STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Ντομίνγκες vs Μπουονανότε

Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Ντομίνγκες vs Μπουονανότε

Αλεχάντρο Ντομίνγκες και Ντιέγκο Μπουονανότε κάποτε ήταν "σημαίες" της Ρίβερ Πλέιτ. Τώρα σε διαφορετικούς ιστούς, Τσόρι κι Ενάνο, γνωρίζουν a priori ότι το Σάββατο μπορούν να κρίνουν το Ολυμπιακός - ΑΕΚ.

Μπορεί τα πρώτα δείγματα από τις τελευταίες δοκιμές των Μάρκο Σίλβα και Τραϊανού Δέλλα να προμηνύουν στροφή στην ελληνική ποιότητα - βλέπε Φορτούνης και Μάνταλος αντίστοιχα - ωστόσο ουδείς αμφιβάλλει ότι οι σταρ και στις δύο όχθες (κιτρινόμαυρη κι ερυθρόλευκη) χορεύουν τάνγκο.

Έστω κι εκ πάγκου ορμώμενοι, Αλεχάντρο Ντομίνγκες και Ντιέγκο Μπουονανότε, είναι αυτοί που με μία κίνηση, μία έμπνευση, με ένα χάδι στην μπάλα μπορούν να αλλάξουν την οικονομία του ντέρμπι του Σαββάτου, ανάμεσα σε Ολυμπιακό κι ΑΕΚ.

Πιστεύω εις την Ρίβερ

Ένα πράγμα ενώνει τον Τσόρι και τον Ενάνο, πέρα από την κοινή (αργεντίνικη) εθνικότητα. Η Ρίβερ Πλέιτ. Αμφότεροι την περασμένη δεκαετία υπήρξαν ινδάλματα της "μιγιονάριος" πλευράς του Μπουένος Άιρες. Λάτρεψαν και λατρεύτηκαν την και από την εξέδρα του "Εστάδιο Μονουμεντάλ". Τα ονόματά τους έγιναν σύνθημα στα χείλη των οπαδών της Ρίβερ, στην κόντρα με το αντίπαλον δέος, Μπόκα Τζούνιορς.

Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Ντομίνγκες vs Μπουονανότε

Η πρώτη φορά του Μπουονανότε με τη φανέλα της Ρίβερ. Σε ματς με την ομάδα Κ18

Πέρα, όμως, από πρώην ποδοσφαιριστές και "σημαίες" - ινδάλματα της Ρίβερ, Ντομίνγκες και Μπουονανότε είναι και αμετανόητοι οπαδοί της ομάδας του Μπουένος Άιρες.

Δεδηλωμένη η επιθυμία αμφοτέρων να κρεμάσουν στο "Μονουμεντάλ" τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια, έχουν απορρίψει μετά βδελυγμίας το ενδεχόμενο (αν υπάρχει αυτό) να γίνουν "σενέισες".

Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Ντομίνγκες vs Μπουονανότε

Ο "Τσόρι" κατά την πρώτη του θητεία με τη φανέλα της Ρίβερ

Ακόμη και τώρα που τους χωρίζει ο Ατλαντικός και αρκετά χιλιόμετρα από το Μπουένος Άιρες, βάφουν σε απόχρωση "ροχιμπλάνκο" τους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σ' έχω δει κάπου σε ξέρω

Ντιέγκο Μπουονανότε και Τσόρι Ντομίνγκες αγωνίστηκαν πέντε κι έξι χρόνια αντίστοιχα στο χρονικό διάστημα 2001-2012. Ωστόσο, όσο παράξενο κι αν ακούγεται από τα τερτίπια της μοίρας, δεν ήταν ποτέ συμπαίκτες.

Ο Τσόρι ξεκίνησε την καριέρα του από την Κίλμες (ομάδα στην οποία αγωνίστηκε δανεικός από τη Γρανάδα ο Μπουονανότε, πριν έρθει στην ΑΕΚ) και το 2001 αποκτήθηκε από τη Ρίβερ Πλέιτ. Μέσα σε τρία χρόνια - μέχρι και το 2004 δηλαδή όταν κι απάντησε καταφατικά στην κλήση εκ Ρωσίας - κατάφερε να πανηγυρίσει τρία πρωταθλήματα Αργεντινής (όλα Κλαουσούρα). Με τον νυν ομοσπονδιακό τεχνικό της Παραγουάης, Ραμόν Ντίας, ο Τσόρι πήρε τις ευκαιρίες μαζί το alter ego του, Φερνάντο Καβενάγκι, και το μεγάλο τότε ταλέντο Μάξι Λόπες.

Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Ντομίνγκες vs Μπουονανότε

Ο Τσόρι (με το 10 στην πλάτη πλέον) μαζί με το alter ego του Φερνάντο Καβενάγκι

Τότε ο, μικρότερος κατά επτά έτη, Ντιέγκο Μπουονανότε ήταν στην ακαδημία των "μιγιονάριος" και περίμενε τη δική του ευκαιρία στη μεγάλη ομάδα. Ο "Ενάνο" για τον οποίον όλοι μιλούσαν στην "καντέρα" προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα το 2006, όταν ο Τσόρι ήταν στο Καζάν της Ρωσίας αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Ρουμπίν.

Ο Αργεντινός νυν σταρ της ΑΕΚ μέσα σε μία πενταετία κατάφερε με την απόδοσή του και τις "κανιος" (ποδιές) να κάνει το "Μονουμεντάλ" να τον αποθεώνει. Από τίτλους, κατέκτησε το Κλαουσούρα του 2008.

Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Ντομίνγκες vs Μπουονανότε

Το ντεμπούτο του Μπουονανότε στην Primera, κόντρα στη Χιμνάσια Χουχούι

Καλοκαίρι του 2011. Ο Ντιέγκο φεύγει με προορισμό την Ανδαλουσία και τη Μάλαγα, ο Τσόρι επιστρέφει από τη χώρα της Ιβηρικής (Βαλένθια πιο συγκεκριμένα) στο Μπουένος Άιρες και τη Ρίβερ.

Τη σεζόν 2011-2012 ο άσος του Ολυμπιακού παραβίασε πέντε φορές τις αντίπαλες εστίες, σε συνολικά 33 συμμετοχές. Συνθέτοντας μία εκρηκτική τριπλέτα με τον Αντρές Ρίος και τον "αδερφό" του, Φερνάντο Καβενάγκι.

Πεπρωμένο φυγείν αδύνατον, όμως. Οι δρόμοι των δύο δεν συναντήθηκαν ποτέ στο Νούνιες (η γειτονιά του Μπουένος Άιρες που εδρεύει η Ρίβερ), ωστόσο διασταυρώθηκαν στην Αθήνα. Το Σάββατο, Μάρκο Σίλβα και Τραϊανού Δέλλα επιτρεπόντων, θα παίξουν για δεύτερη φορά ως αντίπαλοι.

Όταν ο Τσόρι νίκησε τον Ντιέγκο

Φυσικά υπήρχε και πρώτη. Όχι επί αργεντίνικου, αλλά επί ισπανικού εδάφους. Ήταν η αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου του 2012, στη "Ροσαλέδα", όταν η Ράγιο Βαγιεκάνο επικράτησε με 1-2 της Μάλαγα. Ο Τσόρι ξεκίνησε βασικός για την ομάδα του "Βαγιέκας", ευρισκόμενος στην κορυφή της επίθεσης σύμφωνα με τις οδηγίες του Πάκο Χέμεθ.

Ο τότε τεχνικός της Μάλαγα και νυν της Μάντσεστερ Σίτι, Μανουέλ Πελεγρίνι, πέρασε τον Ντιέγκο Μπουονανότε στον αγωνιστικό χώρο στο 73ο λεπτό, αντικαθιστώντας τον Φρανθίσκο Πορτίγιο. Η Ράγιο χάρη στα δύο γκολ του Πίτι νίκησε με 2-1 τη γηπεδούχο Μάλαγα, η οποία είχε μόνο μία απάντηση, αυτή του Ντεμιτσέλις.

Τσόρι κι Ενάνο δεν βρήκαν το δρόμο προς τα δίχτυα, ωστόσο ο πρώτος ήταν αυτός που χαμογέλασε με το τελικό αποτέλεσμα.

Από το Superclásico στο... ντέρμπι

Όχι μόνο για τον Μπουονανότε και τον Ντομίνγκες αλλά και για κάθε άλλον Αργεντινό που έχει βιώσει τη μανία του Superclásico, είναι δύσκολο να το συγκρίνει με κάθε άλλο ντέρμπι στον κόσμο. Εξάλλου και οι δύο σε συνεντεύξεις τους, όπως κι όλοι οι Αργεντινοί ανά την υφήλιο που έχουν βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση θεωρούν το Μπόκα - Ρίβερ, ως σημείο αναφοράς.

Με στιγμές έντασης όπως η αποβολή του "ερυθρόλευκου" άσου στο Μπόκα - Ρίβερ του 2012:

Αλλά και στιγμές έκλαμψης όπως η "κάνιο" του Μπουονανότε στον Νέρι Καρδόσο (η οποία αποτελεί ακόμη σημείο αναφοράς στα πειράγματα των οπαδών των δύο ομάδων) στο Ρίβερ - Μπόκα του 2007:

Ο "παλιός" κι ο "νέος"

Έχουν αγωνιστεί σ' ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου (La Liga) οπότε δεν τίθεται θέμα εμπειρίας. Ο Τσόρι Ντομίνγκες, είναι σίγουρα πιο εξοικειωμένος με την έννοια των ελληνικών ντέρμπι. Κόντρα σε Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ αλλά κι ΑΕΚ.

Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Ντομίνγκες vs Μπουονανότε
INTIME SPORTS

Κόντρα στην Ένωση, ο 34χρονος Αργεντινός άσος του Ολυμπιακού έχει αγωνιστεί δύο φορές, αυτές της περυσινής σεζόν για το Κύπελλο Ελλάδας χωρίς να βρει δίχτυα στο "Γ. Καραϊσκάκης" ή στο ΟΑΚΑ.

Ο "Ενάνο" πήρε την πρώτη γεύση από ντέρμπι, πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη. Ήταν το ματς του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, με το τελικό αποτέλεσμα να αφήνει πικρή γεύση στην Ένωση.

"Βαρόμετρα" από... πάγκο

Αλήθεια, ποιος πιστεύει ότι Ντομίνγκες και Μπουονανότε δεν μπορούν να μεταβάλλουν την οικονομία της αναμέτρησης; Μάλλον κανείς.

Τακτικοί λόγοι επιβάλλουν στους Μάρκο Σίλβα και Τραϊανό Δέλλα ν' αφήσουν στον πάγκο τους δύο Αργεντινούς βιρτουόζους. Ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι, ανάλογα με την εξέλιξη της αναμέτρησης οι δύο άσοι θα πάρουν χρόνο συμμετοχής.

Ο πρώτος φέτος αγωνίστηκε στα ματς της Super League με Λεβαδειακό και Πλατανιά, στο δεύτερο μάλιστα σκόραρε. Στην πρεμιέρα των "ερυθρολεύκων" στους ομίλους του φετινού Champions League ήταν παρών απέναντι στην Μπάγερν, αντίθετα έμεινε στον πάγκο στο ματς της δεύτερης αγωνιστικής, στο Λονδίνο με αντίπαλο την Άρσεναλ. Βέβαια η απουσία του οφείλεται σε μυικό τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε τον προηγούμενο μήνα.

Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Ντομίνγκες vs Μπουονανότε
INTIME SPORTS

Ο Μπουονανότε αν και στην πρώτη του σεζόν στη χώρα μας, έχει καταφέρει να προσαρμοστεί πλήρως και να δώσει δείγματα της ποιότητάς του. Όπως και γκολ. Πρώτος σκόρερ της Ένωσης είναι, άλλωστε με τρία γκολ. Δύο φορές παραβίασε την εστία του ΠΑΣ Γιάννινα και μία αυτή της Βέροιας. Κόντρα στον ΠΑΟΚ ξεκίνησε στο αρχικό σχήμα αλλά έγινε αλλαγή στο 63ο λεπτό, ενώ αντίθετα πέρασε στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή στα ματς με Πλατανιά, Ξάνθη κι Ατρόμητο.

Ο "τρίτος πόλος"

Το τάνγκο θέλει... δύο, αλλά θα υπάρχει και τρίτος Αργεντινός, το Σάββατο, στο "Γ. Καραϊσκάκης". Ο Εστέμπαν Καμπιάσο. Τι συνδέει τον Τσόρι Ντομίνγκες και τον Ντιέγκο Μπουονανότε με τον Εστέμπαν Καμπιάσο, πέρα της κοινής πατρίδας (Αργεντινής);

Η Ρίβερ Πλέιτ. Ο "Κούτσου" ήταν ποδοσφαιριστής των "μιγιονάριος" τη σεζόν 2000-01. Μάλιστα, συμπαίκτης του Τσόρι Ντομίνγκες.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ