STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Τα πέντε σημεία που προτείνει ο συνασπισμός των "μικρών"

Τα πέντε σημεία που προτείνει ο συνασπισμός των "μικρών"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση των "9" της Super League; Τι θα ζητήσουν από τους μεγάλους; Τι έγγραφα υπέγραψαν; Πανόπουλος: Ούτε Γκιρτζίκης ούτε... Φούφουτος". Το Sport24.gr παραθέτει το ρεπορτάζ από την κουβέντα της Πέμπτης (17/3).

Επτά ιδιοκτήτες ομάδων της Super League και ένας πρόεδρος συναντήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης (17/3) στη ΒΙΑΜΑΡ, στα γραφεία της εταιρείας ιδιοκτησίας του μεγαλομετόχου της Ξάνθης, Χρήστου Πανόπουλου. Αυτός ήταν που είχε απευθύνει κάλεσμα σε άλλους 11 ιδιοκτήτες, με σκοπό να καταθέσουν ομόφωνες προτάσεις, τις οποίες ακολούθως θα παρουσίαζαν στους τέσσερους "μεγάλους", ώστε να αναβαθμιστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ηρακλής, Βέροια και Παναιτωλικός απουσίαζαν από τη συνάντηση, μια και εκτιμούσαν ότι αυτή δεν είχε κάτι να προσφέρει.

Το παρών έδωσαν οι Γιώργος Μποροβήλος (πρόεδρος Αστέρα), Μανώλης Μαθιουλάκης (ιδιοκτήτης Πλατανιά), Γιώργος Σπανός (ιδιοκτήτης Ατρόμητου), Νίκος Μιχαλάκης (ιδιοκτήτης Καλλονής), Τάσος Καραολάνης (ιδιοκτήτης Πανθρακικού), Γιάννης Κομπότης (ιδιοκτήτης Λεβαδειακού) και Γιώργος Χριστοβασίλης (ιδιοκτήτης ΠΑΣ Γιάννινα). Από τα κύρια ζητήματα ήταν πώς θα επέλθει βελτίωση στη διαιτησία. Οι εννέα παράγοντες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξουν πρόσωπα κοινής αποδοχής. Ένας αρχιδιαιτητής (1) που θα είναι υπόλογος στις ομάδες και θα δίνει λογαριασμό στη Λίγκα.

Έπεσε στο τραπέζι η πρόταση (2) να παίρνει μπόνους ο διαιτητής που είναι πρώτος στη βαθμολογία (είναι κάτι που είχε προτείνει ο εκ των ιδιοκτητών του Αστέρα, Γιάννης Καϋμενάκης, στην προ ημερών άτυπη σύσκεψη των ιδιοκτητών της Super League). Να υπάρξει (3), ακόμα ένας εσωτερικός μηχανισμός στη Λίγκα, που θα παρακολουθεί τις επιδόσεις των διαιτητών, αλλά και αν οι παρατηρητές κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Η πρόταση αυτή, βέβαια, θα πρέπει να "χτενιστεί", ώστε να συμπλέει με αυτά που ορίζουν FIFA και UEFA.

Τα πέντε σημεία που προτείνει ο συνασπισμός των "μικρών"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

(Ο αντιπρόεδρος της Skoda Ξάνθη, Γιώργος Στράτος, καλοσώρισε στη συνάντηση τον πρόεδρο της ΠΑΕ Πανιώνιος, Χρήστο Δάρρα).

Βασικό ζήτημα ήταν το πώς θα μοιράζονται τα τηλεοπτικά έσοδα στις ομάδες της Λίγκας, ώστε να υπάρχει Δικαιοσύνη (4). Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό τι είχε δηλώσει προ ημερών ο Χρήστος Πανόπουλος στη συνέντευξη Τύπου που είχε παραθέσει: "Η θέση της ΠΑΕ ΑΕΚ να μοιραστεί το 40% των εσόδων του Champions League στις μικρομεσαίες ομάδες, είναι fair. Είναι η ελάχιστη εξιλέωση για το πού έχουν καταντήσει το ποδόσφαιρο οι μεγάλοι όλα αυτά τα χρόνια. Η πρόταση της ΑΕΚ έχει μια θετική πλευρά, θα πρότεινα στην ΑΕΚ και στους άλλους τρεις μεγάλους να σκεφτούν το εξής. Στα μεγαλύτερα προηγμένα πρωταθλήματα, το μεγαλύτερο ποσοστό των τηλεοπτικών, ένα 70% περίπου, πάει ισομερώς σε όλες τις ομάδες και το υπόλοιπο ανάλογα με την βαθμολογική θέση. Στην Γαλλία το 100% πάει ισομερώς σε όλες τις ομάδες".

Τα πέντε σημεία που προτείνει ο συνασπισμός των "μικρών"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

(Ο μεγαλομέτοχος του Λεβαδειακού, Γιάννης Κομπότης)

Οι εννέα παράγοντες συμφώνησαν (5) πως θα πρέπει να υπάρξει αναδιοργάνωση στο εσωτερικό της Super League. Παραδέχτηκαν ότι υπάρχουν τμήματα, όπως αυτό του Marketing, που υπολειτουργεί. Να φανταστεί κανείς ότι δεν υπάρχει εφέτος χορηγός στο πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας. Αναφορικά με το μέλλον της Super League και το θέμα της προεδρίας, δεν υπάρχει ακόμα κοινή γραμμή για το πώς πρέπει να πορευτεί διοικητικά η διοργανώτρια. Θα είναι πρόεδρος - τεχνοκράτης; Θα είναι άτομο που δεν θα ανήκει σε κάποια από τις 16 ομάδες ή θα είναι εταιρεία που θα αναλάβει να "τρέξει" τον συνεταιρισμό; Αυτές τις σκέψεις αντάλλαξαν οι παράγοντες, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έπεσε στο τραπέζι κάποιο όνομα που θα μπορούσε να αναλάβει την προεδρία.

Τα πέντε σημεία που προτείνει ο συνασπισμός των "μικρών"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

(Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης, Γιώργος Μποροβήλος)

Για μια ακόμα φορά τονίστηκε πως το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται στο σημείο αυτό εξαιτίας των κινήσεων και του τρόπου συμπεριφοράς των τεσσάρων "μεγάλων" (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ), χωρίς να γίνει αναφορά στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και στη διοίκησή της. Ούτε ποτέ συζητήθηκε το ενδεχόμενο να γίνει πρωτάθλημα των "12" ομάδων, όπως είχε υποστηρίξει ο Χρήστος Πανόπουλος στην επιστολή του προς τους άλλους 11 ιδιοκτήτες. Όσοι έδωσαν το παρών στη συνάντηση υπέγραψαν έτοιμα έγγραφα, ότι είναι ενωμένοι και ότι συμφωνούν στις γενικές αρχές όλων όσων συζητήθηκαν. Όλα αυτά είναι προς επεξεργασία. Είναι σκέψεις που θα "συρραφούν", ώστε να βγει κάτι ολοκληρωμένο που θα πάει προς έγκριση σε διοικητικό συμβούλιο της Super League.

Τα πέντε σημεία που προτείνει ο συνασπισμός των "μικρών"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

(Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, Γιώργος Χριστοβασίλης)

Πανόπουλος: "Φόρμουλα για διαιτησία. Ούτε Γκιρτζίκης ούτε... Φούφουτος"

Μετά τη συνάντηση ο ιδιοκτήτης της Ξάνθης, Χρήστος Πανόπουλος, υποστήριξε: " Έλειπαν τρεις ΠΑΕ και οι υπόλοιπες συμμετείχαν με τους ιδιοκτήτες τους και νομίζω ότι έγινε μία παραγωγική συζήτηση, η οποία δεν έμεινε στη συζήτηση, αλλά πήραμε και θέσεις, όπου και αποφασίσαμε κάποια πράγματα. Συμφωνούμε με την πρόταση για επαγγελματική διαιτησία, όπως αυτή την έχουμε αναλύσει και θα οριστικοποιήσουμε εντός των ημερών. Ζητάμε την αναδιάρθρωση αλλά και αναδιοργάνωση της Σούπερ Λίγκας. Θέλουμε να γίνει ένα outsourcing σε όλα τα επίπεδα αλλά και τον επαναπροσδιορισμό του ποσού από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Στο παρόν εσωκλείονται οι αρχές των προτάσεών μας. Πιστεύουμε ότι κανένας δεν θα ασχολούνταν αν ήταν πρόεδρος ο Γκιρτζίκης ή ο... Φούφουτος εάν οι 16 ΠΑΕ δεν είχαν βρει τη φόρμουλα για μία επαγγελματική διαιτησία και έτσι κανείς δεν θα ασχολούνταν με αυτή.

Τα πέντε σημεία που προτείνει ο συνασπισμός των "μικρών"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

(Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των εννέα παραγόντων)

Θα υπάρξει αναμορφωμένη και σφραγισμένη η πρόταση με τις σκέψεις των ιδιοκτητών και θα υπάρχει ένα πιο ολοκληρωμένο σχέδιο. Θα το παρουσιάσουμε στις τρεις ΠΑΕ που απουσίαζαν (σ.σ. Παναιτωλικός, Βέροια και Ηρακλής). Θα το παρουσιάσουμε ξεχωριστά σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ και στη συνέχεια και στους τέσσερις μαζί, όπου πιστεύω να θέλουν και οι τέσσερις ένα ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο και τη βία μακριά από τα γήπεδα. Το θέμα της βίας σε μεγάλο ποσοστό θα λυθεί και θα αναγκάσει τον κάθε υπουργό να τραβήξει κάποιες διατάξεις. Θεωρώ ότι μπορούμε να δείξουμε ότι υπάρχουν πράγματα που η πολιτεία να τραβήξει. Θέλουμε μία σούπερ λίγκα με 16 ΠΑΕ και όχι λιγότερες και ο στόχος της κίνησης αυτής δεν είναι η απόσχιση. Δεν κάνουμε πόλεμο με κανέναν, θέλουμε να βγάλουμε μία λογική πρόταση που κανείς δεν θα μπορεί να πει όχι. Ούτε πολέμους, ούτε ξεχωριστές νίκες. Αυτή είναι η θέση μας και επιμένουμε σ’ αυτή και οι εννιά που συναντηθήκαμε.

Τα πέντε σημεία που προτείνει ο συνασπισμός των "μικρών"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

(Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Πανθρακικός, Τάσος Καραολάνης)

Πιστεύω ότι όλα στη ζωή αυτοπροσδιορίζονται. Ο καιρός και ο χρόνος θα δείξει τι πρέπει να κάνουμε. Το θέμα είναι ότι αυτές είναι οι θέσεις μας και δεν είναι λογική να κάνουμε ξεχωριστές λίγκες. Εκείνη την εποχή ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή για τη Σούπερ Λίγκα με τους μεγάλους μπροστά και λιγότερο τους μικρούς. Τώρα ξεκινήσαμε το αντίθετο. Περισσότερο τους μικρούς και λιγότερο τους μεγάλους. Δεν πάμε με τη λογική της πλειοψηφίας. Θέλουμε να υπάρχει ομοφωνία και είναι απόλυτα λογικό. Όσον αφορά αν κάποιοι φύγουν από τους σημερινούς κηδεμόνες μας, θεωρώ ότι είμαστε μεγάλοι άνθρωποι και όλοι μας έχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας και βλέπουμε ότι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε κάτι το οποίο να είναι λογικό για όλο τον κόσμο".

Τα πέντε σημεία που προτείνει ο συνασπισμός των "μικρών"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY
Τα πέντε σημεία που προτείνει ο συνασπισμός των "μικρών"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

(Ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ατρόμητος, Γιώργος Σπανός).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Οι οκτώ του Πανόπουλου

Πανόπουλος: "Δίκαιη η πρόταση της ΑΕΚ"

Επιστολή στους 12 "μικρούς" η Ξάνθη

Photo credits: Action images

Follow me on twitter: Dimitris Samolis

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ