STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Ο κορυφαίος κόουτς

Ο κορυφαίος κόουτς

To Sport24.gr καταγράφει τα πεπραγμένα των πέντε προπονητών με την πιο θετική παρουσία στην εφετινή Σούπερ Λίγκα και σας καλεί να ψηφίσετε τον καλύτερο της σεζόν.

Τρεις - "παλιοί" - Έλληνες, δυο - νέοι ξένοι. Με τεράστιες διαφορές ποιότητας στα ρόστερ τους ασφαλώς, με διαφορετικού είδους επιτυχία κατά τη διάρκεια της σεζόν. Πέντε προπονητές, επιλέγετε εσείς τον καλύτερο. Αναφερόμαστε μόνο στη Σούπερ Λίγκα. Διότι αν ο Τραϊανός Δέλλας κατορθώσει να αποκλείσει την πρώην ομάδα του από τον τελικό του Κυπέλλου, ασφαλώς έχει μια θέση στους πέντε υποψήφιους για τον κορυφαίο της χρονιάς. Έχουμε και λέμε λοιπόν...

MAΡΚΟ ΣΙΛΒΑ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - 39 ΕΤΩΝ

Ακόμη δεν έχει “σαρανταρίσει” ο πρώην προπονητής της Εστορίλ (115 ματς) και της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας (53 ματς). Κοουτσάρει μόνο πέντε χρόνια, κλείνει στις 12 Ιουλίου τα 39. Πρώτο Κύπελλο της καριέρας του πέρυσι (στα πέναλτι και με ισοφάριση στο 90΄ από τον Σλιμανί), εναντίον της Μπράγκα του Σέρτζιο Κονσεϊσάο. Πρώτο πρωτάθλημα εφέτος. Με “σάρωμα” πολλών ρεκόρ, πλην όμως όχι του αήττητου. Θιασώτης του 4-2-3-1, το άλλαξε σε ελάχιστες περιπτώσεις. “Δύσκολα” αποδυτήρια, με πολλές ισχυρές προσωπικότητες, τα έφερε βόλτα καλά. Όπως και στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, παρά την επώδυνη τριάρα – αποκλεισμό από την Άρσεναλ.

Αποτυχία ο αποκλεισμός από την Άντερλεχτ, επιτυχία η καθιέρωση και βελτίωση του Φορτούνη. Ταυτότητα – πλάνο – συνοχή – ομοιογένεια, πάνω στη “μαγιά” της περυσινής σεζόν μεσοαμυντικά – με πολλούς “νέους” μεσοεπιθετικά. “Ξεροκέφαλος” σε ορισμένες περιπτώσεις (Καμπιάσο, Κασάμι, Φινμπόγκασον, Πουλίδο – Φουστέρ μέχρι να τους αξιοποιήσει, ίσως και Γιαννιώτας – Κολοβός), αλλά με ξεκάθαρες επιλογές και ιδέες για τα “θέλω” του. Μπορεί και νταμπλ: η ομάδα του "έτρεξε" μέχρι το τέλος, δεν τα παράτησε από τον Φεβρουάριο όπως συνέβαινε συχνά στο παρελθόν. Θα τον ήθελε η Πόρτο, δεν “καίγεται” να φύγει, αλλά για να έχει τον πρώτο λόγο στις μεταγραφές, ώστε να φτιάξει ακόμη καλύτερο σύνολο για την επόμενη σεζόν.

ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - 48 ΕΤΩΝ

Ξεκίνησε την προπονητική καριέρα του ως head coach από εκεί όπου την σταμάτησε ως παίκτης. Στον ΑΠΟΕΛ. Ακολούθησαν Λάρισα, Ηρακλής, Ξάνθη (δις), Πλατανιάς και Εργοτέλης πριν από το εφετινό “θαύμα” της Πλατείας. Ταξίδεψε στην Ευρώπη με τη Λάρισα και την Ξάνθη, αν πάρουν άδεια οι Κυανέρυθροι, θα πάει και με τον Πανιώνιο, με τον οποίο έχει ήδη 64 ματς ως προπονητής, τα περισσότερα συγκριτικά με όλες τις προηγούμενες ομάδες του.

Ανέλαβε πέρυσι στο μέσον της σεζόν, ήξερε το κλαμπ. Έδωσε εφέτος μεγαλύτερη βαρύτητα στην αμυντική λειτουργία, βρήκε γρήγορα τους ρόλους, “έδεσε” την 11άδα και την 15άδα. Του έφυγε ο Μπουμάλ τον Γενάρη, αναδείχθηκε περισσότερο ο Μπακασέτας στον β΄ γύρο. Του έφυγε ο Χατζηισαϊας, στόπερ ο Οικονόμου - αριστερός μπακ ο Τασουλής, no problem. Ξεχνούν πολλοί ότι πέρυσι είχε Γιάννου και Κολοβό! Ατρόμητος και Αστέρας είχαν μεγαλύτερο μπάτζετ. Αξιοθαύμαστη σταθερότητα ο Πανιώνιος, σχεδόν σε όλη τη σεζόν ήταν μέλος της πεντάδας, θα συνεχίσει να αναδεικνύει και να πουλά παίκτες, ίσως βρίσκει τον προπονητή που του ταιριάζει για πολλά χρόνια...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - 57 ΕΤΩΝ

Από τους ελάχιστους τεχνικούς “μικρομεσαίων” ομάδων που προτιμά να παίζει με δύο επιθετικούς (Μανιάς – Ιλιτς εφέτος). Μας... παρουσιάστηκε στον Αστέρα Τρίπολης όταν ακόμη η ομάδα των Μπάκου – Καϋμενάκη έτρεχε στα αλώνια της Γ΄ και της Β΄ Εθνικής, όχι στας Ευρώπας. Μετά τον Ιωνικό και τον Εθνικό Αστέρα επέστρεψε στα πάτρια εδάφη (Χανιά – Εργοτέλης – ΟΦΗ από το 2012 έως το 2014), αλλά τώρα είναι ο μακροβιότερος προπονητής της Σούπερ Λίγκας, αφού Αναστασίου και Βεργέτης απολύθηκαν κατά τη διάρκεια της σεζόν. Δυόμιση χρόνια στα Γιάννενα, 87 ματς συνολικά. Επαιζε σχεδόν σε όλα τα ματς με 4-4-2, το άλλαξε μετά από τρεις διαδοχικές ήττες (Ολυμπιακός – Ηρακλής – ΠΑΟ) σε 3-5-2 και έμεινε αήττητος μ' αυτή τη διάταξη στις οκτώ τελευταίες αγωνιστικές, τερματίζοντας στην έκτη θέση και προσδοκώντας – για Ευρώπη – στην τιμωρία του Πανιώνιου. Έχασε Τσάβες, Χαρίση, Κοροβέση, Βελλίδη ουδεμία “μεγάλη” μεταγραφή, καθώς ο ΠΑΣ πέρυσι δεν είχε πάρει άδεια (Κοζορώνης – Καρανίκας θετικές προσθήκες, όπως και η επιστροφή του Λίλα από την διαλυμένη Πάρμα).

ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΠΟΓΕΤ

ΑΕΚ - 49 ΕΤΩΝ

Πρώην βοηθός του πρώην συμπαίκτη του στην Τσέλσι, Ντένις Γουάιζ: στη Σουίντον και στη Λιντς. Κέρδισε πολλά στον πάγκο της Τότεναμ, δίπλα στον Χουάντε Ράμος. Head coach της Μπράιτον σε 193 ματς, δυο χρονιές στην Premier League με την Σάντερλαντ, ανέλαβε την ΑΕΚ τον Νοέμβριο, μετά τη συντριβή της Ενωσης από τον Ολυμπιακό. Σε 28 ματς έχει υποστεί μόλις 5 ήττες, τις δύο από τον Λεβαδειακό (οι υπόλοιπες από Αστέρα Τρίπολης, Ατρόμητο, Παναιτωλικό). Αήττητος στα ντέρμπι (3-1-0 σε τέσσερα ματς), ο μοναδικός που πανηγύρισε επί του Ολυμπιακού, 19-1 γκολ με 6/6 νίκες ως τώρα στο Κύπελλο.

Καθιέρωσε το 4-3-3, ανέθεσε πιο παραγωγικό ρόλο στον Γιόχανσον, σκλήρυνε την ΑΕΚ, ήταν αήττητος εκτός έδρας μέχρι το Περιστέρι, αλλά από τότε δεν είδε τρίποντο μακριά από το ΟΑΚΑ. Ικανότατος στο αμυντικό πλάνο, προβλήματα στη διάσπαση άμυνας. Άτυχος στη μεταγραφή του Ζουκουλίνι, γενικά κακός μεταγραφικός προγραμματισμός τον χειμώνα, για τον οποίο μάλλον δεν ευθύνεται αποκλειστικά ο ίδιος, κακή σχέση με αρκετούς παίκτες, άδικος με ορισμένους. Έφυγε επεισοδιακά αφήνοντας την ΑΕΚ στα κρύα του λουτρού πριν από ημιτελικούς Κυπέλλου και play offs. Επιτυχής βάσει αποτελεσμάτων και ρόστερ η πορεία του, θριαμβευτική θα ήταν αν έπαιρνε το Κύπελλο και τερμάτιζε πρώτος ή δεύτερος στα πλέι οφ!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - 62 ΕΤΩΝ

Από τις παλιές καραβάνες της Σούπερ Λίγκας πια, έχει καθίσει στον πάγκο σχεδόν 20 ομάδων! Δεν έτρεξε πορεία “εκθαμβωτική” ο Πλατανιάς, αλλά ο κόουτς κατάφερε με πολλούς ξένους να δώσει ταυτότητα σε μια ομάδα – μωσαϊκό. Ιδανικός για ιδανικές συνθήκες στα αποδυτήρια, συνήθως αποτελεσματικός όταν η ομάδα έχει ένα ματς ανά εβδομάδα, δεν αρκέστηκε στην ταχύτατη (ελέω και Καλλονής – Πανθρακικού) εξασφάλιση της παραμονής, έψαξε το καλύτερο.

Εύστοχες αρκετές (όχι όλες) από τις καλοκαιρινές επιλογές (Ανγκούλο, Γκνιάτιτς, Μουνάφο, Στανισάβλιεβιτς, Σελίν), παρότι είχε χάσει τρία – τέσσερα βασικά στελέχη του (Τετέ – Αγκιλέρα – Τόρες – Ναζλίδης). “Παράσημο” η πρώτη βαθμολογική απώλεια του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα, από τον Ιανουάριο μέχρι και την καθοριστική για την έκτη θέση αποτυχία (2-0) στα Γιάννενα είχε υποστεί μόλις μια ήττα (από την Καλλονή). Θα έπαιζε στον ημιτελικό εναντίον της ΑΕΚ αν δεν τον είχε “σκοτώσει” ο πρώην παίκτης του, Στέφανο Ναπολεόνι, με εκείνο το γκολ στο 92' της ρεβάνς στο Περιστέρι...

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ