STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Οι 5 εκκρεμείς υποθέσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Οι 5 εκκρεμείς υποθέσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου!
Ευελπίδων INTIME SPORTS

Το ελληνικό ποδόσφαιρο παίζει μπάλα εκτός γηπέδου, στην Ευελπίδων. Το Sport24.gr υπενθυμίζει και συνοψίζει τις πέντε δικαστικές υποθέσεις της Superleague που παραμένουν ανοιχτές.

Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος της Superleague ολοκληρώθηκε. Και όμως, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες θα είναι δεδομένα οι ομάδες που θα υποβιβαστούν στη Football League. Θέμα, όμως, υφίσταται και σε ό,τι έχει να κάνει με ομάδες που έχουν μπει στα play off, όπως ο Ατρόμητος και ο Αστέρας Τρίπολης. Στο κατηγορητήριο του ανακριτή και το όνομα του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη. Κοινώς; Μπάχαλο!

Το Sport24.gr συνοψίζει τις πέντε ανοιχτές υποθέσεις που υπάρχουν και αφορούν στη Superleague, οι οποίες ενδεχομένως να οδηγήσουν αρκετές ομάδες την Τετάρτη (13/5, 14.00), στο περιθώριο του διοικητικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί, στην άρνηση της επικύρωσης του βαθμολογικού πίνακα.

Υπόθεση Νο1: Ολυμπιακός - Βέροια

Σύμφωνα με κατάθεση του πρώην προπονητή της Βέροιας, Δημήτρη Καλαϊτζίδη, αλλά και του πρώην ποδοσφαιριστή της Νίκου Γεωργέα, ο γενικός αρχηγός της ΠΑΕ, Γιώργος Λαναρής, ζήτησε από τους παίκτες να ηττηθούν με over (να μπουν τουλάχιστον τρία γκολ) στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, που έγινε τη σεζόν 2012-2013, στις 6 Ιανουαρίου, στο Φάληρο. Όντως η ''Βασίλισσα του Βορρά'' έχασε με 3-0 και στον Λαναρή επιβλήθηκε περιοριστικός όρος να μην ασχοληθεί ξανά με το ποδόσφαιρο μέχρι να γίνει η δίκη.

Στην τηλεοπτική εκπομπή ''ΔΙΚΗ'' επισημάνθηκε ότι στο κατηγορητήριο του ανακριτή για προσυνεννόηση του σκορ στον συγκεκριμένο αγώνα βρίσκεται και το όνομα του προέδρου και μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, δεν αναμένεται να ασκήσει πειθαρχική δίωξη στον ισχυρό άνδρα των Πρωταθλητών Ελλάδας, καθώς θεωρεί πως δεν προκύπτουν στοιχεία εναντίον του. Οι ομάδες που υποβιβάστηκαν βαθμολογικά από τη Superleague, αλλά και αυτές που μετέχουν στα play off της Football League, παρακολουθούν στενά την υπόθεση, μήπως και κάποια από αυτές πάρει τη θέση της Βέροιας.

Υπόθεση Νο2: Ολυμπιακός - Ατρόμητος

Ο διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Τάκης Φύσσας, κατέθεσε στον εισαγγελέα όσα ανέφερε πως του εκμυστηρεύτηκε ο πρώην προπονητής του Ατρόμητου, Ρικάρντο Σα Πίντο, σχετικά με την αναμέτρηση των Περιστεριωτών με τον Ολυμπιακό στο φετινό πρωτάθλημα, που έγινε στο ''Γ. Καραϊσκάκης'' στις 4 Φεβρουαρίου. Οι Πειραιώτες είχαν επικρατήσει με 2-1, αλλά κατά τον Φύσσα ο Πορτογάλος τεχνικός δέχτηκε πιέσεις από τη διοίκηση της ομάδας του να αφήσει εκτός ενδεκάδας τους Κιβρακίδη, Πίτου Γκαρσία, Ναπολεόνι και Κατσουράνη. Μετά την κατάθεση Φύσσα ο ανακριτής διαφθοράς κάλεσε σε απολογία τον τεχνικό διευθυντή του Ατρόμητου Γιάννη Αγγελόπουλο και τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Γιώργο Σπανό, στους οποίους ωστόσο δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος. Ο Σα Πίντο αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα για κατάθεση, ενώ ο Σπανός έκανε μήνυση στον Φύσσα.

Υπόθεση Νο3: Ιδιοκτησιακό καθεστώς Κέρκυρας

Η τηλεοπτική εκπομπή ''ΔΙΚΗ'' έφερε στο φως της δημοσιότητας ιδιωτικό συμφωνητικό, το οποίο είχαν υπογράψει στις 17/12/2013 ο Γιώργος Λιμπάντσης και ο Χάρης Κουτσούρης, οι οποίοι ομολογούν ότι ο σημερινός μεγαλομέτοχος της ομάδας, Αθανάσιος Ίσσαρης, είναι παρένθετο πρόσωπο. Στο συμφωνητικό οι δύο άνδρες αναγνωρίζουν ότι ουσιαστικός κύριος της πλειοψηφίας (65%) των μετοχών του ΑΟΚ είναι ο Λιμπάντσης, καθώς "προσωπικοί λόγοι δεν του επιτρέπουν να συμβληθεί ο ίδιος ως αγοραστής". Βάσει του αθλητικού νόμου η ομάδα του Ιονίου κινδυνεύει με υποβιβασμό, όπως είχε συμβεί το 2011 σε Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα. Ο Ίσσαρης βγήκε μπροστά και με δήλωσή του υποστήριξε πως αυτός είναι ο νόμιμος μεγαλομέτοχος της ομάδας του νησιού των Φαιάκων και πως επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του. Υπάρχουν ομάδες που έχουν έννομο συμφέρον. Όπως ο Εργοτέλης που έκανε αίτημα στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να διερευνήσει την υπόθεση του μετοχολογίου της ΠΑΕ Κέρκυρα.

Υπόθεση Νο4: Λεβαδειακός - Κομπότης

Ο ειδικός ανακριτής διαφθοράς, Γιώργος Ανδρεάδης και ο εισαγγελέας υπηρεσίας, αποφάσισαν την απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο στον Γιάννη Κομπότη. Σύμφωνα με την πρόταση του αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών Παναγιώτη Πούλιου, ο ιδιοκτήτης του Λεβαδειακού έχει εμπλοκή στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων του 2011. Μετά την απολογία του ο Κομπότης υποστήριξε ότι "δώσαμε τις απαραίτητες εξηγήσεις και θεωρούμε πως είναι ειλικρινείς και βάσιμες". Στην παρούσα φάση ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Κωνσταντίνος Πετρόπουλος δεν έχει ασκήσει πειθαρχική δίωξη στον Γιάννη Κομπότη, όπως έκανε με τον Γιώργο Λαναρή.

Υπόθεση Νο5: Μποροβήλος - Μπάκος (δωροδοκία - δωροληψία)

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης, σύμφωνα με την πρόταση του αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών Παναγιώτη Πούλιου, αντιμετωπίζει το αδίκημα της δωροδοκίας-δωροληψίας με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα βάσει της εισαγγελικής πρότασης. Κάτι ανάλογο αφορά και τον εκ των μεγαλομετόχων της αρκαδικής ομάδας, Δημήτρη Μπάκο. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην πρόταση Πούλιου:

18) ΜΠΟΡΟΒΗΛΟΥ Γεωργίου του Χρήστου για τις αξιόποινες πράξεις: α) της δωροδοκίας – δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αθλητικού (ποδοσφαιρικού) αγώνος, από κοινού, κατά συρροή, και β) του παρανόμου στοιχήματος (συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα μέσω παρενθέτων προσώπων δια διαδικτύου), κατ΄ εξακολούθηση, κατά το χρονικό διάστημα από 16/2/2011 έως 12/3/2011, όσον αφορά στους χειραγωγημένους αγώνες,

Ο Μποροβήλος απαλλάσσεται από τις αξιόποινες πράξεις: α) του παρανόμου στοιχήματος, (συμμετοχής σε παράνομο στοίχημα μέσω παρενθέτων προσώπων δια διαδικτύου), κατ΄ εξακολούθηση, κατά το χρονικό διάστημα από 6/4/2011 έως 31/5/2011, όσον αφορά διάφορους άγνωστους αγώνες, και β) της νομιμοποιήσεως εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια, κατ΄ εξακολούθηση, εντός των πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης,

19) ΜΠΑΚΟΥ Δημητρίου του Νικολάου για τις αξιόποινες πράξεις: α) της δωροδοκίας – δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αθλητικού (ποδοσφαιρικού) αγώνος, από κοινού, κατά συρροή, και β) του παρανόμου στοιχήματος (συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα μέσω παρενθέτων προσώπων δια διαδικτύου), κατ΄ εξακολούθηση, κατά το χρονικό διάστημα από 16/2/2011 έως 12/3/2011, όσον αφορά στους χειραγωγημένους αγώνες.

Ο Μπάκος απαλλάσσεται από τις αξιόποινες πράξεις: α) του παρανόμου στοιχήματος, (συμμετοχής σε παράνομο στοίχημα μέσω παρενθέτων προσώπων δια διαδικτύου), κατ΄ εξακολούθηση, κατά το χρονικό διάστημα από 6/4/2011 έως 31/5/2011, όσον αφορά διάφορους άγνωστους αγώνες, και β) της νομιμοποιήσεως εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια, κατ΄ εξακολούθηση, εντός των πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης''.

Μένει να φανεί εάν οι δύο άνδρες παραπεμφθούν, ή όχι, σε δίκη. Υπενθυμίζεται ότι ο Παναθηναϊκός είχε ζητήσει από τον Γιώργο Μποροβήλο να παραιτηθεί από την προεδρία της Superleague μετά από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ