STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Κροατική παροικία στην Τούμπα

Κροατική παροικία στην Τούμπα

Ενδιαφέρουσες άγνωστες ιστορίες συμπατριωτών και μη, "κρύβει" το ντέρμπι ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκού. "Ποδόσφαιρο χωρίς Βαλκάνιους δεν υπάρχει", δηλώνει στο Sport24.gr, ο Γκόρντον Σίλντενφελντ, σχολιάζοντας την παρουσία επτά Κροατών σε αγωνιστικό χώρο και πάγκο.

Πριν από κάθε παιχνίδι, συνηθίζεται να δημιουργούνται "πηγαδάκια" με παίκτες και στελέχη των δύο αντιπάλων που έχουν κάτι να τους ενώνει είτε από το παρελθόν, είτε από την καταγωγή τους. Στην Τούμπα το βράδυ της Κυριακής (25/10) αυτό θα γίνει σε υπέρμετρο βαθμό, αφού οι παλιοί φίλοι, συνεργάτες και συμπαίκτες είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο.

Πάνω απ όλα, υπάρχει το έντονο κροατικό στοιχείο. Ούτε λίγο, ούτε πολύ στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας και στους πάγκους θα βρίσκονται συνολικά επτά συμπατριώτες που ζουν σε μία ξένη χώρα. Από πλευράς ΠΑΟΚ, εκτός του Ίγκορ και του Μαρίν Λέοβατς, υπάρχουν οι τρεις συνεργάτες του υψηλόσωμου τεχνικού ( οι βοηθοί του Ιβάν Λέκο και Γιούριτσα Βούτσκο, καθώς και ο προπονητής τερματοφυλάκων, Σίλβιγε Τσάβλινα). Βάλτε και τους δύο του Παναθηναϊκού ( Ντάνιελ Πράνιτς, Μλάντεν Πέτριτς) και έχετε μπροστά σας μία κροατική παροικία μέσα σε λίγα τετραγωνικά.

Μάλιστα, αρκετούς από αυτούς, τους συνδέουν και άλλα πράγματα πέρα από την κοινή καταγωγή.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Έστω και για λίγα λεπτά υπήρξαν συμπαίκτες στην Εθνική Κροατίας, Τούντορ, Λέκο και Πέτριτς. Σε φιλικό προετοιμασίας για το Μουντιάλ του 2006, η Κροατία είχε, κερδίσει με 3-2 την Αργεντινή, έχοντας βασικό τον Τούντορ και αλλαγή στα τελευταία λεπτά τον Λέκο (84΄) και τον Πέτριτς (90΄). Το παιχνίδι είχε διεξαχθεί στη Βασιλεία και στην ενδεκάδα της Αργεντινής είχε βρεθεί και ο Καμπιάσο.

Όσο για τον Ντάνιελ Πράνιτς, αν και από αντίπαλο στρατόπεδο ( ο μέσος του Παναθηναϊκού έχει περάσει από τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ την οποία υποστηρίζει ανοιχτά και ο Ίγκορ Τούντυορ είναι ταυτισμένος με την Χάιντουκ, την παραδοσιακή αντίπαλο της Ντιναμό), διατηρεί πολύ καλή σχέση με τον Τουντορ που τον είχε βοηθό προπονητή στην εθνική Κροατίας για ένα χρόνο περίπου. Μάλιστα, όταν είχε προσληφθεί από τον ΠΑΟΚ ο Τούντορ, ο Πράνιτς με δηλώσεις του στα κροατικά μέσα ενημέρωσης είχε μιλήσει με πολύ θετικά σχόλια για τον Τούντορ που τον χαρακτήρισε εξελίξιμο προπονητή και λάτρη της πειθαρχίας.

Θυμίζουμε ότι για Πέτριτς και Πράνιτς, ο Τούντορ δήλωσε στη NOVA ενόψει του ντέρμπι ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός: "Είναι δύο πολύ καλοί ποδοσφαιριστές και δύο πολύ καλοί άνθρωποι. Τους γνωρίζω πολύ καλά αλλά την Κυριακή…είναι εχθροί μου. Αθλητικοί εχθροί...".

Μέσα σ' όλα προσθέτουμε και τα ρεπορτάζ που είχαν δημοσιευθεί στην Κροατία ότι ο Μαρίν Λέοβατς, ίσως αποτελέσει τον διάδοχο του Ντάνιελ Πράνιτς στην εθνική Κροατίας, κάτι που στο παρόν δεν βγαίνει στην πράξη.

"Σίφο": "Δεν υπάρχει ποδόσφαιρο χωρίς Βαλκάνιους"

Την παρουσία αρκετών συμπατριωτών του στο ντέρμπι της Τούμπας και από τις δύο πλευρές σχολίασε μέσω του Sport24.gr, ένας ποδοσφαιριστής που έχει το προνόμιο να διαθέτει εμπειρία ενός τέτοιου ντέρμπι και από τις δύο πλευρές. Ο λόγος για τον Γκόρντον Σίλντενφλεντ, που έχει δώσει το παρών σε εννιά συνολικά ματς μεταξύ των δύο ομάδων. Το πρώτο του ήταν με τη φανέλα του ΠΑΟΚ και από εκεί και πέρα μετρά οκτώ συμμετοχές ως παίκτης του Παναθηναϊκού.

Κατά συνέπεια, απ' όποια πλευρά και να το δει κανείς, ο "Σίφο" είναι ο καταλληλότερος να σχολιάσει το ντέρμπι της Κυριακής (25/10) με το έντονα κροατικό χρώμα.

Γκόρντον, πώς βλέπεις το ντέρμπι της Τούμπας φέτος;

"Είναι πάντα μία αναμέτρηση υψηλού επιπέδου. Και οι δύο ομάδες είναι δυνατές, από τις κορυφαίες στην Ελλάδα, μπορούν να μας προσφέρουν ένα καλό ματς (σ.σ. μας αποκάλυψε ότι θα καθίσει να το δει μέσω internet). Για κάθε ομάδα που πάει να παίξει στην Τούμπα τα πράγματα είναι δύσκολα, κι από αυτή την άποψη ο ΠΑΟΚ έχει ένα σημαντικό ατού. Μη με ρωτήσετε για το ποια ομάδα θα υποστηρίξω, τρέφω έντονα συναισθήματα και για τις δύο, αν και στον παναθηναϊκό έμεινα αρκετά περισσότερο".

Το κροατικό στοιχείο υπήρχε στον Παναθηναϊκό τα προηγούμενα χρόνια, φέτος όμως έχει αποκτήσει και ΠΑΟΚ τη δική του παροικία με τον Τούντορ και τους συνεργάτες του, καθώς και τον Μαρίν Λέοβατς. Κάνει πιο ενδιαφέρουσα για σένα την αναμέτρηση αυτό το στοιχείο:

"Δεν υπάρχει ποδόσφαιρο χωρίς Βαλκάνιους (σ.σ. γέλια). Σίγουρα είναι ενδιαφέρουσα αυτή η συνύπαρξη, όμως εγώ θέλω να πω μόνο το εξής: Να γίνει μία... ειρηνική μάχη".

Δύο λόγια για τις ομάδες; Θεωρείς ατού του Παναθηναϊκού την ομοιογένεια και την πολύ καλή γνώση του υλικού που έχει ο Γιάννης Αναστασίου;

"Ο ΠΑΟΚ έχει φτιάξει μία καλή ομάδα με τον Τούντορ όσο τον έχω παρακολουθήσει, γιατί έχει αλλάξει και πολλά πρόσωπα από τότε που τον είδα εγώ στην Κροατία με τη Λοκομοτίβα. Από την άλλη, ξέρω ότι ο Αναστασίου έχει δημιουργήσει πολύ καλή παράδοση στα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ. Δεν ξέρω αν μπορούμε να πούμε ότι είναι ατού η ομοιογένεια. Αυτό που το έζησα και μπορώ να το πω είναι ότι ο Αναστασίου, σε τέτοια ματς, καταφέρνει να προετοιμάζει την ομάδα του να έχει ηρεμία και μέγιστη συγκέντρωση".

Δεν είναι μόνο οι Κροάτες

Κροατική παροικία στην Τούμπα

Υπάρχουν, όμως. και άλλες ωραίες ποδοσφαιρικές ιστορίες αν κανείς ψάξει πίσω από το ντέρμπι της Τούμπας. Μπερμπάτοφ και Πέτριτς ήταν συμπαίκτες στη Φούλαμ τη σεζόν 2012-2013. Ο Βούλγαρος άσος του ΠΑΟΚ είχε 33 ματς και 15 γκολ και ο φορ του Παναθηναϊκού.23 συμμετοχές και 5 γκολ. Προσθέστε ακόμη ότι στο ρόστερ της Φούλαμ εκείνη τη σεζόν βρίσκονταν και οι Καραγκούνης και Κασάμι.

Επιπλέον, υπάρχει και η πολύ γνωστή πλέον ιστορία, της συνύπαρξης του Φρανκ Άρνεσεν ως τεχνικού διευθυντή με τον Μάρκους Μπεργκ και ο Μπλάντεν Πέτριτς στο Αμβούργο, ενώ από το πρωί του Σαββάτου σας ενημερώσαμε για το πότε ο Μιγκέλ Βίτορ είχε σκοράρει σε βάρος του Λιουκ Στιλ.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ