STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Ξαναβρήκε τον... εαυτό της, 2-0 η ΑΕΚ τον Πλατανιά

SUPERLEAGUE / ÐËÁÔÁÍÉÁÓ - ÁÅÊ (Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÐËÁÔÁÍÉÁÓ - ÁÅÊ (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Μετά την παρένθεση με τον Παναθηναϊκό, η ΑΕΚ κράτησε το μηδέν στην άμυνα στα Χανιά, πέτυχε δυο γκολ στην επίθεση και επέστρεψε στις νίκες.

Στο ντέρμπι της προηγούμενης Κυριακής με τον Παναθηναϊκό (2/4), η ΑΕΚ δέχθηκε όσα γκολ είχε δεχθεί συνολικά σ’ όλα τα ματς με τον Χιμένεθ στον πάγκο. Και ήρθε και η πρώτη ήττα με τον Ισπανό τεχνικό. Στα Περιβόλια απέναντι στον Πλατανιά, η ΑΕΚ ξαναβρήκε τον… εαυτό της.

Κράτησε ξανά το μηδέν στην άμυνα, πέτυχε δυο γκολ και πήρε μια σπουδαίας βαθμολογικής αξίας νίκη, με 2-0. Μάλιστα η ΑΕΚ πέτυχε την δεύτερη συνεχόμενη εκτός έδρας νίκη της, κάτι που είχε να κάνει από τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Έστω και αν αυτή την φορά η αγωνιστική συνταγή ήταν διαφορετική, καθώς ο Χιμένεθ άλλαξε το σύστημα σε 3-4-3. Όσο για τον Πλατανιά, αυτή την φορά η καθιερωμένη δική του συνταγή, δεν είχε αποτελεσματικότητα. Βρέθηκε νωρίς πίσω στο σκορ και αφού δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες που είχε στο πρώτο ημίχρονο, στη συνέχεια δεν μπόρεσε να αντιδράσει.

Βρήκε αυτό που ήθελε

Γήπεδο: Γήπεδο Περιβολίων

Διαιτητής: Καλογερόπουλος (Αθηνών)

Επόπτες: Γρεβένης (Χαλκιδικής), Καμπούρης (Εύβοιας)

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Παράσχος): Σωτηρίου, Καρυπίδης, Μπανανά, Σκαρντοβέλι, Στάθης, Μουνάφο, Μενδρινός (74’ Γουνδουλάκης, Πριντέτα (81’ Αποστολόπουλος), Μανούσος, Γιακουμάκης (64’ Σίγκνιεβιτς), Ντεβέσα.

ΑΕΚ (Χιμένεθ): Μπάρκας, Βινίσιους, Γκάλο, Λαμπρόπουλος (61’ Γιόχανσον), Βράνιες, Κολοβέτσιος, Σιμόες, Χριστοδουλόπουλος (63’ Αραβίδης), Αϊντάρεβιτς, Αραούχο, Μάνταλος (88’ Ροντρίγκες).

Γκολ: 18’ Βινίσιους, 67’ Αραβίδης

Κάρτες:25’ Αϊντάρεβιτς, 34’ Πριντέτα, 53’ Καρυπίδης, 68’ Μάνταλος

Σε δυο συνεχόμενες ομιλίες του ο Μανόλο Χιμένεθ, πριν από το ματς με τον Πλατανιά, είχε ζητήσειαπό τους παίκτες της ΑΕΚ, να μπουν στο γήπεδο βγάζοντας ένταση και ενέργεια. Αυτό είχε προκρίνει ο Ισπανός τεχνικός ως το κλειδί, όχι μόνο για το παιχνίδι στα Περιβόλια. Και οι παίκτες της ΑΕΚ ακολούθησαν την οδηγία του προπονητή και βρήκαν αυτό που ήθελαν.

Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν πολύ πιο δυνατά από τους γηπεδούχους στο γήπεδο και έψαξαν γκολ από την αρχή. Πρώτα με τα ανεβάσματα του Γκάλο από τα δεξιά και τις συνεργασίες με τον Χριστοδουλόπουλο (από εκεί ήρθε η απειλή στο 6’ που το σουτ του Λάζαρου κόντραρε πάνω στον Πριντέτα) και κατόπιν από τις προωθήσεις του Βινίσιους από την αριστερή πλευρά.

Ο Βραζιλιάνος μπακ, που λόγω συστήματος είχε ολόκληρη την πτέρυγα, βρήκε στο 16’ με όμορφη σέντρα τον Αϊντάρεβιτς μέσα στην περιοχή. Αλλά ο Σουηδός βιάστηκε να σουτάρει πάνω στην κίνηση και αστόχησε. Δυο λεπτά μετά όμως, ο Βινίσιους πήρε την μπάλα από τον Αραούχο μέσα στην περιοχή και με διαγώνιο σουτ, έβαλε την ΑΕΚ οδηγό στο σκορ.

Άνοιξε το παιχνίδι

Το γκολ του Βινίσιους άνοιξε ακόμα περισσότερο το παιχνίδι. Κυρίως διότι οι γηπεδούχοι ψάχνοντας για αντίδραση, άρχισαν να εκμεταλλεύονται το κενό που άφηναν οι προωθήσεις του Βινίσιους και αυτό το 3-4-3 που εφάρμοσε η ΑΕΚ. Και απ’ αυτό το κενό, ο Πλατανιάς έβρισκε χώρους για επιθέσεις.

Στο 26’ ο Μανούσος βρέθηκε μέσα στην μεγάλη περιοχή μετά από κάθετη πάσα, αλλά ο Μπάρκας τον έκλεισε εγκαίρως και δεν τον άφησε να βρει τέρμα. Πέντε λεπτά μετά, πάλι ο Μανούσος κατέβασε την μπάλα στην περιοχή μετά από σέντρα από αριστερά, αλλά ήταν ο Βράνιες που τον πρόλαβε με τάκλιν.

Ενώ στο 41’, πάλι από σέντρα από αριστερά, ο Μπανανά έπιασε κεφαλιά, αλλά ο Μπάρκας απέκρουσε σε κόρνερ. Την ίδια στιγμή και η ΑΕΚ έβρισκε έδαφος για να βγάλει ευκαιρίες κυρίως από συνεργασίες του Μάνταλου με τον Αραούχο. Δυο φορές αμυντικοί του Πλατανιά πρόλαβαν τον αρχηγό της ΑΕΚ και τον Αργεντινό, λίγο πριν «εκτελέσουν» και στείλουν την μπάλα στα δίχτυα. Ωστόσο παρόλο που το ματς είχε ανοίξει, το 1-0 υπέρ της ΑΕΚ, έμεινε μέχρι και το φινάλε του ημιχρόνου.

Κίνηση… ματ με Αραβίδη

Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημίχρονο, ο Πλατανιάς μπήκε πιο δυνατά στο γήπεδο. Η ΑΕΚ δυσκολευόταν να κρατήσει και να κυκλοφορήσει σωστά την μπάλα και έχανε συνεχώς μέτρα στο γήπεδο. Οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν αυτά τα μέτρα που κέρδισαν, προκειμένου να απειλήσουν την εστία του Μπάρκα. Και η αλήθεια είναι πως μετά τον τραυματισμό του Λαμπρόπουλου και την είσοδο του Γιόχανσον στο γήπεδο, η ΑΕΚ έδειξε να «δένει» περισσότερο και να ξαναβρίσκει τα πατήματα της.

Ενώ η κίνηση… ματ από τον Χιμένεθ, ήρθε στο 63’. Ο Ισπανός τεχνικός απέσυρε από το γήπεδο τον Χριστοδουλόπουλο και έβαλε τον Αραβίδη. Και ο επιθετικός της ΑΕΚ χρειάστηκε μόλις τέσσερα αγωνιστικά λεπτά, για να βρει δίχτυα αλλά και να «κλειδώσει» επί της ουσίας τη νίκη της ομάδας του.

Στο 67’ ο Μάνταλος έβγαλε εξαιρετική μπαλιά στον Αραβίδη, εκείνος κατέβασε την μπάλα, την έστρωσε στο πόδι του και «εκτέλεσε» για να κάνει το 2-0. Εκεί κάπου, όλα τελείωσαν στο ματς. Ο Πλατανιάς δεν κατάφερε σε κανένα σημείο να απειλήσει ουσιαστικά για να ξαναμπει στο παιχνίδι. Ενώ ο Χιμένεθ γύρισε το σύστημα σ’ ένα 5-4-1, έκλεισε τους χώρους και διαχειρίστηκε το προβάδισμα των δυο γκολ. Μέχρι και το φινάλε.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο τραυματισμός του Λαμπρόπουλου. Στο 60λεπτό «πάγωσε» όλο το γήπεδο στα Περιβόλια, ο Λαμπρόπουλος στην προσπάθεια του να διώξει πάτησε άσχημα και έπεσε στο έδαφος ουρλιάζοντας από τον πόνο, ζητώντας αλλαγή και στη συνέχεια βάζοντας και τα κλάματα. Φάση που για αρκετά λεπτά, επηρέασε και τους 22 ποδοσφαιριστές.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Σωστές ήταν η αποφάσεις του Καλογερόπουλου σ’ όσες περίεργες φάσεις κλήθηκε να διαχειριστεί. Όπως για παράδειγμα ένα πέναλτι που ζήτησε η ΑΕΚ για χέρι νωρίς στο ματς, που σωστά δεν δόθηκε ή ένα πέναλτι που ζήτησε ο Πλατανιάς σε πέσιμο του Μανούσος και επίσης σωστά δεν δόθηκε. Ενδεχομένως κάποιες παραπάνω κίτρινες θα μπορούσε να είχε δώσει.

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ

Συνολικά στο ματς ο καλύτερος παίκτης ήταν ο Μάνταλος. Ωστόσο η αλήθεια είναι πως το γεγονός πως ο Αραβίδης μόλις τέσσερα λεπτά από την στιγμή που μπήκε στο γήπεδο, κατάφερε να βρει δίχτυα, του δίνει τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη για την ΑΕΚ. Άλλωστε το γκολ του «Άραβα» ήταν αυτό που «κλείδωσε» και τους τρεις βαθμούς για την ΑΕΚ.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Το ντεμπούτο του Βινίσιους ντε Φρέιτας στην ενδεκάδα της ΑΕΚ, ήταν εντυπωσιακό. Ο Βραζιλιάνος μπακ που αποκτήθηκε τον περασμένο Γενάρη, μέχρι και το ματς με τον Πλατανιά, είχε προλάβει να αγωνιστεί μόλις 36 λεπτά με την Βέροια ως αλλαγή και 6 λεπτά με τον Ολυμπιακό πάλι ως αλλαγή. Στα Περιβόλια ξεκίνησε για πρώτη φορά βασικός και άνοιξε το σκορ.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Η αμυντική λειτουργία του Πλατανιά. Οι γηπεδούχοι είχαν πολλά κενά και κυρίως πολύ αργές αντιδράσεις. Κάτι άλλωστε που κόστισε και τα δυο γκολ, τα οποία Βινίσιους και Αραβίδης, τα πέτυχε εκμεταλλευόμενοι αυτή την κακή αμυντική λειτουργία του Πλατανιά.

photo credits: eurokinissi

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ