STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Έτσι φτάσαμε στο "λουκέτο" στη Super League

Έτσι φτάσαμε στο "λουκέτο" στη Super League

Το Sport24.gr καταγράφει τα γεγονότα που οδήγησαν στην αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος της Super League. Οι εκατέρωθεν εμπρηστικές ανακοινώσεις, οι πίνακες διαιτησίας, οι απειλές των ομάδων και οι παραιτήσεις.

Αν κάποιος έπεσε από τα σύννεφα με την αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος της Super League, το οποίο επρόκειτο να ξεκινήσει αυτό το Σαββατοκύριακο, τότε ζει σε έναν φανταστικό κόσμο και σίγουρα όχι στην Ελλάδα. Με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, με τα μέτωπα να ανοίγουν αντί να κλείνουν και την κατάσταση να είναι πιο έκρυθμη από ποτέ, το προσωρινό "λουκέτο" ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα έρθει.

Την ώρα που σε όλη την (πολιτισμένη ποδοσφαιρικά) Ευρώπη ξεκινούν οι εγχώριες διοργανώσεις, εδώ παίζουμε... μπάλα με ανακοινώσεις, κύκλους, διαρροές, δικαστήρια και με οτιδήποτε άλλο εκτός από το ζητούμενο, το ίδιο το άθλημα.

Βέβαια, εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος με ποιες προϋποθέσεις να γίνει η σέντρα την στιγμή που η διοργανώτρια αρχή είναι ακέφαλη, το Κράτος βρίσκεται σε συνεχή κόντρα με την Ομοσπονδία που έχει μπροστά της και την υπόθεση με την Κάρτα Υγείας, ομάδες απειλούν με αποχή και η σήψη έχει χτυπήσει "κόκκινο".

Έτσι φτάσαμε στο "λουκέτο" στη Super League
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Συνοπτικά, λοιπόν...

* Ο Σταύρος Κοντονής πίστευε στο τέλος του προηγούμενου πρωταθλήματος ότι είτε μέχρι την έναρξη του εφετινού η τωρινή διοίκηση της ΕΠΟ θα είχε αλλάξει, είτε στα πειθαρχικά όργανα και στους πίνακες διαιτησίας θα διαπιστώνονταν αλλαγές που θα έδειχναν αλλαγή νοοτροπίας.

* Αυτό δεν συνέβη. Η διοίκηση Γκιρτζίκη έμεινε στη θέση της. Κι ας έχει ζητήσει ο Κοντονής από FIFA - UEFA να ορίσουν "προσωρινή διοίκηση" στην ΕΠΟ "αποτελούμενη από προσωπικότητες υψηλού κύρους" (;;;!!!).

* Στην ΕΠΟ εκτιμούν πως η... χρονίζουσα υπόθεση της "κάρτας υγείας" έφτασε ακριβώς αυτές τις ημέρες μέχρι την έκδοση του κατηγορητηρίου βουλεύματος, προκειμένου να οδηγηθούν οι εμπλεκόμενοι σε παραίτηση. Είτε οικειοθελή, είτε υποχρεωτική, όταν το βούλευμα κριθεί "αμετάκλητο".

* Αν κριθεί αμετάκλητο - όπως αναμένεται - εντός του επόμενου μηνός, εκπίπτουν των αξιωμάτων τους πέντε στελέχη της ΕΠΟ και ο Γιώργος Γκιρτζίκης. Πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές, τον Οκτώβριο, στις οποίες δεν θα έχει δικαίωμα υποψηφιότητας, αν τελικά κριθεί κατηγορούμενος για την "κάρτα υγείας".

* Ο ίδιος ο Γκιρτζίκης θεωρεί ότι θα αποφύγει και αυτό το "σκόπελο" και δήλωσε στο Sport24.gr ότι θα είναι υποψήφιος και τον Οκτώβριο και ότι το αποτέλεσμα θα είναι ευνοϊκό για τον ίδιο. Αν και πώς θα συμβεί αυτό, θα το δούμε. Διότι αυτή τη στιγμή δεν εξαρτάται από τον ίδιο, αλλά από τις δικαστικές αρχές.

* Ο Κοντονής αποφάσισε να αναβάλλει την έναρξη του πρωταθλήματος, επικαλούμενος τις εισηγήσεις της ΔΕΑΒ και της ΕΛ.ΑΣ. περί "τεταμένου κλίματος". Με αυτόν τον τρόπο, δεν μπορεί να "κατηγορηθεί" για "παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο". Από την ΕΠΟ θεωρούν ότι αυτή είναι η...ντρίμπλα που έχει "βρει" ο Υπουργός, προκειμένου να μην δίνει αφορμή για πιθανό "Grexit" ως τιμωρία της Ελλάδας. Διότι ως γνωστόν απαγορεύονται οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στο ποδόσφαιρο.

* Η αλήθεια είναι ότι δεν... πείθουν πολλούς αυτή τη φορά αυτές οι εισηγήσεις ΔΕΑΒ και ΕΛ.ΑΣ. Πέρυσι, όντως είχαν συμβεί πολλά, σε πολλά γήπεδα. Και μπορούσε να στοιχειοθετηθεί η διακοπή του Κυπέλλου (αρχικά) και η απόφαση για διεξαγωγή του τελικού κεκλεισμένων των θυρών τελικά. Τώρα;

* Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ δεν συμφωνούν σε όλα μεταξύ τους. Όμως γι' αυτή τη διοίκηση της ΕΠΟ "ενώνονται" και ουσιαστικά στήριξαν την απόφαση του Κοντονή για αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος. Θέλουν αλλαγές και στους πίνακες διαιτησίας και στη στελέχωση των πειθαρχικών επιτροπών. Αντιθέτως, ο Ολυμπιακός χωρίς να τάσσεται ανοιχτά υπέρ αυτής της ΕΠΟ, είναι κάθετα αντίθετος με την παρεμβατικότητα του Υφυπουργού Αθλητισμού.

* Ο Υφυπουργός έχει βάλει ήδη στο παιχνίδι UEFA και FIFA. Και με τη στάση του τις... προκαλεί να πάρουν θέση. "Δεν ξεκινά το πρωτάθλημα" τους "φωνάζει". Και τη μεθεπόμενη Δευτέρα έρχεται στην Ελλάδα ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης για συζητήσεις μαζί του, πιθανότατα και με την ΕΠΟ που είναι μέλος των διεθνών συνομοσπονδιών. Ο Κοντονής θα ζητήσει και πάλι προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ, μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου. Η ΕΠΟ θα ζητήσει από τη FIFA στήριξη, ώστε να μην μπορεί ο Υφυπουργός "όποτε γουστάρει" όπως έγραφε σε ανακοίνωσή της, να διακόπτει πρωτάθλημα και Κύπελλο.

* Τι θα κάνει η UEFA και η FIFA; Η UEFA είναι προς το παρόν "ακέφαλη". Και βγάζει νέο πρόεδρο στις 16 Σεπτεμβρίου, στο συνέδριο που θα γίνει στην Ελλάδα! Και γενικός γραμματέας της είναι ο Έλληνας, Θόδωρος Θεοδωρίδης, ο οποίος ως τώρα διατηρεί στάση "διαιτητή", χωρίς όμως η UEFA να έχει λύσει το πρόβλημα, όπως πιθανώς να είχε κάνει σε κάποια άλλη ομοσπονδία, αν αντιμετώπιζε παρόμοια προβλήματα.

* Όπως αντιλαμβανόμαστε, όλα είναι ανοιχτά! Αν δεν υπήρχαν συνέπειες για τις εθνικές ομάδες, ο Κοντονής δεν θα δίσταζε και για Grexit, έστω ως προσωρινή απόφαση της UEFA, ως "απειλή". Η υπόθεση της κάρτας υγείας, οι ενέργειες της UEFA και της FIFA και οι αποφάσεις των υπό κατηγορία διοικούντων την ΕΠΟ για το αν θα θέσουν υποψηφιότητα εκ νέου, θα είναι οι τρεις καθοριστικές παράμετροι, μέχρι ασφαλώς, τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Έτσι φτάσαμε στο "λουκέτο" στη Super League

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Οι πρώτες συγκρούσεις ήταν απλά το... ορεκτικό

Το Sport24.gr γυρίζει την κλεψύδρα ανάποδα και θυμίζει τους λόγους για τους οποίους οδηγηθήκαμε στην απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, να αναβάλει το εναρκτήριο λάκτισμα για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, αφού μεσολαβούν και υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων. Με την ελπίδα πάντα να γεφυρωθεί το όποιο χάσμα, να εκτονωθεί η ένταση και να επανέλθει η κανονικότητα. Όσο ουτοπικό και αν φαντάζει κάτι τέτοιο με τα τωρινά δεδομένα.

Τα πρώτα... σύννεφα άρχισαν να εμφανίζονται στις 3 Αυγούστου, όταν ο Σταύρος Κοντονής απέστειλε επιστολή στην ΕΠΟ και έκανε λόγο για αυθαίρετη, παράνομη και εν κρυπτώ παρέμβασή της στη σύνθεση των δικαιοδοτικών οργάνων του ποδοσφαίρου. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στη FIFA, στην UEFA, τη Super League, τη Football League και τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθήνων.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε προς τους ιθύνοντες της ΕΠΟ πως " από καιρού έχω πληροφορηθεί πως μετέρχεστε μεθόδους προκειμένου να παρέμβετε στην δικαιοσύνη και το έργο της στο ποδόσφαιρο" και τους καλούσε μέσα σε ένα τριήμερο να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα στο καθεστώς προ της 1ης Αυγούστου 2016.

Ο λόγος είναι ότι ο πρόεδρος και η αναπληρώτρια της πειθαρχικής επιτροπής της Football League ζήτησαν την αντικατάστασή τους από την ΕΠΟ και την θέση τους πήραν δυο μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας. Από την "τράμπα αυτή", η τότε πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, κ. Ιωαννίδου, υποβιβάστηκε σε αναπληρώτρια, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον υφυπουργό Αθλητισμού.

Η Ομοσπονδία δεν άφησε το θέμα να περάσει έτσι και πέρασε στην επίθεση για τις αλλαγές στις πειθαρχικές Επιτροπές, δίνοντας την δική της εκδοχή με επιστολή της στον Σταύρο Κοντονή, την FIFA, την UEFA, το Πρωτοδικείο, την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και τον πρόεδρο της Football League Στέλιο Σφακιανάκη.

Αφού ανέπτυξε τα δικά της επιχειρήματα για ποιο λόγο οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, ανέφερε πως 'όπως εύκολα αντιλαμβάνεστε η παραπληροφόρηση από τους ανεπίσημους συνεργάτες σας εντός της Επιτροπής Δεοντολογίας σάς οδήγησε σε λεκτικά και θεσμικά ατοπήματα για τα οποία περιμένουμε την επίσημη συγγνώμη σας”.

Σημείωσαν επίσης από το Πάρκο Γουδή, ότι ο κ. Βόμβας και η κα. Μπόζνου ήταν αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας, με απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων τον προηγούμενο Σεπτέμβρη μετακινήθηκαν στην πειθαρχική της Football League και το ίδιο έγινε και τότε. Πρόσθεσαν, δε, πως ο νόμος κάνει λόγο για τριετή θητεία, η οποία δεν έχει λήξει, ούτε υπάρχει παραίτηση για να γίνουν αλλαγές στις Επιτροπές.

Έτσι φτάσαμε στο "λουκέτο" στη Super League
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

O Κοντονής ζήτησε από τη FIFA προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ

Λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 10 Αυγούστου είχαμε νέα επεισόδια στην κόντρα του υπουργείου Αθλητισμού με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Χαρακτηρίζοντας ως "πραξικοπηματική και παράνομη" την απόφαση "αναδιάρθρωσης" της σύνθεσης των δικαιοδοτικών οργάνων και πειθαρχικών επιτροπών από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, ο Σταύρος Κοντονής απέστειλε επιστολή στην UEFA και FIFA, με την οποία ζήτησε τον ορισμό προσωρινής διοίκησης στην Ομοσπονδία. Τόνισε μάλιστα ότι αν η ΕΠΟ δεν κάνει πίσω και δεν αλλάξει την απόφαση της, δεν θα ξεκινούσε το πρωτάθλημα.

Την επόμενη μέρα (11/8) ήρθε η μεγάλη έκρηξη, η στιγμή που ξεχείλισε το ποτήρι και άρχισε να διαφαίνεται για τα καλά ότι μόνο με θαύμα θα γινόταν η πρώτη σέντρα στις 20 Αυγούστου. Πρώτα απ' όλα, ο πρόεδρος της Super League, Γιώργος Στράτος, αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ομοσπονδίας θεωρώντας ότι οι διοικούντες την EΠΟ είχαν ήδη "έτοιμους" τους πίνακες διαιτησίας.

Ακολούθως, ο Γιώργος Γκιρτζίκης επιτέθηκε στον Δημήτρη Σαραϊδάρη (ο εκλεκτός της Λίγκας για τον ορισμό των διαιτητών στα ματς της Super League), αναφέροντας πως διευκόλυνε τους σχεδιασμούς του Σταύρου Κοντονή για προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ, προαναγγέλλοντας μηνύσεις, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η δημοσιοποίηση του πίνακα διαιτησίας της Super League, όπου έφερε και τη μεγάλη έκρηξη. Μεταξύ άλλων, βρίσκονταν μέσα οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της "εγκληματικής οργάνωσης", Σπάθας και Δημητρόπουλος, ενώ απουσίαζαν διαιτητές Ενώσεων της αντιπολίτευσης.

Με διαφορά λίγων λεπτών, οι ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ εξέδωσαν ανακοινώσεις, όπου τόνιζαν πως δεν επρόκειτο να κατέβουν στο νέο πρωτάθλημα με τους συγκεκριμένους διαιτητές, δημιουργώντας το μεγάλο ρήγμα. Τρεις από τους "μεγάλους" του ελληνικού ποδοσφαίρου σε κοινή γραμμή, στοίχησαν τις δυνάμεις τους με τον Σταύρο Κοντονή, κάνοντας επίθεση στην ηγεσία της ΕΠΟ.

Έτσι φτάσαμε στο "λουκέτο" στη Super League
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι Δικαστές στο προσκήνιο και το βούλευμα για την Κάρτα Υγείας

Η πίεση προς την Ομοσπονδία συνεχίστηκε. Αυτή την φορά ήταν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τις αντικαταστάσεις των δικαστικών λειτουργών από τις επιτροπές της ΕΠΟ και ζήτησε από την Πολιτεία να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για να λυθούν τα προβλήματα, με τον Σταύρο Κοντονή να "πατάει" πάνω σε αυτή την επίθεση και με νέα του δήλωση κάλεσε την ΕΠΟ για... τελευταία φορά να επαναφέρει τη νομιμότητα και το ποδόσφαιρο να παίζεται σε καθεστώς διαφάνειας, ισονομίας και "Fair play" αλλιώς δεν θα παίζεται καθόλου. Νέο μήνυμα ότι το πρωτάθλημα δεν επρόκειτο να ξεκινήσει με αυτά τα δεδομένα.

Στις 16 Αυγούστου άνοιξε ένα μέτωπο για την Ομοσπονδία, με αποδέκτη τον Γιώργο Γκιρτζίκη και άλλα στελέχη (νυν και πρώην) της ΕΠΟ και αφορούσε την περιβόητη υπόθεση με την Κάρτα Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, παραπέμπονται σε δίκη όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, καθώς η πρόταση της αντεισαγγελέως Εφετών, Ευγενίας Κυβέλου, υιοθετήθηκε πλήρως και ο Δικαστής και Πρόεδρος του θερινού τμήματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, Αλέξανδρος Σάββας, παραπέμπει σε δίκη με βούλευμα πολλά νυν και πρώην στελέχη της ομοσπονδίας.

Η πλευρά της ΕΠΟ επιτέθηκε εκ νέου στον Σταύρο Κοντονή, απειλώντας και πάλι με δικαστήρια και μη δείχνοντας καμία διάθεση να κάνει πίσω, ενώ η Ομοσπονδία έστειλε επιστολή σε Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, ζητώντας τους έγγραφη ενημέρωση για το αν θα κατέβουν στο πρωτάθλημα, αλλιώς θα επιβληθούν οι κυρώσεις που ορίζονται από το καταστατικό. Ένα απίστευτο μπάχαλο λίγες ημέρες πριν την (υποτιθεμένη) πρώτη σέντρα, ενώ ο παράγοντας της FIFA και πρόεδρος της ΚΟΠ, Κωστάκης Κουτσοκούμνης, ο οποίος είχε έρθει αρκετές φορές στην χώρα μας ως εκπρόσωπος της FIFA, έγραψε ότι έρχεται μια δύσκολη εβδομάδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Έτσι φτάσαμε στο "λουκέτο" στη Super League
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η παραίτηση Στράτου και η απόφαση του Κοντονή

Την Πέμπτη (18/8), o Γιώργος Στράτος έκανε γνωστό πως αποχωρεί από τη θέση του προέδρου της Super League. Μάλιστα, λίγα λεπτά πριν την γνωστοποίηση της παραίτησης, προηγήθηκε ανακοίνωση από τον ιδιοκτήτη της Ξάνθης, Χρήστο Πανόπουλου, μέσω της οποίας ξεκαθάρισε πως ο Στράτος παραιτήθηκε ύστερα από άρση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του από τον Ολυμπιακό.

Όλο αυτό το σκηνικό έφερε την αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος τουλάχιστον μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου. Το Υφυπουργείο βασίστηκε για τη λήψη της απόφασης στις εισηγήσεις της ΔΕΑΒ και της ΕΛ.ΑΣ., κάνοντας λόγο για "την αυξημένη αντιπαλότητα και εξόχως τεταμένο κλίμα, όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα". Η ΕΠΟ πέρασε στην αντεπίθεση και με σκληρή ανακοίνωση εις βάρος του Υφυπουργού Αθλητισμού, αναφέρθηκε στην απόφαση του για αναβολή της πρεμιέρας του πρωταθλήματος, λέγοντας πως "Ο Κοντονής θέλει να ελέγξει το ποδόσφαιρο ως... Βασιλιάς".

Σα να μην έφτανε αυτό, την Παρασκευή (19/8) υπήρξαν νέα επεισόδια στο σίριαλ, με τον Σταύρο Κοντονή να αποκαλύπτει σε ραδιοφωνικό σταθμό πως βρίσκεται σε επικοινωνία με την FIFA για τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο, αφήνοντας αιχμές για τους ιδιοκτήτες των ομάδων της Super League σχετικά με την αντίδρασή τους για την αναβολή του πρωταθλήματος, ενώ στην συνέχεια με ανακοίνωσή του έκανε λόγο "για ένα κάλπικο πρωτάθλημα, που με αποκλειστική ευθύνη της ΕΠΟ και όσων στηρίζουν τις παράνομες μεθοδεύσεις της, αποτελεί την απόλυτη φαρσοκωμωδία, εξευτελίζοντας διεθνώς την χώρα".

Κύκλοι της ΕΠΟ, σχολίασαν την επίθεση του Σταύρου Κοντονή, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι "Τώρα που ο κύριος Κοντονής ολοκλήρωσε και παρουσίασε το εκλογικό του πρόγραμμα για το «καθαρό» ποδόσφαιρο είναι έτοιμος να ηγηθεί της συμμαχίας των προθύμων και να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της ΕΠΟ".

Μια όμορφη και ευχάριστη ατμόσφαιρα...

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ