STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Ο κίνδυνος για Ολυμπιακό και ΑΕΚ

Ο κίνδυνος για Ολυμπιακό και ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τα ανοικτά μέτωπα του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ με την αθλητική δικαιοσύνη και οι 26 υποθέσεις που εκκρεμούν στο μονομελές πειθαρχικό όργανο της Super League εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων που συνεχίζεται.

Ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Στέφανος - Κωνσταντίνος Μπαξεβάνης άσκησε την Δευτέρα 23/2 διώξεις σε Ολυμπιακό, Κασάμι, Μελισσανίδη για τα όσα συνέβησαν στο πρόσφατο ντέρμπι των δύο ομάδων στο Ολυμπιακό Στάδιο και έτσι οι δύο ομάδες απέκτησαν και άλλους πονοκέφαλους και νέα ανοικτά μέτωπα με την αθλητική δικαιοσύνη.

Και αν οι «ερυθρόλευκοι» έχουν κατακτήσει ουσιαστικά το πρωτάθλημα και ο προβληματισμός τους αφορά το αν θα εκτίσουν ενδεχόμενη τιμωρία στο αδιάφορο βαθμολογικά ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό αλλά και τον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στις αρχές Απριλίου, τι να πει και η ΑΕΚ που εκτός από την υπόθεση του Δημήτρη Μελισσανίδη, έχει έξι ανοικτές υποθέσεις στο μονομελές πειθαρχικό όργανο της Super League, από τις οποίες είναι πολύ πιθανόν ότι θα προκύψει τιμωρία έδρας; Όσο δε, περνάει ο καιρός, πλησιάζουν τα play off και μεγαλώνει ο κίνδυνος να «κουβαλήσει» ποινή στους αγώνες κατάταξης!

Η αποχή των δικηγόρων εδώ και 1,5 μήνα, που είναι σε εξέλιξη τουλάχιστον μέχρι την Δευτέρα 29/2, έχει ως αποτέλεσμα να εκκρεμούν στο μονομελές πειθαρχικό όργανο του συνεταιρισμού συνολικά 26 υποθέσεις από το ξεκίνημα του β' γύρου για εννέα από τις 16 ομάδες της Super League. Το Sport24.gr επιχειρεί να κάνει μια σύνοψη των υποθέσεων που θα απασχολήσουν τον αθλητικό δικαστή της Super League Σπυρίδωνα Καποδίστρια και όχι μόνο, το επόμενο διάστημα.

Το ντέρμπι «αιωνίων» και ο ημιτελικός του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός με ειδική άδεια και δια υπομνήματος απολογήθηκε πρόσφατα και τιμωρήθηκε με πρόστιμο και μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών στα παιχνίδια με Πλατανιά, ΠΑΣ Γιάννινα και ΠΑΟΚ.

Την τιμωρία της έδρας δεν την εξέτισε αφού η Επιτροπή Εφέσεων «έσβησε» την υπόθεση, αλλά την έστειλε στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα «για τις δικές του ενέργειες». Υποστηρίζοντας ότι μόνο αυτός μπορεί να ασκήσει δίωξη αποκλειστικά με βάση το βίντεο όπως είχε κάνει ο αθλητικός δικαστής της Super League. Με απλά λόγια, η υπόθεση είναι ακόμη ανοικτή και το ενδεχόμενο τιμωρίας με μία αγωνιστική «λουκέτο» στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για τον αναπτήρα στον Κουλιμπαλί είναι υπαρκτό!

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν άλλες δύο ανοικτές υποθέσεις: της δίωξης για την τοποθέτηση τους μετά το ντέρμπι με την ΑΕΚ («απόψε είδαμε από τον διαιτητή Καλογερόπουλο το στήσιμο της πραγματικής εγκληματικής οργάνωσης" ενώ στο στόχαστρο είχαν βρεθεί και εισαγγελικοί λειτουργοί) και της δίωξης στον Παιτίμ Κασάμι για τις δηλώσεις για τον διαιτητή Καλογερόπουλο. Και για τις δύο υποθέσεις ο πειθαρχικός κώδικας προβλέπει ποινή έδρας εφόσον υπαίτια κριθεί η ομάδα, εκτός από πρόστιμο 10-20.000 ευρώ. Εφόσον υπάρξει απόφαση για ποινή έδρας μέχρι και τις 7 Μαρτίου, τότε ο Ολυμπιακός θα την εκτίσει στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στις 13 Μαρτίου.

Η ΑΕΚ και ο Μελισσανίδης

Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Στέφανος - Κωνσταντίνος Μπαξεβάνης άσκησε πρόσφατα, πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Δημήτρη Μελισσανίδη για τις δηλώσεις που είχε κάνει μετά το ντέρμπι ("κερδίσαμε τον Αλή Μπαμπά και τους 40 κλέφτες" είχε πει μεταξύ άλλων). Στην δίωξη μάλιστα, ο κ. Μελισσανίδης χαρακτηρίζεται ως ο "πρόεδρος εν τοις πράγμασι της ποδοσφαιρικής ομάδας ΠΑΕ ΑΕΚ" και κινδυνεύει με πρόστιμο 10.000 - 20.000 ευρώ, υποχρέωση ανάκλησης και διπλασιασμό του προστίμου αν δεν ανακαλέσει.

Η ΑΕΚ πάντως, δεν κινδυνεύει με τιμωρία από την συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά για τις απειλές – όπως αναφέρεται στο φύλλο αγώνα - του Δημήτρη Μελισσανίδη στο ημίχρονο του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, στον παρατηρητή διαιτησίας Δημήτρη Κύρκο. Το μονομελές πειθαρχικό όργανο της Super League έχει στείλει ερώτημα στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ για το ποιος είναι αρμόδιος να δικάσει την υπόθεση. Από την συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών, αφαίρεσης βαθμών ακόμη και υποβιβασμού.

Εκτός από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, για το οποίο η ΑΕΚ κινδυνεύει και με πρόστιμο για την συμπεριφορά των οπαδών της, η «Ένωση» έχει άλλες πέντε υποθέσεις στο μονομελές πειθαρχικό όργανο της Super League. Πιο σημαντική είναι αυτή του αγώνα με τον Ατρόμητο (21η αγωνιστική) για το οποίο της έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη για εκτεταμένα επεισόδια και κινδυνεύει με αφαίρεση τριών βαθμών, ποινή έδρας 2-3 ίσως και περισσότερων αγωνιστικών και βαρύ πρόστιμο.

Η ΑΕΚ θα απολογηθεί ακόμη για το παιχνίδι με την Ξάνθη (17η αγωνιστική), για το παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα (18η), με τον ΠΑΟΚ (19η) και με την Βέροια (20η) για τα οποία κινδυνεύει με πρόστιμο.

Εκκρεμεί επίσης, η έφεση του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα για την αθώωση της ΑΕΚ για την ανακοίνωση πριν από έναρξη του πρωταθλήματος για την οποία είχε αθωωθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας και αν τιμωρηθεί, κινδυνεύει με πρόστιμο.

Ο Παναθηναϊκός, το ντέρμπι και ο Αλαφούζος

Ο Παναθηναϊκός περιμένει ακόμη την εκδίκαση στο διαιτητικό δικαστήριο της προσφυγής του για το πρόστιμο των 190.000 ευρώ που του είχε επιβληθεί για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Οι «πράσινοι» έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με την αθλητική δικαιοσύνη για τα παιχνίδια με Καλλονή (17η αγωνιστική), Λεβαδειακό (19η), Πλατανιά (20ή), Ξάνθη (21η) και ΠΑΟΚ (23η). Για τον αγώνα με την ακριτική ομάδα εκκρεμεί και το «ντου» του Γιάννη Αλαφούζου στα αποδυτήρια των διαιτητών μετά το τέλος του αγώνα για το οποίο ο πρόεδρος των «πράσινων» κινδυνεύει με πρόστιμο 20.000-50.000 ευρώ, απαγόρευση εισόδου στον εν γένει χώρο του γηπέδου και απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο τουλάχιστον για τρεις μήνες. Για τις δηλώσεις που είχε κάνει μετά το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν του έχει ασκηθεί δίωξη για «δυσφήμηση ποδοσφαιρικών αρχών».

Ο ΠΑΟΚ και ο Λαζαρίδης

O ΠΑΟΚ έχει πέντε υποθέσεις στην πειθαρχική επιτροπή της Super League. Για τον αγώνα με τον Ατρόμητο (20η αγωνιστική) όπου είχε τραυματιστεί ο αμυντικός της ομάδας του Περιστερίου, Λαζαρίδης, κινδυνεύει με μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών. Ο «δικέφαλος» του βορρά θα απολογηθεί ακόμη για τα παιχνίδια με Ξάνθη (16η αγωνιστική), ΠΑΣ Γιάννινα (17η), Βέροια (18η) και Ηρακλή (22η).

Ο Ατρόμητος και τα πρόστιμα

Όσον αφορά τις υπόλοιπες ομάδες, ο Ατρόμητος εκτός από το παιχνίδι με την ΑΕΚ (21η αγωνιστική) για το οποίο του έχει ασκηθεί δίωξη για «εκτεταμένα επεισόδια» και κινδυνεύει με αφαίρεση βαθμών όπως και η «Ένωση», θα απολογηθεί και για τον αγώνα με την Ξάνθη (18η) μετά το τέλος της οποίας, σύμφωνα με το φύλλο αγώνα, ο Γιώργος Σπανός είχε μπει στα αποδυτήρια των διαιτητών. Ο Ατρόμητος κινδυνεύει με πρόστιμο.

Με πρόστιμο επίσης είναι πιθανόν να τιμωρηθεί ο Πανιώνιος για τους αγώνες με Ηρακλή (17η) και Παναιτωλικό (21η), ο ΠΑΣ Γιάννινα για τα παιχνίδια με ΑΕΚ (18η), Ολυμπιακό (20ή), Παναθηναϊκό (22η), ο Ηρακλής για τον αγώνα με ΑΕΚ (23η αγωνιστική), ο Παναιτωλικός με Αστέρα Τρίπολης (17η) και η Καλλονή για την αναμέτρηση με τον Πανθρακικό (19η).

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ