STOIXIMAN SUPER LEAGUE

"Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, το πιο τρελό ντέρμπι;"

"Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, το πιο τρελό ντέρμπι;"

Λίγες ημέρες πριν το ελληνικό Clasico, το "BBC" κάνει εκτενές αφιέρωμα στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, το οποίο χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων ως ένα από τα πλέον επικίνδυνα ντέρμπι στην Ευρώπη! Διαβάστε λεπτομέρειες.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός διασταυρώνουν το βράδυ της Κυριακής τα ξίφη τους στο πρώτο μεγάλο ποδοσφαιρικό "ντέρμπι αιωνίων" της φετινής σεζόν και το γεγονός αυτό δεν αφήνει αδιάφορους ούτε τους... Άγγλους.

Το αντίθετο μάλιστα: ο δημοσιογράφος του αθλητικού τμήματος του BBC, Νιλ Τζόνστον, επιχειρεί να προσεγγίσει το μεγαλύτερο ελληνικό ντέρμπι όχι από την ποδοσφαιρική του πλευρά (τακτικές, μάχη των πάγκων κτλ) αλλά από αυτά που πρεσβεύει το εν λόγω ζευγάρι, έχοντας μάλιστα ως ελατήρια τα τρομερά επεισόδια που έχουν σημειωθεί σε αγώνες των δύο ομάδων.

Κάνοντας μάλιστα μία ανάλυση της κόντρας των δύο συλλόγων αλλά και το πως φτάσαμε από το έτος ίδρυσής τους μέχρι το... 2014, ο Άγγλος ρεπόρτερ δεν διστάζει να ομολογήσει πως θεωρεί το εν λόγω παιχνίδι ως ένα από τα πιο τρελά και επικίνδυνα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ιδού η αιτιολόγησή του:

"Βόμβες μολότοφ, καπνογόνα, φωτοβολίδες και μάχες. Και αυτά μόνο στον αγωνιστικό χώρο. Καλωσήρθατε στην ημέρα του αθηναϊκού ντέρμπι, όπου οι πρόσφατες συναντήσεις Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού έχουν βρει επίσης τους οπαδούς να βάζουν φωτιά στις εξέδρες και να προσπαθούν να πυρπολήσουν τον προπονητή της αντίπαλης ομάδας.

Την τελευταία φορά που οι δύο κορυφαίες ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Ελλάδας αναμετρήθηκαν, τον Μάρτιο, ο προπονητής του Παναθηναϊκού Γιάννης Αναστασίου βρέθηκε ξαπλωμένος στη γραμμή του πλαγίου άουτ μετά από ένα αντικειμενο που πετάχτηκε από την κερκίδα", ξεκίναει την αναφορά του για το ελληνικό Clasico ο δημοσιογράφος του BBC, Νιλ Τζόνστον, και συνεχίζει:

"Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, το πιο τρελό ντέρμπι;"

"Η τελευταία πράξη του έργου που ονομάζεται "ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων" λαμβάνει χώρα αυτή την Κυριακή. Οκτώ χιλιόμετρα αθηναϊκών δρόμων χωρίζουν τον Ολυμπιακό, που εκπροσωπεί το λιμάνι του Πειραιά και τον Παναθηναϊκό, που εκπροσωπεί το κέντρο της πρωτεύουσας.

Το φλογερό μίσος αυτών των δύο συλλόγων είναι τόσο βαθύ ώστε επεκτείνεται στο μπάσκετ, στο βόλεϊ και στο πόλο. Τον Μάρτιο του 2007 ένας οπαδός του Παναθηναϊκού σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συμπλοκής των οπαδών των δύο ομάδων πριν από έναν αγώνα βόλεϊ γυναικών.

Δέκα μήνες αργότερα ένας οπαδός μαχαιρώθηκε θανάσιμα και ένας άλλος τραυματίστηκε μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί του μεγάλου αντιπάλου του με σκορ 4-0.

Τον Μάιο του 2009, η αστυνομία χρειάστηκε να αναλάβει δράση όταν οι οπαδοί του Ολυμπιακού πέταξαν φωτοβολίδα, πλαστικά μπουκάλια και άλλα αντικείμενα προς τον πάγκο του Παναθηναϊκού κατά τη διάρκεια ενός τάιμ-άουτ σε αγώνα μπάσκετ των δύο ομάδων.

Εκατοντάδες αστυνομικοί καλούνται να καταστείλουν ταραχές με πρωταγωνιστές τους οπαδούς των δύο ομάδων, παρόλο που υπάρχει απαγόρευση μετακίνησης οπαδών στα εκτός έδρας παιχνίδια. Μετά δεν χρειάζεται να αναρωτιέται κανείς γιατί αυτό το ντέρμπι είναι από τα πιο επικίνδυνα της Ευρώπης".

Στο κείμενο του Άγγλου δημοσιογράφου για το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, φιλοξενούνται και δηλώσεις του Έλληνα δημοσιογράφου Πάνου Πολυζωΐδη, ο οποίος επισημαίνει μέσα από το BBC:

"Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, το πιο τρελό ντέρμπι;"

"Υπάρχουν πολλά προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Μόλις μερικές εβδομάδες πριν, σκοτώθηκε ένας οπαδός σε αγώνα για την τρίτη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος και υπήρχαν μόνο 200 άτομα στο γήπεδο.

Είναι όμως αλήθεια ότι υπάρχει τεράστια έχθρα όταν συναντιούνται Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός και δεν παίζει κανέναν ρόλο αν πρόκειται για αγώνα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ ή πόλο.

Όσον αφορά στο κοινωνικό background μεταξύ των δύο συλλόγων, ο Παναθηναϊκός εκπροσωπούσε την ανώτερη μεσαία τάξη όταν ιδρύθηκε πριν από 106 χρόνια. Ο Ολυμπιακός ιδρύθηκε 17 χρόνια αργότερα σε ένα βιομηχανικό κέντρο και ήταν ο σύλλογος της εργατικής τάξης.

Και οι δύο σύλλογοι είναι τόσο τεράστιοι ώστε προσελκύουν οπαδούς από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Τα προβλήματα συνεχίζονται πάντως".

Ο δημοσιογράφος του BBC, Νιλ Τζόνστον, ολοκληρώνει την αναφορά του στο "τρελό ντέρμπι της Ευρώπης υπογραμμίζοντας: "Εντός γηπέδου, ο Ολυμπιακός είναι κυρίαρχος, έχοντας κατακτήσει 41 τίτλους, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων τελευταίων.

Ο Παναθηναϊκός έχει να κατακτήσει τον τίτλο από το 2010 όταν και πήρε το 20ο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν τον Μάρτιο του 2012 όταν ο Παναθηναϊκός, ο οποίος έδινε τους εντός έδρας αγώνες του στο Ολυμπιακό Στάδιο καθώς ήταν σε εξέλιξη έργα στο Απόστολος Νικολαΐδης, βρισκόταν πίσω στο σκορ με 1-0 απέναντι στον Ολυμπιακό.

Η έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου καθυστέρησε 45 λεπτά καθώς οι οπαδοί εκτόξευαν κατά της αστυνομίας κοκτέιλ μολότοφ, φωτοβολίδες και ρουκέτες, με αποτέλεσμα το ματς να διακοπεί οριστικά.

"Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, το πιο τρελό ντέρμπι;"

Είκοσι αστυνομικοί τραυματίστηκαν ενώ έγιναν περισσότερες από 50 συλλήψεις, με τρία πυροσβεστικά οχήματα να μπαίνουν στο κουλουάρ για να σβήσουν φωτιές που είχαν ανάψει εκατοντάδες οπαδοί σε διάφορα μέρη του σταδίου.

Ο Παναθηναϊκός είδε να του αφαιρούνται πέντε βαθμοί και υποχρεώθηκε να παίξει τέσσερα ματς κεκλεισμένων των θυρών κατόπιν τιμωρίας".

Στο ίδιο αφιέρωμα φιλοξενούνται δηλώσεις τόσο του πρώην φορ του Ολυμπιακού, Ματ Ντάρμπισιρ, όσο και του νυν γκολκίπερ του Παναθηναϊκού, Λουκ Στιλ, όπου καταθέτουν την εμπειρία τους από την κόντρα "ερυθρόλευκων" και "πρασίνων". Κάντε κλικ για να δείτε τι υποστηρίζουν αμφότεροι.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ