STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Οι 24 στιγμές στην ιστορία των ΠΑΟΚ - Ηρακλής

Οι 24 στιγμές στην ιστορία των ΠΑΟΚ - Ηρακλής
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται για 54η φορά τον Ηρακλή σε αγώνα πρωταθλήματος και το Sport24.gr στέκεται σε 24 από τα παιχνίδια που ξεχώρισαν.

Το Sport24.gr κάνει αναδρομή στα ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ηρακλή και επιλέγει τα 24 παιχνίδια τα οποία έχουν μείνει στην ιστορία για διαφορετικούς λόγους.

18/12/1960: Στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τον Ηρακλή στο γήπεδο της Τούμπας. Οι ασπρόμαυροι αγωνίστηκαν με δέκα παίκτες από το 25' όχι λόγω αποβολής αλλά λόγω τραυματισμού. Ο γκολκίπερ Πρόιος δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει, και τη θέση του κάτω από τα δοκάρια πήρε ο μέχρι εκείνη τη στιγμή αμυντικός Ραπτόπουλος. Το τελικό 1-1 δίνει ένα βαθμό στον ΠΑΟΚ, που ήταν πολύτιμος με βάση τη ροή της αναμέτρησης.

Οι 24 στιγμές στην ιστορία των ΠΑΟΚ - Ηρακλής

ΛΕΖΑΝΤΑ: Ο Ραπτόπουλος, ως γκολκίπερ, πραγματοποιεί έξοδο και διώχνει τη μπάλα με γροθιές.

11/3/1962: Για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια ο Ηρακλής επικρατεί του ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με 0-1 στο 7' με σκόρερ τον Χασεκίδη και κράτησαν αυτό το προβάδισμα μέχρι το φινάλε. Προπονητής του Ηρακλή ήταν ο Μπόζινταρ Πάτζεβιτς.

23/9/1962: Μετά από τρεις σεζόν, ο ΠΑΟΚ πετυχαίνει την πρώτη του νίκη επί του Ηρακλή ως γηπεδούχος, και μάλιστα με το εμφατικό 4-1. Σκόρερ για τους ασπρόμαυρους ήταν οι Λέανδρος (5'), Σαββίδης (23'), Γιακουμής (57'), Παπαδόπουλος (70). Για τον Ηρακλή είχε μειώσει ο Τσίγγος στο 50'.

28/2/1965: Ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τον Ηρακλή σε ένα αμφίρροπο παιχνίδι με τα δυο γκολ που σημειώθηκαν να έρχονται προς το φινάλε. Με την κεφαλιά του Χαραλαμπίδη να καταλήγει στα δίκτυα του Καλαϊτζίδη στο 80' ο ΠΑΟΚ πίστεψε πως θα έφτανε στη νίκη όμως ο Καλλιοντζής με σουτ στο 88' νίκησε τον Μουσελεμίδη για το τελικό 1-1.

25/10/1970: Ο Ηρακλής επιστρέφει στις εκτός έδρας νίκες επί του ΠΑΟΚ μετά από οκτώ χρόνια, και το κάνει με το γνώριμο για εκείνος σκορ. Ήταν η τρίτη του "Γηραιού" επί των ασπρόμαυρων, και είχε έρθει και εκείνη με 0-1. Η διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες ήταν η μεγάλη χαμένη ευκαιρία του ΠΑΟΚ να ισοφαρίσει με τον Σταύρο Σαράφη να μην καταφέρνει να σκοράρει από το σημείο του πέναλτι καθώς η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι. Το γκολ για τον Ηρακλή σημείωσε ο Νικολούδης στο 32'.

12/11/1972: Για δεύτερη φορά ο ΠΑΟΚ πετυχαίνει τέσσερα τέρματα ως γηπεδούχος με αντίπαλο τον Ηρακλή, και πάλι με τέσσερις διαφορετικούς σκόρερ. Στο πρώτο ημίχρονο τίποτα δεν προδίκαζε έναν ασπρόμαυρος θρίαμβο με τον Κούδα στο 44' να ανοίγει το σκορ. Στο δεύτερο μέρος ο ΠΑΟΚ πάτησε γκάζι και πέτυχε άλλα τρία γκολ, (56' Ασλανίδης, 77' Φουντουκίδης, 84' Σαράφης) με τον Ηρακλή να μειώνει στο 85' με τον Γκέσιο .

18/1/1976: Στην πορεία του για το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του, ο ΠΑΟΚ βρήκε σθεναρή αντίσταση στη Τούμπα τόσο από τον Άρη όσο και από τον Ηρακλή, και μάλιστα με το ίδιο σκορ. Όπως οι κιτρινόμαυροι, έτσι και οι κυανόλευκοι έκοψαν βαθμό από τους ασπρόμαυρους με το τελικό 2-2. Ο Τύπος της εποχής στάθηκε στα όσα έγιναν με το σφύριγμα της λήξης. Ο Ηρακλής κατάφερε να κόψει την φόρα του ΠΑΟΚ αν και βρέθηκε δυο φορές πίσω στο σκορ, με το δεύτερο γκολ να έρχεται από το σημείο του πέναλτι. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ τα έβαλαν με τον διαιτητή Πλατόπουλο, τον οποίο... "ακόμα τον κυνηγούν". Ο ΠΑΟΚ είχε ανοίξει το σκορ με τον Κούδα στο 2' και ο Ηρακλής ισοφάρισε με πέναλτι του Γκέσιου στο 21'. Στο 54' ο Κούδας έκανε το 2-1 και στο 84' ο Ηρακλής με κεφαλιά του Χριστοφορίδη το τελικό 2-2.

Οι 24 στιγμές στην ιστορία των ΠΑΟΚ - Ηρακλής
Οι 24 στιγμές στην ιστορία των ΠΑΟΚ - Ηρακλής

ΛΕΖΑΝΤΑ: Οι αναφορές του Τύπου της εποχής για όσα έγιναν μετά το παιχνίδι.

21/10/1978: Στη τελευταία μη επαγγελματική σεζόν, η ιστορία γράφτηκε και πάλι με... ένα πέναλτι. Αυτή τη φορά υπέρ του ΠΑΟΚ με τον Σίγγα να μην καταφέρνει να σκοράρει με αποτέλεσμα το 1-1 να μείνει μέχρι το φινάλε. Ο Γιώργος Κούδας είχε ανοίξει το σκορ στο 7' και ο Χατζηελευθερίου είχε ισοφαρίσει στο 47'.

Οι 24 στιγμές στην ιστορία των ΠΑΟΚ - Ηρακλής

ΛΕΖΑΝΤΑ: Το χαμένο πέναλτι του Σίγγα

22/11/1981: Αν και προηγήθηκε με 0-2 και έπαιζε με παίκτη παραπάνω, ο Ηρακλής δεν κατάφερε να φτάσει στη νίκη. Οι κυανόλευκοι είχαν την ευκαιρία να... "σκοτώσουν" τον Δικέφαλο του βορρά αλλά υπολόγιζαν χωρίς τον... "φονιά". Ο Χρήστος Δημόπουλος μείωσε στο 61' και ισοφάρισε στο 73', έχοντας περάσει ως αλλαγή στο 54' στη θέση του Αποστολίδη. Ο Ηρακλής είχε προηγηθεί με τους Ξανθόπουλο (35') και Αλεξιάδη (50').

3/4/1983: Για πρώτη φορά στην ιστορία του, σε παιχνίδι πρωταθλήματος, ο Ηρακλής σημειώνει τρία γκολ στη Τούμπα, και θριαμβεύει επί του ΠΑΟΚ με 1-3. Το τρίτο γκολ του Ηρακλή ήρθε με ψηλοκρεμαστό πλασέ το Τάσου Καφκενάρη σχεδόν από το κέντρο του γηπέδου. Ο Ηρακλής είχε προηγηθεί με 0-2 με δυο γκολ του Καλαμπάκα (31' και 36') και ο ΠΑΟΚ είχε μειώσει με τον Τρίμχολντ στο 69'.

2/12/1984: Όπως και στο πρώτο, έτσι και στο δεύτερο πρωτάθλημα που κατέκτησε ο ΠΑΟΚ, στη πορεία του, δεν κατάφερε να νικήσει τον Ηρακλή στη Τούμπα. Οι γηπεδούχοι βρέθηκαν πίσω στο σκορ και ισοφάρισαν με τον Χρήστο Δημόπουλο, που σκόραρε με απ' ευθείας εκτέλεση κόρνερ. Το γκολ του Δημόπουλου είναι στο 1:01.

13/3/1988: Τα όσα έγιναν με τη λήξη του αγώνα φιλοξενήθηκαν στα πρωτοσέλιδα του Τύπου, καθώς η νίκη του Ηρακλή με 0-2 συνοδεύτηκε από μεγάλης έκτασης επεισόδια από τους φίλους του ΠΑΟΚ, εντός και εκτός γηπέδου.

13/10/1991: Μια από τις πιο μεγάλες σε έκταση νίκες του Ηρακλή στη Τούμπα, με τους κυανόλευκους να έχουν μάλιστα πετύχει το τρίτο τους γκολ με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα με τον Φάνη Τουντζιάρη που είχε γράψει το τελικό 0-3. Είχαν προηγηθεί τα γκολ του Δημόπουλου (24') και Ηλιάδη (56').

14/9/1996: Ο Γιώργος Τουρσουνίδης βάζει την υπογραφή του στο ντέρμπι πετυχαίνοντας και τα δυο γκολ του ΠΑΟΚ στη νίκη των ασπρόμαυρων με 2-0. Πρόσωπο του αγώνα όμως δεν είναι άλλο από τον Κώστα Λαγωνίδη.

4/10/1998: Ο ΠΑΟΚ με γκολ στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης καταφέρνει να λυγήσει την αντίσταση του Ηρακλή, που είχε καταφέρει να ισοφαρίσει με τον Ιεροκλή Στολτίδη αν και έπαιζε με δέκα παίκτες από το 66' λόγω της αποβολής του Κυριαζή. Ο Παντελής Καφές ήταν ο παίκτης που είχε δώσει τη νίκη στους ασπρόμαυρους.

5/3/2000: Ο Δικέφαλος έχει μπει στην εποχή Ντούσαν Μπάγεβιτς, και ο Ηρακλής έχει στον πάγκο του τον Άγγελο Αναστασιάδη. Ο ΠΑΟΚ φτάνει σε άνετη επικράτηση με 4-0, πετυχαίνοντας δυο γκολ σε κάθε ημίχρονο. Ο Βασίλης Μπορμπόκης πέτυχε δυο γκολ (26' και 48') και από ένα γκολ σημείωσαν οι Παντελής Κωνσταντινίδης (44') και Δημήτρης Ναλιτζής (61'). Στο βίντεο το τέταρτο γκολ του ΠΑΟΚ

10/12/2000: Ένα από τα πλέον παραγωγικά ντέρμπι της Τούμπας ανάμεσα στις δυο ομάδες καθώς σημειώθηκαν έξι γκολ, με τον ΠΑΟΚ να επικρατεί με 4-2. Ο Κατσαμπής είχε ανοίξει το σκορ για τον ΠΑΟΚ στο 9' και ο Σαπουντζής είχε ισοφαρίσει για τον Ηρακλή στο 28' με απ' ευθείας εκτέλεση φάουλ. Λίγο πριν την λήξη του πρώτου ημιχρόνου (44') ο Φρούσσος έδωσε εκ νέου προβάδισμα στον ΠΑΟΚ, με τον Παντελή Καφέ που είχε περάσει στο 22' στη θέση του τραυματία Οκκά, να κάνει το 3-1. Ένα λεπτό αργότερα ο Κωνσταντινίδης έκανε το 4-1 και ο Μιχάλης Κωνσταντίνου μείωσε στο τελικό 4-2.

Οι 24 στιγμές στην ιστορία των ΠΑΟΚ - Ηρακλής

ΛΕΖΑΝΤΑ: Ο Τάσος Κατσιαμπής με κεφαλιά κάνει το 1-0 για τον ΠΑΟΚ

9/3/2003: "Την Κυριακή, την Κυριακή και στις 9 του Μάρτη, θα 'ρθουμε και θα κάνουμε το πιο μεγάλο πάρτι" φώναζαν οι φίλοι του Ηρακλή. Εκείνοι το είπαν και η ομάδα τους...το έκανε. Με γκολ του Φοφόνκα στο 8', σχεδόν ένα λεπτό μετά το χαμένο πέναλτι του Γιώργου Γεωργιάδη, ο Ηρακλής προηγήθηκε με 0-1 και κράτησε το σκορ μέχρι το τέλος του αγών, αν και είχε μείνει με δέκα παίκτες από το 71' λόγω αποβολής του Ιεροκλή Στολτίδη. Οι Ηρακληδείς συνέχισαν την παραγωγή συνθημάτων, θέλοντας να πικάρουν τους ΠΑΟΚτσήδες, καθώς ο Δικέφαλος έχασε πολύτιμο έδαφος στο δρόμο για τη θέση που οδηγούσε στο Τσάμπιονς Λιγκ, με το "Φοφόνκα κλεφτρόνι, τους πήρες το... σεντόνι"!

3/10/2004: Ο ΠΑΟΚ περνά μια ταραχώδη περίοδο, καθώς ο Άγγελος Αναστασιάδης έχει απομακρυνθεί από τον πάγκο των ασπρόμαυρων και ο Γιάννης Γούμενος επιλέγει τον Ρολφ Φρίνγκερ, ο οποίος ξεκινά την θητεία του στον πάγκο του Δικεφάλου στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Ηρακλή. Με γκολ του Αρμάντο Φουτσίνι στο 45' ο ΠΑΟΚ παίρνει τη νίκη με 1-0. Η...ειρωνεία είναι πως ο Αυστριακός τεχνικός απολύθηκε από τον Δικέφαλο του Βορρά μετά το παιχνίδι του δεύτερου γύρου και την ήττα του ΠΑΟΚ από τον Ηρακλή με 1-0.

Οι 24 στιγμές στην ιστορία των ΠΑΟΚ - Ηρακλής
MOTION TEAM - ()

ΛΕΖΑΝΤΑ: Ο Λεωνίδας Βόκολος αγκαλιάζει τον Αρμάντο Φουτσίνι αμέσως μετά την επίτευξη του γκολ από τον Αφρικανό ακραίο

5/2/2006: Η Τούμπα άδεια λόγω τιμωρίας του ΠΑΟΚ και...λευκή λόγω χιονόπτωσης. Ο άλλοτε "κυανόλευκος" Μάρτσιν Μίτσελ δίνει τη νίκη στους ασπρόμαυρους με 1-0, με τους νικητές να ολοκληρώνουν την αναμέτρηση με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Αραμπατζή στο 86'.

Οι 24 στιγμές στην ιστορία των ΠΑΟΚ - Ηρακλής
MOTION TEAM - ()

ΛΕΖΑΝΤΑ: Σάκης Πρίτας και Ηλίας Χαραλάμπους "μονομαχούν" στην χιονισμένη Τούμπα

26/8/2006: Ο Μάρτσιν Μίετσελ είναι ο απόλυτος σταρ του αγώνα. Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 3-1, με τον Πολωνό να σημειώνει χα τρικ έχοντας σκοράρει στο 27', στο 47' και στο 64'. Για τον Ηρακλή είχε μειώσει ο Ερέρα στο 56'.

22/9/2007: Ο Φερνάντο Σάντος κάθεται για πρώτη φορά στον πάγκο του ΠΑΟΚ, μετά την απομάκρυνση του Γιώργου Παράσχου. Με σκόρερ του Μελίσση (6'), Βαγγελή (47') και Λάκη (67') ο Δικέφαλος επικρατεί με σκορ 3-0.

5/10/2009: Σε μια δύσκολη για τον ΠΑΟΚ συγκυρία, καθώς υπάρχουν αρκετοί κλυδωνισμοί και ο Φερνάντο Σάντος αμφισβητείται έντονα λόγω του άσχημου ξεκινήματος στο πρωτάθλημα και τον αποκλεισμό στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, ο Δικέφαλος υποδέχεται τον Ηρακλή. Ο νυν προπονητής του ΠΑΟΚ, Βλάνταν Ίβις (πουείχε περάσει ως αλλαγή στο ματς), με γκολ στο 87'... σώζει τον Πορτογάλο τεχνικό, ο πανηγυρισμός του οποίου ήταν ο πλέον ενθουσιώδης στην καριέρα του στον πάγκο των ασπρόμαυρων, δείγμα της πίεσης που υπήρχε σε εκείνο το ματς...

14/2/2016: Ο Ηρακλής επιστρέφει στην μεγάλη κατηγορία και στην Τούμπα για παιχνίδι πρωταθλήματος και φεύγει ως θριαμβευτής για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια. Ο Λεοζίνιο πέτυχε στο 72' το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ