STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Αυτά συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν για το VAR

Αυτά συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν για το VAR

Το Sport24.gr αποκαλύπτει τι συζητήθηκε στα γραφεία της ΕΠΟ για τo VAR και ποια είναι τα βήματα που θα ακολουθηθούν για να το δούμε να εφαρμόζεται και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Το πορτογαλικό μοντέλο, το κόστος και η βοήθεια της NOVA.

Το Video Assistant Referee έχει φέρει επανάσταση στο ποδόσφαιρο και έχει αλλάξει αρκετά πράγματα απ' όσα ξέραμε μέχρι σήμερα. Είναι ένα σύστημα που έχει φανατικούς υποστηρικτές, αλλά και πολέμιους που θεωρούν ότι αλλοιώνουν την φύση του "βασιλιά των σπορ". Πάντως, υπάρχει βούληση τόσο από την ΕΠΟ όσο και από τον υφυπουργό αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, να έρθει και στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Σήμερα (28/9), υπήρξε συνάντηση στα γραφεία της ΕΠΟ στο Πάρκο Γουδή και υπήρξε ενδελεχής συζήτηση και ενημέρωση για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, ώστε να το δούμε και στην χώρα μας. Δεν είναι μια απλή διαδικασία, δεν ξέρουμε αν θα τελεσφορήσει η προσπάθεια, εντούτοις γίνονται κάποια πρώτα βήματα, ώστε να το όνειρο να γίνει πράξη. Στην Ελλάδα είμαστε βέβαια, όπου υπάρχει πολλές φορές μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε αυτό που λέγεται και σε αυτό που γίνεται.

Το Sport24.gr αποκαλύπτει τι συζητήθηκε στα γραφεία της ΕΠΟ για τo VAR και ποια είναι τα βήματα που θα ακολουθηθούν από εδώ και πέρα. Δεν είναι λίγα, δεν είναι κάτι εύκολο, έχει οικονομικό κόστος και είναι επίσης γνωστό το πρόβλημα εγκαταστάσεων στα ελληνικά γήπεδα.

ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Κατ' αρχάς, αποφασίστηκε να συσταθεί μια επιτροπή, η οποία θα πάει στην Πορτογαλία, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά ποια είναι τα ζητήματα που δημιουργούνται και να πάρουν παράδειγμα για να το προχωρήσουν. Η Πορτογαλία είναι η τελευταία χώρα που εγκαταστάθηκε το VAR και το δικό της μοντέλο είναι πιο κοντά σε αυτό που μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με πρωταθλήματα όπως το Καμπιονάτο και η Μπουντεσλίγκα.

Η επιτροπή αυτή θα είναι τριμελής. Ένας άνθρωπος της ΚΕΔ, ένας της ΕΠΟ και ένας άνθρωπος από την Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας θα βρεθούν στην Πορτογαλία και θα αξιολογήσουν την κατάσταση. Αυτή η επιτροπή Θα δει από κοντά τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται και στο προσεχές διάστημα θα λάβει αποφάσεις. Θα δει επίσης το κόστος που υπάρχει, διότι δεν είναι μικρό. Σαφώς και τα χρήματα που απαιτούνται, αποτελούν... βραχνά.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ, ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ Η NOVA

Συγκεκριμένα, όπως συζητήθηκε στην συνάντηση που έγινε στα γραφεία της ΕΠΟ, αν το VAR χρησιμοποιηθεί σε κάθε παιχνίδι του πρωταθλήματος, απαιτείται ένα ποσό της τάξεως των 5.000 ευρώ. Στην Πορτογαλία, τα λειτουργικά έξοδα φτάνουν συνολικά το 1.300.000 ευρώ για όλο το χρόνο.

Υπάρχουν δυο μορφές εγκατάστασης του συστήματος VAR. Η μια είναι μέσω των βαν, όπως και στις τηλεοπτικές παραγωγές και η άλλη με σταθερή εγκατάσταση. Στην Πορτογαλία, η οποία θα μελετηθεί από κοντά, ισχύει το δεύτερο, δηλαδή η σταθερή εγκατάσταση.

Μάλιστα, ένα σενάριο που συζητήθηκε, βάζει στο παιχνίδι και τη NOVA. Να γίνει δηλαδή από τις κάμερες που χρησιμοποιεί για τις μεταδόσεις των αγώνων. Να μην χρειαστούν δηλαδή εξτρά κάμερες, αλλά να υπάρξει βοήθεια από το συνδρομητικό κανάλι που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ελληνικού πρωταθλήματος.

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΕΪΡΑ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ

Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι η σύσταση της επιτροπής που θα πραγματοποιήσει το ταξίδι και θα δει τα πάντα από κοντά. Όλη η διαδικασία απαιτεί πέντε με έξι μήνες συνολικά και ο περισσότερος χρόνος αφορά την εκπαίδευση των διαιτητών. Το θετικό είναι ότι ο Βίτορ Μέλο Περέιρα έχει εμπειρία από το πορτογαλικό VAR, διότι είχε παρακολουθήσει τα σεμινάρια. Γνωρίζει την διαδικασία και μπορεί να διευκολύνει την κατάσταση με την γνώση του για το θέμα.

Η FIFA ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ

Όπως ειπώθηκε, υπάρχει βούληση από ΕΠΟ, Πολιτεία και διεθνείς συνομοσπονδίες για να έρθει το VAR. Βέβαια, η FIFA δεν το επιβάλλει, το προτείνει. Με λίγα λόγια, αν υπάρξουν αντιδράσεις φερ ειπείν από τις ομάδες, δεν είναι υποχρεωτικό να μπει το VAR στην Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι που ειπώθηκε στην συνάντηση. Την δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι απαιτητή η εφαρμογή του, όμως το θέλει ο υπουργός, είναι υπέρμαχος και θεωρεί ότι θα δώσει λύσεις στο πρόβλημα καχυποψίας στο ελληνικό πρωτάθλημα.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ