ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY

3+1 παίκτες-κλειδιά του ντέρμπι

3+1 παίκτες-κλειδιά του ντέρμπι

Το μεγάλο ματς της Λεωφόρου πλησιάζει (21/11, 19:30). Ποιος θα είναι ο νικητής; Άγνωστο. Σίγουρα όμως υπάρχουν 3+1 "πράσινοι" και "ερυθρόλευκοι" παίκτες που μπορούν να καθορίσουν την έκβαση του ντέρμπι.

Σε ένα ντέρμπι όλα είναι ανοιχτά. Μπορεί πότε πότε να υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που όταν συναντήθηκαν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, κέρδισε αυτός που ήταν με την πλάτη στον τοίχο.

Όπως και να 'χει, οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες το απόγευμα του Σαββάτου (21/11, 19:30) στο γήπεδο της Λεωφόρου. Η διαφορά των 8 βαθμών θα παίξει ρόλο στα πλάνα των δύο προπονητών, μικρό όμως συγκριτικά με την θέληση ή την ανάγκη αν θέλετε για αποτέλεσμα.

Όπως και στο στρατόπεδο του "τριφυλλιού", έτσι και σε αυτό των "ερυθρολεύκων", υπάρχουν οι παίκτες εκείνοι που με την απόδοση τους μπορούν να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του ντέρμπι. Οι λύσεις δεν λείπουν για τους Στραματσόνι και Σίλβα, όμως ρόλο σημαντικό θα παίξει ο τρόπος που θα ανταποκριθούν συγκεκριμένοι παίκτες στις απαιτήσεις του αγώνα.

Πάμε να δούμε ποιοι παίκτες από κάθε πλευρά μπορούν με την απόδοση τους να αλλάξουν τις ισορροπίες του αγώνα, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην τελική έκβαση της αναμέτρησης, ξεκινώντας από τον γηπεδούχο Παναθηναϊκό:

Το βαρύ πυροβολικό, Μάρκους Μπεργκ

Το βαρύ πυροβολικό του Παναθηναϊκού και ο παίκτης που θα αποτελέσει το νούμερο ένα κίνδυνο για την εστία του Ρομπέρτο αλλά και εν γένει για την άμυνα του Ολυμπιακού είναι ο Μάρκους Μπεργκ. Ο Σουηδός άσος είναι από τους ποδοσφαιριστές που μπορεί αν βρεθεί σε καλή μέρα να πάρει ένα ματς μόνος του.

Με μια προσωπική ενέργεια ή ένα γκολ που θα πετύχει από εκεί που δεν θα το περιμένει κανείς. Ο 29χρονος φορ έχει βρει το δρόμο προς τα δίχτυα σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο "Γ. Καραϊσκάκης" και θα ήθελε και ένα γκολ κόντρα στον "αιώνιο" αντίπαλο στην Λεωφόρο.

Ο Μπεργκ έχει και ανεβασμένη ψυχολογία τόσο από την πρόκριση της εθνικής του στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, όσο και από το γεγονός ότι ο ίδιος επέστρεψε στα γκολ, έχοντας βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα στο ματς με τον Ατρόμητο.

Ο Σουηδός φορ μάλιστα μπορεί ακόμα και με τις κινήσεις του να αποβεί καθοριστικός για το τριφύλλι ανοίγοντας διαδρόμους στον Καρέλη ή έχοντας μια καλή τελική πάσα, όπως στο 1-1 με την ομάδα του Περιστερίου. Δεν είναι λίγα τα παιχνίδια που τα έχει κρίνει υπέρ του Παναθηναϊκού η απόδοση του Μπεργκ και σίγουρα άπαντες στηρίζουν πολλά στον Σουηδό φορ.

Η εμπειρία του Σέρχιο Σάντσεθ στα μετόπισθεν

Στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο πραγματοποίησε το καλύτερο φετινό του ματς και στο ματς που έρχεται με τον Ολυμπιακό πρέπει να δείξει ότι μπορεί να γίνει ο ηγέτης και ο στυλοβάτης της πράσινης άμυνας.

Η άμυνα του Παναθηναϊκού είναι δεδομένο ότι θα δεχθεί μεγάλη πίεση από τους επιθετικούς των φιλοξενούμενων και ο Ισπανός αμυντικός θα πρέπει τόσο να είναι αποτελεσματικός τόσο σε ότι έχει να κάνει με τα προσωπικά του μαρκαρίσματα όσο και στην καθοδήγηση της άμυνας του Παναθηναϊκού. Παίζοντας ως τελευταίος άλλωστε θα έχει τον ρόλο να καθοδηγεί όλους τους υπόλοιπους.

Επίσης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός με την μπάλα στα πόδια και να αποφύγει τα λάθη καθώς κάθε λάθος στην θέση που αγωνίζεται ο Σάντσεθ είναι μισό γκολ για τον αντίπαλο. Πόσο μάλλον για το ντέρμπι του Σαββάτου με τον Ολυμπιακό.

Ο Ισπανός ο οποίος έχει παίξει δεκάδες μεγάλα παιχνίδια στην Πριμέρα έχει και την εμπειρία για να διαχειριστεί τέτοια ματς και γνωρίζει και ο ίδιος ότι η απόδοση του μπορεί να κρίνει πολλά. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως όπως λένε πολλοί προπονητές ο άξονας μια ομάδας είναι το σημείο κλειδί για κάθε σύλλογο.

Οι μάχες του Τάσου Λαγού στον άξονα

Όπως όλα δείχνουν ο Αντρέα Στραματσόνι θα χρησιμοποιήσει βασικό στα χαφ τον Τάσο Λαγό χωρίς αυτή την ώρα να είναι σίγουρο ποιος θα βρεθεί δίπλα του. Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός στα χαφ θα έχει δυο εκ των Κασάμι, Μιλιβόγεβιτς, Καμπιάσο.

Οπότε σίγουρα η μάχη που έχει να δώσει ο Έλληνας μέσος φαντάζει σε πολλούς ως άνιση και ο άσος του Παναθηναϊκού θα πρέπει να κινηθεί σε πολύ υψηλά στάνταρ απόδοσης για να βοηθήσει την ομάδα του.

Σίγουρα κανείς δεν θα περιμένει από τον Λαγό να βγάλει το τριφύλλι μπροστά. Θα περιμένει όμως να τρέξει ακατάπαυστα και να αναχαιτίσει πολλές από τις "ερυθρόλευκες" επιθέσεις πριν αυτές φτάσουν στη γραμμή άμυνας των πράσινων.

Επίσης είναι αρκετά πιθανό στην διάρκεια του αγώνα ο Λαγός να έχει τον ρόλο του μαρκαρίσματος του Κώστα Φορτούνη. Του καλύτερου παίκτη έως τώρα του Ολυμπιακού, τον οποίο θα πρέπει να εξουδετερώσει ο Παναθηναϊκός αν θέλει να κερδίσει το ματς.

Επίσης ο Λαγός ως επιρρεπής στα δυνατά μαρκαρίσματα και τις κάρτες θα πρέπει να προσέξει, αν ξεκινήσει το ματς, να το τελειώσει χωρίς να δεχτεί την κόκκινη και αφήσει το "τριφύλλι" με παίκτη λιγότερο, σε ένα παιχνίδι όπως αυτό του Σαββάτου.

Άσος στο μανίκι του Στραματσόνι ο Σωτήρης Νίνης

Όπως όλα δείχνουν το πιθανότερο είναι ότι η απουσία του Σωτήρη Νίνη στην Εθνική Ελλάδος θα του στερήσει τη συμμετοχή του στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι.

Ο Έλληνας άσος ο οποίος είναι ο μοναδικός πλην του Εσιέν που έχει παίξει στην Ιταλία σίγουρα αν βρισκόταν όλο το προηγούμενο διάστημα στις προπονήσεις θα μπορούσε να δείξει τις δυνατότητες του και να πείσει τον Ιταλό τεχνικό για μια θέση στο αρχικό σχήμα. Τώρα όλα δείχνουν πως δεν θα είναι και θα μείνει στον πάγκο.

Θα αποτελεί όμως ένα όπλο στο μανίκι του Αντρέα Στραματσόνι αν έρθει από τον πάγκο καθώς είναι από τους ποδοσφαιριστές ο οποίος με την τεχνική του και την πολύ σωστή ποδοσφαιρική του αντίληψη θα μπορούσε να αναπτύξει σωστά το παιχνίδι των πράσινων και να εκμεταλλευτεί τους επιθετικούς του Παναθηναϊκού.

Επίσης ο Νίνης είναι εκ των κορυφαίων του τριφυλλιού και στις εκτελέσεις των στημένων φάσεων στις οποίες δίνει αρκετά βάση ο Ιταλός τεχνικός.

Η απέναντι πλευρά

Οι παραπάνω 4 ποδοσφαιριστές είναι αυτοί που με την απόδοση τους μπορούν να δώσουν έξτρα ώθηση στο "τριφύλλι" στο Σαββατιάτικο ντέρμπι.

Αντίστοιχα και στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού υπάρχουν ποδοσφαιριστές που είναι ικανοί με την παρουσία τους να διαμορφώσουν τα δεδομένα του ντέρμπι.

Ισπανικός ταύρος κάτω από τα γκολπόστ

Ξεκινώντας από τον Ρομπέρτο. Ο Ισπανός δηλώνει πάντα παρών στα μεγάλα ραντεβού. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει αν και πόση δουλειά θα έχει στο ντέρμπι.

Μια καλή επέμβαση του ωστόσο μπορεί ταυτόχρονα να αποθαρρύνει αντιπάλους ποδοσφαιριστές και κερκίδα, δίνοντας παράλληλα ψυχολογία στους συμπαίκτες του.

Φυσικά δεν είναι μόνο όσα κάνει ο Ρομπέρτο αλλά και όσα λέει. Οι φωνές του, ο τρόπος που κατευθύνει την άμυνα του και η σιγουριά που εμπνέει στους υπόλοιπους της ενδεκάδας, είναι στοιχεία πολύτιμα σε ματς ειδικών καταστάσεων.

Η ενέργεια του Κασάμι στα χαφ

Φτάνοντας στον χώρο της μεσαίας γραμμής, η παρουσία του Κασάμι στο 90λεπτο της Λεωφόρου θα είναι καταλυτική για τους Πειραιώτες.

Ο διεθνής με την Ελβετία κεντρικός μέσος, πριν την διακοπή βρισκόταν σε οργιαστική κατάσταση. Σημείο αναφοράς στην μεσαία γραμμής της ομάδας του.

Οι μάχες στον αέρα και αυτές στον χόρτο, οι σωστές μεταβιβάσεις και η ενέργεια του Κασάμι είναι απαραίτητα στους "ερυθρόλευκους" αν θέλουν να κερδίσουν την μάχη στον άξονα. Και ο 23χρονος άσος μπορεί παίξει τον δικό του καθοριστικό ρόλο στο ντέρμπι της Λεωφόρου.

Αρκεί να παραμείνει ήρεμος, συγκεντρωμένος και να ασχοληθεί αποκλειστικά με το αγωνιστικό και μόνο σκέλος της Σαββατιάτικης αναμέτρησης.

Ασίστ, γκολ και φαντασία από τον Φορτούνη

Ο τρίτος της παρέας δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Κώστα Φορτούνη. Από τα δικά του πόδια περνούν όλες οι επιθέσεις των Πειραιωτών, εκείνος είναι που συνήθως δίνει το τέμπο στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Είναι δεδομένο ότι το κεφάλαιο "Φορτούνης" θα απασχολήσει αρκετά τον Στραματσόνι και τους βοηθούς του.

Σίγουρα οι "πράσινοι" θα κοιτάξουν να περιορίσουν την δράση του 23χρονου μεσοεπιθετικού, πριν ή και αφού η μπάλα έχει φτάσει στα πόδια του.

Στο δημιουργικό κομμάτι αλλά και στο εκτελεστικό, η απόδοση του Φορτούνη θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό και αυτή των υπολοίπων στην επίθεση.

Αν ο Έλληνας διεθνής άσος δεν βρεθεί σε καλή κατάσταση ή αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από την αμυντική λειτουργία των γηπεδούχων, τότε ο Ολυμπιακός θα δυσκολευθεί σημαντικά στην παραγωγή και το τελείωμα φάσεων.

Για "δέσιμο", αλλά...

Σίγουρα υπάρχουν ποδοσφαιριστές όπως ο Ντομίνγκες, ο Καμπιάσο ή ακόμη και ο Φινμπόγκασον που μπορεί να έρθουν από τον πάγκο και να δώσουν άλλη πνοή στον Ολυμπιακό. Παίκτες με ποιότητα και εμπειρία, προεξάρχοντος του Καμπιάσο, με ικανότητα να κάνουν την διαφορά και ορθολογιστές στο παιχνίδι τους.

Αντίθετα υπάρχει η περίπτωση του Ερνάνι, του Πορτογάλου εξτρέμ, που με το ατίθασο, "αναρχικό" πολλές φορές παιχνίδι του, μπορεί να δώσει το στοιχείο του απρόβλεπτου στο ματς, να κάνει άνω κάτω την αντίπαλη ομάδα.

Το γεγονός ότι συνήθως το μυαλό του ταξιδεύει εκτός τακτικής και πλάνου, έχει αναγκάσει τον Σίλβα να κρατάει τις περισσότερες φορές τον Ερνάνι στον πάγκο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι από τον 24χρονο εξτρέμ λείπουν η φαντασία, η τεχνική, η εκρηκτικότητα, που τον καθιστούν πάντα έναν επικίνδυνο αντίπαλο.

Εφόσον το παιχνίδι δεν κυλήσει όπως σχεδιάζει ο Σίλβα, ο Ερνάνι είναι ένας παίκτης που μπορεί να έρθει από τον πάγκο και να αλλάξει το τέμπο της ομάδας του στο επιθετικό κομμάτι.

Διαβάστε επίσης:

Το clasico – πρόκληση για τους κόουτς

Συναντήθηκαν οι Αλαφούζος και Κοντονής

Ο Σίλβα των ντέρμπι

Στραματσόνι: "Δεν μπορώ να περιμένω..."

Έτοιμος ψυχολογικά για Λεωφόρο ο Καπίνο!

Πράσινη δίψα - Κόκκινη ποιότητα

Ο Παππάς διαιτητής στο Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός

TAGS ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ