι.

"Αιώνιοι κατάσκοποι" για Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό


Αρκετές φανέλες του Κωνσταντίνου κάηκαν από τους φίλους του Παναθηναϊκού.

Ο Σεμπαστιάν Λέτο το καλοκαίρι του 2009 και έχοντας παίξει τη προηγούμενη χρονιά στον Ολυμπιακό αναζητούσε ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του καθώς η Λίβερπουλ ήθελε να τον δώσει εκ νέου δανεικό. Ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να τον κάνει δικό του αλλά στη μέση μπήκα ο Παναθηναϊκός που του φόρεσε τελικά τα πράσινα και ο Λέτο έγινε ο τελευταίος ποδοσφαιριστής που αποκτήθηκε από το τριφύλλι έχοντας παίξει πριν στον Ολυμπιακό. Ο Λέτο έμεινε τέσσερα χρόνια στο τριφύλλι και κατέκτησε το νταμπλ ενώ ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από τους φίλους του Παναθηναϊκού. Αποχώρησε από την Παιανία το Ιανουάριο του 2013 έχοντας κάποια προβλήματα τραυματισμών.

"Αιώνιοι κατάσκοποι" για Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό


Ο Λέτο αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους φίλους του Παναθηναϊκού.

Καπίνο, ο τελευταίος

Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Ολυμπιακός προχώρησε στην απόκτηση του Στέφανο Καπίνο από την Μάιντς. Ο 21χρονος γκολκίπερ ήταν μέλος των ακαδημιών του Παναθηναϊκού ενώ έγινε και επαγγελματίας στους πράσινους έχοντας παίξει μάλιστα και κόντρα στη νυν ομάδα του στο "Γ. Καραϊσκάκης". Από το καλοκαίρι όμως ανήκει στους "ερυθρόλευκους" όπου υπέγραψε για τέσσερα χρόνια. Ακόμα δεν έχει παίξει σε κάποιο ματς πρωταθλήματος έχοντας χρησιμοποιηθεί μόνο σε ένα παιχνίδι Κυπέλλου. Αναμένεται φυσικά να βρεθεί στο επίκεντρο των φίλων του τριφυλλιού στην αναμέτρηση της Λεωφόρου.

TAGS ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ