STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Νέο αδιέξοδο με τον χορηγό στην Super League

Νέο αδιέξοδο με τον χορηγό στην Super League
INTIME SPORTS

Χωρίς να βρεθεί και πάλι λύση στο θέμα του κεντρικού χορηγού του πρωταθλήματος της Super League ολοκληρώθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της διοργανώτριας αρχής.

Ούτε την Πέμπτη, στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Super League, βρέθηκε λύση στο θέμα του κεντρικού χορηγού του πρωταθλήματος. Τα μέλη της λίγκας συνεδρίασαν με σκοπό να συζητήσουν για τις προτάσεις χορηγίας από τον ΟΠΑΠ και τον Stoiximan.gr. Παρά το γεγονός ότι το συμβούλιο κράτησε για περισσότερο από δυόμιση ώρες και πάλι δεν βρέθηκε λύση και κοινή απόφαση των μελών και οδηγούμαστε σε νέο αδιέξοδο.

Στην διάρκεια της συνεδρίασης ο Ολυμπιακός έστειλε και μια επιστολή προς όλα τα μέλη τα σημεία της οποίας αποκάλυψε η στήλη το "24 Ευαγγέλιο" με τον Ευάγγελο Μίχο. Σε αυτή αναφερόταν στο γιατί η Super League δεν θα πρέπει να αποδεχτεί την πρόταση του ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με τους "ερυθρόλευκους", κατά την ανάγνωση της επιστολής, όπου ο Ολυμπιακός διαφώνησε με την πρόταση του ΟΠΑΠ δεν υπήρχε καμία αντίδραση, ούτε από την πλευρά του εκπροσώπου της ΑΕΚ, κ. Δέδε.

Ο ΠΑΟΚ (που έχει ήδη συμφωνήσει με ανταγωνιστή του ΟΠΑΠ), η Βέροια αλλά και 5 ακόμη ομάδες της Super League, επίσης διαφώνησαν θεωρώντας ελάχιστο το τίμημα που πρόσφερε ο ΟΠΑΠ. Για αυτό και στην σχετική ψηφοφορία που έγινε για την πρόταση του ΟΠΑΠ το αποτέλεσμα ήταν 7 υπέρ και 7 κατά με τον Ολυμπιακό να μην ψηφίζει και τον Πλατανιά να απέχει από το Δ.Σ. με την πρόταση του ΟΠΑΠ να χρειάζεται 13 ψήφους από τις 16 των ομάδων συν μία της Λίγκας για να περάσει, πράγμα που δεν έγινε.

Από το στρατόπεδο του Ολυμπιακού τόνιζαν ότι τα παιχνίδια μονοπωλιακής λογικής που εξυπηρετούν μόνο την ΑΕΚ, δεν πέρασαν, όπως δεν πέρασε και η προσπάθεια του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ να διαμορφώσει κατά το δοκούν τις συνθήκες ανταγωνισμού.

Τέλος, χαμηλή κρίθηκε η προσφορά του Stoiximan.gr και απορρίφθηκε, ωστόσο ο Stoiximan.gr είχε αποσύρει επί της ουσίας την πρόταση του από την περασμένη Δευτέρα (7/9).

Το ζητούμενο για όλες τις ομάδες είναι πως αποδεκτή κοινή λύση δεν έχει βρεθεί και δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το γεγονός μεμονωμένα κάποιες ομάδες να αρχίζουν να ανακοινώσουν τις χορηγικές τους συμφωνίες με διάφορες εταιρείες.

Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η Super League θα κάνει διαγωνισμό προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή και μέσω απ' αυτόν να προκύψει ο κεντρικός χορηγός του νέου πρωταθλήματος.

Τα επιχειρήματα του Ολυμπιακού κατά του ΟΠΑΠ

Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη (10/9) πραγματοποιήθηκε το ΔΣ της Super League με αντικείμενο συζήτησης το θέμα του βασικού χορηγού, όπου ο Ολυμπιακός παρουσίασε την παρακάτω επιστολή με τα τα επιχειρήματά του που οδηγούν στην άρνηση της πρότασης ενώ κατηγορεί τον ΟΠΑΠ για μονοπώλιο. :

"Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της πιθανής χορηγικής συνεργασίας μεταξύ του Συνεταιρισμού και του ΟΠΑΠ, αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί εγγράφως σε σχέση με ορισμένα σοβαρότατα ζητήματα που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με το σημερινό καθεστώς του ΟΠΑΠ, τις πρακτικές που φαίνεται να υιοθετεί, και τους κινδύνους που προκύπτουν τόσο από τη μονοπωλιακή θέση του Οργανισμού όσο και από την εμφανή και γνωστή σχέση του με την ΠΑΕ ΑΕΚ και τον Δ. Μελισσανίδη.

Συγκεκριμένα, όπως είναι γνωστό σε όλους μας ο ΟΠΑΠ από πολλά χρόνια, αρχικά ως κρατική υπηρεσία και αργότερα ως κρατικού ενδιαφέροντος ανώνυμη εταιρεία, στήριζε το ελληνικό ποδόσφαιρο με ανταποδοτικού χαρακτήρα καταβολές, με βάση διατάξεις νόμων και συμβάσεις με τις διοργανώτριες αρχές των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου. Η τελευταία τέτοια σύμβαση με το Συνεταιρισμό μας έληξε με το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2014-2015.

Ήδη από μηνών, η SuperLeague βρίσκεται σε συζητήσεις για τη σύναψη νέας σύμβασης ανταποδοτικής χορηγίας, για πρώτη φορά κάτω από το νέο καθεστώς όπου ο ΟΠΑΠ έχει βασικό μέτοχο ιδιώτη ο οποίος έχει αναλάβει και τη διοίκησή του. Όπως όμως όλοι έχουμε διαπιστώσει, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης αυτής, ο ΟΠΑΠ με τρόπο επίμονο, διχαστικό και εκβιαστικό προσπαθεί να δεσμεύσει τη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος ότι καμία ομάδα δε θα μπορεί να διαφημίσει στη φανέλα της εταιρεία που μπορεί να θεωρηθεί ανταγωνιστική, δηλαδή που δραστηριοποιείται με νόμιμο τρόπο στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών – έστω και αν δεν έχει υπογράψει σύμβαση ατομικής χορηγίας με αυτόν. Πρόκειται για απαίτηση απολύτως απαράδεκτη, η οποία θέτει ζητήματα τα οποία πρέπει να τύχουν της αντιμετώπισης των αρμόδιων αρχών της Ελληνικής πολιτείας.

Ειδικότερα:

1. Ο ΟΠΑΠ, ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, επιχειρεί χρησιμοποιώντας τη σχέση που παραδοσιακά έχει διαμορφώσει με το ελληνικό ποδόσφαιρο, στη βάση άλλων δεδομένων, να επηρεάσει την επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα ομάδων με τις οποίες δε θα έχει απευθείας συναλλαγή. Ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενος την οικονομική ισχύ που κατ’ εξαίρεση και υπό προϋποθέσεις του έχει παρασχεθεί στο πλαίσιο της κοινοτικής και ελληνικής νομοθεσίας, επιδιώκει να περιορίσει έτσι περαιτέρω τους ελάχιστους νόμιμους ανταγωνιστές του και να μεγιστοποιήσει την ήδη δεσπόζουσα θέση του.

2. Θέτοντας απαράδεκτους όρους με τρόπο εκβιαστικό, προσπαθεί να προσεταιριστεί ομάδες και να επέμβει στον υγιή ανταγωνισμό στο χώρο του ποδοσφαίρου, δημιουργώντας καταστάσεις έλλειψης ισότητας και συνθήκες οικονομικού και επιχειρηματικού περιορισμού των ομάδων εκείνων που δεν επιθυμούν να προσδεθούν στο άρμα του.

3. Όλα αυτά συμβαίνουν μάλιστα ενώ η – γνωστή σε όλους - σχέση μεταξύ του ΟΠΑΠ και της ΠΑΕ ΑΕΚ, έχει διαπιστωθεί επίσημα με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Με την απόφαση της ΕΕΑ επικυρώθηκε επίσημα κάτι που όλος ο κόσμος γνωρίζει, ότι ο Δ. Μελισσανίδης έχει ισχυρή και αποφασιστική επιρροή, τόσο στον ΟΠΑΠ όσο και στην ΠΑΕ ΑΕΚ. Ο τρόπος με τον οποίο ο ΟΠΑΠ ανερυθρίαστα επιμένει στον εκβιαστικό όρο που προαναφέρθηκε, αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για τον έλεγχο του ελληνικού ποδοσφαίρου με όχημα το ιδιωτικό στοιχηματικό μονοπώλιο, ενώ δημιουργούνται αμφιβολίες και για την ακεραιότητα της στοιχηματικής διαδικασίας από τη στιγμή που ο ΟΠΑΠ φαίνεται να επιμένει να περιλαμβάνει την ΑΕΚ στο κουπόνι του στοιχήματος, όπως έπραξε ήδη δύο φορές παράνομα τον προηγούμενο Μάρτιο στους αγώνες κυπέλλου μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ.

Μετά από όλα αυτά, ο Ολυμπιακός σας δηλώνει με τον πλέον επίσημο και σαφή τρόπο την πλήρη αντίθεσή του στην προσπάθεια του ΟΠΑΠ να θέσει εκβιαστικούς όρους προς το ελληνικό ποδόσφαιρο και να το ελέγξει αντί να το στηρίζει όπως έκανε στο παρελθόν. Περαιτέρω, έχουμε σκοπό να καλέσουμε τις αρμόδιες αρχές να επέμβουν προκειμένου να αποτρέψουν τους πάσης φύσεως κινδύνους που δημιουργούνται από τις ενέργειες αυτές.

Με την ευκαιρία, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι προκειμένου να αποφευχθεί ο επιδιωκόμενος διχασμός η ΠΑΕ Ολυμπιακός αποδέχεται να υποστεί το αναλογικά μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής επιβάρυνσης από την απόρριψη της πρότασης του ΟΠΑΠ και υιοθέτηση άλλης τυχόν ανταγωνιστικής πρότασης με χαμηλότερο οικονομικό αντάλλαγμα.

Καλούμε, τέλος, σε εγρήγορση όλες τις υγιείς δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου προκειμένου να αποτρέψουν τις ενέργειες περιορισμού του ανταγωνισμού και να οδηγήσουν σε ένα πρωτάθλημα ισχυρό και ακέραιο όπως όλοι επιθυμούμε.

Παρακαλούμε όπως η επιστολή μας αυτή τεθεί υπόψη όλων των μελών της SUPERLEAGUE".

Μποροβήλος: "Εμείς δεν μπορούμε να πουλήσουμε προϊόντα όπως η φανέλα"

Ο πρόεδρος της Super League, Γιώργος Μποροβήλος, με δηλώσεις του μετά το τέλος του Δ.Σ. μίλησε για τις δυο προτάσεις και τους λόγους που απορρίφθηκαν και στάθηκε αρκετά στο θέμα της αποκλειστικότητας σημειώνοντας ότι η λίγκα δεν μπορεί να πιέσει κανένα μέλος της να μην "πουλήσει" τη φανέλα του όπου επιθυμεί.

Χαρακτηριστικά είπε:

"Είχαμε ως θέμα την κεντρική χορηγία του πρωταθλήματος. Εξετάστηκαν δυο προτάσεις. Η πρόταση της εταιρείας Stoiximan.gr είχε εκπνεύσει όσον αφορά το χρόνο αλλά επειδή ήταν σημαντική συζητήσαμε για αυτή ενώ η άλλη ήταν του ΟΠΑΠ όπου υπήρχε το θέμα της αποκλειστικότητας. Οπότε δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε ούτε με αυτή. Άλλωστε ένα μέλος μας έχει ήδη δεσμευθεί με άλλη στοιχηματική εταιρεία και η αποκλειστικότητα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Στη συνέχεια αποφασίστηκε το επόμενο βήμα της λίγκας το οποίο είναι να απευθυνθούμε στην αγορά χωρίς δεσμεύσεις που δημιουργούν προβλήματα".

Είμαστε στην 3η αγωνιστική όμως και δεν υπάρχει χορηγός;
"Προφανώς υπάρχει ένα πρόβλημα και δεν έχουμε λόγο να το κρύψουμε. Εκεί όπου οδηγήθηκε το πρόβλημα η λύση που προκρίθηκε ήταν αυτή. Υπήρχαν σοβαρές αντιρρήσεις από τα μέλη και για τις δυο προτάσεις. Όποιες ψηφοφορίες έγιναν ήταν περισσότερο για να δούμε πως έχουν τα πράγματα στην πράξη. Δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε ούτε με τη ρήτρα αποκλειστικότητα ενώ η πρόταση του Stoiximan.gr αν και είχε εκπνεύσει χρονικά ήταν χαμηλή και απορρίφθηκε και αυτή".

Η πρόταση του ΟΠΑΠ ήταν κοντά στα 5 εκ. ευρώ τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα βρείτε μεγαλύτερη πρόταση;
"Θέλω να θυμίσω ότι ουδείς είχε διαφωνήσει για το ύψος της χορηγίες του ΟΠΑΠ. Τα λεφτά ήταν πολύ καλά αλλά το θέμα της αποκλειστικότητας είναι το μεγάλο αγκάθι. Δεν είναι θέμα του συγκεκριμένου ποσού εκ των πραγμάτων προσέκρουε στην ρήτρα αποκλειστικότητας".

Τι περιμένετε πολλούς χορηγούς ή έναν και μεγάλο;
"Πάμε στη λογική ενός χορηγού ο οποίος αυτά που "αγοράζει" θα είναι αυτά που μπορούμε να του δώσουμε. Υπάρχουν προϊόντα που εμείς δεν μπορούμε να του δώσουμε όπως είναι η φανέλα. Εμείς δεν μπορούμε να πάμε σε μια ομάδα και να της δώσουμε τη φανέλα κατ' αποκλειστικότητα".

Η ανακοίνωση της Super League

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση από πλευράς Super League που ανέφερε:

"Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Δ.Σ. τηςSuperLeagueαποφάσισε να μην προχωρήσει στην υπογραφή χορηγικής συμφωνίας, δεδομένων των συνθηκών. Αποφασίστηκε περαιτέρω να προβεί ηSuperLeagueσε δημόσια πρόσκληση υποβολής ενδιαφέροντος για την Κεντρική Ανταποδοτική Χορηγία του Πρωταθλήματος, με όρους που θα αποσαφηνιστούν εντός των επόμενων ημερών".

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ