STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Με δέκα παίκτες η ΑΕΚ 2-0 τον Πανιώνιο

Με δέκα παίκτες η ΑΕΚ 2-0 τον Πανιώνιο
Πέκχαρτ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Με δυο γκολ του Πέκχαρτ, που ήρθε από τον πάγκο ως αλλαγή, η ΑΕΚ κέρδισε τον Πανιώνιο, παρόλο που έπαιζε με δέκα παίκτες από το 70ο λεπτό.

Αν πριν από το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ μπορούσε ο Γκουστάβο Πογέτ να βγάλει πιθανό σενάριο για τον τρόπο που θα μπορούσε να κερδίσει τον Πανιώνιο, αυτό που τελικά έγινε για να φτάσει η ΑΕΚ στο 2-0, δεν επρόκειτο επουδενί να το σκεφτεί. Σ’ ένα ματς που η Ένωση έδειχνε εγκλωβισμένη, που έμεινε με δέκα παίκτες, τελικά κατάφερε να το κερδίσει και μάλιστα με δυο γκολ ενός ποδοσφαιριστή που ήρθε από τον πάγκο.

Ο Τόμας Πέκχαρτ μπήκε αλλαγή και σκόραρε δις, ο Έλντερ Μπαρμπόζα μπήκε επίσης αλλαγή και έδωσε δυο ασίστ και η ΑΕΚ βρήκε τρόπο να ρίξει στο καναβάτσο, έστω και με δέκα παίκτες, έναν Πανιώνιο που για 68 λεπτά ήταν υποδειγματικά οργανωμένος και διαβασμένος.

Γήπεδο: Ολυμπιακό Στάδιο

Διαιτητής: Θανάσης Γιάχος (Χίου)

Βοηθοί: Ποντίκης (Πρέβεζας), Καραϊσαρίδης (Πιερίας)

Γκολ: 72’ Πέκχαρτ. 80’ Πέκχαρτ

Κάρτες:40’ Μπακασέτας, 60’ Κορδέρο, 70’ κόκκινη Κορδέρο, 85’ Οικονόμου, 90’ κόκκινη Μπακασέτας

ΑΕΚ (Πογέτ): Μπαρόχα, Γκάλο, Κολοβέτσιος, Άρθο, Ντίντακ, Κορδέρο, Γιόχανσον, Μπουονανότε (74’ Λαμπρόπουλος), Βάργκας (67’ Πέκχαρτ), Αραβίδης (68’ Μπαρμπόζα), Μάνταλος.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Ουζουνίδης):Διούδης, Βλάχος, Πατσατζόγλου, Οικονόμου, Τασουλής, Κόρμπος (79’ Βιγιάλμπα), Σιώπης, Καθάριος (68’ Καραμάνος), Μπακασέτας, Μασούρας (75’ Μπαργκάν), Ανσαριφάρντ

Έπεσε στην «φάκα» και με καινούργιο σχήμα

Ο τρόπος που επέλεξε ο Πογέτ επέλεξε για να αλλάξει την κακή αγωνιστική εικόνα της ΑΕΚ των τελευταίων παιχνιδιών, ήταν ένα καινούργιο σχήμα. Ή για την ακρίβεια, η επιστροφή στο… παλιό 4-2-3-1. Με τον Μπουονανότε να παίρνει τον ρόλο του επιτελικού μέσου μπροστά από τα δυο αμυντικά χαφ και τους Μάνταλο και Βάργκας να βγαίνουν στα δυο άκρα της επίθεσης. Ωστόσο ακόμα και αυτή η αλλαγή σχήματος, δεν βοήθησε την ΑΕΚ να αποφύγει την αμυντική… φάκα που έστησε ο Πανιώνιος στο πρώτο ημίχρονο. Με εξαίρεση το πρώτο τέταρτο που η ΑΕΚ βρήκε χώρους και ταχύτητα για να κυκλοφορήσει καλά την μπάλα (και έκανε ένα χαμένο τετ α τετ με τον Μπουονανότε στο 9’), σ’ όλο το υπόλοιπο διάστημα, οι φιλοξενούμενοι κρατούσαν όλους τους διαδρόμους κλειστούς. Είχαν «μπλοκάρει» το σύστημα ανάπτυξης των κιτρινόμαυρων στη μεσαία γραμμή, κυρίως με το πρέσινγκ στα χαφ. Η ΑΕΚ στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου ημιχρόνου, υποχρεώθηκε να παίζει μόνο παράλληλα. Μάλιστα περισσότερες από μια φορές στα πρώτα 45 λεπτά, από την πίεση η μπάλα χάθηκε στη μεσαία γραμμή από τους γηπεδούχους, οι παίκτες του Πανιωνίου έφυγαν σε επικίνδυνες αντεπιθέσεις. Αλλά οι απρόσεκτες τελικές πάσες, δεν επέτρεψαν στους φιλοξενούμενους να απειλήσουν την εστία του Μπαρόχα. Η ΑΕΚ πάντως έτσι κι αλλιώς δυσκολευόταν να φτάσει καν στην εστία του Διούδη. Εξαίρεση η φάση του 29λεπτού, όταν ο Γιόχανσον σούταρε μέσα από την περιοχή και η μπάλα πήγε στο οριζόντιο δοκάρι.

Μάνταλος – Μπακασέτας σημειώσατε Χ

Σ’ ένα μέτριο πρώτο ημίχρονο στο ΟΑΚΑ, υπήρχαν δυο παίκτες που προσπαθούσαν να δώσουν ρυθμό στις ομάδες τους. Ο Πέτρος Μάνταλος από την ΑΕΚ και ο Τάσος Μπακασέτας από τον Πανιωνιο. Ο αρχηγός της Ένωσης, παρότι έπαιζε σ’ έναν μη γνώριμο ρόλο, όπως αυτό του δεξιού εξτρέμ, ήταν ο μοναδικός «κιτρινόμαυρος» που μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις στην ΑΕΚ για να γίνει επικίνδυνη. Ειδικά στο πρώτο 20άλεπτο, ο Μάνταλος είχε εμπνεύσεις και ήταν ο μόνος που περνούσε σωστά την μπάλα μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Αλλά οι συμπαίκτες του δεν αξιοποίησαν τις εμπνεύσεις του. Από την άλλη μεριά ο Μπακασέτας, κάθε φορά που επαιρνε την μπάλα στα πόδια του, αναστάτωνε την άμυνα της ΑΕΚ. Έβγαλε μόνο του τον Ανσαριφάρτ στην φάση του γκολ που ακυρώθηκε και είχε και ο ίδιος την καλύτερη ευκαιρία του Πανιωνίου στο 23λεπτό, το οποίο πέρασε άουτ.

Κομβικές αλλαγές, κομβική αποβολή

Η μέτρια εικόνα κυρίως της ΑΕΚ, που έφερε την λευκή ισοπαλία στο πρώτο ημίχρονο, φαινόταν να μην αλλάζει ούτε όταν οι δυο ομάδες βγήκαν από τα αποδυτήρια για το δεύτερο μέρος. Οι γηπεδούχοι συνέχιζαν να κάνουν λάθη και κυρίως να μην έχουν τρόπο να ανοίξουν την άμυνα του Πανιωνίου. Μόνο ο Μάνταλος και πάλι προσπαθούσε, αλλά ούτε ο Βάργκας, ούτε ο Μπουονανότε μπορούσαν να δώσουν βοήθειες στο δημιουργικό κομμάτι. Οι φιλοξενούμενοι κρατούσαν εύκολα το μηδέν και έψαχναν και τρόπο να απειλήσουν. Ο Πογέτ αντέδρασε από τον πάγκο στο 68λεπτό ρίχνοντας στο γήπεδο και τον Πέκχαρτ και τον Μπαρμπόζα. Αλλά δεν είχαν προλάβει ούτε να ακουμπήσουν μπάλα οι δυο αλλαγές, όταν η ΑΕΚ έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Κορδέρο. Θεωρητικά αυτή η εξέλιξη θα έπρεπε να βραχυκυκλώσει τους γηπεδούχους, που μόλις είχαν κάνει και τις αλλαγές τους προς το… επιθετικότερο.

Όμως στην ουσία αυτοί που αποσυντονίστηκαν και έχασαν την συγκέντρωση τους, ήταν οι φιλοξενούμενοι. Κυρίως ως προς την αμυντική τους λειτουργία. Το εκμεταλλεύτηκε η ΑΕΚ για να σκοράρει στο 72’ και να ανοίξει το σκορ με τον Πέκχαρτ, μετά από σέντρα του Μπαρμπόζα. Το εκμεταλλεύτηκε και οκτώ λεπτά αργότερα, πάλι με τον Πέκχαρτ, για να «κλειδώσει» το ματς. Την ίδια ώρα που ο Ουζουνίδης έριξε στο γήπεδο ότι επιθετικούς είχε, έψαξε για το γκολ, αλλά όποτε χρειάστηκε, ο Μπαρόχα ήταν εκεί για να αποκρούσει και το σουτ του Μπαργκάν και αυτό του Καραμάνου. Όμως κυρίως η αμυντική λειτουργία μετά την αποβολή, ήταν αυτή που «πρόδωσε» τον Πανιώνιο. Όσο για την ΑΕΚ, έβγαλε χαρακτήρα όταν έμεινε με δέκα παίκτες, βρήκε φάσεις μ’ ένα παίκτη που γέμισε την αντίπαλη περιοχή και πήρε τη νίκη

Η φάση του αγώνα

Στο 72λεπτό ο Μπαρμπόζα έβγαλε την σέντρα από την αριστερή πλευρά και ο Πέκχαρτ πρόλαβε να βάλει το μακρύ πόδι του, να κάνει τακουνάκι και να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, ανοίγοντας το σκορ για την ΑΕΚ. Και μάλιστα λίγα λεπτά μετά την αποβολή του Κορδέρο.

Ο διαιτητής

Υπάρχει η φάση του 23λεπτού, όταν ο επόπτης έκοψε με οφσαιντ τον Ανσαριφάρτ που έφυγε μόνος του προς την εστία του Μπαρόχα και με πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Φάση πολύ οριακή μεν, αλλά το πόδι του Ανσαριφάρτ φαίνεται να είναι ελάχιστα εκατοστά πιο μπροστά. Επίσης, στη φάση της αποβολής του Κορδέρο, η κίτρινη κάρτα φαίνεται να είναι τραβηγμένη πάνω στον Ισπανό.

Ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης

Πέτυχε δυο γκολ, το πρώτο με τακουνάκι και οδήγησε την ΑΕΚ εκ του ασφαλούς στη νίκη επί του Πανιωνίου, παρόλο που η ομάδα του έπαιζε με δέκα παίκτες. Και όλα αυτά, παρόλο που ήρθε από τον πάγκο. Ο Τόμας Πέκχαρτ κερδίζει απόλυτα δίκαια τον τίτλο του πιο πολύτιμου ποδοσφαιριστή του παιχνιδιού στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Μας άρεσε

Μπορεί ο Πέκχαρτ να ήταν αυτός που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά ο Έλντερ Μπαρμπόζα ήταν αυτός που ετοίμασε και τα δυο γκολ. Ο Πορτογάλος έδωσε και τις δυο ασίστ για τα γκολ της ΑΕΚ. Και η αλήθεια είναι πως από την στιγμή που ο Μπαρμπόζα πέρασε στο γήπεδο, έδωσε πνοή στην επιθετική λειτουργία της ΑΕΚ.

Δεν μας άρεσε

Ο Πανιώνιος είχε θαυμαστή συνέπεια στην αμυντική του λειτουργία, μέχρι να μείνει η ΑΕΚ με δέκα παίκτες. Η αποβολή όμως του Κορδέρο, αντί να αποσυντονίσει τους γηπεδούχους, αποδιοργάνωσε τους φιλοξενούμενους. Η αμυντική λειτουργία του Πανιωνίου στα τελευταία 20 λεπτά, ήταν επιεικώς προβληματική.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ