STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Επιστροφή βαθμών στον ΠΑΟΚ, όπως σε Ολυμπιακό & Πανιώνιο το 2005

Επιστροφή βαθμών στον ΠΑΟΚ, όπως σε Ολυμπιακό & Πανιώνιο το 2005
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων να επιστρέψει τους τρεις βαθμούς στον ΠΑΟΚ, το Sport24.gr θυμίζει τι είχε συμβεί σε μία αντίστοιχη περίπτωση το 2005, όταν ο Ολυμπιακός και ο Πανιώνιος πήραν πίσω τους τρεις βαθμούς, παρά τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης.

Λίγο μετά τη 01:00 τα μεσάνυχτα της Κυριακής (11/03), η Επιτροπή Εφέσεων γνωστοποίησε την απόφασή της για την υπόθεση του ντέρμπι μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού. Αυτή αναφέρει πως στον "Δικέφαλο του Βορρά" επιστρέφονται οι τρεις βαθμοί, "σβήνεται" η τιμωρία δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών, κάτι που σημαίνει πως το παιχνίδι με την ΑΕΚ θα διεξαχθεί με κόσμο, ενώ το ματς κατακυρώνεται υπέρ των "ερυθρολεύκων".

Με αφορμή τη συγκεκριμένη απόφαση, το Sport24.gr θυμίζει τι είχε συμβεί σε μία ανάλογη περίπτωση το 2005, όταν ο Ολυμπιακός και ο Πανιώνιος πήραν πίσω τους τρεις βαθμούς, παρά τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων.

Τη σεζόν 2004-2005, σ' ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα της τελευταίας 20ετίας, ο Ολυμπιακός πανηγύρισε τον τίτλο στις τελευταίες αγωνιστικές, χάρη και στις δύο ισοπαλίες του Παναθηναϊκού με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ την 28η και την 29η αγωνιστική και την εντός έδρας ήττα της Ένωσης από τον Ιωνικό την 28η αγωνιστική, χάρη στο γκολ του Νατσούρα στο ΟΑΚΑ. Η τελική βαθμολογία ήταν Ολυμπιακός 65, Παναθηναϊκός 64 και ΑΕΚ 62.

Ωστόσο, εκείνη η σεζόν επισκιάστηκε, όπως προείπαμε, απ' τα σοβαρά επεισόδια στην αναμέτρηση μεταξύ του Πανιωνίου και του Ολυμπιακού. Στις 9 Ιανουαρίου, η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς επρόκειτο να τεθεί αντιμέτωπη με τους "κυανέρυθρους" στη Νέα Σμύρνη για την 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Επιστροφή βαθμών στον ΠΑΟΚ, όπως σε Ολυμπιακό & Πανιώνιο το 2005
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Όμως, ο αγώνας δεν άρχισε ποτέ, αφού έλαβαν χώρα σοβαρά επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων. Για περισσότερες από δύο ώρες, οι οπαδοί έδιναν μάχες σώμα με σώμα στις εξέδρες, αλλά και στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Νέας Σμύρνης. Όλα άρχισαν στις 18:30 (το παιχνίδι ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 19:30), κατά την έξοδο των παικτών των ομάδων για προθέρμανση. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού κινήθηκαν προς τη θύρα των επισήμων και συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι ποδοσφαιριστές, που είχαν βγει για προθέρμανση αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Στην διάρκεια αυτής της αποχώρησης οπαδοί του Πανιωνίου χτύπησαν τον Γιώργο Ανατολάκη, ενώ προπηλάκισαν και τους Γεωργάτο, Γεωργιάδη και Στολτίδη. Ακολούθησαν σφοδρότατες συμπλοκές μεταξύ των οπαδών των ομάδων με καρέκλες, ξύλα, πέτρες, αλυσίδες, ρόπαλα, φωτοβολίδες, σιδερένιους στύλους και κάθε άλλο αντικείμενο.

Εξαιτίας της έντασης, ο διαιτητής του αγώνα, Ηρακλής Τσίκινης αποφάσισε να μην διεξαχθεί το ματς. Σε πρώτο βαθμό, οι δυο αντίπαλοι μηδενίστηκαν για το παιχνίδι, τους αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί, τους επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και παράλληλα σε αμφότερους βαριά πρόστιμα (100.000 ευρώ στον Πανιώνιο και 300.000 ευρώ στον Ολυμπιακό!).

Η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Οργάνου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο απ' την πλευρά των οπαδών, όσο και των πολιτικών προσώπων της εποχής. Μάλιστα, στην εκδίκαση της έφεσης, στις 26 Ιανουαρίου του 2005, το παρών έδωσε κι ο -τότε- πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σωκράτης Κόκκαλής, ο οποίος κατέθεσε κιόλας για όσα συνέβησαν, αφού είχε κληθεί απ' την Επιτροπή της ΕΠΟ, ενώ κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας υπήρξαν υπομνήματα και παρεμβάσεις, από σχεδόν όλους τους βουλευτές Πειραιά (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) εκείνης της εποχής.

Επιστροφή βαθμών στον ΠΑΟΚ, όπως σε Ολυμπιακό & Πανιώνιο το 2005
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Βασικός μάρτυρας υπεράσπισης ήταν ο τότε πρόεδρος της ΕΠΑΕ Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος τόνισε αφενός ότι δεν έχουν ευθύνη για τα επεισόδια οι δύο ΠΑΕ και αφετέρου ότι ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε με λάθος νόμο (σ.σ. νόμος Ορφανού). Σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή και τον τότε ΚΑΠ ένας αγώνας που δεν διεξάγεται χωρίς την ευθύνη κάποιας εκ των δύο ΠΑΕ (όπως κατέθεσαν διαιτητές και Αστυνομία), ορίζεται και διεξάγεται εντός 15 ημερών. Δεν προβλέπονται πρόστιμα και σε καμία περίπτωση αφαίρεση βαθμών. Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως και τότε, έτσι και τώρα υπήρχαν τακτικοί δικαστές στα πειθαρχικά όργανα.

Δύο ημέρες αργότερα, εξαιτίας και των αντιδράσεων που προκλήθηκε, η Επιτροπή Εφέσεων άλλαξε την αρχική απόφαση. Υποστήριξε ότι οι δύο ΠΑΕ δεν ευθύνονταν για τη μη διεξαγωγή του αγώνα (γι' αυτό ακυρώθηκαν οι ποινές για τον μηδενισμό και την αφαίρεση βαθμών) αλλά ευθύνονταν το ίδιο για τα επεισόδια (γι' αυτό παρέμειναν τα πρόστιμα και οι αγωνιστικές). Το παιχνίδι πραγματοποιήθηκε περίπου τρεις εβδομάδες αργότερα, με τον Ολυμπιακό να επικρατεί 2-0. Μία νίκη που είχε καθοριστική σημασία για την εξέλιξη του πρωταθλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις δύο περιπτώσεις (ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός & Πανιώνιος - Ολυμπιακός), το σκεπτικό της απόφασης στηρίχθηκε στο γεγονός πως δεν υπήρξε διακοπή, αλλά μη διεξαγωγή του αγώνα.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Άκυρο το -3 του ΠΑΟΚ, παίρνει το ντέρμπι ο Ολυμπιακός
Μόνο επί Κόκκαλη
Τεράστιες ουρές έξω απ' τα εκδοτήρια της Τούμπας
Τοποθετείται έξτρα δίχτυ προστασίας πάνω απ' τον πάγκο της ΑΕΚ
TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ