STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Έτσι μοιράζονται οι 15 ομάδες τα 30.000.000 ευρώ της Νova

PRE GAME / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ (ÂÁÓÉËÇÓ ÌÁÑÏÕÊÁÓ / Eurokinissi Sports)
PRE GAME / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ (ÂÁÓÉËÇÓ ÌÁÑÏÕÊÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Το Sport24.gr καταγράφει με ποιο τρόπο προκύπτουν τα έσοδα από τα τηλεοπτικά για τις ομάδες της Super League, ποια είναι η διαφορά του πέρυσι με το φέτος και τι χασούρα μπορεί να υπάρξει μετά τη μείωση του συμβολαίου από τη Nova.

Η "καυτή πατάτα" των τηλεοπτικών απασχόλησε για πολλούς μήνες τόσο τις ομάδες του συνεταιρισμού όσο και τη Nova, η οποία έχει τα δικαιώματα του πρωταθλήματος ως το 2019. Η απόφαση του συνδρομητικού για μείωση τιμήματος και οι απαιτήσεις για αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος (playoffs και για τον πρωταθλητή, μείωση ομάδων στις 14) βρήκε σθεναρή αντίσταση από τις ΠΑΕ και έπρεπε να φτάσουμε παραμονή της πρώτης σέντρας για να υπάρξει "λευκός καπνός".

Πέρα από την είδηση που χαιρετίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων και αφορούσε την κατάργηση των playoffs για την σεζόν 2017-18, υπήρξε συμφωνία στο τηλεοπτικό κομμάτι έπειτα από αμοιβαίες υποχωρήσεις και σκληρές διαπραγματεύσεις. Δεν έφτασαν εύκολα σε αυτή την συμφωνία η Λίγκα και η Nova, όμως τέλος καλό όλα καλά, από την στιγμή που υπήρξαν οι μικρότερες δυνατές απώλειες και για τις δυο εμπλεκόμενες πλευρές.

Το συνολικό ποσό που θα λάβουν οι ομάδες από τη Nova είναι 30.000.000 ευρώ. Για να φτάσουμε σε αυτό το ποσό, συμπεριλήφθηκε έξτρα 1.200.000 ευρώ από το συνδρομητικό, συν 800.000 ευρώ από τη χορηγία του Ιβάν Σαββίδη (Σουρωτή / Μακεδονία Παλλάς). Οι 12 "μικρομεσαίες" θα μοιραστούν το συνολικό έξτρα ποσό των 2.000.000 ευρώ. Επίσης, οι ομάδες ζήτησαν από τη Nova για τη νέα σεζόν να μην υπάρξει νέα μείωση.

ΕΤΣΙ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ NOVA

Πώς όμως μοιράζονται τα χρήματα; Τι παίρνουν οι ομάδες και ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία λαμβάνουν το μερίδιό που τους αναλογεί από τα 30.000.000 ευρώ της συμφωνίας με το συνδρομητικό κανάλι; Διότι για να γίνεται όλος αυτός ο ντόρος, κυρίως από τους 12 μικρομεσαίους, προφανώς και τα χρήματα της Nova καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι του ετήσιο προϋπολογισμού και είναι πολύ σημαντικά.

Το Sport24.gr έψαξε το θέμα και καταγράφει τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι πέρυσι, με την υποσημείωση ότι το φετινό μνημόνιο συνεργασίας αναμένεται να επιφέρει κάποιες αλλαγές. Ο λόγος είναι ότι ο ΠΑΟΚ δεν βρίσκεται στην κεντρική διαχείριση. Ναι μεν συμφώνησε με τη Nova, αλλά έκανε ξεχωριστή συμφωνία από τις υπόλοιπες 15 ομάδες του πρωταθλήματος. Τι σημαίνει όμως αυτό; Ότι το κομμάτι της εμπορικής αξίας του "Δικεφάλου του Βορρά" μοιράζεται στις άλλες ΠΑΕ, άρα αυτές οικονομικά κερδίζουν.

Για να καταλάβει και ο κόσμος, ούτε οι ίδιες οι ομάδες δεν γνωρίζουν το ακριβές ποσό που θα λάβουν. Και αυτό διότι τα κριτήρια ορίζουν το τελικό ποσό που θα λάβουν. Για να μιλήσουμε με ποσοστά, γνωρίζουν το 73,5% των χρημάτων που θα πάρουν, αυτό είναι το στάνταρ, τα υπόλοιπα προκύπτουν από την πορεία τους στο πρωτάθλημα...

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΑΝ ΠΕΡΥΣΙ:

1. Το 50% των εσόδων από τα τηλεοπτικά προκύπτει από την εμπορική αξία των ομάδων.

2. Το 25% των εσόδων προκύπτει από την βαθμολογική τους συγκομιδή στο πρωτάθλημα.

3. Το 23,5% των εσόδων προκύπτει από την ισομερή κατανομή του συνολικού τηλεοπτικού συμβολαίου.

4. Το 1% το λαμβάνει ο πρωταθλητής Ελλάδας.

5. Το 0,5% το λαμβάνει όποια ομάδα καταλάβει υψηλότερη θέση εκτός των τεσσάρων "μεγάλων" ΠΑΕ.

ΤΟ... ΚΕΡΔΟΣ ΛΟΓΩ ΠΑΟΚ ΚΑΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Φέτος, μπορεί να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις λόγω του ότι ο ΠΑΟΚ έκανε ξεχωριστή συμφωνία και όπως προαναφέρθηκε, η εμπορική αξία των "ασπρόμαυρων" πηγαίνει στις άλλες 15 ΠΑΕ. Αυτή ήταν 11% την περσινή αγωνιστική περίοδο, όταν το συμβόλαιο ήταν στα 37.000.000 ευρώ. Φέτος, το ποσό είναι μικρότερο, αλλά η εμπορική αξία του "Δικεφάλου του Βορρά" παραμένει υψηλή, όπερ σημαίνει ότι θα μοιραστούν ένα αξιοσέβαστο ποσό οι ομάδες που πέρυσι δεν τους ανήκε.

Και επειδή κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί "πόσα χρήματα παίρνει μια μικρομεσαία ομάδα από το τηλεοπτικό;", η απάντηση είναι ότι η βάση είναι γύρω στο 1.500.000 ευρώ και από εκεί και πέρα προστίθενται και κάποια επιπλέον ποσά με βάση τα κριτήρια που προαναφέρθηκαν. Δεν είναι μικρό το ποσό, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα.

Η συμφωνία, δε, επιτεύχθηκε, διότι στην ουσία η χασούρα για τις ομάδες δεν είναι μεγάλη. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι δυο ΠΑΕ που ανήκουν στο μπλοκ των 12 μικρομεσαίων, θα χάσουν 25.000 και 32.000 από το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο. Ουσιαστικά, η διαφορά δεν είναι μεγάλη, γι' αυτό και έδωσαν τα χέρια.

Η μόνη ΠΑΕ που για λόγους αρχής διαφώνησε με τη νέα συμφωνία, ήταν ο Παναιτωλικός, ο οποίος ήταν υπέρ του να ισχύσει το συμβόλαιο που ήταν ήδη εν ισχύ με τη Nova. Εντούτοις, δεν μπορούσε από μόνη της η ΠΑΕ του Φώτη Κωστούλα να ανατρέψει την απόφαση που είχε παρθεί από τα υπόλοιπα μέλη του συνεταιρισμού.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ