STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Γιατί ο Παπαπέτρου θεωρείται "η πέτρα του σκανδάλου"

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ / ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ / ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Τάσος Παπαπέτρου θα διευθύνει το ντέρμπι του Ολυμπιακό με την ΑΕΚ στο Φάληρο και το Sport24.gr παρουσιάζει το τι έχει κάνει στα παιχνίδια που έχει σφυρίξει, θυμίζει λάθη του και αναλύει για ποιο λόγο έχει βρεθεί στο επίκεντρο. (VIDEOS)

Ο 33χρονος ρέφερι, Τάσος Παπαπέτρου, ορίστηκε από την ΚΕΔ για να σφυρίξει το ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ το βράδυ της Κυριακής (3/2, 19:30) στο γήπεδο "Γ. Καραϊσκάκης" για την 22η αγωνιστική της Super League Σουρωτή.

Με την ελπίδα όλων να μην γίνει κουβέντα για την διαιτησία μετά τον αγώνα, κάτι που θα σημαίνει ότι θα έχει περάσει απαρατήρητος, ήτοι θα τα έχει πάει καλά και θα έχει φέρει εις πέρας την αποστολή του. Πάντως, η αλήθεια είναι πως έχουν υπάρξει στο παρελθόν διαιτησίες του, οι οποίες έχουν μείνει στην ιστορία όχι ακριβώς για καλό λόγο.

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΦΕΡΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Για τον Ολυμπιακό θεωρείται "persona non grata", είναι ένας διαιτητής που δεν είναι αρεστός στους ανθρώπους του και γι' αυτό μάλιστα έστειλε επιστολή σε UEFA, ΚΕΔ και ΕΠΟ, ζητώντας να αλλάξει ο ορισμός του στο ντέρμπι με την ΑΕΚ (4/2, 19:30). Η ΕΠΟ αντέδρασε στην "ερυθρόλευκη" επιστολή, κάνοντας λόγο για "προσχεδιασμενή αθλιότητα", η Ένωση επίσης απάντησε στον Ολυμπιακό, λέγοντας πως πρόκειται για "στυγνό και αθέμιτο παιχνίδι επηρεασμού των διαιτητών" και γενικά ο 33χρονος ρέφερι έχει βρεθεί στο επίκεντρο από τη στιγμή που κλήθηκε να διευθύνει τη μάχη του Φαλήρου.

Φέτος, θα είναι το 9ο του ματς. Έχουν προηγηθεί οι αναμετρήσεις Πλατανιάς - Παναθηναϊκός (1-1), Ατρόμητος - Λαμία (3-0), Αστέρας Τρίπολης - ΑΕΚ (2-0), Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (1-0), ΠΑΟΚ - Ατρόμητος (2-1), Λεβαδειακός - Πανιώνιος (2-1) και Λαμία - Ξάνθη (0-1). Η ΚΕΔ έκρινε πως έχει τα φόντα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του ντέρμπι, θυμίζοντας πως ήταν 4ος στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 1-0 στο Φάληρο.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΣΕΖΟΝ

Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως προ ημερών ψηφίστηκε από τους ποδοσφαιριστές ως ο καλύτερος διαιτητής για την αγωνιστική περίοδο 2016-2017. Μάλιστα, μιλώντας στο Sport24.gr για το νεαρό ρέφερι, ο Ηρακλής Τσίκινης ανέφερε μεταξύ άλλων πως "έχει όλα τα φόντα να γίνει πολύ καλός διαιτητής. Δεν είναι τυχαίο ότι ψηφίστηκε από τους παίκτες ως κορυφαίος διαιτητής για το 2016-2017. Βασίζεται πολύ στην τακτική, διαιτητής που... τρέχει το παιχνίδι, του αρέσει να το αφήνει να εξελίσσεται. Αφήνει το πλεονέκτημα".

Επίσης, ο παλαίμαχος διαιτητής τόνισε για τον Παπαπέτρου πως "πρέπει να κλείσει τα αυτιά του σε οτιδήποτε γίνεται γύρω του, να συγκεντρωθεί αποκλειστικά στο παιχνίδι, και με αυτοσυγκέντρωση και καλή ψυχολογία να μπει στο ματς και να αποδώσει δικαιοσύνη. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ασχοληθεί με τα δημοσιεύματα που τον αφορούν".

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ SUPER LEAGUE

Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει τα πεπραγμένα του Τάσου Παπαπέτρου (γιος του επίσης διαιτητή, Γιάννη Παπαπέτρου), ο οποίος θα διευθύνει το 53ο παιχνίδι του στη μεγάλη κατηγορία, έχοντας κάνει ντεμπούτο την αγωνιστική περίοδο 2011-12, όταν ήταν 26 ετών, την επόμενη σεζόν ήταν εκτός πινάκων και από το 2012 και έπειτα σφυρίζει αδιαλείπτως στη μεγάλη κατηγορία.

Ο Παπαπέτρου έκανε τα πρώτα του βήματα στην διαιτησία σε ηλικία 21 ετών, την σεζόν 2006-07. Για τρεις αγωνιστικές περιόδου ήταν διαιτητής Γ' Εθνικής και σφύριξε συνολικά 23 ματς πρωταθλήματος και δυο ματς Κυπέλλου. Την σεζόν 2009-10 ήρθε η προβιβασμός στις επαγγελματικές κατηγορίες, διευθύνοντας πέντε ματς της Β' Εθνικής (και ένα στο Κύπελλο), ενώ την αμέσως επόμενη ήταν άρχων σε επτά αναμετρήσεις της Β' Εθνικής και σε άλλα δυο παιχνίδια της Γ' Εθνικής.

Η άνοδος στη Super League έγινε την αγωνιστική περίοδο 2011-12, όταν ήταν μόλις 26 ετών. Μάλιστα, σφύριξε τρία παιχνίδια της μεγάλης κατηγορίας, μεταξύ των οποίων το Δόξα Δράμας - Ολυμπιακός 0-0 στο Καυτανζόγλειο (8/1/2012) και άλλα τέσσερα της Β' Εθνικής. Το 2012-13 δεν βρισκόταν στους πίνακες, για να επανέλθει το 2013-14.

Εκείνη την σεζόν, ο Παπαπέτρου σφύριξε δυο παιχνίδια του Ολυμπιακού, όπου στο ένα νίκησε εύκολα την Καλλονή με 4-0 στο γήπεδο Καραϊσκάκη και στο άλλο ηττήθηκε 2-0 από τον ΠΑΣ Γιάννινα στους Ζωσιμάδες. Επίσης, είχε διευθύνει και το Παναθηναϊκός - Ατρόμητος 1-2 (14/12/2013), όπου πέτυχε δυο γκολ ο Ιγκλέσιας. Οι "πράσινοι" σε εκείνο το ματς ζήτησαν πέναλτι σε ανατροπή του Ατζαγκούν από τον Καραμάνο στο 76ο λεπτό.

ΕΔΩΣΕ ΟΦΣΑΪΝΤ ΑΠΟ ΠΛΑΓΙΟ

Επιστρέφοντας στον Μάρτιο του 2012, όταν σφύριζε ακόμη στα γήπεδα της 2ης Εθνικής, πρωταγωνίστησε σε μια από τις πιο επικές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής διαιτησίας. Ήταν εκείνος που έκανε μαζί με τον βοηθό του ένα από τα πιο κωμικά λάθη που έχουν γίνει σε παιχνίδι της ΑΕΛ με τον Πανσερραϊκό στις 14 Μαρτίου 2012. Σε εκείνο το ματς, οι Σερραίοι επικράτησαν 1-0 στον θεσσαλικό Κάμπο.

Τι είχε κάνει ο Παπαπέτρου και έβγαλε από τα ρούχα του τον τότε ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΛ, Κώστα Πηλαδάκη; Ο Αθηναίος ρέφερι άκουσε την υπόδειξη του βοηθού του, Δανέζη και έδωσε οφσάιντ στον Γκρούμπιεσιτς από πλάγιο (!) που εκτέλεσε ο Κατσιαρός και ενώ μάλιστα ήταν μπροστά στη φάση. Ναι, έδωσε οφσάιντ από... πλάγιο και κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που μόλις είχε υποδείξει. Επίσης, έδωσε άνευ λόγου αποβολή στον Γκρούμπιεσιτς στο 71ο λεπτό, προκαλώντας την έκρηξη του ισχυρού άνδρα των "βυσσινί".

ΛΑΘΗ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ, ΑΛΛΑ ΧΡΙΣΤΗΚΕ ΔΙΕΘΝΗΣ

Την αγωνιστική περίοδο 2014-15, ο Παπαπέτρου είχε σφυρίξει δέκα ματς και ήταν διαιτητής στο Ολυμπιακός - Εργοτέλης ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου 2015. Θεωρητικά ένα εύκολο ματς, το οποίο κατάφερε να το μετατρέψει σε ένα ρεσιτάλ λαθών από την αρχή μέχρι το τέλος.

Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Αθηναίος ρέφερι αρνήθηκε τέσσερα (!) πέναλτι στους Πειραιώτες, έδωσε ένα που δεν ήταν πάνω στον Κασάμι, όταν το σκορ ήταν πλέον 2-0, ενώ στην φάση του πρώτου γκολ του Ολυμπιακού, προτού σκοράρει ο Ντουρμάζ με πλασέ, είχε κάνει χέρι ο Φράνκο Χάρα. Όλα αυτά στο συγκεκριμένο παιχνίδι, όπου τα είχε κάνει μαντάρα.

Εκείνη την σεζόν ήταν τελευταίος στη βαθμολογία των παρατηρητών διαιτησίας, εντούτοις χρίστηκε διεθνής. Μάλιστα, στην πρόσφατη Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Βακάλης, ρώτησε τον Τάκη Αγραφιώτη του Ολυμπιακού με ποιο τρόπο έγινε τότε διεθνής ο συγκεκριμένος διαιτητής. Ουσιαστικά, υπονοούσε πως ο ρέφερι που δεν είναι πλέον αρεστός στους Πειραιώτες, κάποτε έπαιρνε το χρίσμα σε μια περίοδο που η κατάσταση στην ΕΠΟ ήταν διαφορετική επί διοίκηση Σαρρή.

ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΠΑΤΙΤΟ

Την αγωνιστική περίοδο 2015-16, ο Παπαπέτρου σφύριξε και τα δυο παιχνίδια του Παναθηναϊκού με τον Πανιώνιο, τα οποία αμφότερα έληξαν χωρίς νικητή (0-0 στη Λεωφόρο και 1-1 στη Νέα Σμύρνη), ενώ πέρυσι έβγαλε χωρίς προβλήματα το 1-0 του "τριφυλλιού" με τον ΠΑΟΚ στο "Απόστολος Νικολαΐδης", το οποίο κρίθηκε με με γκολ του Λουντ (4/12/16).

Οκτώ ημέρες μετά, στους "Ζωσιμάδες", ήταν διαιτητής στο ΠΑΣ - Ολυμπιακός 0-2, με τους μεν γηπεδούχους να φωνάζουν για την αποβολή του Λίλα (σωστή η δεύτερη κάρτα, αυστηρή η πρώτη) και τους φιλοξενούμενους για δυο περιπτώσεις πέναλτι πάνω στον Φορτούνη. Στις 12 Μαρτίου 2017, έβγαλε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα το ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 3-0 στο ΟΑΚΑ.

Για να φτάσουμε στον περιβόητο περσινό ημιτελικό Κυπέλλου τη Μ. Πέμπτη ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ στο γήπεδο "Γ. Καραϊσκάκης", όπου η Ένωση επικράτησε με 2-1. Οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για το δεύτερο γκολ των "κιτρινόμαυρων", διότι πριν σκοράρει ο Πατίτο, είχε κάνει κοντρόλ με το χέρι. Ήταν πάντως μια δύσκολη φάση, όπου στο ριπλέι φάνηκε η παράβαση του Αργεντινού, προτού στείλει την μπάλα στα "ερυθρόλευκα" δίχτυα.

Όσο για το φετινό Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός στο "Απόστολος Νικολαΐδης", οι γηπεδούχοι φώναξαν για ένα χέρι του Ανδρούτσου στο πρώτο ημίχρονο, το οποίο θεώρησε ακούσιο, όντας άλλωστε δίπλα στη φάση, ενώ δεν καταλόγισε παράβαση σε πέσιμο του Καρσελά στην περιοχή του Παναθηναϊκού, φάση για την οποία διαμαρτυρήθηκε έντονα ο Ολυμπιακός.

ΛΑΘΗ ΣΤΟ ΠΑΟΚ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ

Στο στόχαστρο βρέθηκε φέτος και για τη διαιτησία του στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Ατρόμητο στο γήπεδο της Τούμπας. Στο 33', ασπάστηκε την λάθος υπόδειξη οφσάιντ του Σίπκα, σε φάση που ο Ντιγκινί θα έβγαινε σε τετ-α-τετ με τον Ρέι, ενώ στο 44' υπέδειξε πέναλτι του Στρούγγη πάνω στον Μακ, το οποίο προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από τους φιλοξενούμενους, που διαμαρτυρήθηκαν για ανύπαρκτη παράβαση πάνω στον Σλοβάκο μεσοεπιθετικό.

ΤΑ ΜΑΤΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΦΥΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ

Ο Παπαπέτρου σφύριξε για πρώτη φορά την ΑΕΚ σε ματς Κυπέλλου στις 21/1/2015, όταν ήρθε ισόπαλη 1-1 με την Κέρκυρα στο νησί των Φαιάκων, ενώ ένα χρόνο μετά και συγκεκριμένα στις 7 Μαρτίου 2016 ήταν διαιτητής στο Αστέρας - ΑΕΚ 0-0. Μέσα στο 2017 βρέθηκε τέσσερις φορές σε παιχνίδια της Ένωσης και μέτρησε τρεις νίκες και μια ήττα.

Πέρα από το ματς Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό που προαναφέρθηκε, ήταν διαιτητής στο Παναιτωλικός - ΑΕΚ 3-2 (18/1), όπου δεν τα πήγε πολύ καλά. Στο 35’ πως ο Μπάρκας με την τσουλήθρα που έκανε στο βρεγμένο τερέν, βρήκε τον Ρότσα μέσα στην περιοχή και παρότι ο παίκτης του Παναιτωλικού βιάστηκε να πέσει, ήταν πέναλτι. Πριν απ’ αυτή την φάση , υπήρξε χτύπημα εκτός φάσης του Μύγα στον Γαλανόπουλο. Στις 12 Μαρτίου έβγαλε χωρίς προβλήματα το ντέρμπι Δικεφάλων με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, όπου οι γηπεδούχοι επιβλήθηκαν άνετα με 3-0, ενώ την 1η Οκτωβρίου διηύθυνε την ήττα της ΑΕΚ από τον Αστέρα στο "Θ. Κολοκοτρώνης" με 2-0.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ